Cu cine va semăna bebelușul tău și ce gene va moșteni: despre gene, calități și defecte
Imediat ce bebelușul tău se va naște, vor începe întrebările și datul cu părerea despre cu cine seamănă bebelușul. Bebe seamănă cu tată, cu mamă, cu bunica, cu bunicul sau cu alte rude îndepărtate?
Iată mai multe detalii despre cum se transmit genele din generație în generație și cu cine seamănă bebelușul... de obicei 😉
- despre cu cine va semana bebelusul si ce gene va mosteni, veti citi:
Cu cine va semana bebelusul si ce gene va mosteni?
Transmiterea genelor
Dar cu cine va semana fizic copilul?
Bebelusul seamana cu mama sau cu tata?
Despre genetica si cum ne influenteaza viata, mai cititi
Cu cine va semana bebelusul si ce gene va mosteni?
Pe parcursul generatiilor, genele se transmit cu un propriu algoritm. Manifestarea unora dispare o generatie doua urmand ca mai apoi sa revina active in compozita genetica a unui urmas.
Transmiterea genelor
Transmiterea genelor este un proces fascinant care determină moștenirea caracteristicilor ereditare de la părinți la copii. Așadar, iată cum se desfășoară acest proces:
🔸 Jumătate din genele unui bebeluș vin de la tatăl său și jumătate de la mama sa. Fiecare părinte contribuie cu aproximativ 50% din materialul lor genetic la formarea bebelușului.
🔸 Parinții bebelușului, la rândul lor, au moștenit jumătate din genele fiecărui părinte al lor. Aceasta înseamnă că un sfert din materialul genetic al fiecărei persoane vine de la bunicii săi.
🔸 Procesul de transmitere a genelor are loc în momentul concepției. În loc să conțină pachetul complet de 46 de cromozomi, fiecare ovul al femeii și fiecare celulă de spermă conțin câte 23 de cromozomi.
🔸 La momentul concepției, când ovulul și spermatozoidul se întâlnesc, cei 23 de cromozomi se unesc pentru a forma un pachet complet de 46 de cromozomi. Această combinație reprezintă amprenta genetică a fiecărui individ.
🔸 Unul dintre cei 23 de cromozomi din celulele care se combină în momentul concepției este cromozomul sexual, care determină sexul viitorului bebeluș. Dacă se combină doi cromozomi X, bebelușul va fi fetiță. În schimb, dacă se combină un cromozom X cu un cromozom Y, bebelușul va fi băiat.
Aceste mecanisme genetice explică modul în care se determină sexul bebelușului și cum se transmit trăsăturile ereditare de la părinți la copii. Prin intermediul transmiterii genelor, fiecare individ moștenește o combinație unică de caracteristici și trăsături care îl fac pe el sau ea o persoană distinctă și specială.
Aici ai detalii Cum se transmit genele de la parinti
Transmiterea genelor de la bunici pana la bebelus
Dar cu cine va semana fizic copilul?
Dar sa trecem la trasaturile fizice. Va avea bebelusul nasul tatalui?
Din ceea ce se spune si se transmite din folclor ... (adica ce spun babele) - aflam ca bebelusii au tendinta de a semana mai mult cu tata decat cu mama. De fapt, aceasta teorie are si o explicatie stintifica legata de evolutia umana. Pentru ca tatal nu este niciodata sigur ca acel copil este al sau, natura a facut in asa fel incat sa ii convinga sa investeasca in asigirarea hranii si sigurantei progeniturii sale. Aceasta este unul dintre secretele evolutiei umane.
De fapt, au fost intotdeauna copii favoriti care au semanat mai mult cu tatal lor - fiind astfel inca din vremuri foarte vechi un mod de confirmare a paternitatii.
Bebelusul seamana cu mama sau cu tata?
Ipoteza ca un copil seamana mai mult cu tatal sau are si o confirmare stiintifica din 1995. In acel an, un studiu condus de Nicholas Christenfeld si de Emily Hill de la University of California, San Diego,USA - a demonstrata ca pozele unui copil de 1 an sunt intotdeauna mai apropiate de fizionomia tatalui decat de cea a mamei.
Deci asa sa fie? Copilul seamana mai mult fizic cu tatal sau decat cu mama? Este un rezultat seducator care coincide cu psihologia evolutionista - insa am indoieli - spune Robert French - un cercetator de la Centrul de Cercetare al Stiintei din Franta.
Alte doua studii, publicate in revista Evolution & Human Behavior - unul in 2000 iar celalalt in 2007 - au concluzionat ca nou-nascutii seamana de fapt mai mult cu mamicile lor decat cu taticii - in primele 3 zile de viata.
interesant de citit: Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Insa, mamicile bebelusuui au tendinta de a declara contrariul, pentru a da o satisfactie taticului. Si acest lucru are de fapt o explicatie legata de teoria evolutionismului. Asadar, ceea ce mamicile de nou nascuti se grabesc sa remarce (ce bine seamana bebelusul cu taticul) ar putea fi un alt truc pentru a se asigura ca tatal bebelusului se va implica in cresterea copilului si il va accepta ca fiind al sau :)
Despre genele bebelusului mai cititi:
Cum influenteaza genele mamei sanatatea copilului
Copilul seamana mai mult cu tati sau cu mami? Teorii si conspiratii evolutioniste
De ce ne asemanam mai mult cu tatii decat cu mamele?
Intelegand genetica: Ce sange purtam, al mamei sau al tatalui?
Tatii pot transmite copiilor mai mult decat gene
Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui
Trăsaturi fizice pe care copiii le moștenesc doar de la tații lor
Descarca aplicatia totul despre Sarcina: Odiseea Sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2022)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate @ 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII