GRIPA si RĂCEALA copilului pe ințelesul părinților: ghid de mituri și simptome

Gripa si raceala copilului pe intelesul parintilor: ghid de mituri si simptome

GRIPA si RĂCEALA copilului pe ințelesul părinților: ghid de mituri și simptome

De curand, intr-un topic de discutie pe forumul Desprecopii - am putut constata ca multe mamici au inca probleme in a diferentia gripa de o raceala.  Si, in special - cand suntem inconjurati de reclame la medicamente pentru gripa sau raceala, si ajungem des la automedicatie, e important sa stim exact daca e gripa sau raceala si sa avem clar un un ghid de recunoastere a gripei sau racelii.

Iata un ghid despre gripa si raceala copilului pe intelesul parintilor cu explicatia miturilor si simptomelor.

- veti citi:
E raceala sau gripa? Aceasta e intrebarea
Iata 7 mituri despre gripa si raceala pe care trebuie sa le clarificam:
Simptome de raceala si gripa sa le explicam
10 lucruri pe care le-am invatat despre sezonul gripei
Despre gripa la copil, mai poti citi

E raceala sau gripa? Aceasta e intrebarea

Raceala

Indiferent daca este vorba despre un copil sau de adult, raceala se manifesta la fel: nas infundat, dureri de gat, tuse si stranut. In cazul unei raceli, febra este moderata dar simptomee se agraveaza la cateva zile de la debut. Poate tine 1-2 saptamani si te poate slei de puteri.

Gripa

Gripa in schimb, debuteaza brusc iar febra ajunge la 39-40 de grade. Din acest motiv durerile musculare sunt importante. Tusea seaca poate obosi copilul sau adultul pana la epuizare si poate avea transpiratii abundente.  Gripa te poate face sa stai in pat sau in cazuri grave - e nevoie de a merge la spital.

Iata 7 mituri despre gripa si raceala pe care trebuie sa le clarificam:

1. Gripa sau raceala se trateaza cu antibiotice

Atentie, exista multi parinti, si din pacate si destui medici - care aleg imediat tratamentul cu antibiotice desi acest tratament este o greseala pentru ca ambele afectiuni sunt cauzate de virusuri iar antibioticele nu au efect impotriva lor.  Daca insa pe parcurs apare o infectie bacteriana - ca rezultat al gripei, se poate recurge la antibiotice.

2. Daca stai in frig faci raceala sau gripa

Probabil veti fi mirati sa aflati ca frigul nu cauzeaza virusuri insa este adevatat ca vremea rece poate influenta captarea unui virus in colectivitati.

3. Vaccinul antigripal cauzeaza gripa

Nu este devarat. Vaccinul contine visuri morti - deci inofensivi.  Poate insa aparea o reactie la vaccin, care poate semnana cu o gripa usoara care trece rapid. Efectele vaccinarii antigripale se vad abia mai tarziu. (adica ne feresc de gripa)

4. Daca ai gripa, gata, esti imun

DIn pacate exista peste 200 de virusuri ale gripei care ne pot ataca. Deci, daca ai avut gripa, ei bine  - peste cateva luni poti avea iar gripa dar cu alte tulpini de virus. Asta in varianta pesimista.

5. O raceala se poate transforma intr-o gripa

Acest lucru este aproape imposibil. Daca simptomele de raceala se agraveaza, inseamna ca ai avut de la inceput un virus gripal. Deci a fost gripa de la inceput.

6. Vitamina C este buna in caz de gripa si raceala

Suplimentele cu vitamina C sau echinaceea pot fi folositoare - crescand rezistenta organismului. Insa in caz de raceala sau gripa, aceste suplimente nu fac mare lucru. Ele nu combat raceala sau gripa ci au un rol mai mult preventiv.

7. Medicamentele fara prescriprie medicala sunt sigure?

In timpul iernii, toamnei sau primaverii -  suntem suficati de reclame ce ne indeamna sa ne automedicam si sa ne tratam de raceala sau gripa. Dar sunt aceste medicamente la liber eficiente? In cazul gripei, medicamentele antivirale sunt eficiente daca sunt luate imediat de la debutul gripei. Un pericol real in constituie supradozarea in cazul medicamentelor antitermice (pe baza de paracetamol sau pe baza de ibuprofen).  Mare atentie la doza recomandata in prospectul medicamentului.

Simptome de raceala si gripa sa le explicam

Stranutul

De ce stranutam? Ei bine sa nu te abtii daca iti vine sa stranuti pentru ca prin stranut, corpul incearca sa elimine microparticule iritante. Dar, este important ca inainte de a stranuta, sa iti acoperi gura cu o batista sau cu cotul pentru a nu imprastia virusurile peste tot. De regula, stranutul apare cand boala incepe sa piarda teren - dar nu uita ca poate fi si cauzat de o alergie la ceva.

Febra

In general, cam toata lumea se agita cand apare febra in peisaj. Insa, prezenta temperaturii (a febrei) este un lucru bun pentru ca organismul incepe sa se lupte cu virusul buclucas. De multe ori, se recomanda ca o febra moderata sa fie lasata in pace si nu imediat atacata cu medicamente antitermice pentru a permite organismului sa-si faca singur dreptate. E adevarat insa ca o febra mare (peste 39 de grade) este periculoasa si este bine sa fie oprita cu un antitermic. Bea multe lichide calde (ceaiuri cu multa lamaie ) pentru a fi hdratat/a.

Febra copilului poate fi un lucru foarte infricosator pentru parinti, mai ales pentru proaspetii parinti. Fiecare copil va experimenta, in cele din urma, o febra, indiferent de cat de grijuliu esti. Citeste pe larg: Febra copilului: cand este momentul sa te ingrijorezi si cand nu

Tusea

Inflamatia gatului produce reflexul de tuse. In functie de felul tusei - se recomanda medicamentele de lupta: fie ca e tusa seaca sau cu productie. Tusea este unul dintre cele mai comune simptome ale diferitelor afectiuni ale cailor respiratorii la copii. Uneori este seaca, alteori este plina, uneori este rara, de multe ori suna ingrozitor, insa indiferent cum este, tusea nu reprezinta, de cele mai multe ori, un simptom grav. Citeste pe larg: Tipuri de tuse la copii si tratarea lor

Durerea in gat

Cand secretiile nazale ajung in gat, gatul se irita si devine dureros mai ales la inghitire.  Mierea este un foarte bun medicament antiinflamator si antiseptic dar uneori nu este suficienta pentru durerile de gat. De aceea poate ai nevoie de medicamente impotriva durerii in gat. Citeste pe larg: Amigdalita (Tonsilita) la copil: cauze si tratament

10 lucruri pe care le-am invatat despre sezonul gripei

Cum e sa treci prin atacul gripei - cu ambii copilasi bolnaviori? Ei bine, asta inseamna mult stres pentru o mamica. Febra, voma, frisoare, dureri ... Iata ce ne povesteste o mamica de la Desprecopii despre atacul gripei. 10 lucruri pe care le-am invatat despre sezonul gripei.

Despre gripa la copil, mai poti citi

Cum stim ca gripa copilului devine serioasa si trebuie sa mergem de urgenta la spital
Gripa la copil: simptome si tratament
Gripa Australiana - simptome si tratament
Gripa sau raceala la copil - ghidul simptomelor
Sezonul gripei se apropie: ce trebuie sa stii si cum iti poti proteja copilul de gripa 

 

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, 
referinte: WebMD, Revista Pediatrics 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Gripa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII