Alimentația in timpul sarcinii: GHID COMPLET

Alimentatia in timpul sarcinii: GHID COMPLET

Alimentația in timpul sarcinii: GHID COMPLET

Dacă esti insarcinată și crezi ca poți manca cam tot ce se poate și oricat de mult, ei bine NU ESTE adevărat. Iar vechea idee conform căreia viitoarea mamă trebuie să mănânce "pentru doi" -  nu mai este valabilă. Acum, se consideră ca este mult mai importantă calitatea alimentației, nu cantitatea de alimente pe care viitoarea mămica o consumă.

→ Iată un ghid complet despre alimentația in timpul sarcinii pentru o nutriție echilibrată și află de ce anumite minerale sunt importante in timpul sarcinii.

- despre alimentatia sanatoasa in timpul sarcinii, veti citi:
Alimentatia mamicii in timpul sarcinii este esentiala pentru sanatatea viitorului bebelus

Nu mancati pentru doi
Cele patru grupe de alimente
Necesarul de calorii in sarcina
Alimente hidro-carbonate in sarcina
Fibrele in sarcina
Grasimile in sarcina
Proteinele in sarcina
Sarurile minerale si vitaminele in sarcina
Acidul folic in sarcina
Calciul in sarcina
Fierul in sarcina
Zincul in sarcina
Cresterea in greutate in sarcina
Alimente de evitat sau consumat cu mare atentie in sarcina
Sunt gravida, pot manca ... ? - intrebari si raspunsuri
Despre alimentatia din timpul sarcinii mai cititi pe larg
Sustinere si suport pentru burtici
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Alimentatia mămicii in timpul sarcinii este esentială pentru sănătatea viitorului bebeluș

Perioada celor 40 de saptamani de sarcina este o perioada in care viitoarea mamica trebuie sa fie responsabilă - in ceea ce priveste alimentatia. Daca insa alimentatia ta, vitoare mamica este inca dinainte de sarcina o alimentatie echilibrata, vei  avea nevoie doar de cateva mici modificari ale dietei pentru a asigura nevoile nutritionale specifice peerioadei de graviditate. Plus cateva atentionari referitoare la unele alimente care pot prezenta un risc in timpul sarcinii.

Nu manca pentru doi 

Vechea idee conform careia viitoarea mama trebuie sa manance "pentru doi"- nu mai este considerata valabila. Acum, se considera ca este mult mai importanta calitatea alimentatiei, nu casntitatea de alimente pe care le consumati. O alimentatie corecta contribuie la sanatatea dvs. si furnizeaza elementele nutritive necesare copilului, pentru o buna crestere si dezvoltare intrauterina. 

Cele patru grupe de alimente

Cea mai usoara modalitate de a va asigura ca aveti o dieta echilibrata, este aceea de a manca cat mai variat si de a include in meniul dvs. zilnic alimente din cele patru grupe de baza. Daca dieta dvs. zilnica contine cate putin din fiecare dintre cele patru grupe alimentare, inseamna ca aveti o dieta echilibrata.

Alimente carbohidrate (carbohidrati)

Este grupul de alimente care trebuie sa constituie baza majoritatii meselor.  Alimentele din acest grup va satura fara a furniza prea multe calorii, aduc elemente nutritive suplimentare si nu sunt scumpe. 

CUPRINDEpaine, orez, ovaz, porumb, grau, paste fainoase, mei, secara, legume bogate in amidon(cartoful).

FURNIZEAZA:proteine,fibre,energie,vitamine si saruri minerale.

NECESARUL DE PORTII: cel putin patru pe zi.  

Alimente lactate

CUPRINDE: lapte, branza, iaurt,unt

FURNIZEAZA: calciu, proteine, vitamina A (produsele din lapte integral), zinc, iod si magneziu.

NECESARUL DE PORTII: cel putin patru pe zi.

Carne si produse din carne, peste, alternative la proteine animale

CUPRINDE: carne, peste, oua, nuci, fasole.

FURNIZEAZA: proteine, vitamina A, vitaminele complexului B, fibre(nuci si fasole), fier si zinc.

NECESARUL DE PORTII: cel putin trei/zi

Fructe si legume

CUPRINDE: fructe si legume (proaspete, congelate sau deshidratate) 

FURNIZEAZAvitamina A si C, acid folic, potasiu, fier si fibre.

 NECESARUL DE PORTII: cel putin patru/zi. Alternati zarzavaturile cu frunze inchise la culoare, care sunt bogate in vitamina A, cu fructe citrice, rosii sau alte fructe bogate in vitamina C. Este bine sa mancati zilnic cateva fructe si legume proaspete, bine spalate. 

Alimentele dulci

In afara de cele patru grupe de alimente de baza, putei consuma si cantitati mici de produse zaharoase si bauturi dulci. Dulciurile sunt sarace in elemente nutritive. Ele determina aparitia cariilor dentare si cresterea in greutate.

Necesarul de calorii in sarcina

Caloriile reprezinta unitatea de masura folosita pentru a exprima valoarea energetica a alimentelor. Necesarul zilnic de calorii variaza de la o persoana la alta, in functie de rata metabolica bazala individuala si de activitatea fizica pe care o face fiecare persoana. Rata metabolica bazala este rata cu care organismul consuma energie in timp de repaus. Ea poate fi masurata in timpul investigatiilor medicale.

Cercetarile au aratat ca o femeie cu varsta intre 15 si 18 ani consuma in medie 2110 calorii/zi. Consumul zilnic pentru femeile intre 19 si 49 ani este de 1940 de calorii.

O femeie gravida are nevoie de un supliment energetic(aprox. 200 calorii/zi) in timpul ultimelor trei luni de sarcina. Oricum, femeile care sunt sub greutatea normala la inceputul sarcinii, trebuie sa manance mai mult. Mamele care isi alapteaza copiii numai in timpul primelor trei luni au nevoie de un supliment energetic zilnic de 480 de caorii. Mamele care alapteaza cel putin 6 luni au nevoie de un surplus energetic zilnic de 550 de calorii.

Este adevarat ca aveti nevoie de un supliment energetic in timpul sarcinii, pentru a satisface nevoile copilului in dezvoltare si pentru a va asigura rezervele de grasimi ce vor fi utilizate pentru alaptarea copilului dupa nastere. Cu toate acestea nu aveti nevoie de un surplus de alimente bogate in calorii.

Acest lucru se explica prin faptul ca nevoile energetice crescute din timpul sarcinii sunt compensate de o scadere a activitatii fizice, precum si de reducerea ratei metabolice bazale in aceasta perioada.

Puteti asigura suplimentul zilnic de 200 de calorii, necesar in ultimele trei luni de sarcina, prin mici gustari nutritive intre mese.

Mancati un sandwich, un iaurt, un fruct sau o pizza. Acest tip de gustari este de preferat celor dulci (biscuiti, gogosi) care au in general un continut crescut de grasimi si zahar, sunt sarace in elemente nutritive si duc la crestere excesiva in greutate. 

Alimente hidro-carbonate in sarcina

Ele reprezinta principala sursa de energie a organismului. Reprezinta de asemenea, o buna sursa de elemente nutritive si de fibre.

 

In trecut, unele alimente din acest grup (ex.painea, cartofii) erau descrise ca alimente care ingrasa. De fapt, untul sau smantana puse pe paine sau pe cartofi duc la cresterea in greutate.

Fibrele in sarcina

Fibrele sunt prezente in cereale, fructe si legume. Sunt foarte importante in accelerarea digestiei si in evitarea constipatiei si a hemoroizilor.

 

Prea multe fibre pot determina tulburari digestive si pot interfera cu absorbtia sarurilor minerale esentiale cum ar fi fierul si calciul. Daca dieta dvs, zilnica include fructe, legume si fainoase din faina integrala, nu aveti nevoie de surse suplimentare de fibre.

Grasimile in sarcina

Grasimile reprezinta surse concentrate de energie (sunt alimente hipercalorice). Organismul depoziteaza grasimile, care devin astfel o rezerva energetica ce poate fi utilizata la nevoie. Grasimile ajuta si la absorbtia vitaminelor A,D,E si K. O dieta saraca in grasimi este o dieta saraca in calorii si aceste vitamine.

 

Grasimile se pot clasifica in grasimi saturate (grasimea solida de pe carne,smantana,unt,slanina si multe tipuri de margarina) si grasimi nesaturate (grasimea din uleiurile vegetale si unele tipuri de margaina). Grasimile saturate pot fi daunatoare sanatatii;de aceea alegeti pentru gatit grasimi vegetale (bogate in grasimi nesaturate).

 

Produsele pe baza de carne au un continut crescut de grasimi. Deci, evitati sa le mancati in cantitati mari. Indepartati bucatile de grasime inainte de a gati carnea.

Proteinele in sarcina     

Proteinele sunt foarte utile in procesul de crestere, de formare de tesuturi si de reparatie. Femeile au un necesar zilnic de aprox. 36 grame de proteine. Femeile gravide au nevoie de un surplus de 6 grame/zi, iar femeile care alapteaza, au nevoie de un surplus zilnic de 11 grame de proteine.

Ce cantitate de proteine contin principalele alimente:  

- 100 gr. de carne

- 20 ml de lapte

- un ou

- 100 gr de peste

- 100 gr de fasole

-aprox. 27 gr. de proteine

-6 gr de proteine

-6 gr. de proteine

-19 gr

-6-9 gr

Sarurile minerale si vitaminele in sarcina

Sarurile minerale si vitaminele sunt esentiale pentru sanatate. Ele nu sunt necesare insa in cantitati mari. Cantitatile mici de saruri minerale si vitamine din alimente sunt de obicei suficiente. Nu trebuie sa luati suplimente minerale sau vitaminice fara recomandarea medicului.

Organismul poate depozita unele vitamine cum ar fi vitamina A,D,B12. In doze mari, unlele vitamine pot deveni toxice. Nu este recomandat sa mancati ficat sau produse din ficat in timpul sarcinii. Ficatul are cantitati foarte mari de vitamina A care, in cantitati mari poate determina malformatii congenitale.

Acidul folic in sarcina

Acidul folic face parte din complexul vitaminelor B si este foarte important pe tot parcursul sarcinii, dar mai ales in primele 12 saptamani, cand se formeaza toate organele si sistemele viitorului copil.

Cele mai bune surse de acid folic sunt: brocoli, conopida, varza, fasolea verde, mazarea, cartofii, spanacul, portocalele, grapefruit, bananele, painea, laptele, salata, rosiile, morcovii, ouale, nucile, pestele.

Cititi pe larg despre acidul folic in sarcina:

Acidul Folic.

Totul despre Acidul Folic, inainte si dupa nastere

Acidul folic si intarzierea de dezvoltare a vorbirii la copii

15 alimente bogate in acid folic

Calciul in sarcina

Calciul este extrem de important in timpul sarcinii, pentru formarea oaselor si a dintilor fatului. 99% din calciul existent in corpul uman este in oase si in dinti. Restul se afla in plasma sanguina si in tesuturile moi.

Necesarul zilnic de calciu pentru majoritatea femeilor intre 19 si 50 de ani este de 525 miligrame, iar pentru cele intre 11 si 18 ani este de 625 miligrame. Absorbtia calciului din alimente in timpul sarcinii creste. De aceea nu este nevoie de suplimentarea cu calciu, decat pentru mamele adolescente.femeile care alapteaza au nevoie de un surplus zilnic de 550 mg de calciu.

Cea mai buna sursa de calciu este cea reprezentata de produsele lactate (lapte si branzeturi). Alte surse de calciu sunt: legumele cu frunze inchise la culoare, pestele cu oase moi (sardine, somon), fasolea verde, ouale, caisele deshidratate, migdalele, semintele de susan.

Fierul in sarcina

Fierul este foarte important pentru celulele rosii ale sangelui. Ele intra in componenta hemoglobinei, care este proteina esentiala din celulele rosii, si care are rolul de a transporta oxigenul catre toate tesuturile din organism si catre fatul in dezvoltare. Deficitul de fier determina anemie, care la randul ei duce la astenie, slabiciune, paloare si respiratie precipitata. Pierderile lunare de sange prin menstra, predispun femeile de varsta fertila la anemie.

Necesarul zilnic de fier a femeia negravida intre 11 si 49 de ani este de 11,4 mg. Cam 10% din femei au nevoie de ceva mai mult fier din cauza pierderilor menstruale abundente de sange.

Cele mai bune surse de fier sunt: ouale, sardinele, legumele radacinoase, cele cu frunze inchise la culoare, unele frucet, nucile. Fierul se absoarbe mult mai bine daca dieta dvs, contine alaturi de alimente bogate in fier si alimente bogate in vitamina C. Adaugati o fructa sau o leguma sandwichului cu carne sau cu ou. Pe de alta parte, absorbtia fierului poate fi redusa de taninul din ceai. Inlocuiti ceaiul de la sfarsitul mesei cu un pahar cu suc de portocale.

In general nu aveti nevoie de suplimente de fier in timpul sarcinii .Daca insa testele de rutina ale sangelui vor arata ca sunteti anemica, medicul va va prescrie suplimente de fier. Tineti minte ca dozele mari de fier pot fi toxice. O doza unica de 100 gr de fier poate fi letala.

ATENTIE: La copii doza letala este relativ mica. Fiti extrem de atenta si pastrati produsele medicamnetoase cu fier(si in general toate medicamentele) intr-un loc sigur. Cititi pe larg: Suplimentele de fier in timpul sarcinii

Zincul in sarcina

Zincul este necesar pentru dezvoltarea oaselor, creierului si a sistemului nervos fetal. Absorbtia zincului din alimente creste in perioada de sarcina. Daca aveti o alimentatie echilibrata nu aveti nevoie de suplimente de zinc. Sursele de zinc include: oua, nuci, cascaval, carne rosie, peste conservat.

Cresterea in greutate in sarcina

Daca la inceputul sarcinii aveti o greutate mult sub sau peste normal, va trebui sa fiti sub urmarire medicala permanenta. Daca este cazul veti fi sfatuita sa schimbati dieta zilnica. Poti verifica si acest calculator - ca sa vezi cate kilograme vei lua in sarcina: Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina

La inceputul sarcinii cresterea in greutate se va face incet si gradat. Veti vedea ca multe din lucrurile dvs. de imbracat se mai potrivesc o perioada. Desi inainte de luna a sasea de sarcina fatul este inca foarte mic, cresterea dvs. in greutate este mai accelerata si se datoreaza modificarilor specifice de sarcina prin care trece organismul.

La sfarsitul sarcinii veti avea cu 11-13 kg mai mult decat inainte de sarcina.

Elementele care determina aceasta crestere sunt:

Greutatea copilului

Placenta

Lichidul amniotic

Uterul

Sanii

Volum sanguin suplimentar

Rezerve de proteine si garsimi

Volum crescut de fluide

3200-3400 gr

560-650 gr

900-1000 gr

900-1000 gr

680-1000 gr

1700 gr

1800-3100 gr

1700 gr

 Alimente de evitat sau consumat cu mare atentie in sarcina

Specialistii atrag intotdeauna atentia viitoarelor mame sa nu consume branzeturi moi si anumite sortimente de carne. Acestea pot fi contaminate cu o bacterie numita Listeria, care poate produce imbolnavirea grava - sau chiar moartea fatului. Pentru protejarea copilului dumneavoastra, inlocuiti branzeturile moi cu branzeturi tari si consumati numai carne foarte bine gatita.

alimente-periculoase-sarcina

Cititi pe larg: Alimente de evitat in timpul sarcinii

Sunt gravida, pot manca ... ? - intrebari si raspunsuri

Sunt gravida: pot manca iaurt in fiecare zi?
Sunt gravida: pot manca ciuperci?
Sunt gravida, pot manca ciocolata?
Sunt gravida, pot bea ceai?
Sunt gravida: pot manca maioneza?
Sunt gravida: pot manca alimente picante?
Sunt gravida: pot manca sushi?
Sunt gravida: pot manca somon si ton?
Sunt gravida: pot manca caviar / icre?
Sunt gravida: pot manca merisoare? dar suc de merisoare?

Poftele in timpul sarcinii

Nu se stie precis de ce unele femei insarcinate poftesc la muraturi si inghetata, sau la alte combinatii ciudate de alimente. Exista numeroase teorii despre poftele din timpul sarcinii, insa a fost dificila evidentierea unui motiv clar, biologic sau fiziologic al poftelor. Medicii sunt in general de acord ca poftele din timpul sarcinii sunt foarte normale, iar in afara faptului in care poftiti la ceva nesanatos, satisfacerea poftei este probabil cea mai buna idee. Cititi pe larg: Poftele in timpul sarcinii

Greutatea in timpul sarcinii: cat este sanatos si cat nu

Sarcina nu este un motiv pentru a manca pentru doua persoane. A castiga prea multe kilograme in plus in timpul sarcnii nu este sanatos nici pentru bebelusul din burtica si nici pentru nastere sau sanatatea post-natala a mamei.

Iata care sunt normele pentru kilogramele acumulate in timpul sarcinii si cum se calculeaza greutatea ideala in timpul sarcinii. Citeste in continuare cate kilograme este sanatos sau nu sa iei in timpul sarcinii.



Despre alimentatia din timpul sarcina

Suplimentele de fier in timpul sarcinii
Ceaiurile si sarcina
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Alimente de evitat in timpul sarcinii
Dietele fara carbohidrati – sunt sigure in timpul sarcinii?
Soia si sarcina
Acidul folic si sarcina: importanta, surse si dozare
Sarcina si homeopatia
Poftele in timpul sarcinii
Consumul de nuci si alune in timpul sarcinii
Femeile insarcinate si consumul de alcool - o problema controversata
Antibioticele si sarcina
Indulcitorii artificiali pot declansa nasterea prematura
Alimentatia nesanatoasa in timpul sarcinii

cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2022)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii
Material realizat cu sprijinul
Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com
 Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 32:

  1. Diana
    Diana trimis la 13/11/2015

    Bună as vrea sa întreb și sper sa ma ajutați am voie sa mananc prosciutto sau parma ham?

    Raspunde la acest comentariu
  2. daniela
    danielatrimis la 28/7/2012

    eu am 20 de sapt. si am luat an greutate 5 kg.e ok?

    Raspunde la acest comentariu
  3. lilia
    liliatrimis la 11/5/2012

    buna,eu sunt deja in 26 saptamina si mam ingrast cu 10kg deoarece maninc putin dar nustiu cu ma mai pot alimenta de a nu adauga kilograme in plus

    Raspunde la acest comentariu
  4. luiza
    luizatrimis la 24/2/2012

    eu la prima sarcina mam ingrasat 30 kg dar am mancat de toate,am slabit 25 kg .nu prea greu dar am slabitacu am 8 sapt si mam ingrast deja 3 kg desi nu mananc asa de mult stiu ca o sa ma ingras iar mult dar ce sa faci asta e salbim noi dupa.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Anca
    Ancatrimis la 15/2/2012

    Buna. la mine oare e tare grav daca la 33 saptamani fatul are deja 2,400 kg? cica doar 3,100 kg ar trebui sa aiba. dl doctor m-a cam alarmat ca zicea ca voi avea un copil gigant…:(… acum am mai renuntat la dulciuri si fainoase...

    Raspunde la acest comentariu
  6. gaby
    gabytrimis la 26/1/2012

    buna! sunt insarcinata in a 9 a saptamana si m-am ingrasat deja cu 3kg. pana acum nu am tinut cont de faptul ca ma voi ingrasa enorm pana la sfarsitul sarcinii.imi doresc un copil sanatos si voi urma o dieta variata.nu cred ca e timpul sa tin acum cura de slabire. ma voi stradui dupa aceea.

    Raspunde la acest comentariu
  7. costache arun
    costache aruntrimis la 7/1/2012

    Foarte util!

    Raspunde la acest comentariu
  8. annelisse
    annelissetrimis la 21/8/2011

    buna, am 21 de ani sunt insarcinata in 2-4 saptamani, nu stiu sigur cat pentru ca abia am aflat. as vrea sa stiu ce anume ar trebui sa mananc pentru ca copilul meu sa fie sanatos, si ce lichide sa beau, cu acid fara acid. sunt studenta in anul trei la psihologie, credeti ca drumul cu trebun imi va afecta cu ceva sarcina? va multumesc mult

    Raspunde la acest comentariu
    • Diana
      Dianatrimis la 5/12/2019

      Mișcarea nu o să-ți afecteze sarcina, este indicată chiar, bineînțeles nu în exces. Și eu am 21 de ani și sunt studentă, am 11 săptămâni, iar medicul meu mi-a indicat să mănânc ce pot în primul trimestru, deoarece grețurile sunt la cote maxime și astfel nu prea pot să mănânc nimic. Eu am renunțat în principal la cola, era singurul meu viciu, dar sinceră să fiu nu mai pot să-l beau deloc și dacă aș vrea. Multă sănătate ție și bebelui. O să se merite orice efort, mai ales când îi auzi inimioara. Pupici

  9. Elena
    Elenatrimis la 14/7/2011

    buna ma numesc Elena am 22 de ani si suntin prima saptamana de sarcina ....mar interesa un regim in care din aceasta sarcina sa rezulte un baetel ....e un lucru mare si apoi este si o minunehttp://www.facebook.com/notes/sirenia-black-paradise/despre-avorturi-poezie-de-p%C4%83rintele-ilie-cleopa/188957041157571catre toate mamicile va doresc nastere usoara si sai iubiti asa cum sunt ei

    Raspunde la acest comentariu
  10. elly35
    elly35trimis la 25/4/2011

    Buna! Sunt Elena, am 35 de ani si imi doresc un copil .Intrebarea mea este , daca am un tratament pentru inima, afecteaza dezvoltarea copilului? tratamentul este cu magnerot si betalog

    Raspunde la acest comentariu
  11. simona
    simonatrimis la 18/6/2010

    sunt insarcinata in5-6 saptamani si nu stiu c sa fac pentru k sunt si bolnava de epilepsie.as dori sfaturi cum se creste un copil.am 19 ani si sunt slaba asa imi spun multi km toti c sa fac?

    Raspunde la acest comentariu
  12. mari
    maritrimis la 29/3/2010

    am 30 de ani si sunt insarcinata de 4 saptamani am doar mici dureri de burta sper ca nu e nimic grav

    Raspunde la acest comentariu
  13. oana
    oanatrimis la 9/2/2010

    buna sunt insarcinata in 28 saptamani si o sa am un baietel , iar in greutate am luat vreo 5kg in plus sper sa nu mai i-au prea mult pana la sfarsit.

    Raspunde la acest comentariu
  14. emanuela
    emanuelatrimis la 4/2/2010

    buna ma numesc emanuela am 19 ani si 32 saptamani de sarcina ma ingrijorez foarete mult ca mam ingrasat pana acuma 20 de kg am avut inainte sa raman insarcinata 55 si acuma am 75 sper sa dau kg in plus dupa nastere foarte repede nu exagerez cu mancarea dar sunt foarte pofticioasa probabil de asta mam si ingrasat foarte mult va pup pe toate vitoare mamici sa aduci pe lume un copil e un lucru minunat

    Raspunde la acest comentariu
  15. trimis la 28/11/2009

    Buna!Sunt Luana,am 25 de ani si sunt insarcinata in 18 saptamani.Mai am un baiat de aproape 3 ani.Sa stiti ca nu este greu deloc sa cresti un copil.Nu trebuie decat foarte multa vigilenta si sa nu il lasi sa umble pe unde nu are voie.Eu consider ca teebuie sa ii fii si un bun priaten, dar totodata si autoritara,sunt foarte mandra de el.abia astept sa il am si pe al doilea.Va doresc la toate mamicile multa sanatate si la pitici la fel.

    Raspunde la acest comentariu
  16. oanademeter
    oanademetertrimis la 9/10/2009

    buna sint gravida am 17 saptamani sunt la prima sarcina si am 51 de kg. inainte de a ramane insarcinata aveam 48. iar toata lumea imi spune ca sunt prea slaba. e vreo problema? eu nu pot sa mananc decat cand imi este foame. va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  17. adriana
    adrianatrimis la 16/9/2009

    buna sunt si eu o viitoare mamica am 10 saptamani si abea astept sa vad ce este baietel sau fetita

    Raspunde la acest comentariu
  18. gabriela
    gabrielatrimis la 7/9/2009

    buna mamici sunt insarcinata in saptamana 32 sunt la prima sarcina si am foarte mari emotii pentru cand voi naste.Ma bucur ca v-am gasit.Am invatat foarte multe de la voi.Succes tuturor mamicilor,nastere usoara si rabdare la crestere

    Raspunde la acest comentariu
  19. Elena  Luminita
    Elena Luminita trimis la 1/2/2009

    Buna! Tuturor mamicilor. Sunt insarcinata in 18 saptamani.Am 31 ani si sunt la a 2-a sarcina dupa fetita mea de 2ani.Sunt putin ingrijorata de faptul ca o sa-mi fie greu datorita diferentei mici de varsta intre copii.Nu mai spun si de faptul ca o sa ma ingras mai mult, daca acum am 61kg,si nu am axagerat cu mancarurile.Ma rog la D-zeu sa fiu sanatoasa si eu si copii si sa imi dea rabdare si putere sa trec peste toate.Va doresc tuturor sanatate sa aveti grija de voi si sa auzim numai de bine. Pupici

    Raspunde la acest comentariu
  20. Diana
    Dianatrimis la 16/10/2008

    Bun,viitoare mamaici!Eu implinesc astazi 34 sapt de sarcina,am crescut in greutate10.5kg,de la 45 la 55.5 si dupa spusele doctoritei sunt perfect in grafic.Pana la finalul sarcinii ar fi max 12-13 kg in plus.Pt gravidutele mai plinute se recomanda o crestere mai mica de max10kg.Pupici!si nastere usoara!

    Raspunde la acest comentariu
  21. Andreea
    Andreeatrimis la 7/8/2008

    Salutari la toate mamicile si viitoarele mamici!Am o intrebare:pentru o sarcina de 20 saptamani cate kg in plus sunt normale pentru mine?

    Raspunde la acest comentariu
  22. alinalarisa
    alinalarisatrimis la 10/10/2007

    ma bucur ca v-am gasit. este foarte interesant.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII