Sangerarile nazale la copii

Sangerarile nazale la copii

Sangerarile nazale la copii

Vi s-a intamplat, probabil, macar o data, ca in copilarie sa va fi curs sange din nas fara un motiv clar.

 

Pe moment, fenomenul genereaza panica, insa e bine de stiut ca nu intotdeauna sangerarile nazale sunt un simptom al unei afectiuni grave. In primul rand, atunci cand copilul dumneavoastra sangereaza din nas, calmati-va! Dupa cum spuneam, nu este neaparat ceva grav.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Sangerarile nazale la copil sunt comune asa ca nu e cazul sa va panicati
Cum oprim o sangerare nazala la copil?
Cum va opri medicul sangerarea?
Care este cauza sangerarilor nazale?
Cand trebuie sa ne ingrijoram?
Situatii in care este bine sa fiti precauti si sa luati legatura cu medicul
Cum pot fi prevenite sangerarile nazale?

Sangerarile nazale la copil sunt comune asa ca nu e cazul sa va panicati

Vi s-a intamplat, probabil, macar o data, ca in copilarie sa va fi curs sange din nas fara un motiv clar. Pe moment, fenomenul genereaza panica, insa e bine de stiut ca nu intotdeauna sangerarile nazale sunt un simptom al unei afectiuni grave. Dimpotriva, ele sunt ceva comun si de obicei nu au cauze care sa puna in pericol sanatatea.

Cum oprim o sangerare nazala la copil?

In primul rand, atunci cand copilul dumneavoastra sangereaza din nas, calmati-va! Dupa cum spuneam, nu este neaparat ceva grav. Spuneti-i copilului sa scuipe, pentru a elimina sangele pe care s-ar putea sa il aiba in gura. Tineti-l in poala aplecandu-l usor in fata. Infasurati-va degetul intr-o bucata de tesatura moale si strangeti usor, dar astfel incat sa exercitati presiune, timp de 10 minute, partea moale a nasului. Incercati sa rezistati tentatiei de a renunta la presiune mai devreme de 10 minute doar ca sa vedeti daca s-a oprit sangerarea. In tot acest timp, indemanti-va copilul sa respire pe gura si incercati sa ii distrageti atentia. Dupa ce au trecut cele 10 minute, verificati daca sangerarea s-a oprit. Puteti, eventual, sa aplicati o compresa rece la baza nasului. Daca sangerarea continua, atunci sunati-va medicul.

De retinut! Nu lasati copilul sa stea cu capul aplecat pe spate, pentru ca aceasta pozitie poate face ca sangele sa ajunga in gura, ceea ce ii va provoca o stare de voma. De asemenea, nu introduceti tampoane de vata in nasul copilului nici in timpul sangerarii, nici dupa ce aceasta s-a oprit, pentru ca exista riscul ca atunci cand le veti scoate sa se rupa eventualele coji formate si sangerarea sa inceapa din nou.

Cum va opri medicul sangerarea?

Medicul va analiza mai intai, cu ajutorul unui aparat special, interiorul nasului, pentru a vedea de unde vine exact sangele. De asemenea, va utiliza fie nitrat de argint, fie picaturi speciale pentru constrictia vaselor sangvine, fie un tampon din pansament steril imbibat intr-un anume medicament pentru a opri sangerarea. Daca aceasta este severa, este posibil sa fie necesara bandajarea nasului cu tifon, insa aceasta situatie este extrem de rara. De asemenea, daca sangerara a aparut in urma unei lovituri la cap sau la nas, medicul va urmari evolutia starii copilului si in zilele urmatoare, pentru a se asigura ca nu este vorba de o fractura nazala sau craniana.

Care este cauza sangerarilor nazale?

Interiorul nasului este plin de vase sangvine foarte subtiri, care pot sangera foarte usor, mai ales daca zona devine uscata sau iritata. Cele mai comune cauze ale sangerarilor nazale sunt racelile, alergiile si infectiile sinusurilor. Sangerarea poate aparea insa si din cauza unei umiditati foarte scazute sau in urma unor traumatisme precum piscatul nasului, introducerea de obiecte straine in nas sau lovirea directa a acestuia. Uneori sangerarea este produsa si de o structura anatomica anormala a nasului sau de unele medicamente.

Cand trebuie sa ne ingrijoram?

In principiu, nicio sangerare nazala in sine nu ar trebui sa ne ingrijoreze. Copiii au frecvent sangerari nazale, mai ales in lunile de iarna, cand aerul este uscat si virozele sunt frecvente. Chiar daca sangerarile sunt dese, de obicei copiii scapa de acest fenomen neplacut in anii adolescentei.

Exista totusi cateva situatii in care este bine sa fiti precauti si sa luati legatura cu medicul:

- Cand sangerearea apare ca urmare a unei lovituri la cap sau la nas.
- Cand copilul a pierdut foarte mult sange (desi, in genere, sangerarea nazala da doar impresia unei cantitati mari de sange pierdut, in realitatea aceasta nefiind foarte mare).
- Cand sangerarile apar dupa ce copilul a luat un medicament nou.
- Cand sangerarile sunt foarte dese si sunt asociate cu un nas permanent infundat.
- Cand sangerarea este asociata cu invinetirea fetei sau cu sangerari din alte zone, cum ar fi gingiile.

Cum pot fi prevenite sangerarile nazale?

Daca aerul din camera in care doarme copilul este prea uscat, folositi un umidificator. De asemenea, daca are obiceiul de a se scobi in nas, incercati sa-l dezvatati de acest obicei si aveti grija sa aiba mereu unghiile taiate scurt , pentru orice eventualitate. Discutati cu medicul despre eventualele reactii alergice pe care le are copilul, daca credeti ca ele contribuie la aparitia sangerarilor si informati-va despre modul in care puteti hidrata interiorul nasului cu ajutorul unor solutii speciale.

Cand copilul se plange des ca il doare burtica: lista cu observatii pe care trebuie sa le faca parintii

Cand copilul se plange des ca il doare burtica: ce e de facut?

Au ma doare burtica. Asta este una dintre cele mai comune probleme ale copiilor. Copilul crede ca burtica este locul care este cauza tuturor problemelor sale.

De atlfel, daca il intrebi pe un copilas unde il doare, mai intotdeauna va spune ca il doare burtica. (incercati asta si voi) Iata lista cu observatii pe care trebuie sa le faca parintii.

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) Desprecopii.com 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII