Infectiile tractului urinar in timpul sarcinii: tipuri, simptome si tratament - sfatul medicului
Infectiile tractului urinar, reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme medicale cu care se confrunta femeile insarcinate.
Infectiile urinare pot avea trei niveluri. Afla care sunt tipurile de infectii urinare, care sunt simptomele si cum se pot trata. Plus un remediu natural care face minuni in cazul infectiilor urinare.
→ Citeste despre infectiile tractului urinar in timpul sarcinii: tipuri, simptome si tratament, cu sfatul medicului. 💊💧
- veti citi:
Infectiile tractului urinar: o problema des intalnita in randul femeilor insarcinate
Infectiile urinare in timpul sarcinii
Infectia urinara fara simptome
Infectia urinara cu simptome
Infectia rinichilor
Cauzele infectiilor urinare
Tratamentul infectiilor urinare
Un remediu naturist: merisoarele si sucul de merisoare
Prevenirea infectiilor urinare
Cazuri speciale in sarcina. Situatii critice in sarcina
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Infectiile tractului urinar: o problema des intalnita in randul femeilor insarcinate
Infectiile tractului urinar, reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme medicale cu care se confrunta viitoarele mame. Intre 2 si 7 procente dintre femeile insarcinate au rezultate pozitive in urma uroculturii ce urmareste detectarea bacteriilor si deci vor avea nevoie de tratament cu antibiotice pentru a scapa de infectie. De obicei, bacteriile care provoaca infectiile tractului urinar provin din organism – fie din tractul intestinal, fie de pe pielea de langa deschiderea vezicii.
Infectiile urinare in timpul sarcinii
Infectia poate avea trei niveluri:
• bacteriile sunt prezente in urina, insa infectia nu are simptome;
• infectia clasica a vezicii, de obicei insotita de arsuri la urinare si de nevoia de a urina frecvent;
• iar cea mai grava este infectia rinichilor, in care bacteriile au infectat nu numai urina din vezica, ci au ajuns si la rinichi.
Infectia urinara fara simptome
La prima consultatie prenatala, vi se va cere probabil sa colectati un asa-numit specimen curat de urina. De obicei asta se realizeaza mai intai spaland cu blandete vulva, lasand o cantitate mica de urina sa curga in toaleta si restul intr-un vas steril.
Aceasta metoda a mostrei curate este folosita pentru evitarea contaminarii probei de urina cu secretii vaginale, astfel in cat proba de urina sa fie o imagine cat mai corecta a ceea ce se afla in vezica urinara.
O parte a acestei probe este folosita pentru o cultura de urina in scopul de a determina daca sunt prezente bacteriile. Daca rezultatele culturii arata numere semnificativ de mari ale bacteriilor (situatie numita bacteriurie asimptomatica), administrarea antibioticelor poate proteja viitoarea mama impotriva unei infectii grave a rinichilor ulterior in sarcina.
Daca medicul nu gaseste bacterii in urina la prima analiza de urina, este putin probabil sa faceti o infectie ulterior in timpul sarcinii, in afara cazului in care va confruntati cu alti factori de risc – de exemplu, aveti un istoric de infectii urinare frecvente sau daca sunteti purtatoare a genei anemiei celulelor secera, despre care se stie ca maresc sansele de a face o infectie a rinichilor.
Viitoarele mame care au un risc marit fac de obicei testul de bacteriurie asimptomatica in timpul fiecarui semestru. Cititi: Supravegherea gravidelor cu risc
Infectia urinara cu simptome
Infectia clasica a vezicii urinare sau cistita le este familiara multor femei. Simptomele comune includ eliminarea frecventa a unor mici cantitati de urina, senzatia permanenta de urinare, disconfort la finalul jetului, iar uneori sange in urina.
Desi este frecvent ca femeile insarcinate sa simta nevoia de a urina frecvent, nu este normal sa simtiti arsuri la urinare sau sa vedeti sange in urina. Oricand aveti aceste simptome, aveti grija sa anuntati medicul, deoarece tratamentul administrat de timpuriu poate preveni raspandirea infectiei catre rinichi.
Este important si sa stiti ca o infectie netratata a vezicii urinare poate cauza contractii uterine, ceea ce poate duce la nastere prematura.
Vestea buna despre tratarea infectiilor tractului urinar este ca medicamentele ca fenazopiridina (numita si Pyridium) pot alina repede simptomele infectiei, usurand disconfortul in timp ce asteptati ca antibioticele sa-si faca efectul. Aceste medicamente sunt considerate ca facand parte din categoria B (medicamente care in general pot fi luate in siguranta in timpul sarcinii, deoarece studiile nu au aratat efecte negative asupra fatului) si in general administrarea lor in timpul sarcinii este sigura, daca dumneavoastra si medicul le considerati necesar. Cititi: Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Infectia rinichilor
Infectia rinichilor (numita pielonefrita) este insotita adesea de febra, frisoane si dureri de spate sau de solduri; totusi, de obicei nu produce simptomele obisnuite ale infectiei vezicii urinare, care le sunt familiare atat de multor femei.
In plus, unele persoane au greturi si vomita, deci o infectie a rinichilor poate fi greu de diferentiat de o toxiinfectie alimentara sau de apendicita. Acest tip de infectie poate duce la travaliu prematur, la trecerea bacteriilor in fluxul de sange (numita intoxicarea sangelui sau bacteremie) si dificultati in respiratie.
In cazul in care credeti ca este posibil sa aveti o infectie a rinichilor, trebuie sa mergeti imediat la medic – chiar daca medicul si-a incheiat programul, mergeti la urgente. Tratamentul infectiei rinichilor in timpul sarcinii presupune de obicei administrarea intravenoasa a antibioticelor in spital pana cand scade febra si este depasita posibilitatea unor complicatii grave.
Cauzele infectiilor urinare
Infectiile tractului urinar apar de obicei cand bacteriile patrund in tractul urinar prin uretra si incep sa se multiplice in vezica. Sistemul urinar are capacitatea de a lupta contra infectiilor care inhiba inmultirea bacteriilor si tine la distanta invadatorii microscopici. Totusi, anumiti factori maresc sansele ca bacteriile sa patrunda in tractul urinar, sa puna stapanire pe el si sa se multiplice, ducand la o veritabila infectie.
Prezenta bacteriilor in urina nu inseamna neaparat existenta unei infectii. Unii oameni, mai ales adultii mai varstnici, pot avea bacterii in urina fara sa aiba semne sau simptome ale unei infectii. Aceasta situatie, denumita bacteriurie asimptomatica, nu necesita tratament.
Cistita poate aparea la femei in urma actului sexual. Dar chiar fetele si femeile care nu sunt active din punct de vedere sexual sunt expuse infectiilor tractului urinar inferior deoarece la femei anusul este foarte aproape de uretra. Cele mai multe cazuri de cistita sunt cauzate de Escherichia coli (E. coli), o specie de bacterie intalnita frecvent in tractul gastrointestinal.
In uretrita, aceleasi microorganisme care infecteaza rinichiul si vezica pot infecta uretra. In plus, din cauza proximitatii uretrei feminine cu vaginul, bolile cu transmitere sexuala (BTS), cum sunt cele cauzate de virusul herpes simplex și de chlamydia, sunt cauze posibile ale uretritei.
La barbați, uretrita este adesea cauzata de bacteriile transmise in timpul contactului sexual. Majoritatea unor astfel de infectii este cauzata de gonoree si chlamydia.
Tratamentul in cazul unei infectii urinare
Daca aveti simptomele tipice ale unei infecții urinare și aveți o stare de sanatate generala buna, antibioticele sunt primul tratament pe care il veți primi. Medicamentele care sunt prescrise si durata de administrare depind de starea de sanatate si de tipul de bacterie care a fost detectat in urina dumneavoastra. Medicamentele cele mai frecvent recomandate pentru tratarea infectiilor urinare simple includ amoxicilina (Amoxil, Trimox), nitrofurantoinul (Furadantin, Macrodantin), trimetoprimul (Proloprim) si combinatia antibioticelor trimetoprim si sulfametoxazol (Bactrim, Septra). Aveti grija sa informati medicul de alte medicamente pe care le luati in aceeasi perioada sau de orice alergii pe care le aveti. Asta il va ajuta sa aleaga cel mai bun tratatment pentru dumneavoastra.
De obicei, infectiile urinare dispar dupa cateva zile de tratament. Dar va trebui sa continuati tratamentul cu antibiotice inca cel putin o saptamana. Faceti intregul tratament cu antibiotice recomandat de medic pentru a va asigura ca infectia este complet eradicata. Pentru o infectie urinara fara complicatii, care apare cand altfel aveti o stare buna de sanatate, medicul va poate recomanda un tratament de scurta durata, cum ar fi sa luati un antibiotic timp de trei zile. Dar daca aceasta scurta cura de tratament este adecvata pentru a va trata infecția urinara depinde de simptomele pe care le aveți și de istoricul dumneavoastra medical.
Daca aveți infecții urinare recurente, medicul va poate recomanda o cura mai lunga de tratament cu antibiotice sau un program de auto-tratament cu scurte cure de antibiotice la apariția simptomelor urinare. Pentru infecțiile legate de activitatea dumneavoastra sexuala, medicul va poate recomanda sa luați o singura doza de antibiotic dupa raportul sexual.
Pentru infectiile urinare grave, pot fi necesare spitalizarea si tratamentul intravenos cu antibiotice. Cand recurentele sunt frecvente sau cand infectia rinichilor devine cronica, medicul probabil va va recomanda un specialist in boli urinare (urolog) sau un medic a carui specialitate sunt bolile rinichilor (nefrolog) pentru o evaluare in scopul de a determina daca nu cumva infectiile sunt cauzate de anomaliile urologice. De citit neaparat: Antibioticele si sarcina
Un remediu naturist: merisoarele si sucul de merisoare
Merişoarele au efect dovedit contra infecţiilor urinare. De-a lungul ultimilor ani au existat mai multe cercetări medicale care au sugerat că merişoarele previn infecţiile urinare printr-un proces aparte: împiedică lipirea bacteriilor de pereţii tractului urinar, datorită unor substanţe care se găsesc din belşug în compoziţia acestor fructe de pădure - proantocianidine. Totuşi, nu se cunoşteau exact mecanismele de acţiune a merişorului în vederea modificării „comportamentului“ bacteriilor.
Aici au intervenit cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada, care au reuşit să identifice aceste mecanisme biologice şi să confirme astfel beneficiile merişoarelor împotriva infecţiilor urinare. De altfel, ei au demonstrat, în cadrul a două studii, că produsele pe bază de merişor sunt eficiente şi în combaterea altor tipuri de infecţii.
Prevenirea infectiilor urinare
Puteti lua masuri pentru a reduce riscul de a face infectii urinare. Mai ales femeile au de castigat aplicand urmatoarele sfaturi:
Beți cat mai multe lichide, mai ales apa. Sucul de merisor are proprietați de lupta impotriva infecțiilor. Totuși, nu beți suc de merisor daca luați medicamente anticoagulante. Interacțiunile posibile intre sucul de merisor și anticoagulante pot duce la sangerare.
Urinați imediat ce simțiți nevoia. Evitați sa va abțineti sau sa amanati urinarea mult timp dupa ce simțiți nevoia.
Stergeți-va din fața catre spate. Procedand astfel dupa urinare și dupa o mișcare a vezicii impiedicati bacteriile din zona anala sa se raspandeasca catre vagin si uretra.
Goliti vezica cat mai curand dupa actul sexual. De asemenea, beti un pahar mare de apa pentru a va ajuta sa indepartati bacteriile.
Evitati produsele feminine care va pot irita. Folosirea deodorantelor spray sau a altor produse feminine, cum sunt irigatoarele si pudrele in zona genitala pot irita uretra.
Cazuri speciale in sarcina. Situatii critice in sarcina:
Colestaza gravidica – o afectiune in trimestrul 3 de sarcina
Placenta joasa: cand e nevoie de asistenta medicala
Candida in timpul sarcinii
Dezlipirea de placenta
7 Sfaturi pentru femeile cu diabet
Placenta Previa: simptome si factori de risc
Infectiile tractului urinar in timpul sarcinii
Prevenirea in timpul sarcinii a infectiei cu herpes la nou-nascuti
Gravidele cu risc crescut de travaliu prematur
vedeti toate sectiunea CAZURI SPECIALE IN SARCINA
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.
Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com.
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Buna ziua,tocmai am aflat ca am o infectie urinara destul de inaintata. Sunt insarcinata in 15 saptamnai,si dupa 7 zile de antibitic bacteria este tot acolo. Intrebarea mea este daca pana la urma scacp de ea,si daca imi afecteaza bebele acum sau cand o sanasc. Multumesc
Bună . E bun antibiotic la infecții urinare in timpul sarcini numit l nitrofurantoina arena 100mg
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII