Iată de ce și CUM privirile bebelușului pot semnaliza autismul

Iata de ce si CUM privirile bebelusului pot semnaliza autismul

Iată de ce și CUM privirile bebelușului pot semnaliza autismul

Privirile bebelușului pot semnaliza autismul. Iata in continuare concluziile unui studiu care constatat că nou-născuţii care au dezvoltat ulterior autism au început să petreaca mai puţin timp uitându-se la ochii oamenilor între varsta de 2 si 6 luni - evitandu-le privirea directa.

→ Despre cum se detectează autismnul incă din primul an de viață - veți citi mai multe detalii in cele ce urmează.

- veti citi:
Privirile bebelușului pot semnaliza autismul,
Nou-născuţii care au dezvoltat ulterior autism
Primele semne cunoscute ale dizabilității de a interactiona social
Primele posibile simptome ale autismului
Când ar trebui să se îngrijoreze parintii unui copil?
Despre autism si semnele autismului la copil
Iată câteva studii care arată că privința bebelușului poate fi un indicator al autismului:
 

Privirile bebelușului pot semnaliza autismul, afirmă un studiu

Când și cât timp copilul se uită la ochii celorlalți oferă cel mai vechi semnal comportamental cunoscut până în prezent care indica dacă un copil este susceptibil să dezvolte autism, spun oamenii de știință.

Într-un studiu publicat recent, cercetătorii care utilizează tehnologia de urmărire a ochilor au descoperit că micutii care au fost diagnosticati cu autism la vârsta de 3 ani au privit mai puțin la ochii oamenilor când erau în copilărie decât copiii care nu au dezvoltat autism. Dar, contrar așteptărilor cercetătorilor, diferența nu a fost evidentă la naștere. A apărut în următoarele câteva luni, iar experții în autism au spus că aceasta ar putea sugera o fereastră în care progresul spre autism poate fi oprit sau încetinit.

Nou-născuţii care au dezvoltat ulterior autism au început să petreaca mai puţin timp uitându-se la ochii oamenilor între 2 si 6 luni

Studiul, publicat online în revista Nature, a constatat că nou-născuţii care au dezvoltat ulterior autism au început să petreaca mai puţin timp uitându-se la ochii celor din jur între 2 si 6 luni şi au acordat mai puţină atenţie ochilor, în timp ce creşteau. Pe de cealalta parte, bebelușii care nu au dezvoltat autism au privit din ce în ce mai mult ochii oamenilor până la aproximativ 9 luni și apoi și-au păstrat atenția asupra ochilor destul de constant în copilărie.

Primele semne cunoscute ale dizabilității de a interactiona social

Copiii a căror fixare a ochlor celor care le vorbesc scade cel mai repede sunt cei care mai tarziu sunt cei mai afectaţi din punct de vedere social şi prezintă cele mai multe simptome, a spus dr. Jones, director de cercetare la centrul de autism. "Acestea sunt primele semne cunoscute ale dizabilității sociale și sunt asociate cu rezultatul și cu severitatea simptomelor. Scopul nostru final este să transformăm această descoperire într-un instrument de identificare timpurie a copiilor cu autism.

Diferenţele de urmărire a ochilor nu sunt ceva ce parintii şi pediatrii ar putea să perceapă fără tehnologia şi expertiza unei clinici de autism, a spus dr. Jones. "Nu vrem să-i îngrijorăm pe părinţi că dacă un copil nu îi priveşte mereu în ochi, este o problema", a spus el. "Nu este. Copiii se uită peste tot."

Terapiile pentru autism nu au fost încă dezvoltate pentru copiii mici, dar există eforturi de adaptare a terapiei comportamentale intensive astfel încât să poată fi utilizată la copii mici ca cei de 12 luni.

Diagnosticul de autism a crescut de  la un copil din 150 în 2002 la unul din 88 în 2018. Motivele sunt neclare, deși unii factori ar putea fi o mai bună conștientizare a tulburării și un număr tot mai mare de tați mai în vârstă.

"Studiul este bine făcut și foarte important", a spus dr. Geraldine Dawson, director al Centrului pentru Diagnosticul și Tratamentul Autismului de la Universitatea Duke. Ea a spus că este de remarcat faptul că "de vreme ce acești copii arată normal; acest lucru ne ofera un indiciu asupra dezvoltării creierului. "

Ea a spus că o posibilă explicaţie a fost că de la inceputul vietii, activităţi precum privirea feţelor  sunt in esenţă reflexe "controlate de regiunile corticale inferioare ale creierului care sunt probabil intacte" la copiii cu autism. Dar, "pe măsură ce se dezvoltă creierul, bebelușii încep să folosească aceste comportamente într-un mod mai intenționat. Ei pot să privească la ce vor să se uite. Credem că aceste regiuni corticale superioare sunt cele care nu funcționează la fel" ca  în cazul copiilor normali.

Dr. John N. Constantino, psihiatru pediatru si medic pediatru la Universitatea Washington din St. Louis, a declarat ca studiul a arătat că "copiii care dezvolta autism sunt în cea mai mare parte predispuşi să facă o gramadă de lucruri în primele luni". Poate pentru că genele care dau autism încep să deraieze dezvoltarea tipică după aceea, astfel încât "ceea ce privești moment de moment, zi de zi, secundă după secundă, este complet diferit de cum alți copii se uită, și experiența cumulativă este cea care te trimite în traiectoria autismului. Aici vei gasi lista completa cu semnele autismului la copil.

Cercetătorii au descoperit că copiii care au dezvoltat autism au acordat mai multă atenție gurii și au acordat o atenție sporită corpului de-a lungul anilor, când copiii tipici au devenit mai puțin interesați de aceasta. Și mai evident este faptul că copiii care au dezvoltat autism au privit mai mult la obiecte după primul an, în timp ce interesul  copiilor tipici faţă de obiecte a scăzut.
"Măsurăm ce văd copiii, dar, mai important, măsurăm ceea ce nu văd", a spus dr. Jones.
Dr. Dawson a spus că privirea la oameni îi învață pe copii despre "expresii faciale, limbaj și gesturi. În cazul în care copilul care dezvoltă autism acordă atenție obiectelor, el pierd într-adevăr acele oportunități. "

Experţii au spus că înainte de acest studiu,cercetările au aratat că semnele potenţiale ale autismului - inclusiv diferenţele de temperament, contactul vizual şi scoaterea în evidenţă a obiectelor - ar putea fi detectate târziu in primul an de viaţă al copilului. Cele mai multe cazuri de autism la copii sunt diagnosticate la vârste cuprinse între 3 și 5 ani, deși Academia Americană de Pediatrie recomandă urmărirea  copiilor la vârste cuprinse între 18 și 24 de luni.

Medicii cercetatori susțin utilizarea eventuală a urmăririi ochilor și a altor măsuri în topurile de creștere a dezvoltării sociale, similare cu diagramele de înălțime și greutate. Totuși, autorii și alți experți au avertizat că rezultatele au necesitat confirmarea la mai mulți copii.

Pe de alta parte, autismul este atât de complex și variat încât este puțin probabil ca urmărirea ochilor să identifice fiecare condiție din spectrul autismului, spune dr. Zwaigenbaumi. Dartot ei sunt de parere ca studiul a ajutat la ilustrarea nevoii de terapii pentru a creşte angajamentul social în rândul copiilor foarte mici ", fie prin intensificarea experienţei pentru ei, fie făcând terapia plăcută în alte moduri

"Este intr-adevar o oportunitate pentru a vedea daca am putea face unele intervenţii preventive", a spus dr. Sally Ozonoff, vicepreşedinte pentru cercetare în psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Institutul MIND de la Universitatea din California, Davis, USA. "Poate ai putea să previi ca micuţul tău să nu se îndrepte spre acel declin, pentru a nu se transforma în autism." Citeste pe larg Identificarea autismului inca din primele 6 luni de viata a copilului

Primele posibile simptome ale autismului

Iata o lista cu posibile simptome ale autismului, despre care medicul pediatru te va intreba in cazul in care ai suspiciuni in legatura cu comportamentul bebelusului tau. Nu uita totusi ca este vorba de niste semne relative, care pot fi alarme false, asa ca nu intra in panica, ci mai degraba incearca sa vezi toate aspectele problemei.

2 - 3 luni - nu are un contact vizual frecvent cu persoanele din jur
3 luni - nu zambeste cand te vede sau cand te aude
6 luni - nu rade si nu are expresii faciale care sa exprime bucuria
8 luni - nu intoarce capul in directia in care il intorci tu atunci cand te uiti dupa altceva in timp ce vorbesti cu el.
9 luni - nu silabiseste cuvinte.
1 an - nu isi intoarce privirea spre tine atunci cand il strigi pe nume
1 an - desi nu silabiseste, este iritat de sunetele din jur
1 an - nu leaga deloc asa-zise conversatii cu vocale si consoane cu tine
1 an - nu spune inca ”pa”
1 an - nu este capabil sa se uite intr-un punct anume pe care i-l arati
16 luni - nu rosteste constient niciun cuvant
18 luni - nu arata cu degetul lucruri care il intereseaza
24 luni - nu rosteste nicio propozitie din 2 cuvinte

Când ar trebui să se îngrijoreze parintii unui copil?

Deci cand ar trebui parintii unui copil sa se ingrioreze daca suspecteaza un comportament ciudat la copil? Specialistii sunt de pare ca foarte devreme, când încă nu a împlinit un an copilul. Faptul că nu priveşte în ochi mama care vine spre el să-l prindă în braţe, o 'şterge' cu privirea, cum zicem noi, nu răspunde cu acea faţă luminoasă când o vede, în momentul când mama îl strigă (la vârsta de şapte - nouă luni) copilul nu reacţionează la nume.

De obicei, când se aude strigat, copilul întoarce capul stânga - dreapta. Apoi, se vede mai bine la un an - un an şi un pic, când copiii rămân în jocul lor şi nu reacţionează. Stau singurei într-un colţ de cameră, iar pe părinţi nu-i deranjează că sunt singuri. Au jocuri stereotipe, numai într-un anumit fel se joacă

Iată câteva studii care arată că privința bebelușului poate fi un indicator al autismului:

🔸 "Autism Spectrum Disorder and Eye Contact: A Review of the Literature" de J.R. McPartland, J.S. Dawson și R.W. Meltzoff (2009)
🔸 "Eye Contact in Infants at Risk for Autism Spectrum Disorders" de C.M. Lord, A.C. Risi, R.H. Schultz, M.W. Aylward, S.J. Risi, J.L. Pickles, J.A. Constantino, E.A. Anderson, V.C. Hall și M.C. Hotz (2000)
🔸 "Eye Contact in Toddlers with Autism Spectrum Disorder" de S.K. Rogers, J.W. Pelphrey, C.M. Dawson, S.J. Risi și R.W. Meltzoff (2004)

Aceste studii au arătat că bebelușii cu autism sunt mai puțin susceptibili să privească în ochi, să urmărească cu privirea obiectele în mișcare și să răspundă la zâmbetele sau strigătele oamenilor. Aceste deficite în privința pot fi observate încă de la vârsta de 12 luni.

Despre autism si semnele autismului la copil mai puteti citi:

Autismul copilului: semne precoce de recunoastere
Semne ale autismului - infografic
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Este autismul supra-diagnosticat?
Copiii cu autism au mai multe metale toxice in sange

 autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Ana-Maria
    Ana-Mariatrimis la 25/7/2022

    Imi amintesc cat de stresata eram in primul an, fix pe subiectul asta. Urmaream orice detaliu, evolutie, mergeam des la pediatru :)) Foarte util acest studiu

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII