Alaptarea si abcesul mamar - simptome si tratament plus experienta personala a unei mamici

Alaptarea si abcesul mamar - simptome si tratament plus experienta personala a unei mamici
Cand fetita mea avea 11 luni - am facut un abces mamar. A inceput de la o mastita care tocmai o avusesem cu cateva zile in urma iar din cauza unui canal galactorfor infundat - s-a transformat in abces mamar. Infectia a progresat si inflamatia ajusese de marimea unui kiwi - a fost oribil, zona era foarte dureroasa - mai ales când sânii erau plini sau dacă fiica mea atinge sanul în timpul alăptării, iar întregul meu sistem imunitar era foarte dat este cap.
Alaptarea si abcesul mamar - simptome si tratament plus experienta personala a unei mamici.
veti citi
Alaptarea si abcesul mamar - experienta mea
Simptomele unui abces mamar
In timpul tratamentului
Ce am aflat din experienta altor mame
Alaptarea si abcesul mamar - experienta mea
Imediat dupa ce m-am intors la munca, cand fetita mea avea 11 luni - am facut un abces mamar. A inceput de la o mastita care tocmai o avusesem cu cateva zile in urma iar din cauza unui canal galactorfor infundat - s-a transformat in abces mamar. Infectia a progresat si inflamatia ajusese de marimea unui kiwi - a fost oribil, zona era foarte dureroasa - mai ales când sânii erau plini sau dacă fiica mea atinge sanul în timpul alăptării, iar întregul meu sistem imunitar era foarte dat este cap.
Medicul meu de familie m-a sfatuit sa imi intarc fetita. Nu am vrut si am continuat sa ma informez.
Am căutat pe internet, fără prea mult noroc informatii despre abcesul mamar dar din fericire, acestea nu sunt prea obișnuite. Am aflat insa ca abcesele sunt rare, apar la 3-11 la sută dintre femeile care au mastită infecțioasă. Abcesele se pot dezvolta si exista specific unde se infunda un anume canal galactofor.
Citeste Mastita si blocarea ductelor sanului: simptome, tratament si prevenire
Simptomele unui abces mamar
- O galma de puroi ce poate fi eliberată in exterior (supurație), prin glanda mamară, sub presiune sau spontan
- poate fi legat de un obstacol la nivelul ductelor („canalele” din care este formată glanda, care poate supura)
- poate fi localizat subcutanat, subareolar, interlobular (între canalele din care este formată glanda), retromamar (la nivelul planurilor profunde), central (lobar, simplu sau multiplu:
- Glanda mamară este formată din mai mulți lobuli;- pot fi afectați unul sau mai mulți); cea mai frecventă localizare este cea subareolară
- se manifestă prin dureri, roșeață locală, umflarea locală a sânului, creșterea temperaturii la nivel local
- lichidul scurs din mamelon lasă o pată galbenă (semnul Budin)
- poate fi însoțit și de mărirea ganglionilor regionali
Abcesele pot fi diagnosticate fie prin palpare fie prin ecografie. Dacă veti face o ecografie, asigurați-vă că vă goliți sânii cât mai mult înainte de test, pentru ca tehnicienii să poată citi mai ușor rezultatele. Dacă aveți un abces aspirat, rugați medicul să examineze lichidul care este extras pentru a putea fi prescris un antibiotic adecvat.
Abcesele pot fi tratate uneori doar prin aspirație, dar uneori trebuie drenate chirurgical (numite incizie și drenaj). Un astfelde drenaj se poate face cu ajutorul unui anestezic local, fie în general. Este important să solicitați ca orice incizie să fie făcută radial (de la piept în direcția sfârcului) în loc de areola. Multe intervenții chirurgicale la sân se fac în jurul areolei din motive estetice, dar aceasta reduce mai multe conducte de lapte și poate afecta alimentarea cu lapte. După o astfel de interventie, incizia este lăsată deschisă și pansata cu un pansament, astfel încât să poată continua să se scurgă și să se vindece din exterior în interior.
In timpul tratamentului
Este important să alăptați sau să pompați sânul afectat în timp ce incizia se vidneca pentru a preveni angorjarea, astfel ameliorați presiunea asupra inciziei și ajutați la prevenirea reapariției mastitei.
Atâta timp cât locul abcesului nu îl împiedică pe bebe sa suga, (adică, nu dacă este foarte aproape de areolă sau sfârc), o mamă ar trebui să alăpteze pe sânul afectat. Dacă localizarea abcesului împiedică alăptarea directă, atunci este recomandat să exprimați laptele de la sânul afectat în timp ce incizia se vindeca pentru a preveni complicațiile (chiar dacă intenționați să vă înțărcați de la sânul respectiv după incizie). Am întâlnit o mamă care avea un abces foarte aproape de sfârc. Nu a fost în măsură să alăpteze în această parte și a lăsat laptele să sece pe partea afectată, dar a continuat să alăpteze doar pe partea cealaltă timp de multe luni.
Ce am aflat din experienta altor mame
Dintre cele trei mame cu care am vorbit înainte de operația mea - si avusesera abces mamar - experiențele lor variau. O mamă a reușit să se trateze la cabinetul medical - prin aspiratie cu seringa. O altă mamă a avut o incizie și drenaj sub anestezic general cu o noapte în spital. Alta a avut o incizie sub anestezic general și a avut o ședere de spital de 5 zile în timp ce a fost tratata cu morfină. (Ea a spus că abcesul ei s-a dezvoltat după o reducere a sânului afectat.) Deci, starea și tratamentul abceselor sunt, evident, foarte individuale.
Am avut abcesul meu aspirat, dar abcesul a revenit așa că am avut un interventie de incizie sub un anestezic local. Incizia si drenajul a fost dureros. În consultația mea inițială cu medicul - el mi-a spus practic că ar trebui să fiu mulțumita ca am alaptat pana la 11 luni si ca deoarece fiica mea manca si solide - nu mai are nevoie de lapte matern.
Chirurgul mi-a spus, în timp ce stăteam întinsa pe masă, că voi avea o asistentă care va veni acasa la 2-3 săptămâni pentru a-mi schimba pansamentul.
Am putut să alăptez chiar înainte și la doar câteva ore după operație. Am așteptat la spital aproximativ 3 ore înainte să mă întorc acasă să-mi alăptez copilul. Am încercat să pompez sânul afectat când am ajuns acasă, dar mi-a fost mai ușor să alăptez din cauza locului în care a fost incizia mea - un fel de pe interiorul / partea inferioară a sânului meu. Pompa a acoperit efectiv incizia și acest lucru a fost incomod. Am acoperit site-ul cu mâna când am alăptat, astfel încât India să nu-l lovească accidental. Nu s-a ținut de incizie și nici nu a avut niciun interes pentru pansament. A fost nevoie de incizia mea de aproximativ 2-3 săptămâni pentru a închide. În fiecare zi, o asistentă venea în casa mea pentru a-mi schimba pansamentul și a verifica cum se vindeca incizia. Ea va clăti incizia cu soluție salină sterilă, apoi va ambala incizia cu o bandă de ambalare.
Am început să mă simt mai bine imediat după operație, deoarece corpul meu nu mai lupta cu infecția din interiorul meu. De asemenea, faptul că ai făcut această presiune, a făcut și asistența mai confortabilă. Nu am avut absolut probleme cu productia de lapte iar incizia a fost foarte mică. Cicatricea mea are aproximativ un centimetru lungime.
În mod ironic, când am avut de-a face cu abcesul, fiica mea a decis că nu dorește nici o sticlă de lapte exprimată cât am fost plecată. Nu aveam cu adevărat nevoie să pompez lapte pentru ea, dar am continuat să fac acest lucru până când am fost încrezătoare că abcesul meu a fost vindecat complet. Nu mai pompez, dar fiica mea continuă să alăpteze dupa ce a implinit 2 ani.
O mamă care suferă de un abces la san - trebuie să se odihnească și să se lase să se vindece. Acesta este „mesajul” mastitei și al abceselor pentru fiecare mamă. Are nevoie să își adune fortele și să obțină același tip de sprijin pe care l-a avut în speranța în primele zile sau săptămâni după naștere.
Citeste in continuare Cele mai mari provocari ale alaptarii - confesiunile unei mamici
Ghid de alaptare
Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii.
Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica, dar ii oferim toate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate intampina la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2020
publicat pe Forumul Desprecopii - sectiunea Alaptarea Bebelusului
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 25:
Am o fetiță de 11 ani,are aslo mărit...există tratament homeopat ca sa îi scadă !??
Dar pe perioada alaptarii? Se pot face tratamente homeopatice cand alaptam? Nu este un risc pentru bebe?
un tratament homeopatic poate sa influenteze analizele de urina si sange?
Medicamentele homeopatice pot sa dea dependenta?
Pot sa apara conflicte intre doua medicamente homeopatice? Sau mai bine, putem trata doua afectiuni diferite cu doua medicamente separate?
Eu folosesc doua medicamente naturiste pentru tensiunea arteriala. Pot sa le combin sau trebuie sa consult doctorul?
Se pot lua şi alte medicamente pe perioada tratamentului homeopatic ? Adica putem sa combinam un tratament medicamentos clasic cu o varianta homeopatica?
Sunt medicamentele homeopatice testate la fel ca si celelalte?
Cat de repede actioneaza remediile homeopatice? La fel de repede ca si celelalte? Adica daca am o raceala sau o durere de cap am nevoie de mai multe medicamente homeopatice decat cele clasice? In general cele clasice sunt mai puternice si actioneaza rapid. Sau este doar o perceptie gresita a mea?
Nu am fost niciodata la un homeopat. Cum decurge o consultatie homeopatica?
In cazul alergiilor respiratorii, exista remedii homeopate eficiente? Multumesc!
Am un bebelus de 1 ani si 2 lun, merge la cresa din septembrie si de atunci tusesete mereu. Ce tratament homeopatic imi recomandati?
Am o infectie urinara de care nu pot sa scap si sunt si in a 6a luna de sarcina. Ce produse homeopate ar trebui sa folosesc pentru a nu imi afecta bebelusul?
Imi raspundeti va rog: Cum se alege medicul homeopat? Pe ce criterii? Cum putem verifica ce experienta are?
Se pot trata homeopatic alergii? De exemplu eu am o alergie la polen.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII