Reflexoterapia la bebelusi: tehnici si zone esentiale

Reflexoterapia la bebelusi: tehnici si zone esentiale

Reflexoterapia la bebelusi: tehnici si zone esentiale

Bebelusii sunt deosebit de receptivi la reflexoterapie. Multe mame maseaza, in mod instinctiv, picioarele si mainile bebelusului sau copilului cand acestia sunt bolnaviori, plang sau sunt nervosi si nelinistiti. Reflexoterapia functioneaza foarte bine la majoritatea copiilor.

Iată cum putem folosi reflexoterapia pentru a calma bebelușul - tehnici și zone esențiale ce au legătură cu diverse organe.

- despre reflexoterapia la bebelusi: tehnici si zone esentiale, veti citi:
Bebelusii sunt deosebit de receptivi la reflexoterapie
Reflexoterapia la bebelus

Sfaturi pentru o sesiune relaxata de reflexoterapie cu copilul tau
Zone reflexogene pe talpile bebelusului
Gasirea timpului pentru reflexoterapie
Cat de des ar trebui sa folosesti reflexoterapia?
Cum se face reflexoterapia
Tehnici populare
Tehnici relaxante
Tehnici de stimulare
Thumb Walking (Degetul plimbaret)
Tehnica cârligului si revenirea la normal
Harta de reflexoterapie pentru picior
 Reflexoterapia-un instrument de mentinerea a sanatatii copilului tau

Bebelușii sunt deosebit de receptivi la reflexoterapie

Reflexologia este un sistem foarte vechi de masare a mainilor si a picioarelor, practicat de catre vindecatorii din Egiptul si China Antica. Multe mame maseaza instinctiv picioarele si mainile copiilor cand acestia sunt fie bolnavi, plang sau se simt incomfortabil. Reflexoterapia functioneaza foarte bine la majoritatea copiilor.

Reflexoterapia este eficienta si sigura, se bazeaza pe principiul ca punctele reflexe de la maini si picioare corespund cu anumite organe specifice, muschi, oase si cu sistemul organismului.

Picioarele copiilor au inca nedezvoltat arcul talpii, iar pielea si oasele lor sunt se obicei foarte moi, fapt pentru care reflexoterapia este o modalitate eficienta si rapida la copii. Prin aplicarea unei presiuni usoare in zonele congestionate de la picioare, blocajele sunt eliberate si se stabileste astfel fluxul de energie in tot corpul.

De obicei, la copii, rezultatele sunt experimentate imediat, reflexoterapia avand capaciatea de a calma un copil capricios sau de a ajuta la eliberarea durerilor de burtica sau constipatie.

Reflexoterapia la bebeluș

Reflexoterapia la copii poate incepe chiar de la nastere si poate fi utilizata ca un instrument valoros pentru parinti in vederea inlaturarii stresului resimtit de copil. Pe masura ce copilul creste si incepe sa mearga, reflexoterapia poate fi combinata si cu verificarea gradului de dezvoltare a picioarelor. Picioarele copiilor ar trebui verificate regulat pentru a se evita problemele cauzate de pantofii incomozi, probleme precum: platizarea piciorului, bataturi, deformarea degetelor; dar ar trebui sa fiti atenti si la factorii ce influenteaza infectarea piciorului: ciuperca piciorului si negii.

Reflexoterapia este deosebit de benefica pentru copilasii care au trecut printr-o nastere dificila la care a fost nevoie de forceps sau ventuze. Oasele mici ale craniului au fost expuse unei mari presiuni din cauza folosirii acestor instrumente, existand posibilitatea ca aceste oase sa fie usor strâmbe. Reflexoterapia te poate ajuta sa corectezi aceste defecte in cele mai blande moduri.

Poti folosi reflexoterapia drept o naturala metoda terapeutica pentru boli acute, dar si drept un instrument preventiv de mentinere a sanatatii copilului.

masaj talpi bebelusi

Sfaturi pentru o  sesiune relaxata de reflexoterapie cu copilul tau

 - Presiunea aplicata sa fie moderata ca si cum ti-ai masa copilul.
 - Daca un copil este bolnav, punctele reflexe vor fi foarte sensibile.
 - Daca cel mic isi indeparteaza piciorul de tine atunci cand lucrezi la el este o indicatie clara a faptului ca ceea ce faci nu ii face placere si ca ar trebui sa te opresti urmand sa incerci o alta abordare mai tarziu.
 - O intreaga sesiune nu ar trebui sa dureze mai mult de 5-10 minute, in functie de cat de comfortabil se va simti copilul.

Zone reflexogene pe talpile bebelusului

reflexoterapia bebelusi talpi

Gasirea timpului pentru reflexoterapie

Copiii sunt foarte flexibili si poate fi dificil sa gasesti momentul potrivit in care copilul este fericit si dispus sa se joace cu piciorusele.

La copii nou-nascuti poti incerca reflexoterapia:

 - Ca parte din masajul obisnuit
 - In timpul somnului
 - In timpul hranirii
 - In timp ce il leganati
 - In timp ce calatoriti
 
La copii mai mari poti incerca reflexoterapia:

 - In timp ce va jucati, puneti putina presiune pe partile relevante ale piciorului. Cateva presari aici si cateva acolo si obtineti o sesiune de reflexoterapie ce este o extensie naturala a unui joc amuzant.
 - In timp ce ii faceti baie

Cat de des ar trebui sa folosesti reflexoterapia

 - Pentru o problema cronica specifica, precum reflux sau eczeme, cea mai buna solutie este sa incepi cu o sesiune pe saptamana timp de 3-4 saptamani. Rezultatele pot fi apoi mentinute cu un tratament pe luna sau chiar doua.
 - Reflexoterapia poate fi utilizata si pentru mentinerea starii generale a sanatatii, fiind folosita ca o extensie a masajului zilnic.

Cum se face reflexoterapia

Formula de baza a unui tratament de reflexologie este simpla:

 - Relaxeaza-te si adu fluxul de sange la picioare printr-o incalzire rapida
 - Gaseste cea mai relevanta zona reflex
 - Aplica tehnica-Experimenteaza diferite tehnici si descopera care functioneaza cel mai bine pentru tine si copilul tau. Este probabil ca tehnica sa se schimbe pe masura ce copilul creste.
 - Continua aplicarea tehnicii pana cand simptomele dispar sau ajung la un nivel acceptabil. Pentru mai multe probleme cronice, puteti aplica constant tehnicile de reflexoterapie de trei ori pe zi, chiar daca simptomele cronice sunt prezente sau absente. Scopul este sa indepartati stresul copilului. Dupa cateva saptamani de reflexologie, vei putea sa observi imbunatatiri la orice simptom de lunga durata.

Tehnici populare

Acestea sunt tehnici pe care le folosesc de obicei terapeutii in lucrul cu adultii. Desi, aceste tehnici sunt instrumente valoroase si in lucrul cu adolescentii si copiii; daca esti in rolul unui parinte care lucreaza cu propriul copil, este foarte bine sa iti inventezi propriile tehnici de reflexologie. Un lucru important pe care trebuie sa-l stii este ca trebuie sa stimulezi zona reflex la care lucrezi si sa alternezi tehnicile de stimulare cu unele putin mai relaxante.

Pentru a-ti imbunatati accesibilitatea la punctele de reflex specifice poti sa tii in spate degetele de la picioare cu ajutorul unei maini.

Tehnici relaxante

In randul tehnicilor de reflexologie pentru stimularea anumitor functii ale corpului se afla si tehnicile stroking massage si milking massage, aceste tehnici pot fi folosite atat la inceputul sedintei de reflexoterapie, cat si la mijlocul sau finalul sedintei.

De asemenea, poti sa-ti creezi propriul masaj de relaxare a picioarelor; cu cat te vei simti mai natural in ceea ce faci, cu atat se va simti mai relaxat copilul tau.

Tehnici de stimulare

Tehnica Thumb Walking

Aceasta tehnica ajuta la aplicarea presiunii pe zonele reflex, functioneaza de fiecare data si este folosita de reflexoterapeuti pentru a acoperi zone largi de reflexe. Aceasta este cea mai buna modalitate de masare a punctului reflex al intestinului.

Poti practica tehnica thumb walking  urmand indicatiile de mai jos sau poti viziona clipul instructiv care urmeaza.

Pasul 1: Pune mana pe degetul mare de la picior; indoaie si indreapta in mod repetat degetul la prima sa incheietura.

Pasul 2: Pozitioneaza-ti mainile pe picior. Acum indoaie degetul mare de la picior la prima sa incheietura. Indreapta-l. Continua sa indoi si sa indrepti degetul; inainteaza cu pasi marunti catre fiecare incheietura si repeta aceeasi miscare.

Pasul 3: Acum pozitioneaza-ti degetele pe suprafata mainii (a palmei). Degetul tau mare se va afla pe partea inferioara a palmei. Pastrand degetele in aceeasi pozitie, indoiti si indreptati degetul mare de la mana. Pe masura ce indreptati degetul faceti mici pasi mai departe. Practicati aceasta miscare a degetului intr-o directie dreapta.

Degetele raman in acelasi loc pana cand pozitia lor va deveni incomfortabila. Repozitionati degetele si pastrati-le in acelasi loc pe masura ce degetul mare isi continua treaba.

Pasul 4: Mentinand pozitia degetelor, coborati usor incheietura mainii. Observati ca degetul mare exercita acum mai multa  presiune asupra mainii? Inclinati mai mult palma (de la inchietura). Simtiti mult mai multa presiune?

Cantitatea de presiune pe care o aplici este controlata de inclinarea sau indreptarea palmei (de la incheietura). Astfel este creat efectul de parghie prin interactiunea degetelor –cu incheietura mainii-si varful degetului mare.

Pasul 5: Pe masura ce practici aceasta tehnica (thumb walking) pe mana, incearca sa mentii o presiune permanent stabile. Aceasta este foarte usor obtinuta prin utilizarea eficienta a efectului de parghie descris mai sus.

Nota: Contactul unghiilor de la mana cu palma poate crea o problema de comfort pentru persoanele cu care lucrezi. Fii atent la marimea unghiilor. Daca esti preocupat de comfort sau daca ai unghii lungi, utilizeaza partea plata a degetului pentru a exercita presiune sau foloseste o tehnica diferita.
https://www.youtube.com/watch?v=fodggSIKBcc

Tehnica carligului si revenirea la normal

Aceasta tehica este folosita pentru a ajunge la un anumit punct reflex.

Aplicati presiune cu marginea exterioara a degetului mare pe punctul reflex dorit si folositi celelalte patru degete pentru a crea efectul de parghie pe partea opusa punctului reflex de la piciorul la care lucrati. Apoi, trageti usor inapoi degetul mare, fara insa a elibera presiunea. Nu lasati degetul mare sa alunece de pe pozitia lui. Mentineti presiunea cateva secunde si apoi eliberati-o.

Harta de reflexoterapie pentru picior

Aceasta este o harta utilizata pentru adulti, insa este exact aceeasi si pentru copii, intr-o marime mai mica, desigur.

talpi reflexoteraptie

Reflexoterapia-un instrument de mentinere a sanatatii copilului tau

Reflexologia folosita in acest mod poate ajuta corpul sa se vindece el singur prin detoxifierea, relaxarea si echilibrarea sa.

Exercitiile de reflexoterapie pot fi utilizate zilnic si pot ajuta la detectarea si tratarea dezechilibrelor inainte ca simptomele sa fie resimtite de corp.

 - Zona reflex a plexului solar este punctul cel mai important de relaxare a piciorului.
 - Aplicati cu blandete presiune cu degetul mare pe acea zona, in timp ce restul mainii se va afla in jurul piciorului.
 - Faceti mici miscari circulare, pana cand simtiti un subtil refuz de a mai continua din partea copilului.
 - Lucrati la ambele picioare in acelasi timp.

 Pasul 2
 - Incepeti de la sagetile piciorului drept, unde veti aplica putina presiune cu degetul mare. Asteptati un moment, dupa care incercati sa simtiti daca sub piele sunt mici neregularitati.
 - Masati usor zona respectiva si inaintati pas cu pas cu atentie la fiecare particica de picior la care lucrati pana cand pe piciorul stang nu va mai exista culoarea roz. Acest exercitiu se poate repeta de mai multe ori daca cel mic nu protesteaza, stimuleaza colonul si miscarea intestinala.
 
 Pasul 3
 - Rinichii apartin sistemului eliminator al corpului; ei filtreaza sangele.
 - Masarea punctelor reflex ale rinichilor poate reprezenta eliberarea unui mare stres.
 - Incepeti din partea de sus a piciorului drept, unde este localizat teritoriul rinichilor, si masati usor o perioada, apoi mutati-va mainile mai jos de-a lunul ureterelor si sfarsiti exercitiul in acea parte a piciorului unde este situata vezica urinara. Nu este vizibil in poza de mai sus , insa zona vezicii urinare incepe exact acolo unde se termina culoarea verde.
 - Masati usor, nu ambele picioare simultan.

 Pasul 4
 - Este posibil sa auzi o  tuse usoara atunci cand incepi sa masezi in zona pulmonara.
 - Incepe din partea de jos a zonei pulmonare si lucreaza pana ajungi in varful ei.
 - Nu masa ambele picioare in acelasi timp.

 Pasul 5
 - Sfarsiti sesiunea de masaj cu sinusurile. Aceste teritorii ar trebui atent mangaiate. Puneti in  masaj toata dragostea pe care o aveti in stoc si apasati usor pe fiecare deget de la picior.
 - In cazul in care copilul a fost racit, masajul il va ajuta sa se elibereze de secretiile de mucus .

Daca simtiti ca este nevoie de o continuare a acestui masaj, puteti masa si alte parti ale piciorului. Acesta este momentul in care atat tu , cat si copilul tau veti exprima o relaxare profunda si o experienta plina de afectiune. Nu este foarte important sa faceti exercitiile corect. Ceea ce conteaza cu adevarat este ca tu si copilul tau sa va simtiti bine.

Despre masajul bebelușului, mai poti citi și

Masajul bebelusului – ghid pentru taticii incepatori
Bebelusii adora masajul. Este un lucru pe care il stie toata lumea, insa nu toata lumea ia in considerare faptul ca masajul bebelusilor implica si el o anumita tehnica si ca nu este suficient sa punem in palme ulei special pentru masaj si sa mangaiem pielea fina, desi, pe de alta parte, cea mai importanta nu este tehnica in sine, ci mai degraba atingerea. Iata un ghid pentru masajul bebelusului – pentru taticii incepatori :)

Cand apar dintii bebelusului: cum il poti alina si calma masand talpile sale
Orice mamica va descoperi ca atunci cand ies dintisorii bebelusului - acesta este agitat, ii curg balutele si are nevoie de alinare si comfort.
Reflexoterapia este un masaj la picioare pentru relaxare si actioneaza prin stimularea terminatiilor nervoase de pe picior care corespund organelor si zonelor corpului. In acest fel, reflexoterapia trateaza intregul corp si tonifica sistemul. Iata cum ii poti masa talpile si cum ii poti oferi alinare.

Masajul bebelusului, acele momente de calm si iubire
Da, bebelusii iubesc masajul si acele momente de dragoste cand mamica lui il invaluie cu tandrete si multa atentie. Masajul bebelusului, acele momente de calm si iubire: cum, cand si cum ne organizam

Bebelusul si aromaterapia:ce trebuie sa stii
Aromaterapia se bazeaza pe uleiurile din plante extrase din starea lor naturala, inainte ca acestea sa fie alterate chimic. Mirosul a reprezentat din totdeauna un instinct puternic al oamenilor, aromaterapia lucreaza mana in mana cu simturile umane si ajuta  la vindecare, relaxare si imbunatatirea starii de spirit iata ce trebuie sa stii.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII