Infertilitatea la barbati

Infertilitatea la barbati

Infertilitatea la barbati

Infertilitatea la barbati este imposibilitatea conceptiei in cuplu dupa cel putin un an de incercari. La barbati, incapacitatea de procreare apare ca o consecinta a perturbarii activitatii hormonale, a lezarii glandelor care produc sperma (in urma unor infectii, traumatisme etc.) ori ca urmare a unor interventii chirurgicale sau traumatisme care modifica anatomia aparatului genital.

Desi este adesea asociata cu impotenta, este bine de stiut ca numerosi barbati infertili au relatii sexuale perfect normale si fericite.

Infertilitatea la barbati
Categorii de infertilitate masculina
Frecventa infertilitatii masculine
Infertilitatea la barbati in Romania
Cauzele frecvente ale infertilitatii masculine
Varicocelul
Anomaliile lichidului seminal
Problemele sistemului ductal
Infertilitatea imunologica
Probleme de erectie si de ejaculare
Incapacitatea testiculara
Criptorhidia
Medicamentele cu efect negativ asupra fertilitatii
Anomalii hormonale care afecteaza fertilitatea barbatului
Infectii ale tractului reproductiv
Tot despre infertilitatea la barbati cititi:
Sursele de informatii serioase si suport
Forumuri recomandate - comunitatea ASPIRANTELOR

Infertilitatea la barbati

Infertilitatea la barbati este imposibilitatea conceptiei in cuplu dupa cel putin un an de incercari. La barbati, incapacitatea de procreare apare ca o consecinta a perturbarii activitatii hormonale, a lezarii glandelor care produc sperma (in urma unor infectii, traumatisme etc.) ori ca urmare a unor interventii chirurgicale sau traumatisme care modifica anatomia aparatului genital. Desi este adesea asociata cu impotenta, este bine de stiut ca numerosi barbati infertili au relatii sexuale perfect normale si fericite.

La barbati, incapacitatea de procreare apare ca o consecinta a perturbarii activitatii hormonale, a lezarii glandelor care produc sperma (in urma unor infectii, traumatisme etc.) ori ca urmare a unor interventii chirurgicale sau traumatisme care modifica anatomia aparatului genital. Din pacate, medicina moderna nu are foarte multe mijloace pentru a corecta aceste deficiente.

In cazul sterilitatii din cauze hormonale (cel mai frecvent intalnita), medicamentele de sinteza sunt eficiente in mai putin de 10% din cazuri. De ce? Pentru ca procesele care stau in spatele aparent banalei procreari sunt extrem de complexe si greu de controlat. Sa ne gandim, doar, ca in lichidul ejaculat o singura data de un barbat sanatos sunt nu mai putin de 200 de milioane de spermatozoizi, din care "doar" 15-45 de milioane sunt apti pentru procreare si din care doar cca 400 supravietuiesc... si vom intelege nu doar complexitatea, ci si amploarea procesului. Conform profesorului Neils Skakkebaek, de la Spitalul Universitar din Copenhaga, in ultimii 40-50 de ani, functia reproducatoare masculina s-a deteriorat considerabil. In tarile nordice, barbatii nascuti dupa anii 60-70 aveau valori mult mai reduse ale numarului de spermatozoizi, fata de cei nascuti cu 10-15 ani inainte, iar la ora actuala situatia este si mai grava. Iar aceasta scadere a fertilitatii se poate observa, spune acelasi profesor, in aproape toate tarile europene, nefiind un fenomen izolat.

Categorii de infertilitate masculina

- lipsa spermei (azoospermia) reprezinta 3 - 4% din infertilitatea masculina;  Cititi pe larg: Azoospermia
- cantitatea insuficienta de sperma (oligospermia) sau calitatea slaba a acesteia (astenozoospermia,  mobilitatea redusa a spermatozoizilor si teratozoospermia, procentul ridicat de sperma anormala). Aceasta subgrupa inglobeaza circa 90% din cauzele infertilitatii masculine;
- disfunctionalitatile spermei, atunci cand, in ciuda unei aparente normalitati, acesteia ii lipseste in totalitate sau ii este redusa capacitatea de a fertiliza. Aceasta cauza este in intalnita in 3 - 6% dintre cazuri;
- Incapacitatea de a ejacula in vagin: 4 -  6%. Cititi si: Disfunctia erectila masculina

Frecventa infertilitatii masculine

Studiile facute in mai multe tari europene si SUA, au concluzionat ca infertilitatea masculina are o incidenta de 20-30%.

Infertilitatea la barbati in Romania

Nimeni nu stie cat de mare e numarul cuplurilor infertile din Romania. Nimeni nu a avut curiozitatea sa afle. Dar cand e vorba despre infertiltiatea masculina, aceasta trebuie tratata cu mare prudenta.In plus, trebuie sa aiba mereu grija ca barbatul sa nu se simta vinovat de infertilitatea lui, pentru ca multe astfel de cupluri ajung la divort. Forumul special al familiilor aspirante este plin de sfaturi si experiente care au dus la succes - de aceea va asteptam acolo.

Cauzele frecvente ale infertilitatii masculine:

Varicocelul

Varicocelul inseamna dilatarea venelor din scrot (fenomen similar producerii varicelor pe venele picioarelor). Aceste vene sunt dilatate deoarece sangele nu este drenat din vene in mod corespunzator. Venele dilatate permit stationarea unor cantitati suplimentare de sange in scrot, ceea ce are un efect negativ asupra productiei de spermatozoizi.

Varicocelul se poate trata

Aceasta problema este cea mai frecventa cauza reversibila a infertilitatii masculine si poate fi corectata prin microchirurgie.
Cei mai multi experti fac interventia la nivel microscopic pentru a pastra reteaua arteriala si cea limfatica. De obicei este folosita o incizie subinghinala (cam la 2,5 cm deasupra penisului si la 2,5 cm fata de linia mediana), pentru ca astfel este evitata incizarea muschilor abdominali si sunt reduse durerile postoperatorii.

Anomaliile lichidului seminal

Daca lichidul seminal este foarte gros, spematozoizilor le-ar fi greu sa se deplaseze prin el si prin tractul reproductiv al femeii. Adesea, sperma poate fi procesata pentru a separa spematozoizii mobili de resturile inconjuratoare, de spermatozoizii morti si de lichidul seminal.

De obicei, sperma procesata este plasata direct in uter folosind un mic tub (cateter).

Aceasta procedura se numeste inseminare intrauterina (IUI).Cititi pe larg: Procedura de inseminare intrauterina si tehnica de injectare intracitoplasmatica a spermei

Morfologia spermei

Problemele sistemului ductal

Canalele (ductele) care transporta sperma pot lipsi sau pot fi blocate. Aceasta inseamna absenta bilaterala (pe ambele parti) congenitala (din nastere) a vaselor deferente.
Poate exista obstructii fie la nivelul epididimului (structura tubulara delicata care dreneaza testiculele) sau mai sus in vasele deferente mai musculare.

Poate avea un blocaj mecanic survenit in urma interventiei de corectare a herniei sau a hidrocelului. Poate avea un blocaj datorat unui tesut cicatricial aparut ca reactie la o infectie.
 
Spermatozoizii sunt stocati in saci numiti vezicule seminale si apoi sunt depozitati in uretra, tubul prin care barbatul urineaza si ejaculeaza. Spermatozoizii trebuie sa treaca prin ductele ejaculatorii pentru a ajunge din veziculele seminale in uretra. Daca acestea sunt blocate pe ambele parti, nici un spermatozoid nu va trece.

Ductele pot fi reparate sau deblocate

In anumite situatii, ductele pot fi reparate sau deblocate, pentru a permite spermatozoizilor sa treaca prin tractul reproductiv al barbatului. Daca acest lucru nu este posibil, este posibila colectarea spermatozoizilor, dar intrucat astfel este obtinut un numar redus de spermatozoizi, acestia trebuie folositi apoi in cadrul tehnicilor reproductive avansate pentru a incerca obtinerea unei sarcini.

Infertilitatea imunologica

Organismul poate face o reactie imunologica (prin anticorpi) fata de propria sperma. Cauzele pot fi traumele sau infectiile testiculare, varicoceii mari sau chirurgia testiculara. Uneori motivele nu pot fi determinate.

Acesti anticorpi au efect negativ asupra fertilitatii masculine, desi motivul exact ramane neclar. Cel mai probabil, anticorpii actioneaza in mod negativ in mai multe puncte de-a lungul caii spre fertilizare. Ei ingreuneaza patrunderea spermei in mucoasa cervicala a partenerei si drumul lor in uter. De asemenea, ingreuneaza aderarea spermatozoizilor la zonapellucida (membrana externa a ovulului). De asemenea, anticorpii ingreuneaza fuzionarea spermatozoizilor cu membrana ovocitelor (a ovulelor) insesi.

Tratamentul impotriva anticorpilor spermatozoizilor este oarecum controversat.

Tratamentul poate fi bazat pe corticosteroizi. Totusi, acest tratament poate duce la o morbiditate semnificativ mai mare in randul barbatilor. Cel mai semnificativ efect este necroza aseptica a soldului (distrugerea neinfectioasa a articulatiei), ceea ce necesita inlocuirea soldului.

In cele mai multe cazuri, primul nivel al interventiilor include inseminarea intrauterina. In cazul in care cuplul urmeaza sa faca fertilizare in vitro (invitro fertilization – IVF), prezenta anticorpilor impotriva spermatozoizilor este de obicei o indicatie de a injecta spermatozoizii direct in ovul (procedura numita ICSI) in locul procedurii IVF obisnuite.

Probleme de erectie si de ejaculare

La circa 5% dintre cazurile de infertilitate a cuplurilor exista cauze legate de actul sexual. Printre ele se afla imposibilitatea de a obtine sau de a pastra erectia, ejacularea prematura, lipsa ejacularii, ejacularea retrograda (inapoi), nerealizarea actului la momentul potrivit si masturbarea excesiva.

In mod interesant, cea mai comuna problema este raritatea actului sexual. Multi barbati pot avea probleme cu erectia cand sunt supusi presiunii de a concepe un copil. Aceste cupluri pot invata usor tehnica auto-inseminarii.

Studiile au aratat ca 5 din 6 cuplurile fertile ce fac sex de patru ori pe saptamana concep un copil in sase luni, in timp ce abia unul din 6 cupluri care fac sex o data pe saptamana concep un copil in acelasi interval de timp.

Incapacitatea testiculara

Aceasta se refera in general la incapacitatea partii testiculului care produce spermatozoizi (epiteliumul seminifer) de a produce numarul adecvat de spermatozoizi maturi. Aceasta incapacitate poate aparea in orice etapa a producerii spermatozoizilor, din mai multe motive.

Testiculului ii pot lipsi complet celulele care se divid pentru a deveni spermatozoizi (sindromul Sertoli – Sertoli Cell-Only syndrome). Poate fi vorba despre incapacitatea spermatozoizilor de a-si termina dezvoltarea (oprirea maturarii – maturation arrest). Spermatozoizii pot fi produsi intr-un numar atat de mic incat foarte putini sau niciunul nu va trece cu success prin ducte si spre a ajunge in lichidul ejaculat (hipospermatogeneza – hypospermatogeneses). Aceasta situatie poate fi cauzata de anomalii genetice, factori hormonali sau de varicocel.

Chiar si in cazul in care testiculele produc un numar redus de spermatozoizi, acestia pot fi colectati si folositi in cadrul tehnicilor reproductive avansate pentru a incerca obtinerea unei sarcini.

Criptorhidia

Criptorhidia poate fi o cauza a incapacitatii testiculare. Criptorhidia este situatia in care un bebelus se naste fara ca testiculele sa-i fi coborat complet in scrot.

Deoarece testiculele sunt foarte sensibile la temperatura, daca nu au coborat in scrot inainte de adolescenta, vor inceta sa mai produca spermatozoizi. De fapt, au o rata mai mare de malignitate. Recomandarile curente sunt ca la aproximativ un an de viata, daca nu au coborat inca de la sine, sa fie coborate chirurgical.

Criptorhidia este adesea asociata cu infertilitatea masculina. 81% dintre barbatii care au un testicul criptorhid au fertilitatea normala. Totusi, numai aproximativ 50% dintre barbatii care au criptorhidie bilaterala au o fertilitate normala. Acest lucru se poate datora problemelor inerente ale testiculelor, chirurgiei sau poate fi urmarea necoborarii ambelor testicule la timp.

Medicamentele cu efect negativ asupra fertilitatii

Exista numeroase medicamente foarte cunoscute care pot avea un efect negativ asupra productiei de spermatozoizi si sau asupra functionarii testiculelor.

Printre acestea sunt:

- Ketoconazolul (anti-fungic)
- Sulfasalazina (pentru bolile inflamatorii ale intestinelor)
- Spironolactona (anti-hipertensiv)
- Blocantii de canal de calciu (anti-hipertensive)
- Allopurinolul, colchicina (pentru guta)
- Antibiotice: nitrofuranul, eritromicina, gentamicina
- Methotrexatul (cancer, psoriazis, artrita)
- Cimetidina (pentru ulcer sau probleme de reflux)
 
Medicamentele din lista urmatoare pot provoca disfunctii ejactulatorii:


◦Antipsihotice: Chlorpromazina, haloperidolul, tioridazina
◦Antidepresive: Amitriptilina, imipramina, fluoxetina (Prozac), paroxetina (Paxil), sertralina (Zoloft)
◦Antihipertensive: guanetidina, prazosinul, fenoxibenzamina, fentolamina, reserpina, thazide

Anomalii hormonale care afecteaza fertilitatea barbatului

Testiculele au nevoie de hormonii pituitari pentru a fi stimulate sa produca spermatozoizi. Daca acesti hormoni sunt absenti sau numarul lor este sever redus, testiculele nu vor produce spermatozoizi la capacitatea maxima.

Este important de stiut ca barbatii care iau androgeni (steroizi) pe cale orala sau injectabil pentru marirea masei musculare opresc astfel secretarea hormonilor care stimuleaza productia de sperma.

Trebuie realizat un profil hormonal in toate cazurile de infertilitate masculina. Acesta va ajuta la eliminarea altor probleme medicale grave, va oferi mai multe informatii despre capacitatea testiculelor de producere a spermatozoizilor si poate dezvalui situatii in care este necesar tratamentul hormonal.

Infectii ale tractului reproductiv

Este posibila existenta unei infectii a tractului reproductiv. Poate fi o infectie a prostatei (prostatita), a epididimului (epididimita) sau a testiculelor (orhita).

Infectiile virale post-puberale ale testiculelor pot avea urmari negative semnificative asupra testiculelor (ca atrofia) si pot produce infertilitate absoluta si ireversibila. Infectiile bacteriene sau bolile cu transmitere sexuala pot provoca blocaje ale ductelor. Pacientul poate avea o productie normala de spermatozoizi, dar ductele care ii transporta pot fi obturate.

Infectiile bacteriene sau virale active pot avea efect negativ asupra producerii sau asupra sanatatii spermatozoizilor. Globulele albe, care sunt reactia organismului la infectie, pot avea un efect negativ asupra membranei spermatozoizilor, facandu-i mai putin viabili.

Daca in proba de sperma sunt detectate prea multe globule albe sau bacterii (peste 1 milion/cmc), ar trebui efectuate culturi microbiene. Acestea includ de obicei culturile pentru bolile comune cu transmisie sexuala asimptomatice, cum sunt micoplasma, ureaplasma si chlamidia. De asemenea, este efectuata o cultura genitala generala. Daca infectia si globulele albe sunt persistente, atunci poate fi recomandat un tratament cu antibiotice.

Este important de remarcat ca la aproape toti barbatii, lichidul ejaculat nu este steril. In studiile efectuate, sperma unui barbat obisnuit contine cel putin doua microorganisme. De aceea, este foarte important sa fie ales in mod judicios tratamentul microorganismelor detectate si care nu sunt transmise pe cale sexuala.

Dupa tratarea acestor probleme, rezultatul spermogramei se va imbunatati semnificativ.

Tot despre infertilitatea la barbati cititi:

Disfunctia erectila masculina
Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
Radiatiile produse de conexiunile WiFi pot influenta calitatea spermei
Branza scade dramatic fertilitatea barbatilor
Infertilitatea masculina, noi frontiere depasite
Alimente care maresc calitatea spermei
Laptopul poate afecta calitatea spermei!
Spermograma

Sursele de informatii serioase si suport

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

  Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. 

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

 Autor: M.S., Redactor Desprecopii.com 2018,  Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com - referinte: Jurnal de medicina american 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII