Uscarea rufelor in casa nu este un lucru sanatos

Uscarea rufelor in casa nu este un lucru sanatos

Uscarea rufelor in casa nu este un lucru sanatos

Multi oameni isi usuca rufele in casa (in special in sezonul rece) in apropierea radiatoareler, decat sa riste sa le agate afara, in conditii meteorologice nefavorabile. Dar acest lucru poate cauza probleme de sanatate, in special persoanelor cu astm sau alergii.

- vei citi:
Umiditatea este produsa de uscarea rufelor in interior
Casele trebuie sa aiba o suprafata destinata uscarii
Aparitia mucegaiului ne distruge sanatatea
Stachybotrys chartarum sau mucegaiul toxic

Multi oameni isi usuca rufele in casa, in apropierea radiatoareler, decat sa riste sa le agate afara, in conditii meteorologice nefavorabile. Dar acest lucru poate cauza probleme de sanatate, in special persoanelor cu astm sau alergii .

Umiditatea este produsa de uscarea rufelor in interior

Un studiu efectuat de catre Scoala de Arhitectura Mackintosh, cu sediul in Glasgow, a descoperit ca 30% din umiditatea din case este produsa de uscarea rufelor in interior. Cercetatorii au declarat ca trei sferturi din casele sondate au un nivel de umiditate care poate favoriza dezvolatarea acarienilor de praf si, totodata un risc crescut de aparitie a mucegaiului. Reducerea calitatii aerului este legata, de obicei, de astmul bronsic si de alte afectiuni alergice.

Un studiu pe 100 de case in timpul iernii anului 2011 a aratat ca in 87% dintre gospodarii, rufele sunt uscate in casa, in timp ce in doua treimi dintre acestea, rufele sunt uscate langa surse directe de caldura, cum ar fi radiatoarele. Acest lucru a contribuit la cresterea procentului de umiditate la 30% in zilele in care se spala rufele si 15% in celelalte zile. Cercetatorii sunt de parere ca vaporii de apa dispar foarte greu din locuintele mici si cu izolatie buna.

/Images/mucegai-manusi.jpg

Casele trebuie sa aiba o suprafata destinata uscarii

"Oamenii isi etanseaza casele pentru a fi mai eficiente energetic si mai confortabile, dar, in acelasi timp pierd din vedere o ventilatie corespunzatoare" e de parere prof. Colin Porteous. "In normele de constructii actuale, casele trebuiesc prevazute cu suprafata de un metru cub destinata uscarii rufelor" a adaugat el.

Cercetatorii militeaza pentru reintroducerea zonelor comune destinate uscarii rufelor in incercarea de a atenua efectele uscarii acestora in casa. Aceste zone existau in anii 1960, si inca sunt folosite in blocurile din SUA, dar, datorita progreselor tehnologice (in special a masinilor de spalat cu functia de uscare) au fost eliminate. Cu toate acestea, oamenii au inceput sa renunte la a mai folosi functia de uscare a masinilor de spalat datorita facturilor mari la energia electrica.

Aparitia mucegaiului ne distruge sanatatea

Cercetarea, finantata de Consiliul de Cercetare Fizica si de Inginerie a fost prima care a urmarit efectele uscarii hainelor in casa. Mucegaiul in casa este o problema de sanatate des intalnita, care afecteaza zeci de mii de oameni din Marea Britanie, potrivit Malcolm Richardson, profesor de micologie medicala (studiul mucegaiului), de la Universitatea din Manchester. El a spus: "Marea Britanie este in special predispusa la mucegai, din cauza vremii umede si reci. Cu toate acestea, in comparatie cu tari precum America si Finlanda, nu constientizam ca mucegaiul poate dauna foarte mult sanatatii, fiind chiar fatal. Exista sute de mii de tipuri de mucegai, spune el, dar numai aproximativ zece tipuri provoaca probleme de sanatate, de obicei afectiuni ale sinusurilor, bronsita si alte boli respiratorii, precum si alergii ."

/Images/mucegai-geam.jpg

Mucegaiul este o forma de ciuperca care apare oriunde exista umiditate in aer - de obicei in apropierea dusurilor, masinii de spalat , uscatoarelor de rufe si bucatarii, chiar si in pamantul din ghivecele de flori. Orice inundatie poate conduce la aparitia mucegaiului. In cazul in care se dezvolta rapid, probele vor fi vizibile intr-o luna, dar poate dura ani de zile pentru a se forma si pentru a fi observat.

Stachybotrys chartarum sau mucegaiul toxic este de asemenea, cunoscut sub numele de mucegaiul toxic

Aceasta ciuperca poate produce spori care sunt otravitori prin inhalare. "Locurile in care apare mucegaiul in casa sunt tapetul, faianta, in spatele si pe ramele ferestrelor", a spus profesorul Richardson. El adauga: "Se poate forma in orice casa slab ventilata, indiferent de cat de mare sau normala ca dimensiune este, dar in special in casele in care exista umiditate."

/Images/mucegai-toxic.jpg

Respiratia in apropierea sporilor de mucegai poate avea urmatorul efect: aceasta poate provoca o infectie, care loveste de obicei, persoanele cu un sistem imunitar slabit. Mucegaiul poate provoca, de asemenea, reactii alergice, in special astm bronsic, deoarece sistemul imunitar reactioneaza la spori atunci cand acestia isi fac loc in caile respiratorii superioare si a sinusurilor. Simptomele unei afectiuni cauzate de mucegai includ tusea, oboseala constanta, iritarea ochilor si a gatului,  durerile de cap, iritatii ale pielii sau greata.

Umezeala si ingrasia in casa: cum pot afecta sanatatea familiei tale

Atat umezeala cat si igrasia din casa pot afecta sanatatea membrilor familiei. Unele reactii pot fi de genul reactiilor alergice, altele pot fi grave - in cazul bebelusilor si copiilor mici. De asta e bine sa stii cum se manifesta sindromul igrasiei toxice. Mai departe...

autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. catalin
    catalintrimis la 17/11/2013

    Buna seara,sunt fericitul tatic al unui baietel de 6 luni..avand o intrebare catre dumneavoastra daca stiti cumva daca radiatoarele cu halogen afecteaza in vreun fel si cum ,sanatatea bebelusilor ,va multumesc anticipat,si sanatate tuturor..!!???

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII