Distrugatorul de mituri

Distrugatorul de mituri

Distrugatorul de mituri

  • Recunosc: am facut parte din categoria celor care se uitau cu interes la copii si parintii lor, in incercarea de a identifica modul in care primilor li se face educatia. Si, de cele mai multe ori, descopeream ca primii fac, de fapt, educatia celorlalti... Oricat nu ne place sa credem, suntem educati in fiecare zi de copiii nostri! Aveam remarci acide, ironice, compatimitoare: "Oameni buni, nu-i mai dati suzeta!" sau "De ce-l lasi sa ti se urce in cap?". De multe ori, pe post de "sac de box" era chiar sora mea, mama a doi copii, care imi spunea cu o voce egala: "Florin, o sa vezi..."

Pe langa emisiunea aceea interesanta, MythBusters parca, de pe Discovery, ceea ce traim (eu si sotia mea) de cand s-a nascut Vlad Cristian este o capodopera de Oscar. Am tot respectul pentru tipii aceia simpatici, dar incercarile lor sunt un fel de "November Rain" cantat la chitara de Laurentiu Cazan, cu Gabriel Cotabita pe post de Axel Rose. Acum nu c-as avea ceva cu cei doi cantareti romani mentionati mai sus, dar, sa fim realisti, e diferenta mare...

Recunosc: am facut parte din categoria celor care se uitau cu interes la copii si parintiilor, in incercarea de a identifica modul in care primilor li se face educatia. Si, de cele mai multe ori, descopeream ca primii fac, de fapt, educatia celorlalti... Oricat nu ne place sa credem, suntem educati in fiecare zi de copiii nostri!

Aveam remarci acide, ironice, compatimitoare: "Oameni buni, nu-i mai dati suzeta!" sau "De ce-l lasi sa ti se urce in cap?". De multe ori, pe post de "sac de box" era chiar sora mea, mama a doi copii, care imi spunea cu o voce egala: "Florin, o sa vezi..."

Si am vazut!

Mitul numarul 1:
"Eu nu-i voi da suzeta copilului meu!". S-o crezi tu. Sau s-o credeti voi, daca, intamplator, cititi acest articol in familie. Am auzit atat de multi parinti exprimandu-se categoric impotriva suzetei incat am decis si noi, inainte de a-l avea pe Vlad, ca suzeta este "bad". Si ca nu vom folosi acest "accesoriu". Mit distrus!

Cand, acum cateva zile, nu se oprea din plans, la 3 dimineata, am decis, dupa un scurt consiliu de familie: "Hai sa incercam!". Si a functionat!

Apoi ne-am documentat si am aflat ca suzeta nu-i chiar asa de rea. Ajuta la stimularea gingiilor, este anticolici, ii da o ocupatie copilului si, poate cel mai important, il linisteste.

Asa ca, dragul meu cititor sau draga mea cititoare, uita de ambitia asta prosteasca si ia-ti un set de suzete Nuk, BabyNova sau Chicco.

Mitul numarul 2:
"Eu nu-mi voi lua copilul in brate ca sa nu-l invat rau!" Eronat! Inca de la primele respiratii in afara "burticii", copilul devine un "exploatator" al celor mai mici slabiciuni pe care le avem.

Dar de aici pana la a spune ca un copil de o luna si jumatate te santajeaza ca sa-l iei in brate, e cale lunga. Pur si simplu, il doare ceva, este speriat sau vrea sa simta caldura unui trup langa el.

Pentru tatici incepatori :

Taticii despre meseria de tata

 Comunitatea taticilor
Asteptam gandurile taticilor despre Meseria de Tatic la acest topic >>.

Stimularea nou-nascutului

Pentru suport va recomandam forumurile

Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani.

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

Si cum sa nu-l iei in brate? Cum sa-l lasi sa planga in patut pana se face rosu, pana cand nu mai respira doar pentru ca tu nu esti un parinte "din ala"? Cum sa nu te bucuri cand dansezi cu baiatul tau la 1 noaptea prin sufragerie, cu el in brate, pe acordurile lui The Cranberries? Cum sa nu-i simti rasuflarea langa ureche, atunci cand gangureste sau cand eructeaza? E greu, e adevarat, mai ales cand ai un urias de 5,5 kg la sase saptamani. Iti cam rupe bratele, dar e copilul tau! L-ai facut pentru ca vrei sa te bucuri de tot ceea ce inseamna el. (OK, asta nu presupune ca vom sta numai cu el in brate. Nu vom cadea nici intr-o extrema, nici in alta).

 Cititi: Primul anisor pe luni:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Mitul numarul 3:
"Nu trebuie sa manance mai mult decat scrie in carte!". Serios? Cand ati fost ultima data la restaurant, nu-i asa ca ati mancat o supa, un fel doi, dar si un desert pe cinste? Nu faceti asta in fiecare seara, nu? Deci simtiti nevoia sa mancati diferit si cantitati diferite, in functie de tonus, de zi, de fazele Lunii.

Daca pe cutia de Nan scrie ca trebuie sa manance 120 ml, e foarte posibil ca baiatul sau fata ta sa manance 150 sau chiar 170 ml la o masa si doar 90 ml la alta masa. Nu sunt specialist in nutritia bebelusilor, dar am vazut asta pe propria piele. E normal sa incerci sa-i faci un program, sa manance regulat si cantitati relativ egale, dar cand ii este foame, da-i sa manance. Cum cand ii este foame? O sa stii cand... La noi, Vlad isi mananca, la propriu, degetele cu pofta cu care mancam noi ciuperci la cuptor cu cascaval ras peste ele.

Mitul numarul 4:
"Nu stiu cine a zis ca...". O prostie imensa! Daca te iei dupa ce spun oamenii, ajungi sa-i dai copilului doua-trei lingurite de ceai de colici pe zi cand el, de fapt, poate sa bea si 150 ml, iar acest lucru sa-i faca foarte bine. Poti afla pareri, poti afla experiente, dar singura persoana autorizata sa spuna ceva este medicul pediatru al copilului. Si mai e ceva... instinctul tau. Cand devii parinte, ti se activeaza inca un simt. Nu incerca sa-l identifici acum, daca n-ai acasa un zambet care sa te astepte cand vii de la serviciu sau un plans sfasietor in miez de noapte.

 Cititi: 80 de sfaturi si invataturi de la babe

As putea continua cu miturile pana cand as depasi limita de acceptanta a acestui blog (daca o exista asa ceva). Ma opresc aici. Ideea este una singura. Idee care e, mai degraba, un sfat pentru tatici (si chiar mamici): nu credeti in mituri. Cresteti-va copilul asa cum simtiti si nu lasati pe nimeni si nimic sa va ia cele mai frumoae momente din viata.

 Cititi: Etapele de dezvoltare ale bebelusilor si Cresterea si dezvoltarea normala (0-12luni)

O sa ma intrebati, cei fara copii, ce poate fi frumos in a te trezi de trei ori pe noapte sa schimbi pampersi si sa pregatesti biberoane. N-o sa va raspund, o sa va las sa aflati singuri. Pentru ca raspunsul este dincolo de cuvinte. Este in zambetul acela despre care am mai vorbit si in sentimentul de implinire pe care, pana acum, nu-l aveam. 


autor: Florin Campeanu (blogul sau de tatic aici)
Toate drepturile rezervate (c) 2008

Asteptam gandurile taticilor despre Meseria de Tatic la acest topic >>.

Despre Igiena si ingrijirea nou-nascutului, cititi:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII