Tații pot transmite copiilor mai mult decat gene- e bine de știut

Tatii pot transmite copiilor mai mult decat gene - e bine de stiut

Tații pot transmite copiilor mai mult decat gene- e bine de știut

Un copil are 50% din fiecare din ADN-ul parintilor lor. Dar iata, ca exista deja studii care anunta ceva nou: Tatii ar putea transmite mai departe si mai mult.

Acesta idee contravine gandirii clasice despre ereditate, conform careia parintii transmit copiilor lor numai genele. Oamenii mostenesc gene care ii predispun la obezitate, stres sau cancer, sau poate ca nu...

- despre tatici si cum pot transmite copiilor mai mult decat gene, veti citi:
Experientele unui om ii pot modifica sperma
Cum influenteaza asta viata copiilor?
Diferente epigenetice intre copiii cu tati obezi si cei cu tati slabi

In 2013, un barbat cu obezitate s-a prezentat la un spital din Danemarca pentru a-si micsora stomacul. Era o banala operatie, insa cu o mare exceptie. Cu o saptamana inainte de operatie, barbatul a oferit o mostra de sperma oamenilor de stiinta danezi. La o saptamana dupa interventie, a facut din nou acelasi lucru. Un an mai tarziu a donat o a treia mostra de sperma. Oamenii de stiinta s-au confruntat cu niste rezultate controversante...

Experientele unui om ii pot modifica sperma

Oamenii de stiinta au acum o ipoteza controversanta ipoteza: experientele unui om ii pot modifica sperma si aceste modificari, la randul lor, pot face schimbari genetice in copiii lui.

Acesta idee contravine gandirii clasice despre ereditate, conform careia parintii transmit copiilor lor numai genele. Oamenii mostenesc gene care ii predispun la obezitate, stres sau cancer, sau poate ca nu. Daca parintii unei persoane erau obezi sau continuu nelinistiti, acele gene nu se rescriu.

In ultimii ani, o serie de experimente pe animale au provocat gandirea conventionala ce privea ereditatea, sugerand ca, de fapt, se intampla ceva mai mult.

Cum influenteaza asta viata copiilor?

In 2010, de exemplu, Dr. Romain Barres de la Universitatea din Copenhaga si colegii lui au hranit sobolanii de sex masculin cu o dieta bogata in grasimi, iar mai apoi i-au imperecheat cu femelele. Comparativ cu sobolanii masculi hraniti cu o alimentatie obisnuita, urmasii celor care au consumat o dieta bogata in grasimi au avut tendinta de a castiga mai mult in greutate, de a dezvolta mai multe grasimi si mai multe probleme de reglare a nivelului de tensiune.

Consumul de grasimi si stresul pot fi transmise mai departe genetic

Consumul de alimente bogate in grasimi este doar una din multele experiente pe care un tata le poate avea, si care pot face modificari in urmasii sai. Stresul este o alta experienta. Sobolanii masculi expusi la experiente stresante, precum mirosirea mirosului unei vulpi, vor avea pui care vor raspunde stresului prin umezeala.

Pentru a gasi legatura dintre experientele unui tata si biologia urmasilor lui, oamenii de stiinta i-au analizat sperma. Un spermatozoid ofera AND-ul unui ou, desigur. Insa acele gene sunt reglementate de roiuri de molecule, asa-numite factori epigenetici.

Aceste molecule pot raspunde la influentele mediului prin adormirea unor gene si trezirea altora, dupa cum este necesar. Unele studii sugereaza ca schimbarile in factorii epigenetici pot fi transmise urmasilor prin intermediul spermei.

Cand Dr. Tracy. L. Bale, neurolog la Universitatea din Pennsylvania, si colegii sai au analizat sperma unor sobolani mascului stresati, de exemplu, au descoperit niveluri neobisnuite de molecule epigenetice, numite microARN-uri. Ei au creat un cocktail de microARN-uri pe care l-au injectat in embrionii parintilor. Conform recentului raport al Dr. Bale si al colegilor ei, embrionii s-au dezvoltat in sobolani cu raspunsuri alterate fata de stres.

Cum influenteaza mediul materialul genetic

Ideea conform careia raspunsurile datorate mediului ar putea influenta sanatatea umana in moduri similare are implicatii uriase. Insa oamenii de stiinta au inceput sa investigheze numai epigenetica paternitatii. Asa cum se intampla adesea ca oamenii de stinta sa se mute de la experimentele pe animale la cele umane, rezultatele au fost provocatoare, insa greu de clarificat.

Diferente epigenetice intre copiii cu tati obezi si cei cu tati slabi

In 2013, Adelheid Soubry, epidemiolog molecular la Universitatea KU Leuven din Belgia, si colegii ei au studiat 79 de copii nou-nascuti. Au gasit diferente epigenetice intre copiii cu tati obezi si cei cu tati slabi.

Astfel de modificari sunt intr-adevar modificate de obezitatea barbatilor? Dr. Barres si colegii sai si-au propus sa investigheze aceasta potentiala legatura in doua moduri.

Mai intai, au colectat sperma de la 10 barbati obezi danezi si de la 13 barbati slabi. Au gasit numeroase diferente epigenetice. Un tip de factor epigenetic la care s-au uitat a implicat capacele moleculare, care sunt plasate pe ADN intr-un proces numit metilare. Dr. Barres si colegii lui au gasit mai mult de 9000 de gene in care modelul de metilare difera la barbatii slabi fata de cei obezi.

Dupa aceea, oamenii de stiinta au recrutat 6 barbati obezi in vederea efectuarii operatiei bariatrice pentru a vedea cum pierderea in greutate schimba aceste modele de metilare. Intr-un raport publicat joi in revista Cell Metabolism, Dr. Barres si colegii sai au identificat mai mult de 3900 de gene care au fost metilate diferit la un an dupa operatie. Printre genele care sunt modificate epigenetic se afla si acelea care afecteaza comportamente precum controlul apetitului. Insa noul studiu nu arata daca aceste schimbari au vreun efect asupra tatalui copilului, a spus Dr. Barres.

Nu vreau sa speculez daca efectele sunt pozitive sau negative in urmatoarele generatii,” a spus el.

Dr. Barres si colegii sai extind acum studiul prin compararea modelelor epigenetice din sperma tatilor obezi cu modelele din celulele de sange ale copiilor lor. “Vom incerca sa vedem daca exista ceva care se transmite in mod negativ,” a spus Dr. Barres.

Alti oameni de stiinta au avut pareri diferite despre studiu. Pe de o parte, au fost de acord ca cercetatorii au folosit metode sofisticate pentru a verifica diferentele epigenetice din sperma, insa au fost circumspecti in vederea enuntarii unor concluzii generale.

Dr. John M. Greally, un expert in epigenetica la Colegiul de Medicina Albert Einstein, a spus ca a fost posibil ca diferenetele epigenetice dintre barbati sa fi fost in mare parte de vina pentru diferentele observate in sperma lor. El, de asemenea, a impartasit Dr. Barres si Dr. Soubry ingrijorarea sa cu privire la faptul ca studiul a implicat prea putini barbati. Intr-un astfel de esantion mic, diferentele ar fi putut avea loc la intamplare.

Cum se transmit genele de la parinti

Se spune ca sangele tatalui circula prin venele copilului. Este credibil acest proverb?

Cum se transmit genele de la parinti? Putem sti raspunsul la aceasta intrebare? Se spune ca sangele tatalui circula prin venele copilului. Este credibil acest proverb? 

Fiecare fiica are exact cate 50% din ADN-ul lor cromozomial provenind de la fiecare parinte.
Fiecare baiat se apropie de 50%, modificat numai prin mostenirea unui X de la mama si a unui Y de la tata.

Afla in continuare cum se transmite mostenirea genetica.

Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui

Sanatatea copilului depinde de cea a tatalui si chiar a bunicului. Cercetatorii au descoperit ca daca suferi de diabet, cancer sau probleme de inima, acestea sr putea fo mostenite de la tata sau chiar bunic.

Cercetatorii canadieni sunt de parere ca daca suferi de diabet, cancer sau probleme de inima, una din cauzele la care ai putea sa te gandesti este sanatatea tatalui tau sau chiar a bunicului ...In ultimii ani, oamenii de stiinta au descoperit ca in afara de cauzele ce tin direct de copil, dezvoltarea acestuia poate fi influentata de experienta tatalui sau a bunicului cu privire la stilul alimentar, consumul de medicamente, expunerea la produse toxice si chiar expunerea la stres citeste mai departe aici.   

Parentingul improvizat: sau cum a descoperit un tatic secretul educatiei

Parenting cu de toate si despre toate. Mereu cu alta eticheta. Fiecare psiholog sau blogger in cautare de audienta se chinuie sa mai gaseasca un concept. Ba Parenting Pozitiv, ba Parenting Indulgent, ba Parenting relaxat ...Ei bine eu nu sunt un blogger care tine morala ci un tatic de la Desprecopii si m-am gandit sa va spun ca am gasit si eu o forma de parenting: Parentingul Improvizat. Si la mine functioneaza foarte bine.

Fie el Parenting de moda noua, fie el Parenting Pozitiv, fie Parenting Implicat, fie Relaxat ... ei bine, eu am descoperit o noua forma de Parenting - care se mi se pare ca da cele mai bune rezultate: Parentingul Improvizat.

Mi-au trebuit 14 ani lungi, insa cred ca am descoperit secretul parentingului: improvizatia. Abilitatea de a rezolva probleme pe moment – de a improviza - cere experienta, incredere si un sac plin de trucuri magice citeste mai departe despre parentingul improvizat aici.

Despre Parenting ... mereu despre parenting

Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata
Copiii materialisti: cauze, valori si de ce trebuie sa ii invatam ca fericirea este diferita
Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
Generatia Screenagers: dependentii de tehnologie si nevoia de alternative
Meseria de parinte si oxitocina, molecula dragostei: cum, cat si cum se produce
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Genetica

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII