Introducerea nautului in alimentatia bebelusului

Introducerea nautului in alimentatia bebelusului

Introducerea nautului in alimentatia bebelusului

Fara indoiala, nautul (de asemenea, cunoscut sub numele de boabe de garbanzo) este un aliment fabulos pentru copii! Aceasta leguma mica are o aroma usoara, care se preteaza perfect la multe feluri de mancare, o textura minunata, care produce piureuri catifelate si este o sursa excelenta de substante nutritive importante. In acest articol va vom arata cum si cand sa introduceti nautul in alimentatia bebelusului.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cand se poate introduce nautul in alimentatia bebelusului?
Nu ar trebui sa evitam nautul in cazul in care bebelusul sufera de colici in urma consumarii acestuia?
Cum sa ii introduc nautul fara sa aiba gaze?
Alergia la naut
Tipuri de naut
Informatii nutritionale
Cumpararea si depozitarea nautului
Cum gatim nautul uscat
10 retete cu naut pentru bebelusi

Cand se poate introduce nautul in alimentatia bebelusului?

Cu consimtamantul medicului, nautul poate fi introdus in alimentatia bebelusului incepand de la varsta de 10 luni. Cu toate acestea, multi parinti aleg sa astepte pana la aproximativ 1 anisor.

Asta deoarece nautul - ca multe alte leguminoase - are tendinta de a provoca probleme digestive din cauza continutului mare de proteine (ii poate produce bebelusului gaze) si nu este atat de bland asupra sistemului digestiv in curs de dezvoltare al copilului precum cele mai simple si de baza fructe si legume.

Nu ar trebui sa evitam nautul in cazul in care bebelusul sufera de colici in urma consumarii acestuia?

Nu, cu toate ca nu exista nici o problema in intarzierea introducerii nautului in alimentatia copilului! Dar o parte dintre cele mai sanatoase alimente din jur - broccoli, de exemplu - din pacate, poate cauza si el gaze/balonari/colici. Cu toate acestea, are beneficii nutritionale uriase pe care copilul nu ar trebui sa le piarda!

Cea mai buna optiune, este de a lua masuri pentru a minimiza sau elimina problema si sa aveti in vedere faptul ca - in unele culturi - aceste tipuri de alimente sunt consumate de mai multe ori pe zi, de sugari si adulti deopotriva. Acest lucru demonstreaza ca - in timp si cu un consum regulat - organismul invata sa prelucreze aceste alimente mai eficient si problemele asociate cu consumul alimentului respectiv tind sa se diminueze.

Cum sa introduc nautul fara ca bebelusul sa aiba gaze?

Va rugam sa retineti ca aceste sugestii ar trebui sa ajute la prevenirea gazelor, dar nu garanteaza acest lucru. DOAR parintii isi cunosc copilul cel mai bine - in cazul in care acesta pare sa aiba o burtica mai delicata, asteptati sa mai treaca putin timp inainte de a oferi naut, chiar si pana la 1 an jumatate.

Iar cand v-ati decis sa introduceti nautul in alimentatia bebelusului, urmati regula celor patru zile, astfel incat sa puteti observa cu usurinta daca acesta ii cauzeaza probleme digestive sau nu.

 Incepeti cu naut uscat, mai degraba decat cu cel in conserve, care este deja fiert si nu a fost trecut prin urmatorul proces, descris in continuare:
 Nautul uscat se inmoaie peste noapte. Se arunca apa, apoi se inmoaie in apa proaspata timp de inca cateva ore. Se fierbe in alta apa 30 de minute. Apoi se scurge nautul, se umple din nou oala cu apa curata si se continua fierberea pana ce nautul este gatit complet. Poate fi un proces plictisitor, dar aceasta schimbare repetata a apei este una dintre cele mai populare si eficiente metode de reducere a balonarii cauzate de legume!
 Un pas suplimentar, si optional, este de a adauga o felie mare de ghimbir proaspat decojit in oala atunci cand fierbeti nautul. Ghimbirul este un ajutor minunat pentru digestie.
 Dupa o cina ce contine naut se poate consuma un iaurt natural - acesta va ajuta la echilibrarea bacteriilor sanatoase din intestinul bebelusului.

Important: Se incepe cu o cantitate mica de naut la prima masa, apoi crescand treptat cantitatea pe masura ce copilul devine obisnuit sa il manance.

Alergia la naut

Reactiile alergice la naut nu par a fi deosebit de comune in Vest - dar, in India, unde nautul este foarte des consumat - incidenta alergiei este mult mai mare.

Astfel, este important sa discutati cu medicul inainte de a introduce nautul in alimentatia copilului si sa urmati regula de patru zile incepand cu momentul introducerii, astfel incat sa puteti identifica cu usurinta cauza oricarei reactii alergice.

Nautul si alte legume nu se recomanda copiilor cu deficit eritrocitar de G-6-PD (o afectiune ereditara X-linkata caracterizata prin diminuarea in grad variabil a activitatii acestei enzime care catalizeaza transformarea glucozo-6-fosfatului in 6-fosfo-gluconat (6-PG), prima etapa a ciclului pentozelor).

Tipuri de naut

Nautul este cunoscute sub diverse nume, inclusiv fasole Garbanzo, fasole ceci si DESI. De asemenea, se intampla sa fie una dintre cele mai vechi legume cultivate (acele civilizatii antice stiau cu siguranta un lucru sau doua despre nutritie!).

DESI - utilizat pe scara larga in bucataria indiana - este, de fapt, un soi diferit de naut, fata de cel cu care suntem familiarizati noi. La noi se foloseste mai frecvent soiul Kabuli, care este neted si crem. DESI, pe de alta parte, este mai inchis la culoare, mai mic si cu un strat mai dur decat Kabuli. 

Naut Desi si Kabuli.

DESI, este de asemenea, cunoscut sub numele de Bengal gram sau Chana Kala, si este de fapt soiul cel mai nutritiv, cu o concentratie mai mare de antioxidanti. Este foarte probabil sa il puteti gasi in magazinele asiatice! Dar este important sa ne amintim ca invelisul lui este un pic mai gros, si piureul nu va iesi atata de fin.

In cazul in care nu puteti face rost de nautul DESI, nu va faceti griji - Kabuli se poate gasi in magazinele occidentale!

Informatii nutritionale

Nautul este excelent pentru toata familia, nu doar pentru copii! Bogat in proteine, nautul este de nelipsit unei diete vegetariene, fiind si o sursa bogata de ...

 zinc
 mangan
 acid folic
 fier
 fibra

Fibra din nautul este insolubila, si in acelasi timp, poate provoca gaze bebelusului, dar in acelasi timp este important pentru functionarea colonului si ajuta la prevenirea cancerului de colon mai tarziu in viata.

Nautul este si o sursa excelenta de energie.

Cumpararea si depozitarea nautului

Puteti utiliza naut fie la conserva sau uscat. Iata un scurt rezumat al argumentelor pro si contra pentru fiecare ...

Nautul la conserva

Convenabil - deschis, scurs, si gata!
Poate contine sare - in caz afirmativ, se scurge si se clateste. Ca precautie suplimentara, puteti scoate invelisul exterior/coaja.
Contine aceeasi cantitate de nutrienti ca si nautul uscat, fiert in casa, cu o singura exceptie - acesta contine doar jumatate din cantitatea de acid folic.

Nautul uscat

Mai ieftin decat conservele.
Poate fi inmuiat folosind metoda descrisa anterior in acest articol, in scopul de a minimiza gazelle/crampele.
Contine de doua ori mai mult acid folic ca nautul la conserva.
Nu contine sare.
Trebuie sa fie gatit timp de aproximativ 2 ore.

Nautul uscat poate fi depozitat intr-un container etans timp de pana la 12 luni, intr-un loc racoros, intunecat. Nautul fiert (sau nautul din conserva deschisa) poate fi pastrat timp de pana la 48 de ore in frigider, sau pana la o luna in congelator.

Cum gatim nautul uscat

In cazul in care vreti sa gatiti naut uscat, amintiti-va ca puteti economisi timp: fierbeti un lot imens o singura data si apoi inghetati in portiuni pentru a fi utilizat in viitor!

In primul rand, alegeti nautul si eliminati orice pietricele mici, murdarie si resturi (destul de comune in leguminoasele uscate).

In continuare, va recomandam sa urmati tehnica de inmuiere descrisa mai sus. Daca nu doriti sa treaca prin intregul proces, cel putin lasati-le peste noapte la inmuiat - acest lucru reduce timpul de gatire, mentinand astfel mai multe dintre substantele nutritive din naut. Chiar si 4 ore de inmuiere poate sa scada din timpul de fierbere cu 20 - 30 de minute! Se fierbe cu capac cca 2 ore, timp in care se spumeaza orice impuritati care se ridica deasupra apei. Se fierbe pana este gata. 

10 retete cu naut pentru bebelusi

Nautul poate fi introdus in alimentatia bebelusului de la varsta de 10 luni, insa multi medici il recomanda de la 1 anisor, fiindca poate crea probleme digestive, din cauza continutului mare de proteine.

La inceputul introducerii nautului in alimentatia bebelusului se va tine cont de regula celor 4 zile.

Iata ce ii poti prepara micutului tau din naut: citeste 10 retete cu naut pentru bebelusi.

Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni.

Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi GHIDUL DIVERSIFICARIII BEBELUSULUI aici.

Alergiile la bebelusi

Cum pot spune daca bebelusul meu are o alergie sau doar o raceala?

Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere. Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica). Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile citeste in continuare aici.

Citeste si: Reactii la alergiile alimentare

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Petrariu Raluca
    Petrariu Ralucatrimis la 3/5/2018

    buna ziua!am un bebw dw aproape 6 luni si trebuie sa incepem diversificarea.care sunt pasii cei mai corecti si cu ce alimente sa incep.multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  2. anda
    andatrimis la 3/5/2018

    Buna :) Poti citi aici cateva piureuri ptr 6 luni http://www.desprecopii.com/info-id-18736-nm-Retete-pentru-bebelusi-de-6-luni-inceputul-diversificarii.htm Incepe cu piure de legume (morcov, pastarnac, acrtof dulce...etc.. apoi piure de fructe, mere, banane, pere ). Oferi un singur aliment pe parcursul a 3 sau 4 zile, apoi introduci unul nou timp de 3-4 zile s.a.m.d. (asta ptr a vedea daca bebe are alergie la vreun aliment) Succes!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII