Parentingul pozitiv: ce este și de este cel mai bun tip de parenting

Parentingul pozitiv: ce este și de este cel mai bun tip de parenting
Parentingul pozitiv este un concept modern de educatie care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica.
Cu accent pe fericirea copilului, rezistență și dezvoltare pozitivă a copiilor - domeniul parentingului pozitiv ofera parintilor solutii la orice gen provocări comune de creștere a copilului (de exemplu, probleme legate de culcare, pretentiosi la mâncare, crize de furie si tantrumuri, probleme de comportament, asumarea riscurilor etc.); precum și diversele lecții de învățare care sunt pur și simplu parte a creșterii (adică, a începe școala, a fi respectuos, a face prieteni, a fi responsabil, a face alegeri bune etc.).
Parentingul pozitiv este un curent de parenting care se bazeaza pe convingerea ca intr-un mediu de incurajare si respect, copilul va actiona intr-un mod contructiv, responsabil social, fara nevoia de a fi pedepsit sau recompensat pentru actiunile sale.
→ Iata pe larg, cum difera parentingul pozitiv de alte metode de parenting - sfatul unui psiholog specializat in parenting.
- veti citi:
Ce este parentingul pozitiv si de ce este mai bun acest gen de educatie decat cel pe care l-au practicat parintii nostri?
Copilul ca personalitate unica
Pedepsirea sau recompensarea copilului nu sunt contructive
Parentingul pozitiv nu inseamna parenting permisiv
Este parentingul pozitiv cea mai buna optiune de parenting?
Ce greseli fac parintii care abordeaza parentingul traditional
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Despre parentingul pozitiv pe larg
Ce este parentingul pozitiv si de ce este mai bun acest gen de educatie decat cel pe care l-au practicat parintii nostri?
Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica.
Copilul ca personalitate unica
Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.
Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta si performanta in societate.
Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie. - spune Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Univesitatea Harvard.
Pedepsirea sau recompensarea copilului nu sunt contructive
Parentingul pozitiv este un curent de parenting care se bazeaza pe convingerea ca intr-un mediu de incurajare si respect, copilul va actiona intr-un mod contructiv, responsabil social, fara nevoia de a fi pedepsit sau recompensat pentru actiunile sale.
Intr-adevar, parentingul pozitiv - incurajat de psihologia moderna - sustine ca pe termen lung, pedepsele si recompensele nu fac altceva decat sa descurajeze abilitatile pe care parintii incearca sa le impuna copiilor. In loc sa incurajeze si sa motiveze copilul acestea sunt doar modalitati de a-l face pe copil sa astepte mereu recompense sau sa actioneze pentru a evita pedepsele. Cititi Mita si recompensa in educatia copilului.
Parentingul pozitiv nu inseamna parenting permisiv
Intelegerea conceptului de parenting pozitiv incepe de la citirea lucrarilor psihologilor americani Alfie Kohn and Jane Nelsen care explica parintilor modalitati de incurajare a copilului pentru a contribui la viata de zi cu zi a familiei, a scolii si a comunitatii. In acelasi timp este important sa nu confundam parentingul pozitiv cu parentingul permisiv. In cadrul modelului educational al parentingului pozitiv, copiii sunt incurajati sa aiba (mici) reposabilitati casnice in cadrul familiei.
Insa, pentru a stimula responsabilitatea copilului - sunt necesare discutii in familie, cu copilul - pentru a-l face respinsabil de indatorilel sale casnice. (de dus gunoiul, de plimbat catellul, de a da de mancare la animalultele de casa, etc). Discutiile sunt intodeauna binevenite si nu trebuie sa fie autoritative.
Copilul este incurajat sa aiba mici responsabilitati casnice.
Este parentingul pozitiv cea mai buna optiune de parenting?
Desigur, nu totii psihilogii sunt de parere ca acest concept - de parenting pozitiv - este o forma superioara de parenting comparativ cu cea cu care parintii nostri ne-au educat. Un pshilog celebru din USA, T.Kersting de pilda este de parere ca parentingul pozitiv este o forma mult prea indulgenta de educatie parinteasca si ca 'scoala veche de edcatie era mai buna.
Multi parinti sunt convinsi ca parentingul pozitiv este cea mai eficienta forma de a arata dragoste si suport copilului - dar acest lucru este fals - spune acesta. Prea mult suport duce la anxietate si dizabilitati emotionale ale copiilor iar ceea ce am observat in ultimii ani este o crestere alarmanta a acestor probleme emotionale la copii.
Pe de alta parte, Alina B. de la Mamicilina (desprecopii) este de parere ca parentingul pozitiv ofera siguranta emotionala copilului si il invata sa fie deschis la minte iar folosind directionarile pozitive - parintele faciliteaza focusul si responsabilitatea copilului.
Parintii care abordeaza parentingul pozitiv sunt cei care - pe termen lung - vor obtine rezultate pozitive de educatie.
Ce greseli fac parintii care abordeaza parentingul traditional
In viziunea parentingului pozitiv, cele mai intalnite greseli ale parintilor care abordeaza parentingul traditional sunt:
Convingerea ca folosirea metodelor dure si traditionale vor conduce la efecte pozitive de educatie asupra copilului
Fundamentarea relatiei cu copilul pe sisteme de control si ne-incredere
Convingerea ca vor avea mai mult succes in disciplinaea copilului lor decat in disciplinarea propriei persoane
Despre parentingul pozitiv, merita citit si
Cum sa NU mai tipi la copiii tai: foloseste aceste 10 sfaturi
Copiii batuti de parinti au un IQ mai mic
5 motive pentru care disciplina nu functioneaza cu copilul tau
4 alternative eficiente si pozitive la autoritarul: Fa asa pentru ca asa spun eu!
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Atunci cand le vorbim copiilor incercam sa o facem pe intelesul lor, insa sunt destule situatii in care replici spuse sub impulsul momentului pot darama tot ce am cladit pana in momentul acela prin comunicare. Cu totii rostim uneori cuvinte pe care apoi le regretam, iar pentru un copil, astfel de cuvinte inseamna durere, furie sau, de foarte multe ori, confuzie. De aceea, atunci cand ne adresam lor, celor mai dragi dintre fiintele care ne inconjoara, ar trebui sa gandim de doua ori inainte de a rosti anumite propozitii si sa incercam sa gasim calea cea mai putin bulversanta pentru ei de a le comunica ceea ce simtim noi, parintii adulti citeste in continuare aici.
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2022
referinte: James Lehman,autor al cartilor de parenting de succes The Total Transformation® Program, The Complete Guide to Consequences™, Getting Through To Your Child™,
empoweringparents.com
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII