Sarcina: când se rupe APA: cum, de ce și ce URMEAZĂ

Sarcina -  cand se rupe apa -  cum, de ce si ce urmeaza

Sarcina: când se rupe APA: cum, de ce și ce URMEAZĂ

Fiindca ati tot auzit povestindu-se despre femeile insarcinate carora li se rupe apa in locuri publice care mai de care mai neconvenabile, probabil ca sunteti si dumneavoastra ingrijorata in privinta locului si a momentului in care vi se va intampla acest lucru. In plus, una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le pun femeile insarcinate este: 

De unde stiu ca mi s-a rupt apa? Iata sfatul de la Desprecopii.com:

-  despre ruperea apei (amniotice), cand, de ce si ce urmeaza, veti citi:
De unde stiu ca mi s-a rupt apa?
Momentul ruperii membranelor
Ce se intampla cand se rupe apa?
Cum arata lichidul amniotic?
Nu pot sa-mi dau seama daca mi s-a rupt apa sau e vorba despre altceva
Ce urmeaza dupa ruperea apei?
Despre nastere trebuie citit
Informatia te va face mai puternica
Despre frica de nastere mai cititi:
Forumul dedicat nasterii: S-a mai nascut o stea
 

De unde stiu ca mi s-a rupt apa?

Ca sa zicem asa, uneori este extrem de evident ca vi s-a rupt apa, deoarece simtiti un mare val de lichid care va trece prin haine si pur si simplu n u poate fi confundat cu nimic altceva. Alteori, totusi, se intampla intr-un mod mai subtil, incat este de inteles ca ruperea apei sa fie confundata cu o secretie vaginala sau cu o pierdere de urina  ambele fenomene fiind comune in perioada sarcinii.

Momentul ruperii membranelor

Ruperea membranelor, denumirea tehnica a ruperii apei, se poate produce inainte sau in timpul travaliului. Cand se produce inainte de travaliu, adesea inseamna ca travaliul este iminent. Trebuie sa anuntati medicul, iar acesta va va recomanda sa mergeti la spital sau la maternitate, chiar daca travaliul nu a inceput.

Daca vi se rupe apa inainte sa impliniti 36 de saptamani de sarcina, ingrijirile medicale si antibioticele va pot ajuta sa extindeti perioada sarcinii cu zile sau saptamani intregi.

Ideea de baza este ca indiferent de varsta sarcinii, ar trebui sa anuntati medicul imediat ce suspectati ca vi s-a rupt apa. 

Ce se intampla cand se rupe apa?

Inca de la inceputul sarcinii, bebelusul a fost inconjurat si protejat de un sac ce continea ceea ce se numeste lichid amniotic,. Lichidul protejeaza bebelusul, ferindu-l de lovituri si de infectii.

Aproape toate femeile insarcinate se intreaba cum va fi cand li se va rupe apa. Multe femei, apropiindu-se de finalul sarcinii, sunt ingrijorate de posibilitatea sa li se rupa apa in public.

Probabil ca si dumneavoastra va intrebati daca ar trebui sa aveti la dumneavoastra intotdeauna un rand de haine de schimb sau daca ar trebui sa stati in masina pe o folie de plastic sau de cauciuc.

In realitate, numai la circa 10 procente dintre femei se produce ruperea sacului amniotic inainte de inceperea travaliului, deci este posibil sa nu vi se intample decat cand sunteti deja in travaliu, internata in spital. Iar daca ati mai fost insarcinata si vi s-a mai rupt apa inainte de travaliu, experienta anterioara nu are influenta asupra a ceea ce se va intampla de data asta.

Cand vi se rupe apa, ati putea avea o senzatie de rupere si sa simtiti fie un val fie o scurgere, deoarece o parte din lichidul amniotic vi se scurge prin vagin (poate cobori in jos pe picior). Unele viitoare mame nu stiu sigur ce se intampla. Oare copilul a lovit vezica sau s-a rupt apa? (O mamica a relatat ca dormea intr-un pat cu saltea de apa si a fost convinsa ca s-a spart salteaua!)

Unele femei observa ca dintr-o data au lenjeria uda. Acest lucru nu se remediaza nici dupa schimbarea mai multor randuri de lenjerie. In acest caz, va trebui sa folositi un tampon absorbant si sa va intindeti vreo 30 de minute. Daca simtiti un mic val cand va ridicati, este posibil ca sacul amniotic sa se fi rupt; ar trebui sa anuntati medicul, iar acesta sa va recomande ce sa faceti mai departe.

Dupa ce vi se rupe apa, lichidul poate continua sa se scurga incet pana cand nasteti. Acest lucru se intampla deoarece lichidul amniotic contine si urina fetala, pe care bebelusul continua sa o produca chiar si dupa ruperea sacului amniotic.

Cum arata lichidul amniotic?

Lichidul amniotic poate fi incolor, roz, maro sau verde. De asemenea, are un miros neobisnuit, pe care unele persoane il compara cu mirosul solutiilor de curatat folosite in gospodarie. Daca lichidul este galbui si miroase a amoniac, probabil ca este vorba despre o pierdere de urina. Acest lucru se intampla frecvent la sfarsitul sarcinii.

Daca lichidul pe care il eliminati este maro sau verde, nu uitati sa-i comunicati medicului si aceasta informatie atunci cand il sunati. Acest lucru poate insemna ca bebelusul a eliminat deja fecale in uter, situatie in care se spune ca lichidul are pete de meconiu.

Nu pot sa-mi dau seama daca mi s-a rupt apa sau e vorba despre altceva. Ce trebuie sa fac?

In cazul in care nu puteti stabili daca vi s-a rupt apa, o asistenta sau un medic pot face un test in cabinet. Folosind un speculum pentru a vedea in interiorul vaginului, poate fi prelevata o mostra de lichid cu un aplicator cu varf de bumbac, care apoi poate fi aplicat pe hartie de turnesol si pe o lamela de microscop. Hartia de turnesol indica nivelul pH-ului din lichid. Daca vi s-au rupt membranele, hartia isi va schimba imediat culoarea, deoarece lichidul amniotic este mult mai alcalin decat secretia vaginala normala.

La microscop, specialistul va cauta un model de feriga (asemanator frunzelor de feriga) alcatuit din saruri care cristalizeaza in timp ce se usuca lichidul. Uneori acest test nu arata clar ca membranele s-au rupt, deoarece lichidul se poate scurge intermitent si poate nu s-a scurs la prelevarea probei pentru test. Ecografia poate fi utila intr-un asemenea caz pentru a vedea cat lichid a ramas in jurul bebelusului.

ruperea apei

Ce urmeaza dupa ruperea apei?

Daca sunteti aproape de termen si vi s-au rupt membranele, travaliul incepe de obicei dupa 24 de ore. Daca nu aveti inca 36 de saptamani de sarcina, este mai putin probabil sa intrati in travaliu. Daca vi s-a rupt apa la termen si nu a inceput travaliul, multi medici recomanda inducerea travaliului pentru a evita patrunderea infectiilor in uter, cata vreme sacul protector are acum o deschidere.

Daca inducerea travaliului va duce la nasterea prematura a copilului, avantajele inducerii travaliului sunt comparate cu riscul nasterii premature si adesea este folosita abordarea  asteptam si vedem ce se intampla . Medicul va discuta cu dumneavoastra despre avantajele si dezavantajele inducerii travaliului in situatia specifica in care va aflati.

Ruperea apei poate fi primul indiciu ca bebelusul dumneavoastra este pe drum!

Asigurati-va ca aveti bagajele pregatite si ca medicul este disponibil: sunteti pe punctul de a incepe o calatorie uimitoare.

Citeste si Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi

Despre nastere trebuie citit si:

Nașterea ideală? 8 sfaturi care te pot ajuta să ai o experiență fantastică în acea zi

Nașterea ideală? 8 sfaturi care te pot ajuta să ai o experiență fantastică în acea zi

Există nașteri ideale? Da există insă in general, multe graviduțe sunt terorizate de frica și anxietate, legate de momentul concret al nașterii. Cum va fi? Va fi…

9 intrebări pe care TREBUIE să le pui medicului cu care vei naște - împotriva fricii și emoțiilor

9 intrebări pe care TREBUIE să le pui medicului cu care vei naște - împotriva fricii și emoțiilor

Ești insarcinată și vei naște in curând? Cand vine vorba de naștere și travaliu, nu poti controla lucrurile pentru că o serie de evenimente vin navală in…

15 momente amuzante ce pot avea loc în timpul nașterii bebelușului 🤣

15 momente amuzante ce pot avea loc în timpul nașterii bebelușului 🤣

Nașterea bebelușului și tot ce se întâmplă în timpul travaliului - este un eveniment plin de momente amuzante. Uită de poveștile de naștere…

  

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: dr. Anamaria Lupu - medic ginecolog, pentru Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020  

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 10 comentarii

  1. Niculina
    Niculinatrimis la 9/3/2018

    Buna am 36 de sap si ma urinez intruna nu stiu dc ami poate spune cineva va rog multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  2. Nicoleta
    Nicoletatrimis la 16/8/2016

    Buna,sunt insarcinata in 35 de saptamani . Cumnata mea spune ca la 36 de saptamani nasc cu toate ca am baiat. O parere aveti?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Andra
    Andratrimis la 16/8/2016

    Nicoleta - de ce zice ca nasti la 36? E medic? Nu de alta, dar nu inteles de ce... Nu conteaza daca e baietel sau fetita, cand va vrea, atunci se va naste :)

    Raspunde la acest comentariu
  4. irina
    irina trimis la 9/5/2016

    am 38-39 de saptamini deja si as dori ka pina pe 20 sa apara bebele cum pot rupe apele ,cine ma poate ajuta ? multumesk anticipat

    Raspunde la acest comentariu
    • Ramona Burdusa
      Ramona Burdusatrimis la 4/12/2023

      Buna ziua, Am tot citit despre ruperea apei şi producerea infecţiilor pt o durata mare de aşteptare pâna la travaliu, întrebarea este, daca mi se rupe apa şi pâna la spital fac in jur de 3-4ore în funcţie de trafic, poate paţi ceva bebe? ÃŽnca nu este cazul, poate o sa reuşesc sa fiu mai aproape pâna atunci, dar în cazul în care ma prinde la distanta asta mai maricica. Mulţumesc frumos!

  5. Nadea
    Nadeatrimis la 7/3/2016

    Buna azi am 40de saptamini trebuia sa nasc ink pi 6 martie dar vadca nici un rezultat bun.bebe nustiu de ce ink nu vrea pe lumea aceasta si cam mie frica. Am fost pe 4 la medic si mea spus k daca nu nasc pina pi 9 sa vin pi 9 la ea ....mii frica dc asa tirziu

    Raspunde la acest comentariu
  6. Nadea
    Nadeatrimis la 7/3/2016

    Buna azi am 40de saptamini trebuia sa nasc ink pi 6 martie dar vadca nici un rezultat bun.bebe nustiu de ce ink nu vrea pe lumea aceasta si cam mie frica. Am fost pe 4 la medic si mea spus k daca nu nasc pina pi 9 sa vin pi 9 la ea ....mii frica dc asa tirziu

    Raspunde la acest comentariu
  7. Eremia
    Eremiatrimis la 8/12/2015

    Nistatin trebuia demult sa-l urmati..ca pina la nastere sa fie tot curat acolo. Eu tot am urmat nistatin la 35 saptamini...si e tot ok akum. E din cauza lui,vorbiti cu medicul ca ar putea aparea complicatii mai mari

    Raspunde la acest comentariu
  8. cioara valentina
    cioara valentinatrimis la 28/7/2014

    is insarcinata luna a9 a ce fac daca mi se rupe apa si sunt singura ce fac

    Raspunde la acest comentariu
  9. mary
    marytrimis la 11/3/2013

    sunt insarcinata in sapt 40 , normal trebuia sa nasc pe 5 martie, dar bebe se pare k nu vrea de la sine sa vina.ieri am fost la control si mi sa descoperit o ciupercuta si doctorita mea mi-a dat Nistatin ovule. de azi am aobservat k am o secretie maronie cu striuri de sange,chiar si un mic cheag de sange era ....acum nu stiu ce sa cred, sa fie din cauza Nistatinului? sau e un semn de travaliu? am si contractii dar neregulate si nu sunt de intensitate mare, acceptabile as spune....daca imi puteti da un sfat ,vreo informatie,va rog mult,sunt disperata si nu stiu la ce sa ma gandesc....daca ma poate ajuta cineva ,astept raspuns

    Raspunde la acest comentariu
  10. mika
    mikatrimis la 17/3/2008

    cand se rupe apa si esti singura intri putin in panica si ai senzatia ca iti vine sa iesi afara , o senzatie ciudata si cand mai esti la 4000km de fam si sotul la munca si mai mult asteptam contiunuarea dela cumnatul dumnezeu sa fie cu voi

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII