Cum afectează VÂRSTA mamei sarcina? Avantaje și riscuri - sfatul medicului

Cum afecteaza varsta mamei sarcina? Avantaje si riscuri - sfatul medicului

Cum afectează VÂRSTA mamei sarcina? Avantaje și riscuri - sfatul medicului

O sarcină la 25 de ani este mai usoară pentru corpul unei femei decat la varsta de 40 de ani insă in ambele situatii sunt sanse ca totul să decurgă perfect ... Desigur, exista avantaje si dezavantaje la orice varstă.
A fi o mămică mai în vârstă poate însemna că corpul trebuie să muncească mai mult decât dacă ar fi mai tânăra. Anii cresc riscul de a avea deja o afecțiune de sănătate și este mai probabil să ai nevoie de mai mult ajutor pentru a naște. Dacă esti insarcinata la peste 37 de ani, exista riscuri mai mari de avea un copil cu o anomalie cromozomială. Acestea includ sindromul Down sau sindromul Edwards.

→ Iar dacă ai peste 35 de ani, este posibil să ai totusi câteva avantaje fizice față de femeile mai tinere - iată cum afectează vârsta - sănătatea sarcinii.

veti citi
Cum afectează vârsta o sarcina?
O sarcina nu este usoara pentru corpul unei femei
Complicatii ale placentei
Există avantaje fizice pentru a fi o mămică mai în vârstă?
Poate varsta mamei sa afecteze sanatatea copilului?
Testele de depistare a malformatiilor cromozomiale
O greutate mai mica la nastere

Cum afectează vârsta o sarcina?

Pentru multe femei, vestile sunt foarte bune - si anume ca varsta nu le afectează deloc sarcina. Adica au o sarcina normala, fara evenimente si un bebelus sanatos. Iar in ziua de azi, aproape o naștere din cinci are ca personaj principal o femeie cu vârsta peste 35 de ani. Majoritatea au sarcini și copii perfect sănătoși.

Cu toate acestea, există unele diferențe, din punct de vedere medical - față de a fi gravidă când ai peste 35 de ani, în comparație cu a fi gravidă atunci când ești, să zicem, la 22 de ani.

O sarcina nu este usoara pentru corpul unei femei...

A fi o mămică mai în vârstă poate însemna că corpul tău trebuie să muncească mai mult decât dacă ai fi mai tânăra. Ai o șansă mai mare de a avea deja o afecțiune de sănătate și este mai probabil să ai nevoie de mai mult ajutor pentru a naște.
E de asemeni posibil sa ai o anume afectiune cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială, în special dacă ai niste kilograme in plus. ► De citit Probleme medicale serioase care pot afecta sarcina

Complicatii ale placentei

Vârsta la care esti insarcinata poate afecta cât de bine se poate dezvolta placenta. Acest lucru ar putea face alte complicații mai probabil să se întâmple, inclusiv:

- Intarziere de crestere fetala

- O placenta joasa sau placenta previa

- Complicatii cu tensiunea arteriala - sau preeclampia

- Rupere de placenta - când placenta tinde sa iasa înainte de nașterea copilului.

Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că multe dintre aceste complicații la mamele mai în vârstă au mai mult de-a face cu sarcina multiplă și o sarcina obtinuta prin FIV. Pentru ca - se stie, cuplurile mai în vârstă au mai multe șanse de a avea nevoie de tratament de fertilitate pentru a le concepe.

Din păcate insa - avortul spontan cat si sarcina ectopică (extrauterina)  sunt mai frecvente la femeile de peste 35 de ani. ► De citit Avortul spontan sau pierderea sarcinii - diagrama de risc

Rata avortului crește odată cu vârsta astfel încât până la 45 de ani, o femeie are aproximativ un risc unu-din-doi de avort dacă a conceput în mod natural.

Trebuie mai multe vizite la medic?

Da, daca ai peste 35 de ani și esti gravidă, este posibil să ai nevoie de teste suplimentare și întâlniri mai dese cu medicul pentru evaluarea sarcinii.

Există avantaje fizice pentru a fi o mămică mai în vârstă?

Dacă ai peste 35 de ani, este posibil să ai totusi câteva avantaje fizice față de femeile mai tinere. Este posibil să mănânci mai sănătos și să faci exerciții fizice mai des decât ai făcut când ai fost în vârsta de 20 de ani.

De asemenea, (asta pentru ca o data cu varsta vine si intelepciunea) sunt sanse mari sa nu fii fumatoare sau daca esti ai sanse mai mari sa renunți la fumat în timpul sarcinii. De asemeni este mai probabil să urmezi sfaturile de sănătate ale medicului.

Deoarece sarcina a fost probabil bine planificată, este mai probabil să iei acid folic și vitamina D înainte de a fi conceput bebelusul și în timpul sarcinii. Așa că vei oferi copilului tău cel mai bun început în viață.

Deși femeile în vârstă au mai multe șanse să bea alcool în timpul sarcinii, acestea sunt mai susceptibile de a reduce consumul de băut decât mămicile mai tinere. (vorbeam despre intelepciune...)

Există avantaje în stilul de viață de a fi o mămică mai în vârstă?

Până la mijlocul anilor 30, s-ar putea să ai deja o rutină confortabilă și o cantitate bună de independență și libertate in cariera ta. Responsabilitatea de a avea grijă de un bebeluș pe 24 de ore pe zi poate veni ca un șoc, dar este mult mai usor de suportat pentru niste parinti peste 35 de ani.

Încrederea pe care o ai deja din experiența de viață poate face mai ușor să te relaxați și să te bucuri de sansa de a avea un copil. Probabil că veți fi mai fericiți decât părinții mai tineri în primul an de părinție. Odată cu vârsta devine maturitate, astfel încât să aveți șanse mai bune de a face coping și abilități parentale decât dacă ați fi mai tânăr.

În general, sunt sanse mari sa fii pregatita emoțional și financiar pentru copii, într-o relație stabilită și cu propria casă. Majoritatea cuplurilor au o relatie mai buna la 35 sau 40 de ani decât la 25 de ani.

Este mai probabil să iti alaptezi copilul și să il alăptezi mai mult timp, ceea ce este bun pentru propria sănătate, precum și pentru copilul tau. Asta pentru ca sunt sanse mari sa stii mai multe despre beneficiile alăptării, să ai încredere în alăptarea în public și să te simțiți confidenta in ceea ce faci.

Poate varsta mamei sa afecteze sanatatea copilului?

Chiar dacă esti însărcinată la 40 de ani, șansele sunt foarte mari sa ai un copil sănătos.

Cu toate acestea, dacă esti o mamica peste 37 de ani, ai sanse mai mari de avea un copil cu o anomalie cromozomială. Acestea includ sindromul Down și cel mai rar sindrom Edwards.

Riscul sindromului Down, în funcție de vârstă, este:

- sarcina la 20 de ani: unul din 1.500
- sarcina la 30 de ani: unul din 800
- sarcina cu vârsta de 35 de ani: unul din 270
- sarcina la 40 de ani: unul din 100
sarcina la 45 de ani: unul din 50 sau mai mare

Toate femeilor gravide peste 35 de ani li se oferă teste de screening pentru anomalii cromozomiale.

Puteți alege, de asemenea, să plătiți pentru un test de screening privat, numit testare prenatală non-invazivă (NIPT). Cu o evaluare de exactitate de 98 la sută, acesta este cel mai de încredere test pentru calcularea riscului ca copilul dvs. să aibă o anomalie cromozomială.

► De citit Sarcina si Sindromul Down - 3 lucruri pe care femeile insarcinate trebuie sa le stie

Testele de depistare a malformatiilor cromozomiale

Singura modalitate de a ști cu siguranță dacă bebelușul tău are o anomalie cromozomială este cu un test de diagnostic, fie prin amniocenteză, fie prin testul de prelevare de vilus corionic. Cu toate acestea, acestea sunt teste invazive și prezintă un risc de avort. Medicul va discuta cu tine prin argumente pro și contra, astfel încât să te poti gandi cu atenție dacă mergeți sau nu înainte.

Defectele de naștere necromosomice, cum ar fi anomaliile cardiace, sunt, de asemenea, mai probabil să apară la bebelușii mămicilor mai în vârstă. Ecografia cu ultrasunete va verifica organele majore ale bebelușului tău atunci când ai scanarea anomaliilor la mijlocul sarcinii.

O greutate mai mica la nastere

Unii bebeluși de mămici peste 40 de ani se nasc cu o greutate mică la naștere. De asemenea, exista o sansa mai mare ca bebelusul sa se nasca mai devreme decat este prevazut dacă ai peste 37 de ani.

Bebelușii care se nasc timpuriu sau cu o greutate scăzută la naștere au mai multe șanse să aibă nevoie de îngrijiri suplimentare imediat după naștere.

Inca ceva, confirmat de unele studii recente  - la femeile de peste 35 de ani exista o rata mai mare de complicatii la nastere.

Sarcina la diverse varste, in detalii

Sarcina intre 20-30 de ani
Sarcina intre 30-40 de ani
Sarcina intre 40-50 de ani 

► Citeste Sarcina pe saptamani: Simptome, Dezvoltare, Sfaturi video si poze

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
- Toate drepturile rezervate (c) 2021

referinte: https://americanpregnancy.org

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Natalia
    Nataliatrimis la 26/12/2021

    Buna. Recent am împlinit 40 de ani şi sunt o proaspata mamica. Baieţelul face 2 luni. ÃŽn ceea ce priveste ca mai grea a fost sarcina, nu-i aşa. A fost la fel ca la 22 şi 30 de ani, când am nascut fetele. De nascut exact ca la fete fix la 40 de saptamâni, nici o zi mai mult nici una mai puţin. Consider ca depinde de uter când vine travaliu şi nu de vârsta. De muncit, tot timpul am muncit, pâna în ultima clipa, dat fiind faptul ca era sezonul roadei şi locuim la sat. Și nIci multe controale nu am trecut. Unicul fapt a fost ca am trecut prin travaliu, dar nu am putut naşte natural, astfel ca medicul a hotarât cezariana. Aşa ca nu va conduceţi dupa cele expuse. Tu otul depinde de starea D-voastra de spirit. Sanatate la toţi!!!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII