Jogging-ul in timpul sarcinii: beneficii si riscuri - sfatul medicului

Jogging-ul in timpul sarcinii -  beneficii si riscuri - sfatul medicului

Jogging-ul in timpul sarcinii: beneficii si riscuri - sfatul medicului

Alergatul sau jogging-ul - este o metoda simplă si eficienta prin care iti lucrezi corpul si inima, oferindu-ti un impuls mental si fizic atunci cand te simti obosită. In plus, la fel ca si mersul pe jos, este usor de integrat in programul tau. Este insa jogging-ul un sport sigur pe perioada sarcinii? Care sunt beneficiile si riscurile in cele trei trimestre de sarcina?

Iata tot ce trebuie sa stii despre jogging-ul in timpul sarcinii - cu sfatul medicului.

Jogging-ul in timpul sarcinii, veti citi:
Care sunt beneficiile alergatului in perioada sarcinii?
Este sigur pentru mine sa alerg pe durata sarcinii?
Primul trimestru - Sfaturi
Al doilea trimestru - Sfaturi
Al treilea trimestru - Sfaturi
Semne de avertizare
Sportul in timpul sarcinii: ce e bine si ce nu
Sportul in timpul sarcinii influenteaza durata nasterii
Aplicatia Odiseea Sarcinii
Suport si grupuri de burtici
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Este OK sa alerg cand sunt insarcinata?

Iata o intrebare ce apare des pe forumul gravidutelor: Este OK sa alerg cand sunt insarcinata?

Raspunsul este: Depinde. Daca alergi regulat inainte de a ramane insarcinata, este bine sa continui atat timp cat iti iei niste masuri de precautie si mai intai te consulti cu medicul tau sau cu moasa.

Care sunt beneficiile alergatului in perioada sarcinii?

Mersul la alergat este o metoda rapida si eficienta prin care iti lucrezi corpul si inima, oferindu-ti un impuls mental si fizic atunci cand te simti obosit. In plus, la fel ca si mersul pe jos, este usor de integrat in programul tau.

Este sigur pentru mine sa alerg pe durata sarcinii?

Depinde. Daca alergi regulat inainte de a ramane insarcinata, este bine sa continui atat timp cat iti iei niste masuri de precautie si mai intai te consulti cu medicul tau sau cu moasa.

Sarcina nu este momentul potrivit in care sa incepi o rutina de alergat, conform lui Julie Tupler, asistent social, antrenor personal certificat si fondator al Maternal Fitness, un program de fitness pentru femeile insarcinate si pentru noile mamici din New York.

De asemenea, sarcina nu este momentul in care sa incepi sa te antrenezi pentru un maraton, un triatlon sau orice alta cursa, atentioneaza Tupler. “In primul trimestru de sarcina se formeaza organele majore ale copilului, iar supraincalzirea reprezinta o reala problema. Temperatura unei femei ar putea cauza probleme copilului in cazul in care creste prea mult, asa ca, de ce sa risti? In schimb, antreneaza-te pentru maratonul nasterii prin consolidarea muschilor abdominali si pelvieni”, spun ea.

Chiar daca esti insarcinata sau nu, alergatul poate fi daunator genunchilor tai. In perioada sarcinii, articulatiile tale slabesc, ceea ce te face mai predispusa la prejudicii. Deci, daca nu esti un alergator pasionat, probabil ca ar trebui sa stai departe de aceasta forma de sport cel putin pana cand se naste copilul tau. Acum focuseaza-te pe exercitii care sunt sigure pentru sarcina.

Primul trimestru - Sfaturi

Urmeaza masurile de precautie obisnuite, precum consumul de multa apa inainte si dupa, dar si in timp ce alergi. Deshidratarea poate reduce fluxul de sange de la nivelul uterului si poate chiar si sa provoace contractii premature.

Poarta pantofi care ofera mult sprijin picioarelor tale, in mod special in jurul gleznelor si al arcurilor. Investeste intr-un bun sutien de sport pentru a sustine bine sanii in crestere.

Al doilea trimestru - Sfaturi

Centrul tau de greutate se schimba pe masura ce creste burtica, facandu-te mult mai vulnerabila la alunecari si caderi. Pentru siguranta, incearca sa alergi doar pe loc plat.

Daca iti pierzi echilibrul, fa tot ce poti pentru a cadea corect, spune Tupler: Incearca sa cazi pe o parte sau pe spate, pentru a evita traume ale abdomenului. Sau poti sa-ti acoperi abdomenul cu bratele pentru a evita contactul dintre acesta si pamant.

Pe masura ce sarcina progreseaza, ia in considerarea alergatul pe o anumita pista. Nu numai ca acea pista sigura este mai benefica pentru articulatiile tale, insa te-ai putea simti mai in siguranta alergand intr-un loc in care nu vei ramane blocata in caz de urgenta.

Al treilea trimestru - Sfaturi

Fii la fel de atenta cum ai fost in primele doua trimestre de sarcina. Aminteste-ti: Daca te simti prea obosita pentru a merge la alergat, asculta-ti corpul si ia o pauza. Sa fii sedentar nu este sanatos, dar sa te fortezi prea mult este, de asemenea, daunator.

Cele mai avide alergatoare descopera ca ritmul lor de jogging scade considerabil in cel de-al treilea trimestru; o plimbare rapida poate fi o alegere mai buna in cazul in care nasterea nu este tocmai un moment indepartat.

Semne de avertizare

Nu alerga niciodata pana la epuizare sau pana cand prezinti dificultati de respiratie. Impingerea propriului organism pana la limite iti forteaza corpul sa utilizeze oxigenul care ar trebui sa ajunga la copil.

Opreste-te din alergat sau joggind imediat si suna-ti medicul sau moasa, in cazul in care prezinti oricare dintre urmatoarele simptome:

 Sangerare vaginala
 Dificultati de respiratie, mai ales atunci cand te odihnesti
 Ameteala
 Dureri de cap
 Dureri in piept
 Slabiciune musculara
 Durerea sau umflarea gambelor
 Travaliu prematur (contractii)
 Miscare scazuta a fatului
 Scurgeri de lichid din vagin
 

Sportul in timpul sarcinii: ce e bine si ce nu

Sportul si fitness-ul inainte, in timpul si dupa sarcina este o parte importanta a vietii de mamica moderna. Si in timpul sarcinii, este recomandat sa urmati o viata sportiva. Dar, este bine sa stiti exact ce este si ce nu recomandat. Urmand sfaturile de la Desprecopii.com si facand ceea ce va ajuta sa va simtiti bine, eforturile dumneavoastra de a face miscare vor contribui in mod sigur la sanatatea si bunastarea dumneavoastra si a bebelusului... deci: ramaneti in forma in timpul saptamanilor de sarcina.

Citeste mai departe ce e bine si ce nu la sportul in timpul sarcinii.

Sportul in timpul sarcinii influenteaza durata nasterii

Daca titlul nostru v-a intrigat sau vi s-a parut un pic neclar, ei bine il putem formula altfel.

Gravidutele care fac sport in timpul sarcinii au sansa de a avea o nastere mai usoara.

De fapt despre importanta sportului in timpul sarcinii avem multe informatii la Desprecopii. In plus, pentru a rediscuta acest aspect am apelat la opinia unui medic ginecolog ... mai departe


Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2022

referinte: WebMd si Journal of Medicine, USA 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII