Infertilitatea masculină: diagnostic, cauze și tratament
Există mai multe cauze ale infertilitatii unui cuplu. Cele mai mari trei cauze individuale sunt anomalii ale ovulatiei femeii, anomalii ale trompelor uterine la femeie, precum si factorii care se datoreaza barbatului (factorul de infertilitate masculin).
• Bărbatul este cauza a 20-35% din cazurile de infertilitate. O evaluare a bărbatului trebuie să fie unul dintre primele teste efectuate in investigarea cuplului infertil.
Diagnostic
Testul Sims-Huhner
Tratament
Donarea de sperma
Rezumat
Mai multe despre infertilitatea masculina
Exista mai multe cauze ale infertilitatii. Cele mai mari trei cauze individuale sunt anomalii ale ovulatiei, anomalii ale trompelor uterine, precum si factorii care se datoreaza barbatului (factorul de infertilitate masculin). Acesti 3 factori reprezinta aproximativ 80% din toate cazurile de infertilitate. Barbatul singur este cauza a 20-35% din cazurile de infertilitate. O evaluare a barbatului trebuie sa fie unul dintre primele teste efectuate in investigarea cuplului infertil.
Diagnosticul infertilitatii masculine
Uneori, istoricul medical al barbatului este sugestiv pentru un potential factor de sex masculin. Unii barbati pot avea un istoric de disfunctie sexuala sau ejaculare anormala. Alternativ, altii poate au avut interventii chirurgicale anterioare sau leziuni care pot duce la probleme in productia de material seminal. Cand avem de-a face cu un cuplu infertil, revizuirea istoricului medical al partenerului ni se pare extrem de important.
Studiul initial de diagnostic la care majoritatea barbatilor sunt supusi este analiza lichidului seminal. Analiza materialului seminal este unul dintre cele cateva teste care au rezistat testului timpului si care continua sa fie considerat o parte integranta si importanta a evaluarii cuplului. Analiza este efectuata in general pe o mostra produsa prin intermediul masturbarii, intr-un recipient steril. Pentru acei barbati care nu pot sau nu doresc sa se masturbeze, pot fi folosite dispozitive speciale de colectare a materialului seminal, care sunt utilizate ca prezervative in timpul actului sexual, pentru a colecta sperma pentru analiza. In mod ideal, barbatul ar trebui sa se abtina de la ejaculare pentru 2-7 zile inainte de analiza. Specimenul trebuie sa fie evaluat in termen de o ora de la colectare.
Analiza consta intr-o evaluare a unui numar de factori. Masuratorile de baza includ volumul de material seminal ejaculat (in mililitri), concentratia spermei in ejaculare (de obicei exprimata in numar de spermatozoizi pe mililitru de sperma), procentul de spermatozoizi care sunt in miscare (motilitatea), precum si calitatea miscarii (wiggling, inot in cercuri, inot in linii drepte), cunoscut sub numele de progresie. Laboratoarele pot raporta, de asemenea, alte valori, cum ar fi pH-ul, vascozitatea, culoarea materialului seminal, viabilitatea (procentul de spermatozoizi care sunt vii sau mortii), precum si alti parametri. Unele laboratoare vor analiza, de asemenea, spermatozoizii cu sisteme ghidate de calcuator(CASA sau analiza lichidului seminal asistata de calculator). Prin urmarirea fiecarei sperme, aceste analize pot furniza date extrem de detaliate, cum ar fi viteza de deplasare, deplasarea laterala a capului spermatozoizilor (cat de mult "wiggling" exista), precum si alti parametri. Desi CASA are un rol in cercetare, nu este necesara pentru evaluarile de rutina.
Testul "Sims-Huhner
Un alt test frecvent efectuat pentru barbati este testul post-coital (PCT), de asemenea, numit testul "Sims-Huhner". Testul consta in a cere cuplului sa aiba contact sexual in timpul mijlocului ciclului menstrual al femeii, urmat de examinarea partenerei la 2-12 ore dupa. Prin examinare, care se realizeaza in acelasi mod ca un frotiu Papanicolau de rutina, o parte din mucusul prezent este examinata la microscop. In mod normal, sperma trebuie sa fie vizibila, iar spermatozoizii in miscare. Acest test este cel mai util atunci cand este normal, adica, o cantitatea suficienta de sperma trebuie sa fie prezenta pentru ca fertilizarea sa aiba loc. Din pacate, un rezultat anormal poate sa duca in eroare. Multi factori, cum ar fi: desincronizarea, o vaginita, etc., pot face ca rezultatul testului sa arate o anomalie, desi cuplul poate sa se reproduca. Avand in vedere simplitatea si siguranta, cu toate acestea, testele acestea sunt inca folosite pentru a exclude posibilitatea ca infertilitatea sa se datoreze partenerului.
Multi pacienti de sex masculin vor fi indrumati inspre un urolog pentru evaluare. Medicul va face un examen fizic si anumite teste de sange pentru a stabili daca nivelurile hormonale sunt normale. In timpul examenului, va incerca sa stabileasca daca un varicocel, un sistem anormal de vene, este prezent in scrot. Deoarece un varicocel este o problema corectabila chirurgical, acesta poate reduce numarul de spermatozoizi si / sau a calitatii lor, cei mai multi urologi vor face un examen fizic, fie sau o evaluare de specialitate cu ultrasunete a scrotului pentru a-l detecta. Din pacate, in majoritatea cazurilor a spermatozoizilor anormali, o "cauza" nu este niciodata identificata.
Exista multe alte teste pentru diagnosticare disponibile. Unele pot fi utile in situatii foarte specifice, cum ar fi testarea pentru anticorpi anti-sperma. Din punct de vedere istoric, alte teste au fost folosite, dar aceste teste au un rol limitat in evaluarea partenerului din cauza capacitatii limitate de a prezice rezultatele de fertilizare. Un test dezvoltat in anii '70 ramane neschimbata - "Testul de penetrare hamster" - a fost complet discreditat stiintific, si nu ar trebui recomandat. Ca o concluzie, cele mai multe cupluri nu vor avea nevoie sa faca aceste teste invechite, deoarece rezultatele nu vor schimba tratamentul.
Tratamentul infertilitatii masculine
Tratamentul infertilitatii masculine depinde de problema identificata. Disfunctia sexuala, de exemplu, este adesea tratata prin consiliere, mai degraba decat prin "terapii medicale". Cel mai frecvent, cu toate acestea, infertilitatea masculina va fi tratata prin insamantari sau fertilizare in vitro.
Pentru ca fertilizarea si sarcina sa aiba loc, un numar minim de spermatozoizi trebuie sa "gaseasca" ovulul. Cand totul este normal, fertilizarea va avea loc in trompele uterine. Spre deosebire de desenele anatomiei feminine pe care suntem obisnuiti sa vedem, trompa uterina nu este doar un tunel drept. Ea este un organ complex, cu multe "unghere si crapaturi", astfel incat, pentru sperma este ca un labirint. Ovulul este ascuns in acest labirint, astfel incat un numar foarte mare de spermatozoizi este necesar la inceput pentru ca doar cateva sa gaseasca, in final, oul.
Odata ce sperma a gasit ovulul, multi spermatozoizi sunt necesari pentru a penetra straturile de celule si invelisul de proteina care il inconjoara inainte de etapa finala de fertilizare. Cand vine vorba de barbati, numarul de spermatozoizi este cel care conteaza. Sperma trebuie sa aiba suficienti disponibili la inceput, astfel incat unul sa poata ajunge in cele din urma sa fetilizeze oul. Cel putin 50 de milioane de spermatozoizi sunt ejaculate in vagin in timpul actului sexual. Dintre acestea, doar 5-10 milioane vor trece din vagin in cavitatea uterine.
Donarea de sperma
In trecut, cuplurile care aveau mai putin de cateva milioane de spermatozoizi intr-o proba, erau nevoite sa ia in considerare inseminarea folosind un donator de sperma. Multe cupluri au folosit inseminari cu ajutorul donatorilor de sperma ajungand sa aiba copii fericiti si sanatosi. Procesul este foarte simplu. Dupa identificarea momentului ovulatiei, in aceeasi zi, un specimen de sperma decongelat este introdus in canalul cervical sau uterin. Ratele de succes sunt excelente si costul este rezonabil. Dezavantajul evident este faptul ca copilul nu va fi genetic legat de sot. Cu toate acestea, folosind inseminarea cu ajutorul donatorilor de sperma ramane o alternativa viabila pentru foarte multe cupluri.
Infertilitatea masculina poate fi identificata, dar de multe ori nu se gaseste nicio explicatie
Factorii de sex masculin luati ca un intreg sunt unul dintre cele mai comune cauze de infertilitate. Este extrem de important sa se evalueze partenerul de sex masculin inca de la inceputul anchetei de cuplu infertil. O serie de teste de diagnostic sunt disponibile, dar, in general, testarea fertilitatii masculine consta intr-o simpla analiza a materialului seminal si, eventual, un test post-coital de laborator. Examinarea de catre un urolog poate fi utila in anumite circumstante. Uneori, "cauza" pentru infertilitatea masculina poate fi identificata, dar de multe ori nu se gaseste nicio explicatie.
Desi lipsa de diagnostic poate fi frustranta, succes tratamentului este de obicei foarte bun. Tipul de tratament utilizat va depinde direct de numarul disponibil de spermatozoizi de calitate. In functie de circumstante, pot fi utilizate: inseminarea intrauterina, injectarea intracitoplasmatica a spermei, sau inseminarea cu sperma de la donator. S-au inregistrat multe progrese in tratamentul infertilitatii masculine in ultimii ani si ar trebui sa existe mai multe optiuni noi in acest domeniu in viitor.
Despre infertilitatea masculina, merita sa cititi si:
Sursele de informatii credibile si suport
Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !
Forumuri de suport ale aspirantilor la calitate de parinti
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente.
Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!
Totul despre FIV: cum, unde, povesti de succes, si multe alte informatii
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII