Copiii care încep PREA DEVREME diversificarea sunt mai predispuși la obezitate

Copiii care incep prea devreme diversificarea sunt mai predispusi la obezitate

Copiii care încep PREA DEVREME diversificarea sunt mai predispuși la obezitate

Un studiu publicat de Universitatea Harvard - SUA, arată ca introducerea alimentelor solide in alimentatia unui bebelus inainte ca acesta sa implineasca patru luni este legata de mărirea de șase ori a riscului ca acel copil sa devină obez la varsta de trei ani.

Dar de ce ignoră unele mămici recomandarea de a nu introduce alimente solide in alimentația bebelușului înainte de patru luni?

- veti citi:
Diversificarea poate incepe dupa varsta de 5 - 6 luni
De ce ignora parintii recomandarea  de a NU incepe diversificarea inainte de 5-6 luni?
Bebelusul alaptat isi poate auto-reglemanta mai bine aportul caloric
Alaptarea reduce riscul obezitatii copilului
Invata sa iti calmezi bebelusul
Bebelusul nu are nevoie de hrana pentru confort
Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet
Retete pentru bebelusi in lunile de diversificare
Forumul de diversificare a alimentatiei bebelusului

Diversificarea poate incepe dupa varsta de 5 - 6 luni

In mod ideal, bebelusul este hranit numai cu laptele mamei in primele cinci - sase luni de viata. Apoi dupa varsta de 5-6 luni, se introduc treptat alimente solide. Incepe asa numita diversificare a bebelusului. Alimentele solide – termen folosit impropriu din moment ce “solidele” introduse initial in alimentatie constau in supa de orez sau cereale de orz.

Insa, la sfatul 'cunoscatoarelor de orice' de pe Facebook, a bunicilor demodate sau a coafezelor (adica persoane care nu sunt experte dar au pareri despre orice), multe mămici se grabesc sa inceapa diversificarea alimentatiei bebelusului chiar inainte de a atinge vârsta de 4 luni.

De ce ignoră părintii recomandarea  de a NU incepe diversificarea atât de devreme?

De ce ignora parintii recomandarea Academiei Americane de Pediatrie  (AAP) si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii - dar si a site-ului Desprecopii -  de a nu introduce alimente solide in alimentatia copiilor inainte de sase luni si care sunt consecintele asupra copiilor reprezinta subiectul a doua studii noi facute de AAP.

Un studiu, publicat in urma cu cateva saptamani de cercetatorii de la Spitalul de Copii din Boston, SUA -  si de la Universitatea Harvard - SUA, arata ca introducerea alimentelor solide in alimentatia unui copil inainte ca acesta sa implineasca patru luni este legata de marirea de sase ori a riscului ca acel copil sa devina obez la varsta de trei ani. Acest lucru este valabil si pentru copiii care nu au fost deloc alaptati sau care au fost intarcati inainte de patru luni.

Cercetatorii au urmarit 12847 de copii – dintre care doua treimi au fost alaptati – si au aflat ca  19%, au fost obezi pana la implinirea varstei de trei ani. In timp ce copiii hraniti cu lapte formula au fost de sase ori mai susceptibili de a fi obezi la varsta de trei ani daca incep consumul alimentelor solide inainte de patru luni, la copiii alaptati a contat mai putin momentul in care au fost introduse in dieta alimentele solide.

Bebelusul alăptat isi poate auto-reglementa mai bine aportul caloric

In ce ar putea consta diferenta? Copiii hraniti cu lapte formula ar putea manca mai mult odata ce alimentele solide sunt introduse in alimentatia lor, in timp ce sugarii alaptati sunt invatati sa isi auto-reglementeze mai bine aportul caloric. “Primele cateva luni dupa nastere ar putea reprezenta o ocazie decisiva de dezvoltare a obezitatii,” scriu autorii.

Celalalt studiu, de la Universitatea Carolina de Nord - SUA a analizat un alt grup specific de mame - mamele de culoare – un grup care tinde sa introduca alimentele solide mai devreme in consumul copiilor – si a descoperit ca femeile aflate pentru prima data in rolul de mame erau mai predispuse sa dea bebelusului alimente solide deoarece credeau ca “starea de nervozitate” a bebelusului inseamna ca ei au nevoie de suplimente alimentare.

Majoritatea copiilor studiati – 77% - au fost hraniti cu alimente solide la varsta de trei luni; doar 6% au fost exclusiv alaptati. Mamele acestea care si-au caracterizat bebelusii ca fiind nervosi erau de doua ori mai susceptibile de a-i hrani cu alimente solide si suc la varsta de patru luni. Acesti bebelusi digerau pe zi 100 de calorii in plus.

Consecintele posibile ale inceperii consumului timpuriu de alimente solide reprezinta un aspect pe care cercetatorii din domeniul sanatatii publice il omit, mai ales de cand rata copiilor si sugarilor supraponderali din Statele Unite a sarit la 60% din 1980.

Alăptarea reduce riscul obezitatii copilului

Cercetarile au aratat ca in timp de o mama alapteaza mai mult, cu atat se micsoreaza riscul obezitatii de mai tarziu din copilarie si chiar, conform unor studii, si riscul obezitatii la varsta adulte. Insa din unele motive, unele mamici se opresc din alaptat mai devreme decat altele.

Unele dintre aceste mame considera ca nervozitatea sugarilor este un indicator al faptului ca ei nu primesc suficiente calorii din laptele mamar -  spune Wasser. “Ar trebui sa invatam mamele ca exista lucruri pe care le pot face pentru a potoli nervozitatea copiilor, altele decat hranirea lor cu alimente solide.”

Mai intai de toate, incearca sa-ti dai seama ce il deranjeaza pe bebelus. Bineinteles, acesta nu este intotdeauna un lucru usor de realizat, mai ales cu un bebelus dar pur si simplu uneori, sugarii pur au momente sau zile proaste, la fel ca noi toti. Citeste De ce plange bebelusul: motive si sfaturi

Invată să iti calmezi bebelusul

Daca bebelusul este iritat si pare nervos poti incerca o serie de tehnici calmante, in  afara de hranire: o iesire in parc, o baita calda, vorbirea in soapta, cantatul, dansul cu copilul in brate, leganarea, mangaierea copilului, plimbarea acestuia cu fata in sus, sau intr-o pozitie de fotbal, sau sus pe umar (piept la piept, cu capul copilului proptit in gatul parintelui), sau intr-un transportator pentru copii, iesitul la plimbare in carucior sau masina, oferirea unei jucarii copilului…posibilitatile sunt nenumarate.

Bebelusul nu are nevoie de hrană pentru confort

Desigur, nu este greu sa iti dai seama de ce unele mame pot recurge inapoi la alimentare ca strategie de calmare; pana la urma, multi adulti se auto-calmeaza mancand. Exista chiar si un termen pentru aceasta: “alimente de confort”. Insa orice mama trebuie sa fie informata de consecintele introducerii prea devreme a alimentelor in alimentatia bebelusului si intelege ca acest lucru poate afecta sanatatea copilului
 


Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 6 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.

Despre diversificare, merita stiut si:

Cea mai sanatoasa mancare pentru bebelusi, analize si criterii 
Carnea in alimentatia bebelusului: cand, cat si cum
Orezul - periculos pentru bebelusi?
Alimentele degetel (bucatele de papica)
Reactii la alergiile alimentare
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

Retete pentru bebelusi in lunile de diversificare

Retete pentru bebelusi de 6 luni: inceputul diversificarii
Retete pentru bebelusii de 7 luni: a doua luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 8 luni: a treia luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 9 luni: a patra luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 10 luni: a cincea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 11 luni: a sasea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 12 luni: a saptea luna de diversificare
10 retete cu naut pentru bebelusi

Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. 
(autor Desprecopii - cost 4,99 euro one time)

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

 

Desprecopii.com © Toate drepturile rezervate 2021
surse de documentare: Academia Americana de Pediatrie, Babycenter.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII