Citomegalovirusul si sarcina: cum se detecteaza si ce riscuri poate aduce
Citomegalovirusul (CMV) este un virus care apare pe scară largă la întreaga populație. Citomegalovirusul se poate transmite fatului în plină dezvoltare înainte de naștere. 🦠Citomegalovirusul are aceleași efecte asupra embrionului ca și virusul rubeolei, trebuind depistat în primul trimestru de sarcină, cât mai rapid. 🤰
→ Iată care sunt simptomele Citomegalovirusului, cum se poate detecta în timpul sarcinii și cum se poate trata. 💡
- veti citi:
Ce este citomegalovirusul (CMV)?
Caracteristicile Citomegalovirusului
Cum se poate transmite Citomegalovirusul?
Citomegalovirusul primar si citomegalovirusul recurent
Simptomele Citomegalovirusului
Frecventa Citomegalovirusului
Diagnosticul Citomegalovirusului
Testul TORCH
Tratamentul Citomegalovirusului
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcinalti factori de risc in timpul sarcinii
Ce este Citomegalovirusul (CMV)?
Citomegalovirusul (CMV) este un virus comun, care apare pe scară largă la întreaga populație. Citomegalovirusul este un cuvant care circula cu infrigurare pe Forumul Odiseea Sarcinii, unde gravidutele se intalnesc si gasesc raspunsuri la toate intrebarile despre sarcina.
Citomegalovirusul este un virus vedeta foarte raspandit in randul femeilor insarcinate si care infecteaza aproximativ 1 %-2 % din feti. Cele mai mari defecte apar in primele saptamani de sarcina : microcefalie si hidrocefalie, tulburari retiniene, calcificari cerebrale, retard mental, afectiuni cutanate, cardiace. Totusi, dintre mamele seropozitive cu o infectie recurenta, doar 1 % vor transmite infectia la fat, 99 % dintre acestia fiind normali la nastere.
Caracteristicile Citomegalovirusului
Citomegalovirusul face parte din grupul de virusi ai herpesului, si are proprietatea de a ramane latent in organism pe o perioada lunga de timp. Infectia poate exista in lichidele corpului precum:
► Urina
► Saliva
► Sange
► Lacrimi
► Laptele matern
Citomegalovirusul se poate afla in aceste lichide fara a putea fi detectate semnele si simptomele acestuia.
Cum se poate transmite Citomegalovirusul?
Citomegalovirusul se poate transmite fatului in plina dezvoltare inainte de nastere. Infectia citomegalovirusului este de obicei nevatamatoare si rareori cauzeaza boli. Pentru majoritatea persoanelor sanatoase ce iau acest virus dupa nastere, exista cateva simptome si nu exista consecinte medicale pe termen lung. Daca o persoana este infectata, virusul ramane activ, dar de obicei latent de-a lungul vietii respectivei persoane.
Transmiterea citomegalovirusului se face de la persoana la persoana, neavand legatura cu apa, mancarea sau animalele. Acesta nu are o rata mare de transmitere insa s-a observat faptul ca este mai transmisibil in cadrul centrelor pentru copii.
Citomegalovirusul primar si citomegalovirusul recurent
Exista diferite tipuri de infectii: citomegalovirus primar si citomegalovirus recurent. Infectia primara poate cauza mai multe probleme in sarcina decat cea recurenta. In orice caz, daca sistemul imunitar al unei persoane este slabit, atunci el poate deveni activ si poate cauza boala citomegalovirusului. Pentru majoritatea persoanelor cu citomegalovirus, nu vor exista probleme reale.
Simptomele Citomegalovirusului
Majoritatea copiilor si adultilor infectati cu citomegalovirus nu prezinta simptome, pe cand altii prezinta urmatoarele simptome, la un interval de 3-12 saptamani de la expunere:
♦ Febra
♦ Inflamarea ganglionilor
♦ Oboseala, epuizare
Frecventa Citomegalovirusului
Citomegalovirusul este mai comun in tarile mai dezvoltate, avand o frecventa de 50%-85% intre adultii trecuti de varsta de 40 de ani. Riscul este crescut in cazul fatului aflat in uter, persoanelor ce lucreaza cu copii sau persoanelor afectate de HIV.
Diagnosticul Citomegalovirusului
Majoritatea citomegalovirusurilor sunt rar diagnosticate deoarece persoanele infestate prezinta putine simptome. Pentru a determina existenta sau nu a virusului, se fac analize de sange sau culturi de urina, din gat sau prelevare de tesut.
In cazul in care o femeie insarcinata este diagnosticata cu citomegalovirus, exista doua variante in care fatul poate fi examinat pentru existenta sau nu a acestuia, precum amniocenteza, prin care se pot lua probe de sange. Simptomele ce pot aparea sunt nivele scazute de lichid amniotic, limitarea dezvoltarii intrauterine si marirea tesutului in creier. In momentul in care copilul s-a nascut, i se pot lua probe de sange, urina si saliva. Testarea se face in primul trimestru de sarcina. Citeste detalii importante aici Teste de sarcina care se fac in trimestrul 1: ghid complet
Detectarea virală implică determinarea prezenței CMV într-o probă de sânge, lichid sau țesut. Acest lucru se poate face fie prin cultivarea virusului, fie prin detectarea materialului genetic al virusului (ADN – ul CMV). Cultivarea virală este metoda tradițională de detectare a virușilor.
Testul TORCH
Testarea CMV a gravidelor face parte din testarea amplă, numită testul TORCH. Această testare se realizează pentru un grup de boli infecțioase, care pot provoca boli la femeile gravide și pot provoca malformații congenitale la nou-născuți. TORCH este un acronim pentru: toxoplasmoză, rubeolă, CMV și virusul Herpes Simplex. Citeste pe larg: Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina
Tratamentul Citomegalovirusului
In cazul unei infectii cu citomegalovirus in timpul sarcinii, se poate trata cu unul din cele doua medicamente, ce sunt folosite doar in forme severe. Nu exista tratamente pentru terapia prenatala si postnatala a infectiei, insa se fac cercetari pe plan mondial pentru obtinerii unor vaccinuri.
Sfatul de la Desprecopii.com
Citomegalovirusul are aceleasi efecte asupra embrionului ca si virusul rubeolei trebuind depistat în primul trimestru de sarcina, cât mai rapid. Numai în cazul în care mama se infecteaza prima data în cursul sarcinii cu acest virus exista riscul afectarii fatului. Un IgM pozitiv ridica posibilitatea unei infectii active, care însa necesita evaluari ulterioare.
Despre alti factori de risc in timpul sarcinii e bine sa stii:
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
citeste aici pe larg despre alte riscuri posibile in timpul sarcinii.
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Calculatoare de sarcina
Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Medic invitat la Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 4 comentarii
Prima mea sarcina a fost intrerupta la doua luni din cauza ca membrionul nu sa dezvoltat adica nici nu era,a doua oara cind aveam doua luni mi sa depistat citomegalovirus lgg-0,037.fiul meu sa nascut cu metatarius varius bilateral.Acum as vrea al doilea copil dar mie frica, ce medicamente,tratament sa urmez pentru al mentine si sa nu imi afecteze pruncul.Astept raspuns,multumesc anticipat!!!
buna ziua, am fost la medic si am fost diagnosticata ca am acest virus CMV. sunt insarcinata a 5 luna si imi este frica cind aud de acest virus. in analiza scrie ca norma este de 0.05 iar la mine este cifra 4. spuneti-mi va rog este ceva grav, ce trebuie sa fac? medicul mi-a prescris niste pastile care se numesc voltrex 500, si sunt foarte scumpe.
Am fost diagnosticatal de sange ! Am fost la medic de boli infectioase si raspunsul a fost ca acest virus a fost dar acum este in stare latenta??? cum adica ce este de fapt ?? apare dispare care sunt riscurile??? sau de ce se activeaza??? Ceva S.F.????
va multumesc din suflet ca existati...nu aveti idee ce piatra (sau mai bine zis stanca) mi-ati luat de pe suflet cu acest articol. Acum stiu ca pot sta linistita si pot avea inca un bebelus fara probleme.Am cautat peste tot informatii despre acest afurisit de CMV dar peste tot sunt doar niste pareri incomplete. Acum stiu ce am de facut. Va multumesc din toata inima.Cu stima,Julia Popadiuc
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII