Bebelușul nou-născut: cele 5 nevoi esențiale pentru a se dezvolta optim

Bebelusul nou-nascut -  cele 5 nevoi esentiale pentru a se dezvolta optim

Bebelușul nou-născut: cele 5 nevoi esențiale pentru a se dezvolta optim

Orice bebeluș are 5 nevoi esențiale pentru a crește armonios și sănătos. Ca părinte, nu trebuie să fii expert în dezvoltarea bebelușilor pentru a-i oferi un început bun în viață. Studii recente confirmă ceea ce se știe de mult timp: dragostea, atenția și îngrijirea corespunzătoare sunt tot ceea ce bebelușul are nevoie la început de drum și, de altfel, tot ceea ce își dorește. Pentru a-ți ajuta copilul să se dezvolte optim, învață cele 5 nevoi esențiale ale unui bebeluș și oferă-i-le în fiecare moment al copilăriei sale.

Iată cele 5 nevoi esențiale ale unui bebeluș.

 - veti citi:
Bebelusul are nevoie de DRAGOSTE - Arata-i dragostea!
Bebelusul are nevoie de HRANA buna si CURATENIE. Asigura-i toate lucrurile de baza: o hrana sanatoasa si curatenie!
Bebelusul are nevoie de INTERACTIUNE  SI DIALOG: Vorbeste des cu bebelusul TAU!
Bebelusul are nevoie de ATENTIE si STIMULARE. Citeste-i des si stimuleaza-l !
Bebelusul are nevoie O MAMICA SANATOASA si relaxata. Ai grija de tine MAMICO !
Bebelusul trebuie sa fie lasat pe maini bune
Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Bebelusul nou-nascut: cele 5 nevoi esentiale

bebelus nevoi

Bebelusul are nevoie de DRAGOSTE - Arata-i dragostea!

Sa-i arati toata dragostea ta bebelusului tau pare de la sine inteles, dar este foarte adevarat: bebelusii au nevoie de dragoste pentru a trai.  Mortalitate infantila, dupa cum sustin specialistii, este cauzata uneori de lipsa dragostei !

Cititi: Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea si Cum putem comunica cu nou-născutul?

Grija fata de bebelusul tau, suportul emotional acordat, dau copilului sentimentul de siguranta atunci cand incepe sa descopere lumea. Nu este doar un sfat din auzite: Studii stiintifice riguroase arata ca dragostea, atentia, afectiunea acordate in primul an de viata au un impact direct si masurabil asupra dezvoltarii fizice, mentale si emotionale a bebelusului. Cititi: Ce e în mintea copilasului tãu  si Este personalitatea copilului stabilita la nastere?

De fapt, dragostea si dezmierdarile ajuta la dezvoltarea creierului copilului tau afirma dr. Marian Diamond cercetator neurolog la Universitatea din Berkeley, California, USA.

Cum sa-ti arati dragostea? Imbratisaza-l, atinge-l, dezmiarda-l, zambeste-i, asculta-l si joaca-te cu copilul tau ori de cate ori poti. Este foarte important sa raspunzi imediat atunci cand el plange, mai ales in primul an de viata deoarece, afirma expertii, este imposibil ca la aceasta varsta copilul sa devina rasfatat. Cititi: 10 greseli pe care le fac tinerii parinti  si cum le puteti evita

A te duce imediat la copilul tau atunci cand este suparat, te ajuta sa-l faci sa aiba incredere in tine, sa cladesti o relatie emotionala puternica intre voi.  A raspunde la nevoia de atentie a bebelusului tau in timpul perioadelor de joaca este de asemenea foarte important.

Nou-nascutii au nevoie de contact direct piele-piele cu corpul mamei lor. Citeste De ce are nevoie bebelusul de contact direct piele-pielea mamei

Bebelusul are nevoie de HRANA buna si CURATENIE. Asigura-i toate lucrurile de baza: o hrana sanatoasa si curatenie!

A asigura bebelusului tau tot ceea ce-i trebuie in legatura cu nevoile sale de baza, inseamna a-l determina sa-si dedice toata energia in a invata si a creste. Astfel, el trebuie hranit corect ( hrana saraca in proteine, vitamine si minerale, prea bogata sau prea saraca in calorii, poate incetini dezvoltarea si-i poate afecta IQ-ul). De asemenea, pentru a fi sanatos, bebelusul are nevoie de comfort  (scutecele ude si infectiile urechii il epuizeaza treptat ) si de un somn odihnitor.

 Va recomandam sa cititi Totul despre alaptare:

Cum se pastreaza (stocheaza) laptele muls de mama?
Rolul tatalui cand mama alapteaza
Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus
Mastita si blocarea ductelor sanului
Cand mama nu doreste sa alapteze
Alaptatul in public
Cura de slabire in timpul alaptarii
Alaptam sau nu alaptam?
Ce maninca mama cand alapteaza?
9 Mituri despre alaptare / ... dosarul complet aici

Pentru a-ti pastra copilul sanatos, du-l la controalele periodice, respecta intocmai calendarul vaccinarilor obligatorii si ajuta-l sa doarma suficient. In timpul somnului, in celulele creierului copilului tau au loc conexiuni importante. Sinapsele, asa se numesc aceste conexiuni, sunt caile care permit invatarea, miscarea si gandirea. Datorita lor copilul tau intelege tot ceea ce vede, aude, atinge, gusta, si miroase in timp ce exploreaza lumea.

 Va recomandam sa cititi despre Igiena si ingrijirea nou-nascutului:

Suzeta  intre necesitate si comoditate
Infasatul: din nou la moda
Ingrijirea buricului bebelusului
Sterilizarea biberoanelor si veselei bebelusului
Igiena intima la baietei
Ingrijirea copilului - Baita
Iritatia produsa de scutece
Ingrijirea dintilor de lapte
Parul bebelusului: O frizura pentru bebe...

Daca esti ingrijorata in legatura cu obiceiurile bebelusului tau in ceea ce priveste hrana si mancarea, discuta cu medicul pediatru.

Bebelusul are nevoie de INTERACTIUNE  SI DIALOG: Vorbeste des cu bebelusul TAU!

Studii de specialitate arata ca acei bebelusi ai caror parinti vorbesc cu ei foarte mult, au un coeficient de inteligenta foarte mare (IQ) si un vocabular viitor mult mai bogat in comparatie cu cei care nu sunt stimulati verbal foarte mult, inca de la inceput. Poti incepe devreme sa-i vorbesti copilului tau, chiar din timpul sarcinii, astfel acesta se va obisnui cu vocea ta (este de asemenea un mijloc excelent pentru a stabili o legatura intre voi). Cititi : Nu mai plânge, puisor... plânsul n-are rost

Odata ce copilul tau s-a nascut, vorbeste-i in timp ce-l schimbi, il hranesti ori il imbaiezi. Incearca sa-l privesti in timp ce-i vorbesti. Bebelusii raspund mai mult daca stiu ca vorbele le sunt adresate. Daca nu stii ce sa spui, descrie-i de exemplu ceea ce faci:  Mama pune apa calda in cadita ca sa te poata spala. Incearca sa nu imiti gangurelile copilului, limbajul lui.

Bebelusul are nevoie de ATENTIE si STIMULARE. Citeste-i des si stimuleaza-l !

Citeste-i bebelusului tau . Este un mod excelent care-ti va ajuta copilul sa-si construiasca vocabularul, ii va stimula imaginatia si ii va imbunatati limbajul. Astfel veti avea ocazia sa fiti unul in compania celuilalt si sa se cuibareasca in bratele tale - ceea ce fiecare copil adora. Academia Americana de Pedriatie recomanda sa-i citesti copilului tau zilnic, incepand de la sase luni, atunci cand incepe cu adevarat sa-i faca placere sa priveasca pozele din carti si sa rasfoiasca paginile impreuna cu tine.

Jim Trelease, un expert in citit si autorul cartii  Cititul cu voce tare-  afirma ca si nou-nascutilor le face placere o poveste buna. Pentru a stimula bebelusii sa invete despre oameni, locuri si lucruri, acestea trebuie sa le fie prezentate. Orice noua interactiune le da informatii despre lume si despre locul lor in aceasta.

Studiile arata ca copiii care cresc intr-un mediu bogat in informatii si stimuli, fiind astfel implicati in noi experimente care le antreneaza simturile - au o activitate cerebrala intensa in comparatie cu cei care cresc intr-un mediu care nu le ofera stimulari senzoriale adecvate. Nu este nevoie sa-ti bombardezi copilul cu stimuli 24 de ore pe zi, nici sa incerci sa-i antrenezi toate simturile deodata. Copiii pot fi astfel hiperstimulati. Lasa-ti copilul sa se joace cu o multime de jucarii si obiecte diferite. Alege lucruri diferite din punct de vedere al formei, texturii, culorii, greutatii si sunetului.

Cantati , jucati-va impreuna (de exemplu cucu-bau ), mergeti impreuna la plimbare si la cumparaturi, da-i posibilitatea bebelusului tau sa intalneasca si sa vada si alti oameni. Chiar si activitatile tale cotidiene vor stimula dezvoltarea creierului bebelusului tau.

Studiaza mai mult in legatura cu efectele muzicii asupra dezvoltarii copilului tau la diferite varste si cauta sfaturi in legatura cu ce fel de muzica este potrivit sa ascultati impreuna. Este foarte important sa-ti lasi copilul sa colinde prin camera lui. Bebelusii si copiii au nevoie de spatiu sa dea din picioare , sa mearga de-a busilea, sa mearga in picioare pentru a-si dezvolta muschii , pentru a capata un bun echilibru si o buna coordonare a miscarilor. De asemenea spatiul prin care colinda trebuie sa fie sigur, pentru a nu-l stresa cu interdictii de genul  Nu sau Nu atinge. Exista un mod foarte simplu pentru a realiza acest lucru: Asigura-ti intreaga locuinta (sau cel putin anumite zone prin care trece el). Indeparteaza obiectele periculoase sau asigura-le pe cele accesibile si imposibil de indepartat. De exemplu, in bucatarie, pune lacate le dulapuri si lasa-i la dispozitie vase de plastic, linguri de lemn, pahare si cani de plastic cu care copilul tau se poate juca in siguranta.

Provoaca-l sa se joace cu lucruri noi!  Este important sa nu-l stresezi cu jucarii sau activitati care depasesc abilitatile lui, incurajeaza-l sa lupte sa rezolve singur unele din micile probleme (astfel ii vei da incredere in el). Cand o activitate pare a fi prea grea pentru copilul tau, el va cauta o cale pentru a rezolva problema. In acest fel, el  isi va pune creierul sa lucreze pentru rezolvarea problemei. Daca incearca sa deschida o cutie de exemplu, nu te grabi sa-l ajuti. Lasa-l sa incerce el mai intai. Daca nu poate, arata-i tu cum se procedeaza, apoi da-i cutia inapoi inchisa pentru ca sa incerce el sa o deschida.

Va recomandam sa cititi despre stimularea nou-nascutului

Cum putem comunica cu nou-născutul?
Masajul bebelusului
Importanta jocului cu bebelusul tau
Memoria bebelusului
Jucarii pentru noii nascuti
12 sfaturi speciale pentru dezvoltarea bebelusului
Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea

Bebelusul are nevoie O MAMICA SANATOASA si relaxata. Ai grija de tine MAMICO !

Parintii deprimati sau suparati, sunt adesea incapabili sa raspunda cu blandete la nevoile copiilor lor. Bebelusii ai caror mame sunt bolnave de depresie cronica au o activitate anormala a creierului, sugerand ca si copiii lor sufera, de asemenea, de depresie.  Daca tu, mamico - te simti coplesita, gaseste mijloace de a imparti responsabilitatile casei cu partenerul; daca esti o mama singura, cauta pe cineva care sa te ajute si sa te sustina. Si nu uita sa mai ai grija si de tine din cand in cand. A fi parinte - in special daca mai ai si serviciu - este obositor si ai nevoie de timp sa-ti refaci fortele.  Starea depresiva postpartum

Bebelusul trebuie sa fie lasat pe maini bune: Lasa bebelusul in maini bune !

Gaseste o cresa pentru copil daca lucrezi si nu poti sa ai grija de el in cursul zilei (sau cauta o bona permanenta care sa stea cu el), o ingrijire de calitate este esentiala pentru dezvoltarea copilului tau. Trebuie sa gasesti pe cineva care este in stare sa faca pentru copilul tau tot ceea ce am mentionat anterior. Fie ca vei angaja o bona , vei vorbi cu o ruda sau il vei duce la cresa, este important sa gasesti pe cineva cu experienta si cu bunavointa. Dragostea adevarata pentru copii si dorinta in a-i ajuta sa se dezvolte trebuie sa fie prioritare pe lista dorintelor tale. Cititi: Lista cu informatii pentru bona (babysitter)

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata 

Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului

 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 8 comentarii

  1. bejenarudana
    bejenarudanatrimis la 5/10/2010

    super ma bucur ca v-am descoperit am un bebe de 4 luni si imi sunt de folos informatiile va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  2. carmen
    carmentrimis la 11/8/2010

    foarte frumos si util acest articol....imi sunt foarte utile articolele acestui site,devin dependenta de ele...multumim...

    Raspunde la acest comentariu
  3. mugu
    mugutrimis la 2/7/2005

    mugu

    Raspunde la acest comentariu
  4. calin silviu
    calin silviutrimis la 18/7/2004

    sunt ul fan al acestui sat. Ma rog ca domnul sa va ajute pentru cea ce voi ati realizat pana acuma. Domna angela thomson eu va felicit foarte mult pe dumnezvoatra si pe domnul marian zaharia. Multa bafta in continuare si in proiectele pe care doriti sa le aveti pe viitor.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Maria
    Mariatrimis la 8/3/2004

    Sunt f. bune articolele dvs. Sunt asistent social, lucrez in prevenirea abandonului maternal si am de format niste mame. Nu prea ma descurc; nu sunt mama si am nevoie de mai multe materiale privind rolul mamei in educatie,ce si cum trebuie sa formeze mama in copil, nevoile psihologice si de educatie ale copilului etc. cam cum se creste un copil.

    Raspunde la acest comentariu
  6. Calin Silviu
    Calin Silviutrimis la 26/12/2002

    Sunt un om crestin.si cred caacesti copii pot fiajutati,prinrugaciune. eu lespun doar atata:Dojmnul sava Binecduvanteze.

    Raspunde la acest comentariu
  7. Mirela - moderator
    Mirela - moderatortrimis la 19/6/2001

    Draga Alina Vreau doar sa iti spun ca faptul ca fetita ta s-a imbolnavit este un lucru deosebit de normal. Eu am dat copilul la cresa in Olanda iar de la inceput doctorii ne-au spus ca in primele 2 luni va fi mereu bolnav - si bineinteles ca s-a imbolnavit dupa 2 zile!!! Copilul contacteaza astfel tot felul de germeni de la alti copii - iar acest lucru este deosebit de important si util pentru intarirea sistemului sau imunitar. Dupa insa ce va trece aceasta perioada - nu va mai contacta bacterii sau virusi si va fi mai intarit.

    Raspunde la acest comentariu
  8. alina
    alinatrimis la 18/6/2001

    O DOAMNE!!! O CRESA???? Poate in alta tara aici in nici un caz; sau o gradinita prticulara,dar cine are 100-200$/luna.am cautat cu disperare ceva la un pret rezonabil...dar nu a fost posibil asa ca am dat fetita la cresa si... dupa 4zile a racit usor;iar dupa alta saptamana a facut otita...numai daca vreau sa-mi bat joc de sanatatea copilului s-o mai duc.nu stiu ce se poate face pt. ca aceste asa zise asistente sa se poarte altfel cu copiii.... cu respect alina

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII