Sarbatorile, fara stres si anxietate

Sarbatorile, fara stres si anxietate

Sarbatorile, fara stres si anxietate

  • Sarbatorile ne ofera o multime de surse de stres si anxietate  cadourile pe care nu le-ati impachetat sau nici macar nu le-ati cumparat, multimea de invitatii de la rude si prieteni, petrecerile de la serviciu.

Sarbatorile ne ofera o multime de surse de stres si anxietate  cadourile pe care nu le-ati impachetat sau nici macar nu le-ati cumparat, multimea de invitatii de la rude si prieteni, petrecerile de la serviciu. Insa pentru multi dintre noi, cea ma mare sursa de stres in perioada sarbatorilor este chiar familia  mesele in familie, obligatiile si povara traditiilor de familie. Iar daca va luptati si cu depresia, sau ati avut candva o depresie, stresul de sarbatori poate declansa probleme serioase.

Exista ideea ca adunarile din familie de sarbatori ar trebui sa fie o sursa de bucurie si sunt lipsite de stres. Insa nu este neaparat adevarat, spun specialistii. Relatiile de familie sunt complicate, dar asta nu inseamna ca solutia este sa nu mai sarbatoriti Craciunul.

Avand programul plin cu intalniri de familie, cum va puteti pregati si cum puteti sa va adaptati mai bime acestei perioade?

Ce anume provoaca stresul de sarbatori?
Mai intai, trebuie sa va puneti intrebarea: ce anume va supara de sarbatori? Odata ce eliminati senzatia vaga de plictiseala fata de adunarile de familie si identificati problemele specifice, le puteti rezolva direct.

Pentru multi oameni, stresul de sarbatori este declansat de factori precum:

Amintiri nefericite - Desigur, faptul ca mergeti acasa de sarbatori va face sa va amintiti vremurile trecute, insa uneori amintirile sunt mai mult amare decat dulci. In timpul sarbatorilor, ne vin in minte o multime de amintiri din copilarie. Poate ca va adanciti in gandurile la intamplarile nedorite si la lucrurile care v-au lipsit in copilarie. Daca asociati sarbatorile cu o perioada trista din viata  precum pierderea cuiva drag, o depresie anterioara  aceasta perioada a anului aduce desigur inapoi amintirile triste.

Rudele nesuferite - De sarbatori puteti ajunge in situatia de a va afla sub acelasi acoperis cu rudele pe care in restul anului le evitati. Persoanele care se lupta cu o depresie se pot confrunta si ele cu acest stigmat. Unele rude nu cred ca sunteti intr-adevar deprimat. Cred ca sunteti lenes, sau ca toate problemele sunt numai in capul dumneavoastra, iar acest lucru poate fi foarte dureros.

Lucrurile care s-au schimbat - Sarbatorile pot scoate in evidenta tot ce vi s-a schimbat in viata  un divort, un deces in familie, un fiu care revine pentru prima data acasa dupa inceperea facultatii. Oricare dintre schimbari poate tulbura intalnirile din familie de sarbatori si pot mari stresul.

Lucrurile care au ramas la fel - Pentru altii, este aceeasi monotonie a adunarilor plicticoase de familie care ii deprima  aceleasi fete, aceleasi glume, aceleasi mancaruri in acelasi serviciu de portelan.

Lasati garda jos - In timpul sarbatorilor, este mai probabil sa fiti stresat de obligatii si de comisioanele pe care le aveti de facut. Este frig si este vremea virozelor si a gripei, iar sistemul dumneavoastra imunitar se afla sub asalt. Si lucrurile se inrautatesc pe zi ce trece. Mancati mai rau, dormiti mai putin si beti mai mult alcool. Iar cand incep sa curga intalnirile de familie, sunteti epuizat, tensionat si vulnerabil. Stresul sarbatorilor face sa va fie mai greu sa suportati familia decat in perioadele normale ale anului.

Cum puteti controla stresul sarbatorilor
Expertii spun ca sarbatorile pot face oamenii sa-si piarda controlul. Suntem la mila rudelor sau sub presiunea fortei brute a traditiilor de familie. Dar aveti o solutie, iar cheia ei este sa preluati controlul asupra sarbatorilor, in loc de a le lasa sa va controleze.

De exemplu, poate obligatiile de familie vi se par coplesitoare. Trebuie sa faceti chiftelutele dupa reteta bunicii, chiar daca vi se par necomestibile. Trebuie sa mergeti la matusa la masa, desi ea bea intotdeauna prea mult, face o scena si ii sperie pe copiii dumneavoastra. Trebuie sa puneti un ghiveci cu poinsettia pe mormantul bunicului, desi drumul pana acolo dureaza cinci ore cu masina. Nu doriti deloc sa faceti vreunul dintre lucrurile astea. Pur si simplu trebuie sa le faceti.

Cititi neaparat:

Noi va recomandam sa va opriti chiar aici. Chiar trebuie sa faceti toate astea?
Puneti-va intrebarea de ce trebuie sa face lucruri care va fac sa va simtiti groaznic? Ganditi-va la motive. Incercati sa faceti o lista cu motivele pentru care sa participati la aceste traditii de sarbatori, apoi adaugati motivele pentru care sa nu o faceti. Numai facand o astfel de lista simpla cu motive pro si contra va veti aduce aminte ca trebuie sa faceti o alegere.

Schimbati-va atitudinea
Pasul urmator este sa puneti in discutie unele dintre obiceiuri. Dar daca anul asta v-ati bucura altfel de sarbatori, ce s-ar intampla? Daca nu ati mai merge la cina la matusa aceea? Daca nu ati mai duce ghiveciul cu poinsettia la mormantul bunicului?

Poate raspunsul pe care il aveti in minte este: calamitate! dezastru! Insa dupa ce treceti de reactia initiala, ganditi-va doar cum ar fi. Poate matusa s-ar supara. Chiar este asa o mare problema? Oare ati putea trece pe la ea cu niste prajituri in februarie? In loc de a face drumul la mormantul bunicului, nu cumva ii puteti onora altfel memoria  aprinzand o lumanare sau spunand o rugaciune?

Cheia este sa fiti constient de ceea ce urmeaza sa faceti. Sunt sarbatorile, insa nu faceti mereu aceleasi lucruri fara sa va ganditi, numai fiindca asa faceti mereu. Daca vechile traditii de sarbatori nu mai functioneaza, daca nu va mai fac fericiti si va streseaza, este momentul sa faceti altceva.

Sfaturi pentru a invinge stresul
Dupa ce aruncati o privire la programul de sarbatori  si va ganditi bine ce anume functioneaza si ce nu  este momentul sa faceti niste schimbari. Concentrati-va asupra surselor de stres pe care le puteti controla de sarbatori. Asta inseamna sa faceti alte planuri si sa schimbati modul in care reactionati la anumite situatii. Iata patru lucruri pe care nu ar trebui sa le faceti de sarbatori.

Nu mai faceti mereu si mereu aceleasi lucruri. Daca adunarile de familie obisnuite va streseaza, incercati sa faceti altceva. Daca va rolul de gazda va copleseste, discutati alte posibilitati cu membrii familiei. Poate ca unul dintre frati sau un var poate gazdui anul asta masa de Craciun.

Nu va asteptati la minuni. Daca anxietatea dumneavoastra provine dintr-un conflict de familie mai vechi sau dintr-o poveste mai veche, nu va asteptati acum sa fiti in stare sa rezolvati una dintre marile probleme de familie. Desigur, sarbatorile sunt o perioada de iertare si bunavointa. Dar in toiul unui sezon de sarbatori aglomerat, nu puteti spera prea mult sa conduceti membrii familiei catre mari realizari emotionale. Poate este mai bine sa va concentrati pe propria stare de spirit si sa va confruntati cu problemele dificile intr-o perioada mai linistita a anului.

Nu exagerati. Pentru a reduce stresul sarbatorilor, trebuie sa aveti rabdare cu dumneavoastra si sa faceti totul in ritm propriu. Cu mult inainte ca adunarile de familie sa aiba loc, decideti asupra unor limite si respectati-le. Ramaneti la parinti una-doua nopti in loc de trei-patru nopti. Planuiti sa stati la petrecerea de Craciun numai cateva ore in loc de a sta toata noaptea.

Nu va ingrijorati gandindu-va cum ar trebui sa fie. Exista o mare presiune culturala in timpul sarbatorilor. Avem tendinta sa ne comparam cu notiunile idealizate ale familiei perfecte si ale sarbatorilor perfecte. Dar de fapt, cei mai multi oameni iau parte la adunari de sarbatori nu chiar perfecte  ei au parte de tensiuni in familie, melancolie, iar sarmalele de pe masa nu sunt mereu foarte gustoase. Daca aveti sentimente negative, nu incercati sa le ignorati. Amintiti-va nu nu este nimic in neregula sau rusinos cu sentimentele pe care le aveti, de sarbatori sau in alte perioade.

Cereti ajutor
Pentru multe persoane care se lupta cu stresul de sarbatori, schimbarea asteptarilor si a comportamentului poate imbunatati mult situatia. Insa acest lucru nu se intampla mereu. Uneori, legaturile aparente dintre stresul de sarbatori si depresia pot fi numai o coincidenta.

Medicii au tendinta de a aborda agnostic cauza depresiei deoarece niciodata nu e sigur care este cauza. Desi poate parea poate parea ca excursia de sabatori pana in capatul celalalt al tarii va poate deprima, este posibil ca alta sa fie cauza. Boala afectiva sezoniera (seasonal affective disorder  SAD), un efect secundar al unor medicamente, sau poate atceva total diferit pot fi motivul real.

Unii oameni pot ignora semnele unei depresii profunde, considerandu-le a fi legate de stresul de sarbatori. Este neintelept  chiar periculos  sa ignorati simptomele depresiei saptamani intregi sau luni intregi in speranta ca vor disparea in luna ianuarie.

Deci in timp ce stresul poate fi sezonier, depresia poate fi anuala. Daca anxietatea de sarbatori pare severa sau va afecteaza munca ori viata de familie, cereti sfatul medicului.

Despre fericire mai cititi:

Despre fericirea in doi, cititi:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Craciun

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII