Masajul bebelusului, acele momente de calm și iubire: 6 beneficii pentru un bebe calm și fericit - iată cum ne organizăm

Masajul bebelusului, acele momente de calm si iubire: 6 beneficii pentru un bebe calm si fericit - iata cum ne organizam

Masajul bebelusului, acele momente de calm și iubire: 6 beneficii pentru un bebe calm și fericit - iată cum ne organizăm

Bebelușii iubesc masajul și acele momente de dragoste cand mami sau tati îl invăluie cu tandrețe și multa atenție.

Masajul il ajută să se relaxeze, ii îmbunătățește circulația sângelui și ajută la întărirea sistemului imunitar - printre altele. Iaă 6 beneficii ale masajului pentru bebeluși și cum ne organizam pentru sedinta ideală de masaj.

Da, bebelusii iubesc masajul si acele momente de dragoste cand mamica lui il invaluie cu tandrete si multa atentie. 

Masajul – 6 beneficii pentru bebelusi

Este incontestabil faptul ca masajul este foarte benefic pentru bebelusi. Si nu este vorba de doar de le crea senzatii de placere, ci mai ales de a-i ajuta sa se dezvolte atat din punct de vedere fizic cat si fizic. Da, chiar asa. Doar micul om este chiar la inceputul adaptarii sale in noul mediu care il inconjoara. Iar pentru aceasta are nevoie de forta , precum si de numeroase deprinderi. Masajul il ajuta sa-si fortifice musculatura, determinan-o sa “intre in actiune”, si sa faca fata solicitarilor.

Iata 6 beneficii ale masajului pentru bebelusi

1. Ajută la relaxarea bebelușului și ii îmbunătățește somnul

2. Îmbunătățește circulația sângelui și ajută la întărirea sistemului imunitar

3. Poate ameliora colicile și alte probleme digestive ale bebelușilor

4. Poate ajuta la îmbunătățirea mobilității și a dezvoltării musculare

5. Poate îmbunătăți starea de sănătate generală și poate contribui la încrederea în sine a bebelușului

6. Poate întări legătura dintre părinte și copil prin crearea unui moment de conectare și apropiere emoțională.

Cand incepem masajul bebelusului?

Daca bebelusul a implinit deja 6 luni, iar medicul pediatru nu a manifestat nici o nemultumire in ceea ce priveste starea lui de sanatate, prin masajul pe care il puteti face chiar dumneavoastra  nu are decat de castigat. Ar fi de dorit sa recurgeti la aceasta indeletnicire intr-un anumit moment al zilei. De exemplu, la 40 de minute dupa masa, sau cu o jumatate de ora inainte de alaptare.

Cum organizam sedinta de masaj?

Alegeti acea perioada  a zilei cand bebelusul este vioi si linistit. Inainte de a incepe exercitiile, aerisiti bine camera si urmariti ca temperatura camerei sa fie peste 20 grade Celsius. Cel  mai bine e sa asezati copilul pe o masa, potrivita inaltimii dvs, pe care sa asterneti o patura moale. Miinile dvs trebuie sa fie spalate, cu unghiile taiate scurt. Nu folositi creme speciale de masaj , nu are rost sa imbacsiti porii cu grasimi.

Miscarile trebuie sa fie blande , pentru a nu irita pielea extrem de sensibila si scheletul osos foarte fragil al copilului. Urmariti ca in timpul masajului, copilul sa fie bine dispus. Daca este capricios, incetati manevrele pana se va linisti. N-ar trebui ca micutul sa asocieze masajul cu vreun disconfort anume, altfel peste cateva zile il va considera o sursa  de neplaceri si va deveni nelinistit chiar de la primele manevre.

Exercitii pentru masaj

Iata o serie de exercitii prin care sa puteti contribui la fortificarea musculaturii copilului, sa-l ajutati sa si-o dezvolte, precum si sa-i verificati reflexele.

1.Masajul mainilor – netezire

Pozitia initiala (PI), asezati copilul pe spate cu piciorulele spre dvs. Prindeti-l cu mana stanga de manuta lui dreapta , usor ridicata, iar cu dreapta , neteziti-i usor prin alunecare , fara presiune , partea interioara a antebratului si a umarului, dinspre cot spre piept. Efectuati miscarile de 4-6 ori , si repetati miscarile si pentru cealalta manuta.

Masajul abdomenului

ca la exercitiul anterior.
a) Cu mana stanga tineti copilul de picioruse, iar cu dreapta ii masati usor burtica cu miscari circulare, in sensul acelor de ceasornic, ocolind zona ficatului.Repetati miscarile de 4-6 ori.
b) de la varsta de 3 luni ii putiti masa si musculatura acestei zone. In acest scop veti recurge la o frictionare , o usoara apasare cu ambele maini pe musculatura burtii , mai intai cu toata palma , apoi doar cu buricele degetelor. Repetati miscarile de 4-6 ori.

Masajul picioarelor

P.I : ca in exercitiul anterior.
Neteziti usor partea dorsala a piciorului, dinspre calcai, spre zona inghinala.
Repetati miscarile de 4-6 ori pentru fiecare picior pin parte.

Masajul coloanei vertebrale

Asezati copilul pe o parte. Treceti-va cate doua degete dea lungul coloanei , pe partile laterale a acesteia, de la fundulet spre umeri. O asemeanea manevra va conduce la extensia coloanei vertebrale.Executati cate o asemenea manevra pentru fiecare parte a coloanei.

Masajul spatelui ( dupa varsta de 2 luni )

P.I : copilui este asezat pe burtica si se sprijina cu piciorele de dvs. Netezi-tii cu dosul palmei spatele, de la fundulet spre gat, apoi cu fata palmele , de la gat spre fundulet. Repetati miscarea de 4-6 ori.

Flexia coloanei vertebrale si a picioarelor

P.I: ca in exercitiul anterior.
Sprijiniti corpul copilului de  sub piept, picioarele ii sunt intinse. Ridicati-l usor deasupra mesei . In mod reflex copilui isi va indrepta spatele si-si va ridica capul. Exercitiul contribuie la fortificarea musculaturii spatelui, a coloanei vertebrale si a cefei.

Masajul talpilor

P.I : culcat pe spate.
a) cu degetele aratatoared de la ambele maini saltati usor talpile copilului si a mentineti-le ridicate. Cu degetele mari frictionati-i usor partea exterioara a talpilor, de la degete spre calcai.
b) Cu palmele ambelor maini, frictionati-i degetele.
Repetati miscarea de 4-6 ori .

Gimnastica degetelor de la picioare ( masajul reflexogen al talpilor )

P.I : culcat  pe spate.
Ridicati cu o mana piciorul copilului, Cu degetul aratator apasati usor pielea si muschii de la baza degetelor.in mod reflex, copilui si le va indoi. Plimbati usor degetul pe partea interioara a talpii, de la degete spre calcai. In mod reflex , copilul isi va desface degetele. Exercitiul ajuta la tonifierea musculaturii talpilor. Repetati miscarile de 4-6 ori.

Reflexul de mers

Asezati copilul pe masa, cu fata spre dvs, sprijinit de subsori. La atingerea de suprafata dura a mesei , copilui isi va intinde in mod reflex picioarele din genunchi si articulatiile coxo-femurale.Repetati miscarea de 4-6 ori , asemenea miscari ajutand la fortificare musculaturii picioarelor , copilui deprinzandu-se astfel sa se sprijine in ele.

Masajul pentru varsta 3 luni !

1. Masajul mainilor - netezire.

Aceleasi manevre ca in exercitiul pentru un prichindel de 1,5 luni. Puteti m ari insa numarul miscarilor la 6-8 .

Exercitiu cu mainile - incrucisarea si desfacerea

Asezati copilul pe spate cu fata spre dvs. Intinde-ti mainile spre el , atingandu-i cu degetele palmele. Micutul va va apuca de degete. Incrucisati-i mainile deasupra pieptului , dupa care desfaceti-le in lateral. Un asemenea exercitiu , repetat de 4-6 ori faciliteaza o respiratie profunda , si tonificarea muschilor umerilor.

Masajul abdomenului

P.I : Asezati copilul pe spate, cu piciorulusele spre dvs. Cu mana stanga tineti-i pipciorusele usor ridicate, iar cu dreapta frictionati-i usor burtica, cu miscari circulare , in sensul acelor de ceasornic. La inceputul exercitiului o faceti cu toata palma , pentru ca spre sfarsit sa o faceti doar cu buricele degetelor. Repetati miscarile de 6-8 ori.

Intoarcerea de pe spate pe burta

Asezati copilul pe spate. Cu mana dreapta sustine-ti picioarele, iar cu stanga, indoita din cot, prindeti-l de manuta stanga.Provocati-l sa se intoarca din pozitia pe spate pe cea pe burta, rasucindu-si incet picioarele si bazinul. Repetati miscarile de 1-2 oripe fiecare parte a corpului. Dupa un timp, daca micutul se intoarce cu usurinta de pe o parte pe cealalta, sprijiniti-l doar de picioruse.

Masajul spatelui

Culcat pe burta.
De 4-6 ori miscari de netezire, si tot atatea frictionari efectuate cu buricele degetelor de la ambele maini, prin miscari circulare, de la fundulet spre ceafa. Terminati exercitiul cu manevre de netezire.

Extensia picioarelor si a coloanei

Asezati copilul pe burtica, sustineti-i corpul cu mainile, prinzandu-l de sub piept , si intindeti-i piciorusele. ridicati-l cu grija deasupra mesei. In mod reflex, micutul isi va indoi spatele si va ridica capul. Sunt suficiente 1-2 miscari.

Masajul talpilor

Culcat pe spate.
Cu degetul aratator de la ambele maini saltati usor talpile copilului, si mentineti-le ridicate, Cu degetele mari , frictionati-i usor partea exterioara a talpilor, de la degete spre calcai. Repetati miscarile de 4-6 ori. Apoi treceti la frictionarea degetelor , de 6-8 ori fiecare, Dupa care, cu degetele indoite , aplicati usoare percutari in calcaiele copilului.

Gimnastica talpilor

Culcat pe spate.
Apasati usor cu degetul aratator al mainii drepte pe marginea interioara a a talpii, dupa care, cu un numar dublu de miscari, partea exterioara a acesteia.Se incepe su degetul mic , si se repeta fiecare miscare de 2-4 ori, Un asemenea exercitiu ajuta la fortificare muschilor articulatiilor, si a ligamentelor talpilor.

"Dansul"  picioarelor

Asezati copilul pe masa, sprijinindu-l de subsori , cu fata spre dvs.
In mod reflex, intrand in contactcu suprafata dura a mesei , micutul isi va intinde din genunchi si solduri . In felul acesta va ajutati copilul sa-si intareasca musculatura picioarelelor, capatand si desprinderea de a se sprijini in ele atunci cand va incepe sa mearga. Repetati manevra de 4-6 ori. Toate aceste manevre, executate cu blandete, sunt o placere dubla, atat pentru mama, cat si pentru copil.

Sfatul de la Desprecopii.com

Nu veti avea nevoie de prea mult timp pentru efectuare acestor manevre. Cu siguranta vi se va parea interesant sa urmariti cum reactioneaza la asemenea evenimente, si sa va bucurati de reusitele lui.  Esential este sa retineti ca nu doar il ajutati sa se relaxeze, ci ii antrenati corpul si ii invatati muschii sa faca fata solicitarilor.  Efectuand corect si in mod regulat aemenea exercitii, veti evita multe eventuale neplaceri pe viitor.

Despre masajul bebelusului merita citit si:

Uleiul de masline: 7 avantaje pentru bebelusi
Cand apar dintii bebelusului: cum il poti alina si calma masand talpile sal
Bebelusul si aromaterapia:ce trebuie sa stii
Masajul bebelusului, acele momente de calm si iubire: cum, cand si cum ne organizam
Masajul bebelusului – ghid pentru taticii incepatori

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII