Perioada de negatie a unui copil: cum ne descurcam si sfaturi practice

Perioada de negatie a unui copil: cum ne descurcam si sfaturi practice

Perioada de negatie a unui copil: cum ne descurcam si sfaturi practice

  • Perioada de negatie este o etapa din dezvoltaea unui copil cand realizeaza ca are o proprie parere si ca se poate face auzit. Deci, e momentul cand brusc ...isi doreste sa isi afirme unicitatea proaspat descoperita ... si cum altfel decat opunandu-se vointei parintilor...Iata ce trebuie sa stie parintii despre aceaste crize de negatie din jurul vastei de 2 anisori si cum trebuie reactionat - in situatii practice.

- despre perioada de negatie a unui copil: cum ne descurcam si sfaturi practice, veti citi:
Perioada de negatie a copilului
Cand se manifesta perioada de negatie
Devine copilul mai dificil in perioada de negatie?
De ce e importat sa stim cum reactionam cu copilul in perioada de negatie
Cum poate incepe o criza de isterie?
Sfaturi la obiect despre cum trebuie reactionat in diverse momente de negatie:
Copilul-rege (printisor): afla daca ai si tu unul acasa
Forum dedicat psihologiei copilului

Perioada de negatie a copilului

Perioada de negatie este o etapa din dezvoltaea unui copil cand realizeaza ca are o proprie parere si ca se poate face auzit. Deci, e momentul cand isi doreste sa isi afirme unicitatea proaspat descoperita ... si cum altfel decat opunandu-se vointei parintilor...

Cand se manifesta perioada de negatie

Psihologii plaseasa aceasta perioada in jurul varstei de 2 ani a copilului si coincide cu dezvoltarea brusca a simtului proprietatii. Odata ce se simte stapan pe jucarii ... incepe sa isi manifeste, incetul cu incetul si instinctul de negatie.
Daca initial copilul isi manifesta instinctul de negatie din pura placere ... negocierile devin tot mai dificile cu mica/micul printesa/print.

Psihologii fac referire la aceasta perioada cu expresia: teribila varsta de 2 ani.

Util de citit: Cum abordam manifestarile de tip negativist (1-3 ani)

Devine copilul mai dificil in perioada de negatie?

Ei bine, devine copilul mai dificil in perioada aceasta teribila de negatie? Nu neaparat mai dificil cat mai 'indaratnic' ca un magarus. Iar aici intervina capacitatea parintilor de a rezolva crizele de negatie ale copilului. Parintii care nu se simt deloc deranjati sau impresionati de noile manifestari de forta ale copilului - ii vor arata astfel ca nu pot fi manipulati prin intermediul acestor crize. Attfel, copilul isi va da repede seama de faptul ca isi poate face mai mult rau decat bine se isi va potoli incetul cu incetul pornirire de emnacipare si negatie.

De ce e importat sa stim cum reactionam cu copilul in perioada de negatie

Exact in acesta perioada de negatie a copilul, reactia parintilor este extem de importanta.

Parintii care nu stiu sa reactioneze corect, din diverse motive - ii vor da copilul semnale gresite si nu vor mai reusi sa devina stapani pe situatie.
Parintii care se gasec in astfel de situatii sunt de obicei persoane care au probleme in raporturile de autoritate cu copilul. Sunt acei parinti care consideta ca e doar o criza sau o perioada dificila si va trece ... lasand copilul sa isi manifeste plenar crizele de autoritate. Ei bine, aceste crize nu se vor atenua, opozitia copulului se va intensifica si va deveni tot mai tiranica, persistand mult dupa perioada considerata normala...

Cum poate incepe o criza de isterie?

Poate ca intr-un anumit moment va bucurati impreuna cu copilul de masa la restaurant, iar in clipa urmatoare protesteaza, scanceste si tipa cat il tin plamanii din cauza ca i s-a indoit paiul din paharul cu suc. Apar scene de groaza, zbieraturi, lacrimi mari de crocodil si multa energie depusa. Pare de ne-oprit. Mai ales copiii intre 1 si 3 ani sunt predispusi unor astfel de episoade.

Crizele de isterie sunt reactii de frustrare.  Desi v-ar putea ingrijora posibilitatea de a creste un mic tiran, linistiti-va – la aceasta varsta, este putin probabil sa faca o criza de isterie numai pentru a fi manipulativ. Mai probabil, are o cadere ca reactie a frustrarii citeste mai departe despre crizele de isterie si cum trebuie sa reactionam aici,

Sfaturi la obiect despre cum trebuie reactionat in diverse momente de negatie:

Ce facem cand copilul tipa si urla
Cum ii cumintim pe copiii neastamparati?
Cand copilul atinge si sterpeleste obiectele periculoase
Cand copilul arunca mancarea si tacamurile in mod intentionat
Cand copilul musca si / sau loveste
Cand copilul se agita si se enerveaza in timp ce este imbracat

Copilul-rege (printisor): afla daca ai si tu unul acasa

Va mai aduceti aminte de Goe? I se mai spune copil-rege si este un copil care a luat puterea in casa si ale carui dorinte sunt suverane pentru ca parintii nu au stiut sa isi impuna legea de la inceput.

Citeste lista prin care vei afla daca ai si tu acasa un copil-rege.

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate 2016,  referinte: Francois Dumesnil: Questions des parents responsables

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Perioada de negatie a unui copil: cum ne descurcam si sfaturi practice.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Clubul scutecelor (1-4 ani)

Clubul scutecelor (1-4 ani)

Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 1 la 4 ani.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
La bucatarie

La bucatarie

Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!
PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII