Pierderea repetitivă (recurenta) de sarcină: cauze și sfaturi medicale

Pierderea repetitiva (recurenta) de sarcina: cauze si sfaturi medicale

Pierderea repetitivă (recurenta) de sarcină: cauze și sfaturi medicale

Diagnosticul de pierdere recurenta de sarcina nu se face pana cand o femeie nu pierde cel putin trei sarcini. In general, aproximativ 20% din sarcini sfarsesc prin avort spontan ca urmare a unei cauze non-recurente. Deci, riscul de doua pierderi consecutive este de 20% din 20%, sau 4% din femei vor experimenta doua pierderi de sarcina.

Pierderea repetitiva (recurenta) de sarcina este un domeniu al medicinei de reproducere, care aduce cu sine controverse si confuzie. Adresati aceeasi intrebare si veti primi patru sau cinci raspunsuri diferite de la trei medici.
Speram ca aceste informatii sa aduca mai multe informatii si sa aduca in discutie chiar si controversele. Cu ajutorul acestor informatii, puteti purta o discutie importanta cu medicul dvs., si puteti obtine informatiile de care aveti nevoie pentru a face alegeri in cunostinta de cauza cu privire la asistenta medicala  - sfatul medicului.

veti citi
Pierderea repetitivă (recurenta) de sarcină
Ce este pierderea recurentă de sarcina?
Pierderea recurentă de sarcină si anomaliile cromozomiale
Anomalia functiei de coagulare a sangelui
Factorul cel mai controversat al avortului spontan este imunitatea alogenica
 

Pierderea repetitivă (recurenta) de sarcină

Pierderea recurenta de sarcina este un domeniu al medicinei de reproducere, care aduce cu sine controverse si confuzie. Adresati aceeasi intrebare si veti primi patru sau cinci raspunsuri diferite de la trei medici. In fiecare luna apar studii noi de cercetare in literatura medicala, astfel incat raspunsul pe care il primiti azi nu va fi acelasi cu cel de luna viitoare. Unii medici recomanda evaluarea dupa ce ati pierdut doua sarcini, iar altii numai dupa primele trei.

Ce poate face o femeie care sufera din cauza acestui lucru? O mare parte se indreapta catre internet pentru a gasi raspunsuri, desi multe dintre ele dezinformeaza sau sunt teorii neconfirmate. Deci, sa incepem cu o imagine de ansamblu a aceastei afectiuni. Speram ca aceste informatii sa aduca mai multe informatii si sa aduca in discutie chiar si controversele. Cu ajutorul acestor informatii, puteti purta o discutie importanta cu medicul dvs., si puteti obtine informatiile de care aveti nevoie pentru a face alegeri in cunostinta de cauza cu privire la asistenta medicala.

Ce este pierderea recurentă de sarcina?

In mod traditional, diagnosticul de pierdere recurenta de sarcina nu se face pana cand o femeie nu pierde cel putin trei sarcini . In general, aproximativ 20% din sarcini sfarsesc prin avort spontan ca urmare a unei cauze non-recurente. Deci, riscul de doua pierderi consecutive este de 20% din 20%, sau 4% din femei vor experimenta doua pierderi. Sansele de trei pierderi ar fi de 0,16%. Acest lucru inseamna ca, daca ati pierdut trei sarcini este destul de putin probabil ca acest lucru sa se datoreze a trei sarcini anormale. Mai probabil poate fi faptul ca o anomalie specifica sau o afectiune de baza a dus la toate cele trei pierderi.

Si, in cazul in care aceasta anomalie nu este depistata, sau aceasta afectiune netratata, puteti pierde si urmatoarea sarcina. Unii medici si companiile de asigurari sustin ca nu exista nici un motiv sa evalueze si sa trateze femeile care au pierdut doua sarcini. Din pacate, cel putin una din patru femei va fi succeptibila de a mai pierde o sarcina si alte 4 isi vor face griji ca ar putea exista un motiv pentru avorturile spontane pe care le-au avut. Deci, se recomanda ca o evaluare sa fie initiata dupa doua pierderi anterioare cu teste specifice, individualizate, bazat pe istoria medicala personala. Mai cititi si: Pierderea spontana a sarcinii (avortul spontan) 

Pierderea recurentă de sarcină si anomaliile cromozomiale

In timp ce, cea mai frecventa cauza de pierdere a sarcinii este un numar anormal de cromozomi din ovule, parintii au de obicei cromozomi normali. Pierderea recurenta de sarcina ca urmare a anomaliilor cromozomiale este o alta poveste. Translocatiile cromozomiale (relocare a unui segment de gene de la un cromozom la altul) pot fi gasite in pana la 4% din cupluri. Parintii cu aceasta afectiune sunt normali, deoarece au complementul cromozomial complet. Sperma si ovulul se termina cu ½ din setul original de cromozomi intr-un proces numit meioza. Daca ambii sau nici unul dintre acesti cromozomi sfarsesc in ovul sau sperma, se poate ajunge la lipsa unei portiuni din cromozom sau, din contra, la o "impovarare" cromozomiala (avort spontan).

Aceasta anomalie rara este intalnita de doua ori mai des la barbati decat la femei. Testarea pentru depistarea ei consta intr-o proba de sange de la ambii parteneri si costa intre 1000 si 1800 dolari. Unii medici se contrazic asupra acestei analize, deoarece aceasta afectiune este destul de rara si, in cazul in care este prezenta, 2/3 din sarcini se vor termina cu o nastere normala, iar donarea de sperma sau tratamentul cu ovule nu sunt disponibile.

Suturarea cervixului poate reduce riscul acestei complicații

Anomaliile uterine, cum ar fi tumorile fibroide sau polipii pot duce la avort spontan , daca nu sunt diagnosticate si tratate. Malformatiile congenitale uterine, cum ar fi septul uterin, pot fi asociate cu pierderea sarcinii recurente. Corectia chirurgicala prin histeroscopie operatorie poate restabili fertilitatea si permite sarcinii sa se dezvolte la termen. Colul uterin incompetent este o afectiune in care cervixul se dilata prematur fara contractii detectabile. Suturarea cervixului poate reduce riscul acestei complicatii care poate duce la pierderea sarcinii. Adeziuni intrauterine, sindromul lui Asherman, se produc atunci cand cicatricea din interiorul uterului poate fi urmata de o infectie intrauterina. Acasta afectiune poate fi adesea corectata printr-o procedura histeroscopica ambulatorie. Mai cititi si: Riscurile sarcinii dupa avort 

Infectiile

Pierderea sarcinii a fost asociata si cu prezenta infectiei, dar rolul acesteia este mai putin clar. Chlamydia si gonoreea sunt o parte importanta a acestei evaluari. Mai putin clar este rolul Ureaplasma urealyticumu-lui. Acest organism destul de raspandit, este dificil de cultivat si rolul sau ca agent cauzal este mai putin clar. Ca atare, in timp ce multi medici recomanda cultura pentru aceasta afectiune, altii sugereaza un tratament scurt cu antibiotice, ca o optiune mai eficienta a costurilor.

Factorii hormonali pot fi o problema

Bolile tiroidiene sau disfunctia hipofizei pot fi asociate cu pierderea recurenta de sarcina. Studiile au aratat ca femeile cu nivelul LH-ului crescut (cele cu sindromul ovarului polichistic) in ziua a noua sau a zecea de ciclu, pot prezenta un risc crescut de avort spontan. Mai controversata este afectiunea numita "defect de faza luteala ". Se sugereaza faptul ca insuficienta secretiei de progesteron a ovarului dupa ovulatatie, poate duce la avort spontan. Aceasta afectiune este in mod traditional diagnosticata fie prin nivelul de progesteron din sange, sau prin efectuarea unei biopsii endometriale.

Daca rezultatul este anormal, se poate trata prin completarea cu progesteron. Desi pot exista beneficii prin suplimentarea cu progesteron, in unele cazuri dovezile sugereaza ca rezultatele anormale luteale provin din dezvoltarea foliculara deficitara in prima jumatate a ciclului menstrual. Deci, faza foliculara defecta are ca rezultat niveluri scazute de progesteron si intr-un ovul care are probabilitate mica sa se dezvolte intr-o sarcina sau, daca se dezvolta, intr-un avort. Solutia acestei probleme nu consta in administrarea de progesteron dupa ce ovarul a ovulat un ovul "anormal", ci, mai degraba, sporirea dezvoltarii ovulului cu medicamente pentru inducerea ovulatiei.

Infertilitatea legata de varsta poate duce la pierderea recurenta

O crestere a FSH sau scadere in Inhibin B, in a treia zi a ciclului menstrual poate indica un declin a fertilitatii din cauza varstei, si o crestere a posibilitatii de avort spontan.

Anomalia functiei de coagulare a sangelui poate duce la avort spontan

Coagularea anormala a sangelui in vasele mici de sange placentar poate duce la avort spontan. Acest lucru se poate datora anticorpilor pentru fosfolipide (anticorpi antifosfolipidici) componente importante ale peretilor vaselor de sange. Rezultatul este insuficienta placentara si avortul spontan. In timp ce majoritatea medicilor testeaza tratarea lupusului cu antiguagulante si anticorpi anticardiolipinici, aproximativ 20-30% dintre persoanele testate vor fi nedetectate daca nu sunt obtinute panourile complete ale anticorpilor antifosfolipidici .

Anomalia functiei de coagulare a sangelui provenita din anomalii cromozomiale este, de asemenea, o cauza potentiala a pierderii de sarcina recurente. Factorul V Leiden, mutatie a genei protrombinei, Antitrombina III si activator de plasminogen inhibitor-1 (PAI-1) sunt factori determinanti genetic care pot creste riscul de avort spontan. Trombofilia , sau tendinta marita de coagulare a sangelui poate fi tratata cu succes cu aspirina pentru copii si preparate injectabilede heparina anticoagulanta. Mai cititi si: Ce este trombofilia? 

Factorul cel mai controversat al avortului spontan este imunitatea alogenica

Stim ca daca transplantam un rinichi de la sot la sotie, respingerea lui este foarte posibila. Deci, trebuie sa aflam de ce sarcina nu este respinsa. Nu exista inca raspunsuri absolute. Exista multe teorii si date contradictorii. Avem putine studii bine documentate care sa explice rolul anomaliei sistemului imunitar in pierderea sarcinii. Printre explicatiile propuse se numara lipsa unor anticorpi protectori de blocare, un numar mare de celule NK (celule naturale ucigase), activitatea marita a acestor celule, factori toxici care actioneaza in cresterea embrionului, un nivel ridicat de factori care stimuleaza sistemul imunitar in procesul de "atac-raspuns", si absenta suprafetei placentare HLA-G. Multe studii sustin ca pacientele cu leucocite negative (anticorpi de blocare) pot avea trei sau mai multe pierderi de sarcina consecutive, se pot imuniza cu celule albe paterne . Cu toate acestea, o incercare mai recenta intra in conflict cu rezulatele anterioare.

Testul de sange al embrionului va indica femeile care pot beneficia de tratamentul cu o doza mare de progesteron. Testand numarul celulelor NK si activitatea lor, medicii vor decide asupra tratamentul cu imunoglobina intravenoasa sau tratament cu Embrel.

50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici

Sarcina este o perioada magica pentru ca in timpul celor 40 de saptamani de sarcina, o noua fiinta creste in burtica mamicii. In fiecare si, mica fiinta isi dezvolta organele si simturile. De aceste 9 luni, depinde toata sanatatea sa viitoare. Viitoarea mamica, dar si viitorul tatic - au  multe intrebari si neclaritati. Iar pentru ca fiecare intrebare este extrem de importanta - avem raspunsurile medicilor specialisti de la Medicover Romania. Intra in aceasta sectiune si vei gasi raspunsurile lor.

► Toate raspunsurile le vei gasi si pe canalul nostru de You Tube

Despre pierderea recurenta/repetitiva de sarcina, mai cititi:

Durerea pierderii unei sarcini 
Avortul spontan: cum se poate preveni

Imunoterapia este destul de costisitoare si ar trebui sa fie considerata un experiment . Imunoterapia trebuie efectuata sub control total institutional, pentru a hotara care din ei primeste tratamentul de control, si care placebo. Costul tratamentului ar trebui sa intre in cadrul granturilor de cercetare; pacientii nu ar trebui sa plateasca pentru un tratament scump care nu s-a fost dovedit inca a fi benefic. Sa speram ca, studiile clinice bine concepute, vor sprijini sau respinge rolul pe care imunoterapia il are in RPL. Pana atunci, trebuie sa fim prudenti in abordarea noastra.

Din fericire, pentru majoritatea femeilor aceasta evaluare poate fi completa in una sau doua luni. In timp ce tratamentul nu poate garanta o sarcina de succes, evaluarea cuprinzatoare si tratamentul ar trebui sa conduca la rate de succes care se apropie de 85% pentru cele mai multe femei.

Complicatii ale sarcinii

Verdict: Sindrom Down

Pierderea spontana a sarcinii (avortul spontan)

Semne de alarma in sarcina

Pierderea sarcinii: se poate preveni?

Plimbarile pot reduce incidenta diabetului pe perioada sarcinii

Riscurile sarcinii dupa avort

Complicatii posibile ale sarcinii

 autor: Desprecopii - articol revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda
Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII