Recuperarea după a doua cezariană - ceea ce nu iți spune NIMENI: confesiuni intime
Să ai o nastere prin cezariană nu este ceva despre care se vorbește prea mult. Există cursuri pentru nașterea naturală, dar pentru cezariană nu prea ai niciun ghid. Prima dată, m-am simțit singură în acest proces. Nu am aflat nimic despre ceea ce urma să se întâmple după operație. Am trecut prin doua nasteri cezariene - si as vrea ca acest material sa ajute alte mamici...
Asta m-a motivat să scriu acest material - pentru voi, cele care poate ați avut sau veți avea o cezariană sau chiar dacă nu știți ce urmează, dar există o șansă să aveți o cezariană. Așa că e bine să fii pregătite, chiar dacă voi dezvălui unele detalii intime...
Recuperarea unei mame după a doua cezariană
Aș vrea să va povestesc despre experiența mea și să împărtășesc totul, fiecare detaliu, despre procesul de recuperare după o cezariană. După ce am trecut prin două cezariene diferite, fiecare experienta are propria ei poveste.
Astăzi, vreau să vă vorbesc despre cezariană, despre acele momente pe care nimeni nu prea le împărtășește. Cu fetitele mele am avut o experiență diferită - prima mea cezariană a fost cu ele. Apoi, l-am nascut pe Alex un băiețel minunat.
Astăzi, trec exact prin a treia săptămână postpartum. Hai să recapitulăm experiența cu gemenele mele si apoi cu bebe Alex.
La sarcina cu fetitele mele gemene - am fost indusă la 36 de săptămâni, am încercat să le aduc pe lume pe cale naturală, dar acum realizez că nuerau pregătite să vină pe lume, pentru că eram cu o lună înainte de termen.
Am fost insa supusă inducției, iar tot ce au făcut nu a avut niciun efect. Pitocina a devenit parte din ecuație, dar fără niciun progres. A fost un proces epuizant și, după 48 de ore, ajunsesem doar la o dilatare de trei centimetri. A fost o experiență dificilă și am decis să facem o cezariană. Nu a fost o urgență, ci una aleasă, pentru că nimic nu se întâmpla...
Recuperarea dupa cezariana a fost foarte foarte dificila
Deci am avut cezariana și recuperarea pentru mine a fost foarte, foarte dificilă, în principal pentru că nu aveam nicio idee la ce să mă aștept. Să vorbim despre cezariană și apoi vom discuta despre diferențe și ce a fost la fel.
La a doua sarcina, am fost în întârziere, aveam 41 de săptămâni și am fost indusă pentru că eram atât de târziu. Deci, când am fost indusă de data asta, am mers dimineața și m-au pus imediat pe Pitocina și am început să am contracții destul de curând după aceea.
Contracțiile mele s-au simțit mult diferit de data asta față de cum au fost cu fetele. Cu fetele a fost ca o durere prin care nu puteai trece. Era ca o, era doar, era un sentiment foarte foarte intens.
De data asta, contracțiile erau foarte intense, dar se atenuau așa cum ar trebui în mod normal. Știi, ei spun că este aproape ca o undă, știi, ajunge la vârf și apoi poți simți că se încetinește.
Deci, am progresat foarte rapid. Cred că am primit o epidurală când eram, cred că a fost înainte să ajung la dilatarea de șapte centimetri, și apoi la sfârșitul nopții ajunsesem la zece, ceea ce m-a bucurat foarte mult, apa mea s-a rupt singură.
Cand am ajuns la dilatarea la 10....
Au putut opri Pitocina pentru că corpul meu avea propriile contracții. Așa că totul se întâmpla perfect. Cu toate acestea, odată ce am ajuns la zece, asistenta s-a panicat iar medicul meu a venit și a spus că ritmul cardiac al bebelușului nu arăta bine cu fiecare contracție și nici ritmul meu cardiac nu era bun.
Așa că mi-au pus aparatul de oxigen și au vrut să aștepte să mai treacă din intensitatea contracțiilor bebelușului, așa că doar îl monitorizau. Așa că, odată ce ritmul cardiac al lui părea mai stabil, am început să împing. Am împins timp de o oră cu el, dar cu fiecare contracție era în dificultate.
A fost un proces foarte stresant, pentru că știam că nu se simțea bine și eu nu mă simțeam bine, iar eu îl doream afară atât de mult. Într-un ultim efort, doctorul s-a apropiat de mine și mi-a spus că putem încerca încă o metodă și mama mea a spus la un moment dat că poate vedea capul lui, dar că se mișca un pic înainte și apoi se întorcea înapoi.
Deci, atunci când capul lui începea să coboare, el nu se simțea bine și mai târziu am aflat că era o nod în cordonul ombilical, așa că acest lucru ar putea fi contribuit. Dar medicul a spus că putem încerca încă o metodă, este ca o ventuză care se atașează de capul bebelușului și poate ajuta să îl extragă prin suctionare.
Acest lucru ajuta un pic - cam 10%, dar tot tu trebuie să faci 90% din munca în continuare. Nu știam prea multe despre asta, dar la acel moment îmi doream foarte mult să-l scot afară. Voiam doar să fie în siguranță și sănătos.
Cam asta îmi doream. Așa că am spus: "Suntem literalmente aici. Eu împing acum. Dacă asta poate ajuta să-l scoatem, da, să facem asta." Așa că a încercat de trei ori, dar nu a funcționat, și la acel moment medicul a spus: "Cred că cea mai bună opțiune acum este o cezariană și să-l scoatem." Și eu am spus: "Da, vreau să facem o cezariană."
Deci am ajuns iar la cezariana....
A fost cu adevărat foarte, foarte înfricoșător. Îmi amintesc că m-am uitat la sotul meu - prezent acolo și am spus: "Cred că am terminat cu facutul copii;or - pentru ca este foarte greu sa ii nasc..." Celălalt lucru dificil a fost că încercam să am o naștere vaginală după cezariană, iar medicul meu și toate asistentele de acolo m-au susținut în tot acest timp și părea că chiar voi reuși să fac asta, iar doctorul părea aproape trist pentru mine și dezamăgit, ca și cum ar fi spus: "Îmi pare rău că nu ai putut avea nașterea pe care ți-o doreai, dar nu se poate face nimic." Și la acel moment am zis că nu mai contează asta, contează doar să scoatem bebelușul.
Au inceput pregatirile pentru cezariana....
Așa că, la acea oră, era în jur de ora nouă, au început pregătirile pentru operație și partea dificilă era că tot aveam contracții, dar nu puteam să împing, așa că, la fiecare contracție, corpul meu se lupta să nu împingă și era extrem de dureros și tot întrebam: "E gata? Pot să mă duc in sala de operatie?" "De ce durează atât de mult?" În cele din urmă, am ajuns în sala de operație și a durat mult, mi s-a părut că a durat mult să-l scoată, era blocat în canalul de naștere și au trebuit să-l tragă cu adevărat afară.
Credeam că va avea capul în formă de con, dar nu a fost deloc așa. Îmi amintesc că au spus: "O să simțiți câteva tracțiuni", și au spus asta și când au scos-o pe Ariana - una din fetitele mele gemene - pentru că au spus că era blocată acolo, dar din alt motiv, mai mult pentru că nu era pregătită să iasă și poziționarea fetelor în interiorul meu, dar oricum l-au scos afară, l-au ținut sus și era gigantic.
Avea 4,10 kg deci medicul și-a dat seama că nu avea cum să iasă, era atât de mare, și eu știam că va fi un bebeluș puțin mai mare pentru că era destul de mare la măsurători...dar stiam ca si mama mea a nascut copii mari dar fără probleme. Insa am realizat că chiar dacă, să zicem că mama ta a avut nașteri normale obișnuite, corpul tău este totuși diferit. Așa că ar fi putut să fie din cauza modului în care era poziționată bazinul meu sau cine știe, pur și simplu nu era să iasă în acel fel.
Așa că, după ce a ieșit, a ieșit în siguranță și sănătos și eram atât de fericită. Și apoi m-am gândit, bine, asta e aproape gata pentru că mai fusesei în această situație și știam cât timp durează. Nu durează prea mult după ce sunt pregătiți pentru secțiunea de cezariană, totul se desfășoară destul de repede.
Asadar, odată ce totul e pregătit, procesul de la tăiere până la extragerea bebelușului și cusături nu durează mult...Dar de data asta îmi amintesc că, după ce bebe a fost scos, a durat mult. Și m-am îngrijorat puțin. M-am gândit: "Ce se întâmplă?" Alex a fost cântărit și măsurat și toate acele lucruri...
Și am auzit doctorul, erau doi doctori care lucrau efectiv. Discutau despre ceva legat de vezica mea urinară. Așa că s-a întâmplat că exista o mulțime de țesut cicatricial datorită operației mele anterioare de cezariană.
Și când îndepărtau unele dintre acele țesuturi cicatriciale, s-a lipit de vezica mea, pentru că vezica ta este chiar acolo. Și în timpul acestui proces de îndepărtare a țesutului cicatricial, vezica a fost lezată.
După ce au reparat vezica, nu curgea urină în cateterul meu. Ca și cum nimic nu ar fi curs. Așa că au așteptat ca urina să înceapă să curgă înainte de a termina totul. Și îmi amintesc că stăteam acolo și toată lumea aștepta ca ceva să iasă.
Și încet, ceva a început să iasă, dar nu era suficient. El a spus că nu era suficient pentru el. În cele din urmă, începe să curgă ceva, dar el a spus: "Trebuie să te monitorizez cu atenție."
Așa că am mers în zona de recuperare, iar doctorul era cu mine, monitorizând cateterul. Cateterul era plin de sânge. A fost dezgustător, îmi pare rău. Așa că a spus că va trebui să port acest cateter timp de o săptămână, pentru că avem nevoie ca totul să se vindece cu adevărat.
În cele din urmă, urina mea a început să se limpezească din nou, iar culoarea s-a schimbat. Mulțumesc cerului, pentru că mă înspăimânta foarte mult. Faptul că a fost o cezariană de urgență, faptul că am împins înainte și au apărut complicații au făcut întregul proces de recuperare mult mai intens.
Câteva lucruri care au fost la fel ca și la prima mea cezariană...
Câteva lucruri care au fost la fel ca și la prima mea cezariană, îmi amintesc că, mereu, tremurarea brațelor. După operație, începi să tremuri puternic. Tremuri atât de mult după aceea. E nebunie. Au spus: "Putem să-ți dăm medicamente să oprească tremuratul și să te ajute." Dar la acel moment, am simțit că am avut atât de multe medicamente în mine încât nu mai voiam să iau altele.
Așa că am spus: "E în regulă. Voi tremura, știi, mă voi descurca." Gura mi se clătina atât de mult, ca și cum maxilarul meu ar fi fost strâns. Îmi amintesc că a fost la fel cu fetițele. Am tremurat ca nebuna pentru amândoi.
Și apoi, în timpul recuperării, îmi amintesc că mi-a fost foarte, foarte frig, și la fel a fost și cu fetițele și mi-au pus atâtea pături pe mine și cred că la fel s-a întâmplat și acum. Dintr-odată, simți că te îngheți și încearcă să te țină cald.
Am tremurat atât de tare de data asta încât nu le-au putut măsura nici tensiunea arterială pentru că era atât de intens. Așa că au trebuit să-mi dea ceva pentru tremurat, pentru că ea spunea: "Trebuie să-ți pot măsura semnele vitale acum."
Cu fetele, au trebuit să meargă la terapie intensivă pentru nou-născuți timp de trei ore doar pentru supraveghere, pentru că s-au născut la 36 de săptămâni. Deci, dacă un bebeluș se naște înainte de 36 de săptămâni, trebuie să fie monitorizat timp de trei ore pentru a se asigura că totul e în regulă cu el.
Așa că am reușit să fac contact piele pe piele cu ele doar pentru puțin timp, ca să le cunosc, așa să spun. Dar atât a fost. Nu am putut să le alăptez imediat. Cu Alex a fost insa mai bine.
L-au adus la mine imediat. Adică am putut să stau cu el în sala de recuperare tot timpul. A fost atât de diferit. Am putut să îl alăptez imediat. S-a atașat imediat. Deci asta a fost foarte, foarte diferit.
După aceea, după ce ajungi în camera ta de după naștere, ai niște lucruri fixate pe picioare pentru a ajuta cu cheagurile de sânge, pentru că nu poți să te ridici imediat.
Deci acelea sunt pe tine. Ai multe lucruri conectate la tine și e foarte incomod. Ti-e cald și esti transpirata si simti ca nu poți să te miști, așa că e greu.
Un lucru foarte greu în spital este că nu te poți ridica, deci nu poți să te ridici să îți iei bebelușul când plânge în mijlocul nopții. Trebuie să ții cont că atunci când ai o cezariană, nu te poți ridica. Deci cine e cu tine trebuie să preia cu adevărat conducerea și nu poți schimba scutece sau așa ceva.
Odată ce am părăsit spitalul, am simțit că mă simt mai bine.
Așa că odată ce am părăsit spitalul, am simțit că mă simt mai bine. Dar cred că s-a întâmplat că aveam încă medicamentele în corp și când am ajuns acasă, parcă toate au ieșit din sistemul meu și m-au lovit ca un sac de cărămizi.
MI-a foast extrem de greu si îmi amintesc doar că m-am gândit: "Ce se întâmplă în lume, plângeam din cauza durerii și nu îmi amintesc deloc așa ceva cu fetele, nu a fost așa.
Îmi amintesc că cu ele era mai greu să mă ridic din pat. Era doar dureros să mă mișc, gen. Dar această durere a fost diferită. A fost doar o durere surdă, dureroasă. Toată burta mea, nu doar partea mea de sus, spatele meu stâng mă durea atât de tare.
Nu durerea din zona cezarianei, nu durerea de la cicatrice. Era ca și cum aș fi tras un mușchi în timpul împingerii. Nu știu ce era, dar cred că era mușchiul care mă durea atât de tare.
Spatele meu a fost aproape cel mai dureros din toate. Și apoi întreaga mijloc, cred că era doar din cauza traumei operației, pentru că sotul mi-a spus: "Crezi că te vei simți bine imediat, dar trebuie să îți dai seama că ai avut o operație foarte mare...
Asta a fost unul dintre motivele pentru care am vrut să scriu despre rezuperarea mea dupa cezariene...Evident, puteau să apară și probleme cu nașterea vaginală. Dar în majoritatea cazurilor, din punct de vedere al recuperării, nașterea vaginală este mult mai ușoară.
Cred că faptul că am avut un cateter mi-a făcut lucrurile mult mai grele și a încetinit recuperarea semnificativ, a trebuit să-l port timp de o săptămână în total. Este dificil pentru că nu ești foarte mobil. Mi-au dat o pungă de picior, dar este foarte mică. Așa că am simțit că aș folosi punga mai mare. Nu trebuia să o schimb tot timpul. Deci o purtai cu tine și trebuia să găsești unde să te așezi, pentru că asta va fi la un anumit nivel și este incomod.
Deci cred că odată ce am scăpat de cateter, am început să mă simt mult mai bine. Și când am mers la cabinetul medical să mi-l scoată, mulți oameni m-au întrebat dacă doare când îl scoți. Nu am simțit deloc.
Și când am fost la doctor, au spus că iau medicamentele pentru durere greșit. Le luam cu mult timp între ele. Așa că nu eram niciodată înaintea durerii. Nu știam asta. Mă ghidam după ce scria pe rețetă.
Și nu mi s-a spus asta când am părăsit spitalul, când să iau medicamentele, ceea ce ar fi trebuit să mi se spună. Deci nu am fost informată cu privire la ce trebuia să fac în acest sens. Așa că poate că ar fi putut fi evitată puțin durerea asta, dar a fost cu adevărat foarte, foarte greu.
Recuperarea a fost și mult mai dificilă din punct de vedere mental pentru mine de data asta.
Da, a fost mai greu mental... desi prima data a trebuit să fac față la două bebeluși. Deci e ca și cum, chiar dacă aveam doi bebeluși atunci, a fost mult mai greu de data asta, și cred că e pentru că fetele noastre acum sunt mai mari. Deci au de fapt mult mai multe cerințe acum. Întotdeauna le spun oamenilor acum că partea cu bebelușia este cea mai ușoară. Sunt ei cei grei, pentru că bebelușii dorm tot timpul, mai ales cei nou-născuți, mănâncă, dorm și fac scutec. Deci, odată ce dorm, ai timp să faci orice, dar de data asta, când el dormea, ele erau încă treze.
Așa că a trebuit să mă ocup de ele, de Alex și de mine însămi, să mă recuperez. A fost mult de făcut. Din fericire, mama mea a fost in zone si m-a ajutat si soacra. Sotul nu intenționa să mai ia liber de la muncă după ce am părăsit spitalul, dar eu mă simțeam atât de rău încât a sfârșit prin a lua liber vineri doar pentru a sta cu mine și pentru a ajuta, pentru că aveam nevoie de o asistentă la acel moment. Credeam cu adevărat că Andrew m-a văzut la cea mai proastă formă a mea când am avut fetele, dar acum a ajuns la un alt nivel. A trebuit cu adevărat să fac o baie la un moment dat.
Țineți minte că purtam un scutec complet la acel moment. Așa că el a trebuit să mă ajute. Nu mă puteam apleca, așa că a trebuit să mă ajute să îmi dau jos scutecul, să pun punga cu urină prin orificiul pentru picior al scutecului, și apoi să țin punga cu urină în timp ce eram în duș. Și a fost ca și cum m-aș fi uitat și i-am spus: "Bineînțeles, acum, te-ai simțit vreodată mai atras de mine?"
Să vorbim puțin despre sângerare
Indiferent dacă ai o naștere vaginală sau o cezariană, vei avea o sângerare abundentă. Deci cred că oricum trebuie să ai la îndemână absorbante și așa mai departe. Dar cu cezariana, nu îți dai seama că de obicei, dacă ai o naștere vaginală, totul cam iese pe măsură ce ai copilul.
Deci ai mult mai mult sângerare decât crezi în mod obișnuit. Cu fetele, mi s-a părut că am avut mult mai multă sângerare în spital, mult a curs atunci. De data asta am simțit că am avut mult mai multă sângerare acasă.
Adică, încă port absorbante. Nu mai trebuia să port absorbante la acest punct cu ele. Așa că am avut mult mai multă sângerare de data asta. Cu fetele, cred că purtam pur și simplu absorbante obișnuite de la începutul revenirii acasă.
Dar sunt foarte convenabile. Așa că le purtam tot timpul. Trebuie să ai haine foarte largi. A fost foarte greu pentru mine. - zona cu rana este este foarte sensibila - de fapt intreaga mea zonă abdominală este foarte sensibilă. Este încă foarte ciudată. Când mă așez, se mișcă mult.
Și apoi cicatricea ta este foarte jos. Dar trebuie să ai pantaloni foarte largi pentru că majoritatea pantalonilor ajung cam acolo. Așa că e foarte incomod.
Apoi, trebuie să ții cont că nu vei slăbi complet imediat. Așa că trebuie să ai haine care să îți fie încă mari. Oh, alt lucru de ținut minte este că vei transpira foarte mult noaptea.
Am auzit că este din cauza multor lucruri diferite. Poate fi din cauza tuturor medicamentelor care ies din sistemul tău. Poate fi din cauza hormonilor tăi. Deci cred că indiferent de tipul de naștere pe care îl ai, tot ai putea transpira noaptea. Și dacă alăptezi, în special, cred că asta contribuie cu adevărat. Deci, tot, nu transpiram atât de mult cu fetele. Dar de data asta, mă trezesc și sub sâni este ud de transpirație.
Spatele meu era ud de transpirație. Îmi amintesc că m-am trezit în prima noapte și m-am gândit: "Ce naiba?". Deci, asta este ceva care a fost destul de diferit de data asta. Ceva altceva care m-a ajutat a fost căldura și gheața.
Așa că puneam un pachet de căldură pe spate. Și încă fac asta din când în când, când spatele meu începe să mă doară din nou. Apoi puneam gheață pe partea din față. O puneam pe cicatricea mea.
Asigurați-vă, de asemenea, că aveți cremă pentru sfârcuri dacă alăptați.
Asta nu are legătură cu cezariana. Dar Alex suge mult mai bine decât ele.
Și când laptele tău iese, se întâmplă ca și cum ar țâșni așa, știi? Așa că dintr-o singură gaură ieșea doar lapte, iar celelalte erau toate crăpate. Așa că am început să pun cremă pentru sfârcuri de la început, pentru că nu știi niciodată ce se poate întâmpla.
Pentru mine, încercam să ajut crustele pe măsură ce apăreau. Deci puneam cremă pentru sfârcuri de fiecare dată după ce alăptam, puneam asta și ajuta mult. Și acum sunt complet vindecate, dar a durat ceva timp până să fie mai bine.
Și doare pentru că sug și e ca și cum sugi când ai cruste. Deci încearcă să treci peste asta și apoi va fi mult mai bine. Altceva care a fost mult mai rău de data asta a fost durerea de gaze.
Durerea de la gaze....
Veți trece prin iar asta se întâmplă pentru că atunci când ai o cezariană, tot aerul ajunge în stomacul tău și rămâne blocat acolo. De data asta am avut asta atât de rău, încât efectiv stăteam pe pat și stomacul meu începea să se umfle.Și este cea mai intensă durere. Nu crezi neapărat că e gaz, dar de fapt este o durere de genul acesta. Și mi-a luat atât de mult timp să pot să scot măcar un pic de gaz. Mi-a luat o veșnicie. Deci îmi amintesc când am putut să scot un pic de gaz, mi s-a părut atât de bine.
Mă gândeam: 'Doamne, ce e cu asta?' Dar durerea era foarte intensă înainte. Și după ce eliberai puțin gaz, te simțeai mult mai bine. Simți ca și cum se eliberează presiunea. Eram extrem de constipată, ca și cum nu aș fi fost niciodată așa.
Dupa prima cezariana nu a fost asa. Am putut să merg la toaletă în spital înainte să plec. Dar de data asta mi-a luat zile să merg la baie. Mâncam prune, beam suc de prune, beam vitamina C, multă apă.
Făceam toate aceste lucruri, luam chiar și înmuiatoare pentru scaun. Și în cele din urmă am reușit să merg la baie și a fost foarte, foarte dureros. A fost oribil. Dar trebuie să înțelegi că asta s-ar putea întâmpla. S-ar putea să devii extrem de constipată/
Așa că asigură-te că ai suc de prune la îndemână, iei laxative pentru scaun. Eu nu le luam destul de des. Le luam o dată pe zi, sau mai degrabă de trei ori pe zi.
Un alt lucru pe care știu că oamenii îl menționează sunt contracțiile post-naștere.
Doamne, cu fetele le-am avut, dar nu au fost niciodată atât de intense precum au fost de data asta. Aparent, devin mai rele cu fiecare sarcină. Și sunt cu adevărat intense. Am auzit multe femei vorbind despre asta...
Și mă întreb: 'De ce nu vorbește nimeni despre asta?' Este uterul tău care se contractă înapoi la dimensiunea sa normală. Dar aceste contracții sunt atât de, atât de dureroase. Și este ca și cum, cu fiecare sarcină, uterul tău trebuie să lucreze mai mult. Dar da, sunt cu adevărat dureroase acele contracții. Dor foarte tare.
Si acum si despre hormoni...
Ultimul lucru de care as vrea sa scriu este despre hormoni și cât de mult m-am simțit mai emoțional de data asta.
Plâng tot timpul, pot să plâng atât de ușor. Și sotul meu crede că e atât de ciudat pentru că eu nu plâng niciodată. Nu plâng niciodată la nimic. Nu plâng niciodată la filme. Așa că el zice: 'Asta e foarte nou'.
La început plângeam doar pentru că durea atât de rău. Plângeam pentru că e atât de mult. E mult mai intens când ai copii mai mari și aduci un bebeluș în ecuație pentru că ei au viața lor și rutina lor și trebuie să continui rutina lor.
Totuși, ai un nou-născut în ecuație și, dacă ai o cezariană, treci și prin procesul de recuperare. Așa că am plâns destul de mult la sfârșitul zilei. Am auzit că e mai obișnuit să plângi la sfârșitul zilei postpartum, dar plângeam doar din cauza suprasolicitării, din cauza faptului că era mult de gestionat.
Și cred că ai nevoie cu adevărat de ajutor, pentru că asta te va ajuta să îndepărtezi o mare parte din presiune și să ceri ajutor, pentru că cred că oamenii sunt dispuși să ți-l ofere. Plângeam și când îi priveam pe fetele noastre și ziceam: 'Doamne, se fac mari acum'.
Ca să știu? Plângeam la orice. Și asta nu contează dacă ai o cezariană sau o naștere vaginală, vei trece prin schimbările hormonale. Deci, ține asta minte. Știu că s-ar putea să fii un haos emoțional, dar trebuie să știi că este în regulă să plângi și să te eliberezi, să știi că ai trecut prin multe.
Mult din plânsul meu a fost și gândul cum a fost experiența mea atât de departe de ceea ce îmi doream și de ceea ce planificasem. Cu adevărat credeam că aș putea avea o naștere vaginală.
Deci cred că felul în care s-au derulat toate lucrurile m-a afectat emoțional, pentru că a fost mult de procesat. Chiar am vrut să am o naștere vaginală și da, am împins și a fost atât de aproape și am evoluat până în stadiul tensiunii. Era aproape ca și cum eram foarte, foarte aproape de a reuși...
Dar la sfârșitul zilei, nu contează cum ai copilul, atât timp cât vin în siguranță și sănătoși, asta e tot ce contează cu adevărat.
Acum simt durerea în zona inciziei, ceea ce e normal și are sens pentru mine. Înainte, durerea era peste tot, așa că durerea în zona mea din mijloc și în zona inciziei este mult mai mică acum, mulțumesc Domnului.
Simt durerea în zona inciziei dacă fac prea multe mișcări sau dacă mă plimb prea mult. Mă așez puțin după aceea. Apoi, în fiecare zi, incerc încet să fac puțin mai mult. Merg puțin în casă și apoi ma odihnesc. Acum sunt capabilă să mă ridic și să mă așez mult mai ușor, aș putea să mă așez pe jos, ceea ce era dificil cu fetele.
Deci, asta este ceea ce am vrut sa spun altor mamici despre recuperarea dupa doua cezariene. Va urez multa sanatate....
- autor: Adriana L. - primit la redactie.
Recuperarea dupa a doua cezariana - alte experiente povestite de mamici
Am avut a doua cezariana, dar cu o recuperare mult mai usoara decat la prima - experienta mea
A doua cezariana: am fost puternica - experienta celei de a doua nasteri
Am trecut prin 2 nasteri prin cezariana. In curand urmeaza a treia cezariana - experienta mea
Am nascut in Tailanda: la a doua cezariana - experienta mea
Cateva sfaturi
Recuperarea unei mămici după a doua cezariană poate oferi experiente diferite de la o persoană la alta și poate depinde de mai mulți factori, inclusiv de starea generală de sănătate a mamei, de modul în care a decurs intervenția chirurgicală și de îngrijirea postoperatorie.
Cu toate acestea, în general, recuperarea după a doua cezariană este similară cu cea după prima cezariană. Dar, iată câteva aspecte importante de luat în considerare:
1. Monitorizarea medicală:
La fel ca si dupa prima cezariana, după operație mama va fi monitorizată îndeaproape de personalul medical pentru a se asigura că totul decurge bine și pentru a preveni sau trata eventualele complicații.
2. Durerea inciziei: Mama poate resimți durere în zona inciziei după operație. Medicul poate prescrie analgezice pentru a controla durerea și pentru a facilita confortul mamei.
3. Mobilitatea: Este important ca mama să încerce să se miște ușor în primele zile după cezariană, sub supravegherea personalului medical. Deși mișcarea poate fi dificilă la început, aceasta ajută la prevenirea complicațiilor, cum ar fi formarea cheagurilor de sânge sau atrofia musculară.
4. Igiena și îngrijirea plăgii: Mama trebuie să aibă grijă să păstreze zona inciziei curată și uscată pentru a preveni infecțiile. Personalul medical va oferi instrucțiuni cu privire la îngrijirea plăgii.
5. Alimentația și hidratarea: O dietă sănătoasă și hidratarea adecvată sunt esențiale pentru recuperarea postoperatorie. Mama trebuie să urmeze recomandările medicului cu privire la alimentație și să bea suficientă apă.
6. Asistența și sprijinul social: După o cezariană, mama poate avea nevoie de ajutor pentru a avea grijă de nou-născut și pentru a face față eforturilor fizice reduse în primele săptămâni. Sprijinul partenerului, familiei și prietenilor poate fi de mare ajutor.
7. Revenirea la activitățile normale: Mama trebuie să se consulte cu medicul său înainte de a reveni la activitățile fizice intense sau la muncă, pentru a se asigura că este în condiție fizică și că a trecut suficient timp de la intervenția chirurgicală.
Este important să rețineți că fiecare persoană poate experimenta recuperarea în mod diferit, iar sfaturile și recomandările medicale pot varia. Este crucial ca mama să discute cu medicul ei despre toate aspectele recuperării după a doua cezariană și să urmeze cu strictețe instrucțiunile medicale pentru a asigura o recuperare cât mai rapidă și mai sănătoasă.
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decat sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Ianuarie 2024)
Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA
autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII