Cum adoptam un copil in Romania in anul 2011?

Cum adoptam un copil in Romania in anul 2011?

Cum adoptam un copil in Romania in anul 2011?

  • Adoptia in Romania. Guvernul a aprobat miercuri, 12.10.2011, un proiect de lege care simplifica semnificativ procedurile pentru adoptia unui copil. Timpul in care un copil este declarat adoptabil se reduce si la 30 de zile in unele cazuri.
Adoptia in Romania:
Guvernul a aprobat miercuri, 12.10.2011, un proiect de lege care simplifica semnificativ procedurile pentru adoptia unui copil.
 

Timpul in care un copil este declarat adoptabil se reduce si la 30 de zile in unele cazuri.

Potrivit noului proiect de lege, copiii devin adoptabili la 1 an dupa ce sunt abandonati de parinti daca acestia nu isi mai arata interesul fata de ei. Un simplu telefon odata la cateva luni nu mai este considerat o dovada de interes.

Cat priveste copiii cu parinti necunoscuti acestia devin adoptabili la 30 de zile dupa eliberarea certifcatului de nastere. In acest caz autoritatile statului pot cere eliberarea unui certificat in locul parintilor. In plus, pentru adoptia unui copil romanii interesati trebuie sa dovedeasca statului ca au resedinta si nu numai domiciliul in Romania.

Cei care sustin ca au un copil dintr-o relatie extraconjugala trebuie sa faca mai intai un test ADN daca vor sa il si adopte.

Procedura
Adoptia incheiata fara indeplinirea vreunei conditii de forma, fond sau in conditiile existentei unui impediment e lovita de nulitate.

Pentru incuviintarea adoptiei sunt necesare urmatoarele conditii:

 a. consimtamantul exprimat in forma autentificata, al parintilor sau, dupa caz, al parintelui la adoptia copilului de catre o persoana sau familie propusa de Comisia pentru protectia copilului;
 b. avizul favorabil al Comisiei pentru protectia copilului, de la domiciliul copilului;
 c. consimtamantul copilului, daca a implinit 10 ani;
 d. consimtamantul persoanei sau al familiei care adopta.

Consimtamantul adoptatorului (o singura persoana sau sotii) se face numai in forma autentificata; de regula se recurge la forma notariala. In cazul sotilor, consimtamantul se exprima separat, personal sau prin mandatar cu procura autentificata si specifica.

Regulile se aplica si in cazul consimtamantului parintilor firesti cu urmatoarele particularitati: el nu poate fi exprimat decat dupa 45 de zile de la nasterea copilului si e revocabil in termen de 30 de zile de cand a fost exprimat in forma ceruta de lege.

Adoptia unui copil de catre mai multe persoane e interzisa, cu exceptia cazului in care ea se  face de catre sot si sotie, simultan sau succesiv.

Nu pot adopta decat persoanele care au capacitatea deplina de exercitiu si care sunt cu cel putin 16 ani mai in varsta decat cei pe care doresc sa ii adopte.

Pentru motive temeinice, instanta poate incuviinta adoptia, chiar daca diferenta de varsta dintre adoptat si adoptatori e mai mica. Nu pot adopta decat persoanele sau familiile care prezinta conditii materiale si garantii morale necesare dezvoltarii copilului.

Adoptia copilului: Care sunt criteriile?
Luati in considerare urmatoarele criterii pentru adoptia unui copil:

 1. Criteriile Legale Obligatorii: Aceste cerinte legale si procedural sunt stabilite de legile statului si a tarii in care are loc adoptia. Este vorba de locul unde parintii adoptivi au rezidenta. Unele state permit ca adoptiile sa fie facute in tribunale, de catre oameni care nu locuiesc in acel stat. Aceste cerinte de cele mai multe ori sunt neschimbate.
 2. Criteriile Preferate de Agentii: Aceste cerinte sunt stabilite de fiecare agentie pentru adoptii, dincolo de standardele puse de stat. Ele variaza la fiecare agentie, in functie de grupul pentru adoptie pe care se concentreaza. Fiecare agentie isi stabileste criteriile in contextual circumstantelor speciale care pot fi modificate.
 3. Criteriile Parintilor Biologici: Parintii biologici au libertatea sa stabileasca propriul criteriu de calificare bazat pe ceea ce ar vrea ei sa faca in situatia lor. Daca parintii adoptivi considera criteriul nerezonabil, au dreptul sa renunte la aceasta posibilitate de adoptie.
 4. Criteriile Parintilor Adoptivi: Parintii adoptivi stabilesc acest criteriu. Acestea sunt motivele pentru care cuplul nu va face adoptia, cum ar fi: problemele de sanatate, varsta, considerentele financiare sau alte motive.

Adoptia copilului  Care sunt optiunile financiare?
Adoptia unui copil poate fi foarte scumpa, iar costul variaza in functie de tipul adoptiei dorite. Cel mai  iefin mod de a adopta un copil este de a-l adopta din centrul pentru adoptie al copiilor unde multe state subventioneaza amplasarea copiilor. Adoptia direct din familie sau prin agentie poate varia de la $8,000 la $30,000 in functie de varietatea cerintelor cum ar fi cheltuielile mamei biologice, cheltuielile medicale si hainele mamei in timpul sarcinii. Adoptiile internationale pot varia de la $7,000 la $30,000 sau mai mult, datorita pretului in crestere. Consulta un specialist in adoptie care sa te informeze cu privire la lista cu toate platile sau taxele.

autor: Av. COLTUC MARIUS VICENTIU, www.coltuc.ro
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2011

Membrii comunitatii Desprecopii.com au raspuns la intrebarea: cum sa le spunem copiilor nostri ca sunt adoptati. Iata discutia aici. 

Despre adoptie

  • De ce adoptam copii?
  • Un calendar sentimental despre adoptie si iubire
  • Cand spunem copilului ca este adoptat?
  • Adoptia este un act divin 

    Planificarea unui copil

    Mai cititi: Bolile copilului

     Cel mai important forum national despre adoptii:

    Adoptia sau a iubi fara limite
    Experiente, ganduri, legislatie, club de suport. Un forum plin de caldura.

    Asteptand un ingeras in viata noastra !
    Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

     

    Odiseea sarcinii - de 40 de saptamani:

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
    21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

    Mai cititi despre sarcina

    Dezvoltarea Sarcinii

    Sarcina: frumusete, trup, sex

    Complicatii ale sarcinii

    Cazuri speciale in sarcina

    Teste in sarcina

    Alegerea unui nume de copil

  • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Tema:Adoptie

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII