Complicații posibile ale sarcinii - sfatul medicului 🩺

Complicatii posibile ale sarcinii - sfatul medicului

Complicații posibile ale sarcinii - sfatul medicului 🩺

Orice problemă care poate pune în pericol sănătatea și siguranța mamei, a bebelușului sau a ambilor este considerată o complicație a sarcinii.

Eticheta de risc ridicat a sarcinii pur și simplu vă avertizează (la fel ca și medicul) să urmăriți cu atenție semnele de pericol și să faceți tot posibilul pentru a preveni necazurile. Astfel, sarcina, travaliul și nașterea se pot desfășura normal, iar bebelușul probabil va fi foarte bine. Totuși, pentru 10-20% din sarcini apar una sau mai multe probleme și complică lucrurile.

🩺 Iată câteva informații despre complicatiile posibile ale sarcinii și sfaturile medicului.

Complicatiile sarcinii complica sarcina
Ce sunt complicatiile sarcinii
Ce este de facut daca aveti o sarcina cu risc
Informeaza-te pentru a fi puternica
Abordati sarcina in mod realist
Numarul magic: 36 de saptamani
Complicatii care pot duce la pierderea copilului
Sarcina ectopica (Sarcina extrauterina)
Avortul spontan
Prematuritatea extrema
Sarcina molara
Problemele de sanatate ale mamei
Diabetul in sarcina
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tor ce trebuie sa stii despre sarcina
Despre sarcina cu risc cititi si
Sustinere si suport pentru burtici
Forumul Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Factori de risc in timpul sarcinii

Complicatiile sarcinii complica sarcina

Fiecare femeie care urmeaza sa aiba un bebelus spera pe tot parcursul celor 9 luni de sarcina ca va fi un bebe sanatos si fara probleme de sanatate. Totusi, pentru 10-20 de procente din sarcini apar una sau mai multe probleme care complica lucrurile in timpul sarcinii. Ingrijirea medicala de calitate, de preferat inca dinainte de inceputul sarcinii, este cea mai buna metoda de a asigura un parcurs sigur al sarcinii. Dupa identificarea oricaror probleme potential periculoase, medicul va face tot posibilul sa protejeze si mama si bebelusul. Iata sfatul de la Desprecopii.com.

Ce sunt complicatiile sarcinii

Dar ce anume poate fi considerat ca si complicatie? Simplu spus, orice problema care poate pune in pericol sanatatea si siguranta mamei, a bebelusului sau a amandurora. Eticheta de risc ridicat pur si simplu va alerteaza (la fel ca si medicul) sa urmariti cu atentie semnele de pericol si sa faceti tot posibilul pentru a preveni necazurile. Astfel, sarcina, travaliul si nasterea se pot desfasura normal, iar bebelusul probabil va fi foarte bine.

De ce prognosticurile sarcinilor cu complicatii sunt acum mult mai bune decat in trecut? In primul rand, medicii stiu ce anume sa caute. In al doilea rand, avem la dispozitie multe teste pentru a evalua prezenta posibilelor probleme. In al treilea rand, daca viitoarea mama urmeaza indicatiile medicului, multe dintre complicatiile sarcinii nu vor afecta bebelusul si vor disparea dupa nastere.

Medicii si moasele sunt pregatiti sa recunoasca semnele eventualelor pericole inca de timpuriu in timpul sarcinii. Uneori pot chiar lua anumite masuri preventive. Deoarece supraponderalitatea poate cauza dificultati in timpul sarcinii, de exemplu, medicii sfatuiesc adesea femeile supraponderale sa slabeasca inainte de a concepe un copil. Femeile suspectate ca ar purta gena unei boli ereditare pot opta sa faca teste genetice si pot beneficia de consiliere de specialitate in timp ce cantaresc decizia cea mai buna pe care o pot lua.

Obstetricianul va poate trimite si la un perinatolog, astfel ca sa puteti beneficia si de expertiza acestuia in problemele medicale ale finalului de sarcina si imediat dupa nastere. Un neonatolog, un pediatru care se ocupa exclusiv de nou-nascuti, poate fi si el contactat pentru sfaturi legate de problemele care apar sau pot aparea la scurt timp dupa nastere. Femeile care fac diabet gestational (diabet de sarcina), o boala a zaharului din sange care apare in timpul sarcinii, pot avea nevoie si de sfatul unui diabetolog pe langa sfatul unui obstetrician in timpul sarcinii.

Ce este de facut daca aveti o sarcina cu risc

Daca vi se spune ca aveti o sarcina cu complicatii sau cu risc ridicat, nu intrati in panica. Nu uitati ca nici macar o sarcina fara complicatii nu este neaparat lipsita de probleme. De fapt, cele mai multe sarcini considerate normale presupun existenta unui disconfort fizic. Corpul dumneavoastra trece prin multe schimbari pentru a crea un mic spatiu comod in care bebelusul sa prospere pana cand iese afara.

Cand dumneavoastra (si partenerul dumneavoastra) aflati ca sarcina are complicatii, este natural sa va simtiti infricosati si deprimati. Cea mai buna cale de a alunga aceste sentimente este sa aflati cat mai multe despre problema pe care o aveti.

Informeaza-te pentru a fi puternica

Daca esti o viitoare mamica (actualmente burtica :)) - te asteptam in grupurile de pe forum. In sectiunea Odiseea Sarcinii, vei gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrezi legatura cu alte burtici (burtici colege de generatie) care trec exact prin aceleasi stari si emotii, multe din ele trec cu brio prin problemele sarcinii si poti invata de la ele multe lucruri.

Abordati sarcina in mod realist

Atunci cand va alegeti obstetricianul, amintiti-va ca distanta de acasa la cabinetul medicului si spitalul la care veti naste poate deveni importanta in caz de urgenta. Deoarece va veti baza in permanenta pe medic pentru sfaturi, educatie si sustinere, aveti grija sa fiti pe aceeasi lungime de unda. Daca medicul va recomanda odihna la pat timp de zile, saptamani sau chiar luni intregi, nu ezitati sa cereti ajutorul familiei pentru a va prelua responsabilitatile de zi de zi. Sarcina pe saptamani este calatoria catre cel mai important moment al unei femei: acela de a deveni mama.

Numarul magic: 36 de saptamani

Fiti atenta la orice problema care poate duce la nasterea prematura a bebelusului. Prematuritatea este cauza a 85 la suta dintre problemele si decesele nou-nascutilor din SUA. Iata de ce medicul va dori ca sarcina dumneavoastra sa dureze pe cat posibil cat mai mult, daca se poate chiar 40 de saptamani. Numarul magic este in acest caz 36 de saptamani. Este momentul in care plamanii bebelusului s-au maturizat destul pentru a-i permite sa respire singur. Bebelusii care se nasc inainte de 33-34 de saptamani trebuie sa fie asistati de un aparat de respiratie si de alte dispozitive o vreme dupa nastere. Despre prematuri cititi: Bebelusii prematuri

Simptomele ca sangerarea sunt avertismente importante ca ceva poate fi in neregula. Ele va ofera ocazia de a solicita asistenta medicului si a rezolva problema. Deci este mai bine sa considerati sarcina dumneavoastra cu risc ridicat mai degraba ca o sarcina la care trebuie sa fiti foarte atenta. Cititi pe larg: Probleme serioase care pot afecta sarcina

Complicatii care pot duce la pierderea copilului

Unele situatii duc inevitabil la terminarea sarcinii. Acestea sunt:

Sarcina ectopica (SARCINA EXTRAUTERINA)

In aceasta situatie, embrionul este implantat in alt loc decat ar fi normal adica in uter, cel mai adesea in trompele falopiene. Simptomele obisnuite sunt durerile in abdomenul inferior si sangerarea. Deoarece un astfel de embrion va poate pune viata in pericol daca i s-ar permite sa creasca, medicul trebuie sa il indeparteze chirurgical cat mai curand posibil dupa diagnosticarea problemei. Sunteti expusa riscului de a avea o sarcina ectopica daca ati avut o boala inflamatorie pelvina sau alta boala transmisibila sexual, ati mai avut o sarcina ectopica, sau ati trecut prin interventii chirurgicale la nivelul trompelor. De asemenea, rsicul este mai mare daca mama dumneavoastra a luat medicamentul impotriva pierderii sarcinii DES. Citit pe larg: Sarcina extrauterina

Avortul spontan

Cel putin 10-30 la suta dintre sarcini ajung sa se termine cu un avort spontan (pierderea fetusului inainte de saptamana 20 de gestatie). De obicei se intampla mult mai devreme de 20 de saptamani  inainte de 10 saptamani chiar inainte sa va dati seama ca ati putea fi insarcinata. Cele mai multe avorturi spontane (85 de procente), au la origine o problema genetica a oului care face imposibila dezvoltarea normala a fetusului. Alte cauze sunt anomaliile congenitale, infectiile si expunerea la anumite medicamente sau substante chimice. Deoarece orice femeie care a avut cel putin 3 avorturi spontane este expusa riscului de avorturi spontane recurente, toate sarcinile pe care le va mai avea sunt considerate a avea un risc ridicat si trebuie monitorizate cu atentie.

Factorii de risc ai unui avort spontan includ sarcina la varsta prea tanara sau prea inaintata (sub 18 ani sau peste 35 de ani); endometrioza; ruptura placentei (vedeti in continuare); infectii uterine cauzate de o boala transmisibila sexual sau de alti factori, fibroamele sau cicatricile pe uter, malnutritia, expunerea oricaruia dintre parinti la radiatii sau substante toxice, fumatul, consumul excesiv de alcool, avorturile spontane anterioare si problemele hormonale. Cititi pe larg: Avortul spontan

► ► Care sunt cauzele unui avort spontan si cand sa ne ingrijoram? Iata sfatul medicului.
Pierderea unei sarcini sau avortul spontan, este una dintre cele mai mari temeri ale femeilor insarcinate. Aproximativ 20% din sarcini se pierd printr-un avort spontan, si aproximativ 80% din acestea se pierd pana la 12 saptamani. Dar care sunt cauzele unui avort spontan? Care sunt factorii de risc si cum putem preveni un avort spontan?
Ne raspunde la aceste intrebari, doamna Dr. Vasilika Gero, medic primar obstetrica-ginecologie la MEDICOVER.

Prematuritatea extrema

Este definita ca nasterea la mai putin de 24 de saptamani. Unitatile neonatale performante de terapie intensiva salveaza un numar incredibil de mare de bebelusi mai mici, insa nu reusesc sa-i salveze pe cei mai mici.

Mai cititi si: Travaliul prematur si Nasterea prematura

Sarcina molara

In aceste situatii rare, denumite stiintific mol hidatiform (hydatidiform mole), oul fertilizat degenereaza si placenta se deterioreaza intr-o masa de tesut pe care medicul trebuie sa-l indeparteze chirurgical, prin aspiratie sau prin alte metode. Factorii de risc includ varsta mamei sub 20 de ani sau peste 40 de ani, anomalii cromozomiale, dezechilibre hormonale si posibile deficiente de nutritie.

O femeie care crede ca sarcina ei evolueaza normal isi poate da seama ca are o problema din cauza greturilor sau a sangerarilor. Medicul poate observa ca uterul pare prea mare pentru varsta curenta a sarcinii, are o tensiune ridicata, in corp i se acumuleaza fluidele si are prea multe proteine in urina toate acestea sunt semnele unei boli periculoase numite preeclampsie; de asemenea, ecografia nu evidentiaza sunete cardiace ale fatului. Sarcina molara este diagnosticata de obicei in luna a doua, a treia sau a patra, de obicei prin ecografie. Cititi neaparat: Sarcina molara
Cititi neaparat
: Preeclampsia si sarcina

Problemele de sanatate ale mamei

Orice femeie care a avut probleme in timpul unei sarcini anterioare, fie ca s-a terminat sau nu cu nasterea unui copil sanatos, este considerata a fi expusa riscurilor la toate sarcinile ce urmeaza. Daca o ruda apropiata a dumneavoastra, mai ales mama, a avut probleme cu sarcina, medicul poate considera si acest lucru ca fiind un factor de risc, desi este foarte putin probabil ca viitoarea mama sa aiba exact aceeasi problema.
Chiar daca nu ati mai avut probleme anterior, sunt numeroase probleme medicale care pot afecta bebelusul nenascut.
Bolile comune, infectiile, dezechilibrele chimice si alti factori de sanatate expun fetusul unor pericole specifice, in absenta unei ingrijiri medicale atente. Iata de ce aveti nevoie de ingrijiri medicale atente in timpul sarcinii.

Diabetul in sarcina

Aceasta boala, in care corpului ii lipseste insulina necesara pentru a procesa zaharul de care are nevoie, poate cauza numeroase complicatii. In absenta unui tratament adecvat, va expune unui risc crescut de a avea un bebelus cu defecte congenitale, cu greutate foarte mare (peste 4,5 kg), o cantitate prea mare de lichid amniotic (hydramnios), tensiune ridicata indusa de sarcina (preeclampsia), sindromul de distres respirator al bebelusului, avort spontan, nastere prematura, uneori chiar nasterea unui copil mort. Circa 1-2 procente dintre femeile insarcinate au diabet inainte de a ramane insarcinate; unele fac diabet in timpul sarcinii (diabet gestational). Testele de rutina efectuate tuturor femeilor insarcinate se fac de obicei la 24-28 de saptamani de gestatie. O parte a tratamentului uzual al diabetului, fie el cronic sau gestational, este o dieta stabilita cu atentie, astfel incat sa aiba un continut redus de zahar.

Multe femei invata cum isi pot monitoriza nivelul zaharului din sange acasa in fiecare zi folosind un aparat ce masoara nivelul glucozei din sange sau benzile speciale (disponibile in multe farmacii si supermarketuri). O picatura de sange este suficienta pentru a face astfel de teste. Daca este necesar, o femeie isi poate controla nivelul zaharului din sange printr-o dieta adecvata (mese mici si dese), exercitii fizice si prin injectii cu insulina. De asemenea, poate face teste simple de urina folosind niste kituri care pot fi folosite la domiciliu (benzi de hartie tratate special). Alte teste care le pot fi recomandate femeilor cu diabet cronic sau diabet gestational pentru a evalua starea de sanatate a bebelusului sunt testul fetal non-stress si testul alfa-fetoproteinei.

Ce inseamna diabetul de sarcina? Poate afecta bebelusul?
Orice femeie poate face diabet de sacina, insa unele sunt expuse unui risc mai mare decat altele. Si totusi, ce inseamna diabetul de sarcina? Poate afecta bebelusul? Ce teste sunt necesare si cum gestionam corect situatia?
Ne raspunde la aceste intrebari, doamna Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie la MEDICOVER.

Mai cititi si: Testul fetal non stres (NST) , Amniocenteza, Diabetul de sarcina

Cercetatorii au aratat ca una din cinci sarcini se termina cu un avort spontan in primele trei luni de sarcina, iar una dintre 100 de femei are avorturi spontane repetate. 

Citeste si Sangerarile in sarcina: de ce apar si ce pot anunta in diverse stadii ale sarcinii

Despre complicatii in timpul sarcinii mai cititi

Trombofilia in timpul sarcinii
Semne de alarma in sarcina
Ce faci cand afli ca vei avea un copil cu Sindrom Down
Pierderea sarcinii: se poate preveni?
Sarcina oprita in evolutie - cauze

Alti factori de risc in sarcina cititi aici.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii 

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Medic Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII