(A)Roma neuitatelor vacante

(A)Roma neuitatelor vacante

(A)Roma neuitatelor vacante

  • Italia era demult pe lista obiectivelor mele turistice. Nu s-a nimerit…din tot felul de motive. Si recunosc ca as fi preferat sa vad Venetia, Verona, chiar si Milano in locul Cetatii Eterne. Dar intamplarea a vrut altfel, si ii multumesc intamplarii pentru ca mi-a prilejuit o experienta, din toate punctele de vedere, de neuitat.

Italia era demult pe lista obiectivelor mele turistice. Nu s-a nimerit& din tot felul de motive. Si recunosc ca as fi preferat sa vad Venetia, Verona, chiar si Milano in locul Cetatii Eterne. Dar intamplarea a vrut altfel, si ii multumesc intamplarii pentru ca mi-a prilejuit o experienta, din toate punctele de vedere, de neuitat.

M-am indreptat inspre Coloseum. Daca mergeti acolo va recomand doua lucruri:

1. Nu mergeti mai tarziu de ora 14 (cel putin in sezonul toamna-iarna) pentru ca se inchide cu o ora inainte de apusul soarelui si nu apucati sa-l savurati cum se cuvine.

2. Luati un ghid in carne si oase care sa va explice ce si cum.

Eu punctul 1 l-am respectat la limita. Am prins niste imagini superbe ale Coloseumului, un soare de dupa amiaza rasfrant pe ziduri... Am stat exact cat am vrut, dar daca mergeam cu o jumatate de ora mai tarziu, m-as fi simtit presata. Ghidul nu l-am prins... cred ca trebuie facuta programare prealabila. Si regret enorm asta. M-am lipit de un grup de americani care aveau un astfel de ghid si astfel am aflat unele lucruri foarte interesante despre viata romanilor. De exemplu, ca zeci de biserici (inclusiv catedrala Sf. Petru) sunt facute cu marmura din Coloseum. Si foarte interesant, ca scopul Coloseumului in antichitate era echivalentul industriei de entertainment moderne. Ca jocurile durau o zi intreaga. Ca se mergea gradat cu atractiile, incepandu-se cu lupte intre animale (rinoceri, girafe, tigri, lei, elefanti etc), continuandu-se cu executiile publice (in care condamnatilor li se dadea drumul in arena, omitand scoaterea tigrilor) si sfarsind cu il grand finale, luptele gladiatorilor, cele mai asteptate. Oamenilor li se oferea paine si circ. Cam ca in zilele noastre. Incredibil cat de putin am evoluat. Ba dimpotriva, vazand atatea minuni antice ale tehnicii, as zice ca am stagnat. Gladiatorii erau nu doar sclavi, cum am crezut eu, ci erau inclusiv nobili care se antrenau pentru lupte.

Cladirea Coloseumului e un miracol imens de arhitectura si know-how. Partea de sub scena consta in nenumarate coridoare inguste ca un labirit care adaposteau recuzita pentru spectacole, sclavii inainte de lupte etc. Aveau sisteme ingenioase de scripeti care manevrau scena, facand-o sa se ridice in functie de regie. Un coridor subteran face legatura intre catacombele de sub scena si un loc denumit gymnasium, situat in Forumul roman vizavi de Coloseum, unde se antrenau gladiatorii.

Aflasem eu la Coloseum ca, in pofida mitului conform caruia Coloseumul era locul de maltratare a crestinilor, de fapt crestinii nu au fost ucisi acolo, ci la Circus Maximus, o arena imensa unde se organizau cursele de care romane. Si zic ok, hai sa vad asta.

E la distanta de o statie de metrou de Coloseum, iar cand am ajuns acolo, m-am bucurat ca nu am anuntat cu voce tare ca vreau sa vad "circus maximux". Pentru ca nu exista decat cu numele. E un loc verde imens, de forma ovala, unde se organiza un maraton in scopuri umanitare.

Paranteza: gafa cu Circus Maximus are un precedent pe care nu-l prea zic oricui, dar eh, suntem in anonimat... Eram in luna de miere la Paris, indragostiti, fericiti si tembeli (ce vremuri faine... unele caracteristici s-au pastrat inca). Din multimea de locuri pe care Parisul le are de oferit unui cuplu proaspat casatorit, ce alegem noi sa vizitam... Bastilia! Luam metroul in Piata Bastilia si incepem sa cautam inchisoarea. Noroc ca-l loveste pe noul meu sot inspiratia revelatoare, dublata de cunostinte de istorie ceva mai consistente decat ale mele: "Mai, da oare de ce ii zice evenimentului aluia Caderea Bastiliei?" asa ca ne intoarcem cu coada intre picioare la metrou, jurand ca asta va fi un secret al casniciei noastre. Inchidem paranteza.
Asa ca iau din nou metroul si cobor la intamplare la o statie careia ii zice Teatro del Opera. Sa vada si ochii mei cum arata opera din Roma.

Ies din gura de metrou, si splendoare... Opera in toata maretia ei, luminata feeric cu mii de beculete, ocupand juma de piata... Si oameni cu carucioare intrand si iesind din ea... Hopa, ceva nu-i in regula. Ma apropii si vad ca e o pravalie. Ditamai pravalia, dar pravalie... OK, imi retin admiratia si o pornesc pe un bulevard pana cand ta-daaaaam... iat-o, minunata opera, splendid pusa in valoare de statui, feliare, fresce... Ups, nu, e un hotel... pe urma am incetat sa o mai caut, pentru ca fiecare cladire, fie ea casa de schimb valutar sau sala de bingo putea foarte bine sa se califice drept opera. Intr-un final, am vazut-o.
Si pe urma am luat-o pe jos si asa, intreband din om in om (in engleza, si primind raspunsuri in italiana si uneori in bengali) am ajuns in piata Spania si imediat pe urma la Fontana di Trevi.

Fontana di Trevi este unul dintre cele mai romantice locuri din lume. Utopic, in cazul in care ar disparea indienii care fac poze la minut, pakistanezii care vand mingiute colorate, bangladeshenii care ofera flori doamnelor contra modestei sume de 10 euro, carabinierii care te scruteaza cu privirea incercand sa previna acte de vandalism, si in general, toata multimea de turisti care se holbeaza la minunea lumii. M-am holbat si eu pret de vreo juma de ora, inghesuita intre un cuplu brazilian care se pupa o data la 10 secunde si un fotograf indian care tinea mortis sa-mi faca o poza, ca nu cumva sa uit ca eram singura persoana singura intr-o mare de indragostiti care-si jurau iubire vesnica. N-am aruncat nici un ban in fantana. Uite-asa, din pragmatism, ca n-am superstitii si sincer nu m-as intoarce aici tot singura.

Am hotarat ca am umblat-vazut destul pentru o zi si ma intorc in statia Ottaviano, pentru a lua de acum familiarul 32 sa ma intorc la mine la tara. Am avut marele noroc sa prind o perioada de greve si manifestatii in toata Roma. Asadar, drumuri blocate, timp mort, politisti la fiecare intersectie. A durat vreo ora si jumatate sa ajung la hotel. Aici, in hol, am reusit sa evit in ultimul moment o invitatie la bar din partea unui pilot libian care tinea sa imi explice in amanunt cum se piloteaza avioanele comerciale, mers in camera, facut dus in planul inclinat si cu sabia lui Damocles (recte tragatorul in caz de pericol) deasupra capului, privit la televizorul antic (ce are imagine la 5 minute dupa ce-l deschizi) manifestatiile din Roma, pregatita pentru ceea ce credeam ca va fi o noapte linistita.
M-am inselat amarnic.

Va recomandam sa cititi mai multe detalii interesante din aceasta calatorie AICI - la topicul (A)Roma neuitatelor vacante

Forum unde comentam cu placere

Super Calatorii

Va recomandam sa mai cititi si:

Grecia
Insula Thassos, impresii de calatorie
Zile de vacanta in Heraklion (insula Creta)
Itinerar de lux in insula Creta
Legenda si mit intr-un paradis terestru  Insula Corfu
10 obiective care merita vazute in insula Zakynthos
6 obiective care merita vazute in Grecia
Itinerar de lux in insula Creta (2)
Obiective si hoteluri de lux in Grecia

Plaje
Cele mai frumoase plaje din Croatia
Vacanta de vara pe litoralul Bulgariei
8 plaje de vis pe litoralul Spaniei
Sejur in Insula Afroditei
Litoralul Romaniei - 7 destinatii de vacanta
Top 8 plaje pe Coasta de Azur
Top plaje uimitoare si secrete ale Europei
Litoralul Croatiei  o alegere estivala perfecta pentru familii cu copii

Europa
Belgrad, o vizita prea scurta
Obiective turistice in Polonia
Hoteluri de lux in Anglia
Hoteluri de lux in Italia
Castele si alte atractii turistice in Scotia
Orase si hoteluri de lux in Franta
Venezia sau despre miturile care nu pier
Top 10 obiective turistice in Roma (Lazio, Italia)
Evenimente si locuri inedite in Italia
Top 10 obiective turistice in Londra
Top 10 destinatii de familie
Obiective turistice in Paris
7 atractii turistice in Franta
Jurnal de vacanta - Olanda
Jurnal de calatorie - in 4 tari din Europa

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Europa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII