Fructoza promoveaza cresterea in greutate

Fructoza promoveaza cresterea in greutate

Fructoza promoveaza cresterea in greutate

  • Fructoza este zaharul din fructe, legume, cereale si miere. Acesta este, de asemenea, folosit ca un indulcitor popular in produsele alimentare preparate, mai ales in bauturi racoritoare sub forma de sirop de fructoza de porumb (HFCS).

Fructoza este zaharul din fructe, legume, cereale si miere. Acesta este, de asemenea, folosit ca un indulcitor popular in produsele alimentare preparate, mai ales in bauturi racoritoare sub forma de sirop de fructoza de porumb (HFCS). Potrivit unui articol din 2004 in Jurnalul American de Nutritie Clinica, HFCS constituie peste 40 la suta din indulcitorii calorici adaugati la produsele alimentare, probabil pentru ca este ieftin si face apel la consumatori. Cresterea dramatica a obezitatii corespunde indeaproape cu introducerea si utilizarea tot mai mare a HFCS, sugerand ca a jucat un rol in aceasta epidemie.

Fructoza promoveaza cresterea in greutate?
In timp ce multe cercetari au legat consumul de fructoza cu cresterea in greutate, un studiu recent raportat in Reuters a sugerat altceva. Oamenii de stiinta au evaluat o varietate de studii diferite, care au comparat doua grupuri de persoane ce au consumat acelasi numar de calorii. Cu toate acestea, un grup a avut in medie 17 la suta din calorii din fructoza. In general, rezultatele au aratat o mica diferenta la cresterea in greutate a celor doua grupuri, iar cercetatorii au concluzionat ca fructoza, in sine, nu promoveaza crestere in greutate mai mult decat alti carbohidrati.

Alte studii au descoperit rezultate foarte diferite.

Fructoza, zaharoza si creierul
In 2011, oamenii de stiinta de la Oregon Health & Science University au folosit imagini RMN functionale pentru a evalua reactiile creierului atat la fructoza cat si la zaharoza. In partea creierului care controleaza raspunsurile la produsele alimentare au gasit o reactie la glucoza, care a fost opusa fata de cea a reactiei la fructoza. Oamenii de stiinta au declarat ca aceste rezultate sprijina cercetarile anterioare pe animale si sugereaza ca fructoza are legatura cu obezitatea.

Fructoza, depozitata sub forma de grasime
Atunci cand mancam glucoza, corpurile noastre convertesc o parte din ea pentru grasimi si ard restul. Pe de alta parte, studiile arata ca o mare parte din fructoza este stocata sub forma de grasime. In 2008, un articol din Journal of Nutrition a raportat un studiu in care oamenii de stiinta au evaluat aceasta intrebare in mod special. Sase subiecti de studiu au facut trei teste diferite, in care au avut o bautura la micul dejun care a continut fie 100 la suta, 50 la suta sau 25 la suta glucoza, balansul fiind fructoza. Rezultatele au aratat o crestere semnificativa in transformarea zaharului in grasimi (lipogeneza), dupa ce doar jumatate din zaharoza a fost inlocuita cu fructoza. Subiectii care au baut mai multa fructoza au stocat de asemenea mai multa grasime, dupa un pranz la 4 ore mai tarziu.

Fructoza si dezechilibrul hormonal
Un numar de hormoni au un impact asupra folosirii si consumului energiei corpului. Printre acestea se afla insulina, care ajuta celulele sa obtina hrana de care au nevoie din zaharul din sange, leptina care semnaleaza creierului cand suntem pe deplin satui si ghrelin, care stimuleaza pofta de mancare. Suntem cu totii sanatosi si mai slabi atunci cand acesti hormoni au o relatie buna. Fructoza poate schimba aceasta relatie.

Un studiu din 2004 in Journal of Clinical Endocrinologie si Metabolism a comparat probele de sange de la doua grupuri de femei dupa ce au consumat mancare, insotita fie de o bautura cu glucoza sau fructoza. Rezultatele lor au aratat ca fructoza a fost asociata cu o reducere de leptina, precum si cresterea postprandiala a hormonul de stimulare a apetitului, ghrelin.

Va recomandam sa mai cititi si:

Trup frumos
 Binkini  inventia care promite un fund de invidiat
Vergeturile si tratamentul lor
Ce fac daca unghiile mele au devenit urate?specialistul raspunde
Cremele autobronzante, mereu cu culoarea verii
Slabeste si rasfata-te iarna asta cu ciocolata si scortisoara!
Trucuri pentru a manca mai putin
Somnul si kilogramele in plus
Ingrijirea pielii: ingrediente benefice si ingrediente nocive
Sportul da un sentiment de satietate
Frumusetea XXL invinge prejudecatile designerilor
Exista crema anticelulitica ideala?

Alimentatie sanatoasa
Secretul alimentatiei
Secretul alimentatiei - enzimele
Cel mai sanatos mod de a manca somonul
Logica darama din nou miturile culinare
Carbohidratii si tineretea
100 de alimente fara calorii
Scaderea nivelului de colesterol
Alimentele care va ajuta sa dormiti mai bine
Cafeaua ne ajuta sa traim mai mult
Cat este de nesanatos sa...
Salata verde - regina legumelor
Iaurtul - un aliment minune?
Vinul rosu, poate trata paradontoza?specialistul raspunde
Ce fel de paine sa mancam?
Magneziul previne infarctul
25 de secrete pentru o viata mai lunga
Vitaminele pilule: avertismentul specialistilor
Alimente miraculoase care mentin sanatatea
Bananele, un aliment perfect

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII