Tot adevarul despre grasimi

Tot adevarul despre grasimi

Tot adevarul despre grasimi

  • Daca nu sti cum sa tratezi rapoartele contradictorii cu privire la pericolele grasimilor pentru sanatate, sau te simti vinovata de dragostea ta pentru alimentele grase, atunci trebuie sti ca nu esti singura. Dar ideea ca grasimea este rea, este evident exagerata.

Tot adevarul despre grasimi

Daca nu stii cum sa tratezi rapoartele contradictorii cu privire la pericolele grasimilor pentru sanatate, sau te simti vinovata de dragostea ta pentru alimentele grase, atunci afla ca nu esti singura. Dar ideea ca grasimea este rea, este evident exagerata. De fapt, multe grasimi nu dau doar gust bun mancarii, dar sunt, de asemenea, o componenta a unei diete sanatoase. De exemplu, grasimile sunt o sursa importanta de blocuri de energie si cladiri pentru celulele voastre. Mai mult decat atat, anumite tipuri de grasimi sunt bune pentru inima.

Adevarul despre grasimi. Sursa de energie

Grasimile imbunatatesc caracteristicile si gustul alimentelor, fiindca multe arome sunt solubile in grasimi. Grasimea face carnea suculenta si moale, branza mai moale, painea mai gustoasa si produsele lactate mai dense. In acelasi timp, grasimea este o sursa importanta de energie necesara pentru corpul tau. Un gram de grasime contine 9 calorii, care este de doua ori mai mare decat continutul de calorii din proteine si carbohidrati. Cu toate acestea, va rugam sa fiti constienti de faptul ca produsele alimentare care contin cantitati mari de orice fel de grasimi sunt foarte ridicate in calorii si pot duce la excesul de greutate.

/Images/grasimi-branza.jpg

Grasimi bune si rele

Grasimile difera in continutul relativ de acizi saturati, polinesaturati, mononesaturati si trans grasi. Numarul lor defineste posibilul beneficiu sau dezavantaj al diferitelor tipuri de grasimi pentru sanatatea ta.

Grasimile cu un continut ridicat de acizi grasi saturati si trans sunt considerate daunatoare, in timp ce grasimile nesaturate sunt bune. Uleiul vegetal (care este intr-o forma lichida la temperatura camerei) si produsele realizate din acesta, contine un numar mare de acizi grasi poli-si mononesaturati. Grasimea ferma este la temperatura camerei, continutul de acizi grasi saturati este mai mare.

Acizii grasi polinesaturati sunt foarte importanti pentru om. Acestia sustin functiile generale ale corpului si imbunatatesc starea inimii si a vaselor de sange.

Grasimea este buna pentru noi

Uleiurile vegetale, printre care floarea soarelui, rapita, porumb si uleiul de masline, contin cantitati mari de acizi grasi polinesaturati si mononesaturati. Daca le folosesti pentru gatit,  vei simti toate efectele benefice ale grasimilor nesaturate si consumul mai mic de acizi grasi saturati.

/Images/grasimi-ulei.jpg

Cum sa ne bucuram de grasimi si in acelasi timp sa ne mentinem sanatatea?

- Pentru a limita aportul de acizi grasi saturati, consuma mai putine grasimi animale (carne, lapte, branza, smantana), precum si ulei de palmier si de nuca de cocos.

- Foloseste produse lactate degresate, cum ar fi laptele degresat sau branza degresata.

- Cumpara carne slaba si, daca este posibil, elimina grasimea vizibila si pielea de pe ea.

- Pentru a reduce consumul de grasimi saturate, include in dieta uleiuri vegetale.

- In loc de alimente cu un continut ridicat de grasimi saturate, alege produse bogate in acizi grasi polinesaturati. Uleiurile vegetale si produsele fierte pe baza lor, cum ar fi tartinabile, maioneza si condimente, precum si pestele gras, inclusiv macrou, hering, sardine si somon, contin foarte putini acizi grasi saturati si trans.

- Limiteaza consumul de grasimi invizibile, cum ar fi alimentele prajite si produsele de panificatie, care contin in principal acizi grasi saturati si trans.

- Daca nu poti pierde in greutate, foloseste mai putine grasimi pentru gatit. Nu praji alimentele, gateste-le la abur sau la grill.

- Cumpara produse imbogatite cu steroizi - acestea sunt placute la gust si reduc in mod eficient nivelul de colesterol.

Daca mananci corect, atunci grasimile iti pot face bine!

autor: redactor supereva.ro AAZ - Toate drepturile rezervate (c) 2013

 

Interesant de citit:
Secretul alimentatiei

Doctorul elvetian Paul Kutschoff, a fost primul care a demonstrat, in anul 1930, ca organismul uman are nevoie de minimum 50% hrana vie intr-o zi, pentru ca sa functioneze optim ... citeste

12 alimente pentru o inima sanatoasa

Cand vine vorba de alimentatie pentru o stare de sanatate buna, alegerea produselor de calitate este prioritara. Inima este organul care ne tine in viata, literalmente. ... citeste

5 Nutrienti pe care nici femeile sanatoase nu-i au

Aceste vitamine si minerale au beneficii surprinzatoare, esentiale. Iata cum sa va asigurati ca le aveti pe toate: ... citeste

 Super Sanatate >>


Forumuri recomandate la Supereva

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII