Accesele de furie ale copiilor: ce putem face si ce nu trebuie sa facem

Accesele de furie ale copiilor: ce putem face si ce nu trebuie sa facem

Accesele de furie ale copiilor: ce putem face si ce nu trebuie sa facem

Accesele de furie sau acele crize de isterie cu lacrimi de crocodil sunt un fapt de viata atunci cand ai un copil ce trece prin faza de negatie.

Iata niste strategii inteligente care pot ajuta la calmarea situatiei, cum ne comportam in mijlocului unui asfel de spectacol isteric - ce putem face si NU trebuie sa facem.

 


 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cand incep accesele de furie (tantrum)
De ce au loc accesele de furie
9 moduri de a face fata comportamentului isteric al unui copil
Interdictiile temperamentului isteric
Pastrarea copilului in siguranta in timpul unul acces de furie

Accesele de furie sau acele crize de isterie,  sunt un fapt de viata atunci cand ai un copil

Din nefericire, accesele de furie sau acele crize de isterie cu lacrimi de crocodil sunt un fapt de viata atunci cand ai un copil ce trece prin faza de negatie. Iata cum sa le previi si cum sa le faci fata - cu ce poti si ce nu poti face ...

Un minut copilul tau este cat de fericit poate fi el; urmatorul minut este o minge de furie - urland, zbatandu-se, fiind violent si iesind de sub control. In special dupa varsta de 16 luni, Isteriile fac parte din manifestarile cotidiene ala copilului.

De ce? Pune-te in papucii micutului tau: Poate fi cu adevarat frustrant sa nu poti transmite ceea ce vrei sau sa-ti privesti blocul turn connstruit cu atentie daramandu-se din cauza mainilor care te impiedica. Citeste mai departe pentru a afla strategii inteligente de prevenire a istericalelor, plus sfaturi pentru a le face fata atunci cand sunt inevitabile.

Cand incep accesele de furie (tantrum)

In ciuda "teribilului al doilea anisor de viata," temperamentul isteric poate incepe mai devreme de implinirea varstei de 12 luni si continua pana dupa 3 sau 4 ani - desi apare cel mai frecvent in al doilea sau al treilea anisor de viata.

De ce au loc accesele de furie

Isteriile copiilor au o serie de cauze:

• Frustrarile unui copil fata de propriile sale abilitati limitate de a-si exprima sentimentele si de a comunica prin cuvinte
• Nevoia de a-si afirma independenta
• Sentimentul lipsei de control
• Prea putine sau prea multe limite
• Foamea, oboseala, suprastimularea si plictiseala

Prevenirea temperamentului isteric al copiilor in timp ce unele isterii sunt inevitabile, cateva strategii inteligente pot ajuta la calmarea lor:

• Lucreaza cu personalitatea copilului tau. Multor copii, pastrarea unui program regulat al meselor, al somnului din timpul zilei si al orei de culcare seara le ofera sentimentul de a sti la ce se pot astepta in momente diferite ale zilei - ceea ce ii face sa se simta mai siguri, in control si mangaiati. Cu toate acestea, alti copii prospera in spontaneitate - deci daca al tau copil pare sa fie stresat din cauza programului, mai usureaza-l putin.
• Alungarea celor "4 sentimente de temut". Foamea, oboseala, plictiseala si suprastimularea, acestea sunt. Aceasta inseamna evitarea programului prelungit sau planificarea unei excursii mari (cum ar fi mersul la cumparaturi) inainte de culcare. si asigura-te ca iesi din casa cu burtica plina a copilului tau - si cu gustari sanatoase si cu o jucarioara sau o carte favorita lui.
• Redu necesitatea de a spune "nu." Aceasta inseamna educarea copilului acasa (pentru a nu trebui sa spui intruna "Nu, nu atinge asta!") si stabilirea limitelor clare.
• Ofera copilului posibilitatea de alegere ori de cate ori este posibil. Posibilitatea de a lua decizii ("Vrei sa mananci cereale sau iaurt in aceasta dimineata?") ajuta un copil sa se simta in control.
• Nu spune "poate." in traducerea copiilor, "poate" inseamna "da." in schimb, spune "da" sau "nu," ori negociati un compromis.

9 moduri de a face fata comportamentului isteric al unui copil

Probabil ai invatat deja, la modul greu, ca, uneori, toata pregatirea din lume nu functioneaza: Copiii mici se pot topi oricand si oriunde. Deci, daca nu exista nici un motiv pentru care copilul tau are un acces de furie, insa, totusi, rabufneste, este posibil sa ai mai mult succes cu una dintre aceste strategii de imblanzire a isteriilor celor mici. Nu uita ca sincronizarea este totul: Cele mai multe metode de distragere a atentiei functioneaza foarte bine daca le folosesti imediat ce copilul incepe sa-si piarda calmul. Daca astepti pana cand furia sa se afla in floare, va fi prea greu sa-l calmezi pentru a va juca.

parinte

1. Jucati un joc

Incearca sa-ti angajezi copilul intr-un joc foarte simplu, ca "I Spy," care functioneaza perfect in locuri in care asteptarea este implicata (ca DMV sau aeroport). Acest joc functioneaza pe doua niveluri: Este o distragere a atentiei, deci este posibil ca orice iti streaseaza copilul sa faca un pas in spate in favoarea distractiei. in al doilea rand, crizele de furie sunt de cele mai multe ori un strigat dupa atentie, deoarece sunt un raspuns la frustrare.

2. Fa-ti copilul sa rada

Rasul elibereaza tot felul de chimicale de buna dispozitie in creier si inabusa stresul ce cauzeaza furia - deci, fa ceva prostesc. De exemplu, daca al tau copil nu va sta linistit pentru a-i schimba scutecul, pune-ti un scutec curat pe cap. Daca refuza sa-si bea laptele, ia o banana in maini si efectueaza un apel telefonic. Partea buna la a face un copil mic sa chicoteasca este ca nu e chiar asa de greu.

3. Ascunde-te

Nu te du departe, desigur, si ramai in raza de vizualizare a copilului, dar ascunde-te repede in spatele unui stalp sau a unui raft de haine. Dupa o secunda, iesi de acolo cu un "Cucu Bau" si un zambet. Micutul tau speriat, apoi linistit, probabil va rade si va dori sa repeti aceeasi miscare.

4. Cauta

Joc foarte inetresant efectuat de la distanta. Uita-te pe furis, apoi murmura, "Este un ponei?" Dupa cateva minute de privit in jur, amandoi puteti concluziona ca nu, probabil nu era poneiul. E ciudatel, dar foarte eficient.

5. Permite lucrurile interzise

Majoritatea copiilor mici sunt fascinati de accesoriile celor mari - portofele, cheile de la masina, telefoane mobile si altele. Daca esti intr-un loc in care telefonul nu se va strica daca va fi aruncat (precum cabinetul cu mocheta al medicului) si cheile nu se vor pierde (precum in separeul unui restaurant), ia in considerare surprinderea copilului tau morocanos prin acordarea sansei de a se juca cu un obiect ce in mod normal ii este interzis. Dar ai grija ca, daca va trebui sa iei inapoi ceea ce ai oferit, vei avea garantat parte de un mic acces de furie. Deci, asigura-te ca locul in care va aflati este corect si ca poti renunta la ceea ce i-ai oferit pana plecati din acel loc.

6. Vorbeste incet

Abtine-te de la incercarea de a tipa la bebelusul tau si incearca, in schimb, sa ii vorbesti in soapta, intr-o voce blanda si calma. (Sfat: Acest lucru va functiona numai daca el se uita la tine.) Imediat ce copilul va realiza ca tu vorbesti, probabil ca se va linisti incercand sa isi dea seama de ce ii vorbesti atat de linistit. Aigura-te ca spui ceva linistitor, precum "imi pare rau ca esti atat de suparat. De ce nu mergem noi la o plimbare?" Nu te baza prea des pe acest truc, caci ar putea inceta sa mai functioneze.

7. Ofera-i un umar rece, adica incearca sa il ignori

Uneori, drama excesiva este un pic falsa. In timp ce copilul tau poate fi frustrat, el stie, de asemenea, ca atunci cand plange sau se agita va primi atentie. Daca ti se pare ca asa se intampla si daca observi ca micutul nu este stresat in mod deosebit, incearca sa il ignori atunci cand se poarta asa si continua ceea ce faci. Poti chiar sa murmuri sau sa canti tare pentru ca el sa priceapa mesajul. Atat timp cat nu face ceva daunator pentru el sau mediul inconjurator, aceasta poate fi o modalitate foarte eficienta de a escalada un acces de furie.

8. Fii perseverent

Repetarea acelorasi cuvinte poate ajuta la risipirea isteriei copilului. Deci, ramai calm si nu da inapoi. De exemplu, daca copilul tau face figuri atunci cand nu ii dai fursecuri chiar inainte de cina, raspunsul tau ar trebui sa fie acela de repetare a regulii, din nou si din nou: "Nu mancam fursecuri inainte de cina. Nu mancam fursecuri inainte de cina." Trucul consta in a fi cat mai perseverent si mai calm posibil. Pastreaza-ti vocea, chiar si expresia faciala, neutra. El va intelege ca tu tii la afacere si ca nu va castiga o marire - sau un fursec - de la tine inainte de cina.

9. Tine-l in brate

Atunci cand un acces de furie se transforma intr-un adevarat tipat, nici o maimutarie, rationament sau non-reactie nu vor functiona. Daca al tau copil este extrem de suparat, nu va fi capabil sa te vada sau sa te auda. Dar bazarea pe puterea atingerii tale poate fi linistitoare, mai ales ca pierderea controlului poate fi infricosatoare pentru un copilas. Asa ca ia-ti in brate copilul si imbratiseaza-l ferm, dar cu blandete. Bonus: O imbratisare poate topi orice manie sau frustrare pe care le ai si tu.

Interdictiile temperamentului isteric

Cateva lucruri pe care sa nu le uiti in timp ce calmezi accesele de furie:

• Orice ai face - nu da curs cererilor copilului. Aceasta i-ar invata doar ca accesele de furie sunt un mijloc pentru a obtine ceea ce vor. Daca esti in public si copilul nu se calmeaza, ia in considerare incetarea acelei iesiri.
• Evita pedepsele fizice. Aceasta nu este niciodata o idee buna, fiind riscanta mai ales atunci cand emotiile sunt mari si esti in pericolul de a pierde controlul.

Pastrarea copilului in siguranta in timpul unul acces de furie

Daca al tau copil este scapat de sub control fizic (bate si loveste), muta-l intr-un loc sigur. Ridica-l ferm (fara al tarai sau trage). Daca esti intr-un loc public, scoate-l afara sau du-l in masina. Daca acest lucru nu este posibil, tine-ti copilul strans pentru a nu se putea rani singur. (Unii copilasi se calmeaza atunci cand sunt tinuti strans in brate.)

Vorbeste cu medicul copilului tau daca accesele sale de furie sunt:

• Frecvente (de doua sau mai multe ori pe zi)
• Acompaniate de sentimente de furie, tristete sau neputinta intense
• Urmate de comportamente ingrijoratoare, precum agresivitatea, probleme de somn, refuzul mancarii si/sau anxietate de separare extrema
• Regulate dupa varsta de 4 ani
• Sub forma comportamentului violent ce dauneaza copilului insusi, altor oameni sau obiectelor

De asemenea, discuta cu medicul copilului tau sau chiar cu medicul tau daca ai probleme in a-ti controla furia sau nu reusesti sa te descurci cu isteriile copilului tau. Aminteste-ti, nu trebuie sa faci asta singur/a!

Tantrumul copilului sau plansul programat: cum le prevenim eficient

Tantrumurile sau crizele de plans necontrolat ale copilului - sau valuri mari de emotie cu care se confrunta parintii oricarui copilas dupa 2 anisori ... Asadar, copilul face o criza de furie in public iar noi, parintii trebuie sa stim cum sa ii facem eficient fata. Iata cateva sfaturi foarte bune ...

Citeste mai departe articolul complet AICI

Sfaturi la obiect despre cum trebuie reactionat in diverse momente de negatie:

Ce facem cand copilul tipa si urla
Cum ii cumintim pe copiii neastamparati? 
Cand copilul atinge si sterpeleste obiectele periculoase 
Cand copilul arunca mancarea si tacamurile in mod intentionat
Cand copilul musca si / sau loveste
Cand copilul se agita si se enerveaza in timp ce este imbracat 

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Forum dedicat psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

autor: Echipa Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Psihologilor Desprecopii.com 
Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII