7 Cauze posibile ale autismului la copil

7 Cauze posibile ale autismului la copil

7 Cauze posibile ale autismului la copil

Cauzele exacte ale autismului sunt incă necunoscute insă diverse cercetari orientate inspre cauzele posibile din spatele tulburărilor din spectrul autismului sunt in plina desfăsurare. Pană in prezent, aceste probe provin din surse destul de neobisnuite si aproape in fiecare saptamana primim date noi despre anumiti factori care ar putea contribui la autismul unui copil.

Iata insă, conform ultimelor cercetari -  care sunt factorii care sunt legati de tulburările din spectrul autismului la copii.

cauze posibile ale autismului la copil:
Factorii de mediu
Expunerea la pesticide
Factorii genetici
Mutatiile transmise de la parinti
Disfunctia mitocondriala
Infectiile din timpul sarcinii
Problemele sociale
Mai multe despre autism...

Cauzele autismului sunt inca neclare - insa putem enumera factori care pot sta la baza tulburarilor din spectrul autismului

In timp ce cauza exacta a aparitiei autismului este inca necunoscuta, diverse cercetari orientate inspre cauzele posibile din spatele tulburarilor din spectrul autismului sunt in plina desfasurare. Pana in prezent, aceste probe provin din surse destul de neobisnuite.  Vom enunta factorii care duc la tulburarile din spectrul acestei afectiuni:

Factorii de mediu

Parintii ingrijorati de cresterea numarului de cazuri de autism suspecteaza ca acestea se dezvolta din cauza otravirii cu mercur, dietei, incapacitatii de a folosi vitamine si minerale, precum si efectele secundare ale vaccinurilor. Dintre acestea, cele mai controversate sunt otravirea cu mercur si efectele secundare ale vaccinurilor. De fapt, multe studii care au fost efectuate, arata ca vaccinurile sunt 100% sigure si nu provoaca sau cauzeaza nicio boala sau tulburare de niciun fel, in special, autismul. (Gerber, Offit, 2009)

Citeste detalii importante aici Vaccinul pentru rujeola, oreion si rubeola (ROR) nu provoaca autism: studiu nou confirma

Expunerea la pesticide in timpul sarcinii

Expunerea la pesticide a femeilor insarcinate este considerata a fi una dintre cele mai grave modalitati prin care viitorul copil se poate imbolnavi. Studii recente demonstreaza ca ratele de expunere la pesticide cresc atunci cand viitoarele mamici folosesc pesticide in si in jurul casei lor, pe animalele de companie iar consumul de alimente care contin usoare urme de pesticide poate duce la probleme de dezvolatare la copilul nenascut. Am fi tentati sa credem ca femeile insarcinate pastreaza distanta fata de pesticide, dar nu e asa.

Un sondaj arata ca 83% dintre gravidutele din SUA au avut niveluri ridicate de reziduuri de pesticide in sistemul lor. Mai mult de atat, studiile cu privire la expunerea animalelor la mercur si pesticide au demonstrat reactii similare, in special la speciile de sex masculin.

autism pesticide copil

Factorii genetici

In ultimii ani, studii genetice sunt efectuate pentru a cunoaste cauzele biologice exacte din spatele autismului. Desi rezultatele sunt inca neconcludente, oamenii de stiinta cred ca cercetarea lor se indreapta in directia cea buna, deoarece parte din rezultatele prezente au confirmat cateva suspiciuni cu privire la factorii genetici in autism (cum ar fi genele care afecteaza diferite metabolisme din creier care ar putea cauza autismul).

Mutatiile transmise de la parinti

O alta posibila explicatie pentru dezvoltarea autismului a fost legata de varsta parintilor. Potrivit unui studiu, riscul de mutatii genetice la parintii in varsta este mult mai mare comparativ cu parintii tineri. Cand aceste mutatii trec la generatia urmatoare, rezultatul ar putea fi dezvoltarea de tulburari din spectrul autismului.

Disfunctia mitocondriala

Mitocondria este una dintre componentele majore intr-o celula. Aceasta este adesea numita "centru de putere al celulei", pentru ca ajuta la transformarea glucozei in energie. In cazul in care mitocondriile nu functioneaza corect in celule, acest lucru poate duce la mai multe boli sau tulburari de dezvoltare. Unele dintre ele includ diabetul zaharat, boala Huntington, cancer, boala Alzheimer, boala Parkinson, boala bipolara, schizofrenie, imbatranire si senescenta, tulburari de anxietate, sarcopenie, etc.

Acum, o cercetare preliminara efectuata cu privire la prezenta disfunctiilor mitocondriale in autism este indreptata spre o noua cauza. In cadrul studiului, copiii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani care sufera de autism au fost testati pentru disfunctie mitocondriala. Rezultatele au fost in concordanta cu ideea ca disfunctia mitocondriala poate fi in spatele celor mai multor cazuri de tulburari din spectrul autismului. Desigur, acest studiu trebuie sa continue pentru concluzii suplimentare si tratamente ulterioare. (Giulivi, Zhang si colab, 2010).

Infectiile din timpul sarcinii

Infectii virale si microbiene din timpul primul si celui de-al doilea trimestru de sarcina pot creste riscul de a dezvolta autismul la copilul nenascut. Rezultatele unui studiu sugereaza ca infectiile in timpul sarcinii pot declansa functiile sistemului imunitar, care par a avea o legatura directa cu dezvoltarea neurologica la copilul nenascut. Rezultatele sunt riscuri mai mari de tulburari mentale si de dezvoltare, cum ar fi tulburari din spectrul autist.

Citeste mai multe detalii aici Autismul copilului incepe din burta mamei: cauze si semnale

Problemele sociale

Potrivit unui studiu al celor de la Scoala de Sanatate Publica Harvard, femeile care au fost abuzate grav in tinerete, au de trei ori mai multe sanse de a avea copii cu autism. Prin abuz sever se intelege cel fizic, emotional si chiar sexual. Raportul spune ca abuzul in primii ani de viata poate avea un impact profund asupra creierului femeii, favorizand aparitia afectiunii la copilul acesteia. Aceasta descoperire complet noua arata o noua dimensiune a cauzelor autismului. Cercetatorii suspecteaza ca fetele care au suferit abuzuri, vor avea o axa hipotalamo-hipofizo-suprarenala modificata, sistemul imunitar modificat care, deasemenea va genera un mare risc de aparitie a autismului in generatia urmatoare.

Acestea sunt cateva dintre cauzele care sunt direct legate de aparitia autismului. Unele dintre aceste cauze nu sunt legate intre ele si, prin urmare, au uimit chiar si comunitatea stiintifica. Astazi, comunitatea stiintifica incearca din greu sa stabileasca cauze noi ale aparitiei acestei afectiuni si, totodata, certificarea sau nu a acelora deja cunoscute.

Despre autism mai cititi

Un copil foarte inteligent sau autist - ce este copilul tau?
De ce copiii autisti nu isi pot intelege emotiile
Lucruri pe care sa nu le spui niciodata unui parinte de copil cu autism
Ce inseamna sa fii parinte de copil cu autism, in Romania?
Afectiunile psihiatrice asociate cu autismul si tratarea lor
Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului
Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului
Terapia timpurie in autism – modelul Denver
- totul despre AUTISM AICI.

autor: Desprecopii.com 2023
referinte: 
Special Children, Challenged Parents - Robert A. Nasee 2018 
KidsHealth si WebMD.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Crina
    Crinatrimis la 24/4/2014

    Pentru autism va recomand Pure DHA 90 cps.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII