Fertilizarea in vitro (video)

Fertilizarea in vitro (video)

Fertilizarea in vitro (video)

  • Fertilizarea in vitro (FIV) inseamna crearea omului in afara corpului uman. Se foloseste spermatozoidul barbatului, ovulul femeii si se efectueaza intalnirea lor in eprubeta, in laborator. Acolo se formeaza embrionul care este transferat la mama purtatoare in 72 ore de la conceptie.
Ce inseamna FERTILIZAREA IN VITRO (FIV) ?
Primul copil din lume nascut ca urmare a fertilizarii in vitro
FIV ca ultima solutie
VIDEO DESPRE CUM DECURGE PROCEDURA FIV
Intrebari frecvente legate de FIV
Informatii si suport despre FIV
Forum de suport si comunitate FIV
Fertilizarea in vitro, povesti de succes
Informatii despre FIV in ROMANIA

Fertilizarea in vitro (FIV) inseamna crearea omului in afara corpului uman. Se foloseste spermatozoidul barbatului, ovulul femeii si se efectueaza intalnirea lor in laborator. Acolo se formeaza embrionul care este transferat la mama purtatoare in 72 ore de la conceptie. 

Ce inseamna FERTILIZAREA IN VITRO (FIV) ?

FIV face parte, de fapt, dintr-un capitol mai mare, numit Reproducerea Umana Asistata. Inseamna crearea omului in afara corpului uman. Se foloseste spermatozoidul barbatului, ovulul femeii si se efectueaza intalnirea lor in laborator. Acolo se formeaza embrionul care este transferat la mama purtatoare in 72 ore de la conceptie.

Fertilizarea nu intervine in complexul genetic al copilului, astfel ca intre fatul creat in vitro si fatul procreat natural nu apar deosebiri ale dezvoltarii.

Primul copil din lume nascut ca urmare a fertilizarii in vitro

Primul copil din lume conceput in afara corpului uman a fost nascut in Anglia (1978), sub indrumarea dr. R.G Edwards. Metoda, cunoscuta acum sub numele de Fertilizare in Vitro (FIV) s-a extins rapid in lume. De atunci, in lume s-au nascut in jur de 5 milioane de copii prin aceasta metoda. Primul copil nascut prin metoda conceperii in vitro din Romania este Daniel Ioan, care la 6 februarie 2012 a implinit 16 ani.

Potrivit Societăţii Europene de Reproducere Umana şi Embriologie (ESHRE), aproape 350.000 de copii in fiecare an sunt acum nascuţi in urma fertilizarii in vitro, respectiv 0,3% din cele 130 de milioane de bebeluşi nascuti in intreaga lume.

FIV ca ultima solutie

Cu toate ca pretul total pentru o fertilizare este destul de mare, tot mai multe cupluri din Romania recurg la reproducerea asistata. Foarte important este de stiut motivul pentru care femeile ajung sa apeleze la conceptia in vitro.

Atunci cand toate celelalte metode clasice nu mai pot fi aplicate, FIV este ultima solutie pentru femeia sterila.

De obicei femeile care recurg la FIV sunt cele cu o sterilitate indelungata sau cele care au suferit sau sufera de unele boli severe ale aparatului genital. In aceste conditii se ajunge la asa zisa mama purtatoare.

Fertilizarea in vitro este utilizata in general la cuplurile care nu au putut concepe un copil dupa un an de incercari sau care au una sau mai multe din urmatoarele probleme:

  • Tubul falopian este blocat sau prezinta deformari ale anatomiei pelviene.
  • Femeile carora li s-au legat trompele cat si barbatii care au suferit o operatie de vasectomie
  • Infertilitate masculina severa (cantitate mica de spermatozoizi produsi sau o motilitate scazuta a acestora)
  • Procedeul de stimulare ovariana a esuat de cateva ori
  • Femei cu varsta avansata (peste 38 de ani)
  • Cantitatea si calitatea slaba a ovulelor. Aceasta problema se poate rezolva prin FIV sau FIV folosind ovulele donate de o alta femeie.
  • Endometrioza severa

Metode de tratare a infertilitatii

Fertilitate si infertilitate

Conceperea unui copil sanatos

 Forum recomandat

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

VIDEO DESPRE CUM DECURGE PROCEDURA FIV

Intrebari frecvente legate de FIV

Cat dureaza prelevarea ovulului?
Operatiunea de prelevare a ovulului este o procedura destul de rapida. Din pacate, durata este functie de numarul de foliculi prezenti. De asemenea, accesibilitatea ovarelor (cat de usor se ajunge la ele utilizand o sonda cu ultrasunete) va influenta si ea durata procedurii. In timpul utilizarii sondei, acestea au tendinta de a se misca de colo colo. Timpul mediu de recoltare este de 20-30 minute.

Este operatia de recoltare dureroasa?
Aceasta operatie se realizeaza sub anestezie, astfel incat pacienta este anesteziata pe toata durata procedurii.

Prelevarea ovulelor poate sa dauneze ovarelor?
Cu siguranta, nu. Exista multe femei care au fost supuse in mai multe randuri acestei proceduri. Faptul ca au raspuns la stimularea ovariana de fiecare data (au produs deci ovule) demonstreaza ca ovarele lor se aflau in perfecta stare dupa procedurile de recoltare.

Poate sa apara sangerarea dupa procedura?
Sangerarea vaginala poate sa apara dupa terminarea procedurii. De obicei, aceasta sangerare apare datorita intepaturilor care de fac in peretele vaginal. Cantitatea de sange este mica si tine putin. Aceasta sangerare seamana cu cea produsa in urma unei proceduri de recoltare a sangelui din vena.

Este normal sa fie prelevat cate un ovul din fiecare folicul?
Nu neaparat. Se preleveaza numai ovulele mature din foliculii ovarieni.

Este dureroasa procedura de implantare a embrionului?
Transferul embrionului nu necesita anestezie. Nu este dureroasa, se efectueaza cu un aparat special.

Dupa procedura este recomandabil sa stai in pat?
Nu este neaparat necesar. In mod normal, embrionul inoata liber in cavitatea endometriala un numar de zile dupa implant; asa se petrec lucrurile si dupa FIV. Activitatile zilnice obisnuite nu sunt contraindicate.

Care este numarul mediu de embrioni implantati?
Decizia se ia tinand cont de varsta pacientei si de dorinta acesteia. Ca o regula generala, se implanteaza 3 embrioni femeilor sub 35 de ani si mai mult de 4 celor cu varsta peste 35 ani. Daca embrionii sunt de buna calitate, unele cupluri prefera sa fie transferati numai 2 din acestia.

Care sut sansele de a naste gemeni?
Aproximativ 25-30% din sarcini sunt multiple. In marea majoritate a cazurilor este vorba de sarcina gemelara. Rata de aparitie a tripletilor este de 5% iar a cvadrupletilor este sub 1%.

Ce se poate face pentru a creste calitatea embrionilor?
Nimic. Un embrion este de slaba calitate din motive genetice.

Ce se intampla cu embrionii care nu au fost implantati?
Embrionii care nu s-au folosit se pastreaza intr-un congelator, pe o perioada nelimitata, congelarea facandu-se la o zi dupa obtinerea lor. Se pastreaza numai acei embrioni care sunt normali si care prezinta o diviziune celulara normala. Embrionii se decongeleaza si se folosesc cand tratamentul a esuat.

Fertilizarea in vitro si transferul embrionar sunt folosite frecvent, dar au existat ingrijorari privind sanatatea copiilor nascuti dupa crioconservare ca embrioni. Ulla-Brit Wennerholm si colegii au comparat copiii nascuti dupa crioconservare ca embrioni cu cei nascuti prin fertilizare in vitro cu embrioni proaspeti sau dupa o sarcina spontana. Cresterea a fost similara la toti copiii. Frecventa afectiunilor uzuale nu a diferit intre grupuri si nici nu a existat o crestere a malformatiilor majore. Cercetatorii au concluzionat ca copiii nascuti dupa crioconservare ca embrioni se dezvolta si cresc normal pana la varsta de 18 luni.

Cat de curand dupa FIV poate fi facut un test de sarcina?
Atata timp cat se foloseste hormonul hCG pentru maturizarea ovulului , un test de sarcina (care masoara nivelul de hormon hCG din urina sau din sange) va fi pozitiv cateva zile dupa implantare. Unele femei metabolizeaza mai repede hormonul, altele in mai mult de 9 zile. Simultan, daca s-a instalat starea de graviditate organismul incepe sa secrete hCG dupa 1-2 zile . Tineti minte, un test de sarcina este relevant dupa 12-14 zile de la implantarea ovulului.

In urma acestei proceduri, riscul aparitiei malformatiilor congenitale este crescut?
Nu exista o crestere a riscului malformatiilor congenitale in urma FIV. Specia umana are o rata de aparitie a malformatiilor congenitale de aproximativ 2%.Aceasta rata este la fel cu cea raportata in urma procedurii FIV. Conform unor studii recente, se pare ca riscul aparitiei malformatiilor este mai mic in cazul inducerii graviditatii prin FIV(aproximativ 1%).

Cat trebuie asteptat in cazul in care FIV-ul esueaza pentru a incerca din nou?
Se recomanda o pauza de cel putin un ciclu menstrual inainte de a fi supusa unei noi proceduri FIV.

Numarul de proceduri FIV pentru un cuplu este limitat?
Exista multe cupluri care au incercat de doua sau chiar trei ori. Un numar mai mare inseamna extenuare, chiar instalarea unei psihoze ca urmare a nereusitei.

INFORMATII SI SUPORT DESPRE FIV

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

 Forum de suport si comunitate FIV

Va asteptam pe forumul specializat pentru procedurile de FIV (cel mai activ forum al femeilor din Romania care povestesc experientele medicale si reusitele lor despre Fertilizarea in Vitro): Forumul FIV

Fertilizarea in vitro, povesti de succes

Informatii despre FIV in ROMANIA

  • Conditii pentru cuplurile care doresc sa beneficieze de fertilizare in vitro gratuită
  • Un FIV gratuit pentru cuplurile infertile
  • Unitati medicale acceptate in programul FIV de sprijin a cuplurilor care se confrunta cu probleme de infertilitate
  • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    15 comentarii din totalul de 182:

    1. Bianca
      Biancatrimis la 14/12/2012

      Buna Ciprian! Sotul meu fusese diagnosticat cu oligospermie, ceea ce, asemeni cazului tau, insemna ca sansele sa avem un copil prin concepere naturala erau nule. Tratamentele au fost diverse: tratamente naturiste, medicamente si vitamine, dar nu au fost rezultate. La recomandarea unor prieteni care au avut succes cu fertilizarea in vitro, am mers la dna dr Ruxandra Dumitrescu de la clinica Fertilia. Dna dr. ne-a spus ca singura sansa de a avea un copil este FIV, am inceput imediat demersurile si am avut succes din prima! Poate ar trebui sa te gandesti si sa vorbesi cu sotia ta si despre alernativa asta.. Doamna dr. Dumitrescu e un medic foarte bun si ca iti va recomanda cea mai potrivita solutie ca sa ai un copil.

      Raspunde la acest comentariu
    2. maria
      mariatrimis la 4/12/2012

      Buna seara,sunt maria,am 35 de ani,si eu am incercat de 2 ori fivet in italia primil fiind in luna mai si al doilea in luna octombrie din cauza a niste analize false la rezultat mi-ai congelat ovucitele si in luna aceasta astept sa-mi iau ovucitele ....dar sperante sunt mici dooarece mi sa spus ca nu sunt de buna calitate,dar eu sper ca de data aceasta voi reusi pt.ca fivetul este singura mea speranta de a deveni mama si de ai oferi sotului bucuria de a fi tata..........(

      Raspunde la acest comentariu
    3. adela
      adelatrimis la 12/11/2012

      buna,sunt in cele mai fericite zile din viata mea.acum cateva zile mi-au fost implantati 3 embrioni si astept cu nerabdare si mari emotii testul de sarcina.sunt bucuroasa pt mine si sotul meu pt ca exista aceasta posibilitate(FIVET) de a avea un copil,eu neavant nici una dintre trompe,fiindu-mi scoase dupa o interventie chirurgicala dificila,datorita unui diagnostic gresit...dar asta e viata,trebuie sa mergem mai departe si sa-i multumim lui Dumnezeu ca totusi exista o posibilitate de a devanii parinti!

      Raspunde la acest comentariu
    4. irina
      irinatrimis la 16/10/2012

      Si eu m-am chinuit vreo 5 ani sa raman insarcinata. In astia 5 ani am fost la n doctori, investigatii peste investigatii, ecografii si nimic. Ne-am decis sa apelam la o fertilizare in vitro si ne-am dus la clinica Fertilia. Eu ma facut un consult la D-na doctor Ruxandra Dumitrescu, iar sotul la dr Melihan Bechir, acesta evalueaza spermogramele. Problema noastra era una de genetica, tocmai de aceea am ajuns la dr Cerasella Nicolicea. Oricum la toate investigatiile am fost tratati cu cea mai mare seriozitate si atentie. Dupa investigatia cu laser, rezultatele nu au intarziat sa apara. Am inteles ca investigatia cu laser se gaseste doar la aceasta clinica, este unica in Romania, asa ca profitati

      Raspunde la acest comentariu
    5. meda
      medatrimis la 24/9/2012

      Buna ziua, am facut si eu la inceputul acestei luni un FIV (doar punctia si embrionotransferul) la clinica Athena din Timisoara. Trebuie sa multumesc in primul rand doamnei doctor Stelea a carei pacienta am fost pentru tot profesionalismul de care a dat dovada pe parcursulul tuturor procedurilor (de la pregatirea pentru FIV, stimulare, monitorizare, punctie , embrionotransfer) cat si echipei clinicii Athena . Prin munca coroborata a doamnei doctor Stelea (cu ajutorul careia am obtinut din doi foliculi doua ovocite de calitate ) si a echipei de biologi a spitalul Athena s-au fecundat ambele ovocite (a fost nevoie de ICSI) rezultand doi embrioni unul de calitate A si celalalt de calitate A/B. Vineri la 10 zile de la transfer am facut testul beta HCG care a iesit 31.9 , respectiv un test de sarcina si acesta iesind pozitiv. Si acum, dupa multumirile adresate celor implicati, o sa incep sa imi spun si eu povestea:In primavara acestui an, facandu-mi profilul hormonal, printre alte am obtinu

      Raspunde la acest comentariu
    6. ciprian
      cipriantrimis la 22/6/2012

      Buna. Incercam de 3 ani sa avem un bebe, dar nimic. Sunt diagnosticat acum cu azoospermie (zero spermatozoizi!) am facut biopsie testiculara dreapta, unde au zis ca nu au gasit nici acolo. Acum ce este de facut, ca nu mai stiu. Sotia vrea neaparat sa avem un copil, altfel crek o sa ma paraseasca.....daca nu pot sa fac copiii. La inceput m-a inteles, acum 2 ani cand am aflat, dar in prezent, nu ma mai sustine deloc si vrea cu orice pret un copil!!! intelegeti ce vreti!!! Asa ca, chiar nu mai stiu ce sa fac....sa incerc sa vb din nou cu un endocrinolog si un urolog, sa vad ce se mai poate face. In fine, sper ca a mai fost cineva in situatia mea si acum are bebe, spre sa ma contacteze si sa-mi povesteasca cum a reusit. Sper ca Dumnezeu imi va da un bebe....eu inca sper si astept...:(

      Raspunde la acest comentariu
    7. camelia
      cameliatrimis la 23/4/2012

      buna seara, sunt Cami, am33 de ani, si eu am incercat 2 fiv la SZEGET fara reusita in 2010, iar acum dorim eu si sotul meu sa mai incercam la timisoara la Dr. Dorneanu Clinica Gynatal, as dori sa/mi spuneti daca a mai facut cineva FIV cu dinsul. va multumesc si va doresc multa bafta

      Raspunde la acest comentariu
    8. Elena
      Elena trimis la 18/4/2012

      Buna ziua povestea noastra incepe cam asa...dupa multe incercari pe cale naturala de a concepe un copil am simtit ca in corpul meu se intampla ceva in 2008 am fost in Romania in vacanta noi locuind in Madrid si am facut toate analizele necesare. Din punct de vedere medical eram perfect sanatosi amandoi cu 90% sanse de reusita dar totusi eu nu eram linistita mai lipsea o proba pe care am cerut sa o fac voluntar histerosalpingografie aici am aflat ca trompele uterine erau slab permeabile amandoua.Am ajuns in Spania sparand ca problema sa fie rezolvata print-o operatie cum mi s-a spus din Romania.Aici medicii m-au indrumat spre FIV explicand ca operatiile sunt dureroase si de obicei fara efect..ceea ce decurge la trecerea anilor si la scaderea fertilitatii eu atunci aveam 26 de ani .Si asa incepe asteptarea de 1 an in lista de asteptare in Madrid Hospital La Paz cand credeam ca totul va incepe , incep alte investigatii si analize daca nu esti perfect sanatos nu te primesc ma refer la boli cum ar fi hepatite ,boli transmisibile ,virusi etc.Pt ca viata embrionilor odata transferati in uter sa aiba continuitate a trebuit prin metoda ESSURE sa inchid trompele definitiv deoarece hidrosalpinxul omoara embrionii.Zis si facut oricum nu aveam alta posibilitate am asteptat inca 3 luni ca sa se inchida definitiv dupa care a urmat alta hidrosalpingografie definitiva unde s-a vazut ca trompele au fost perfect inchise.Am inceput in sfarsit tratamentul in 2011 dar fara rezultat ovarele nu au raspuns tratamentului acesta fiind mai slabut datorita varstei si deci am ajuns sa am doar 2 foliculi dar cu un estradiol mic nu am ajuns sa fac punctia.In Ianuarie 2012 am inceput un nou tratament mai puternic de aici au rezultat 10 foliculi din care au fecundat 6 ,unul fiind de calitate necorespunzatoare mi-au ramas 5 calitate f buna mi s-au transferat 2 ceilalti 3 raman pentru un viitor transfer si a rezultat o sarcina ..acum sunt in 12 saptamani ...si sper sa ne ajute Dumnezeu sa reusim sa avem copilasul nostru.Va doresc din suflet sa aveti rabdare si credinta sa va ajute bunul Dumnezeu sa aveti copilasul mult dorit si sper ca povestea mea sa fie de folos persoanelor care cauta un raspuns .

      Raspunde la acest comentariu
    9. maria
      mariatrimis la 29/2/2012

      buna ziua!As vrea sa stiu,cat dureaza tratamentul pentru FIV,sit cat timp dureaza?

      Raspunde la acest comentariu
    10. rosu margareta
      rosu margaretatrimis la 24/2/2012

      noi am facut deaja 5 inseminaridar au esuat tote faza urmatoare era fertilizarea dar datorita costului prea mare nam mai incercat cu tote ca am vrea un bebe eu am 40 ani iar sotu 45

      Raspunde la acest comentariu
    11. chirila elena
      chirila elenatrimis la 20/2/2012

      vreau sa incerc si eu cu FIV am doar un ovar cel stang dupa ce am avut 2 operatii de chist acum ma simt bine dat am acusa peste 3 luni 40 ani si nu stiu ce sa fac am incercat sa raman insarcinata normal dar nu reusesc ce ma sfatuiti

      Raspunde la acest comentariu
    12. Carmen Milanese
      Carmen Milanesetrimis la 14/2/2012

      buna seara,sunt Carmen locuiesc in Germania am 34 de ani,intrebarea mea este?eu am probleme cu trompele am probat de 3 ori FIV sinu am avut nici un rezultat.noi totusi vrem sa mai probam ce parere aveti dumneavoastra? va multumesc.

      Raspunde la acest comentariu
    13. costin
      costintrimis la 6/2/2012

      buna ziua!As vrea sa stiu,cat dureaza tratamentul pentru FIV,sit cat timp dureaza?

      Raspunde la acest comentariu
    14. nagykatalin
      nagykatalintrimis la 26/1/2012

      kati cluj nu pierdeti nici o speranta eu dupa un tratament de 18 ani dupa o casnicie de 18 ani am facut un super baietel rabdare rugaciune speranta dupa 2 inseminare am facut fertilizare a iesit din prima la cluj trebuie sa fi optimista si sa te lupti si foarte ambitioasa baietelul are deja 6 luni e super sa te iubeasca cineva te simti indeplinita succes la toata lumea si multi bani

      Raspunde la acest comentariu
    15. nicolae narcisa
      nicolae narcisatrimis la 26/1/2012

      vrea sa stiu cat dureaza tratamentul pt fertilizare

      Raspunde la acest comentariu

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII