Alaptarea si abcesul mamar - simptome si tratament plus experienta personala a unei mamici

Alaptarea si abcesul mamar - simptome si tratament plus experienta personala a unei mamici

Alaptarea si abcesul mamar - simptome si tratament plus experienta personala a unei mamici

Cand fetita mea avea 11 luni - am facut un abces mamar. A inceput de la o mastita care tocmai o avusesem cu cateva zile in urma iar din cauza unui canal galactorfor infundat - s-a transformat in abces mamar. Infectia a progresat si inflamatia ajusese de marimea unui kiwi - a fost oribil, zona era foarte dureroasa -  mai ales când sânii erau plini sau dacă fiica mea atinge sanul în timpul alăptării, iar întregul meu sistem imunitar era foarte dat este cap.

Alaptarea si abcesul mamar - simptome si tratament plus experienta personala a unei mamici.

veti citi
Alaptarea si abcesul mamar - experienta mea
Simptomele unui abces mamar
In timpul tratamentului
Ce am aflat din experienta altor mame

Alaptarea si abcesul mamar - experienta mea

Imediat dupa ce m-am intors la munca, cand fetita mea avea 11 luni - am facut un abces mamar. A inceput de la o mastita care tocmai o avusesem cu cateva zile in urma iar din cauza unui canal galactorfor infundat - s-a transformat in abces mamar. Infectia a progresat si inflamatia ajusese de marimea unui kiwi - a fost oribil, zona era foarte dureroasa -  mai ales când sânii erau plini sau dacă fiica mea atinge sanul în timpul alăptării, iar întregul meu sistem imunitar era foarte dat este cap.

Medicul meu de familie m-a sfatuit sa imi intarc fetita. Nu am vrut si am continuat sa ma informez.

Am căutat pe internet, fără prea mult noroc informatii despre abcesul mamar dar din fericire, acestea nu sunt prea obișnuite. Am aflat insa ca abcesele sunt rare, apar la 3-11 la sută dintre femeile care au mastită infecțioasă. Abcesele se pot dezvolta si exista specific unde se infunda un anume canal galactofor.

Citeste Mastita si blocarea ductelor sanului: simptome, tratament si prevenire

Simptomele unui abces mamar

- O galma de puroi ce poate fi eliberată in exterior (supurație), prin glanda mamară, sub presiune sau spontan

- poate fi legat de un obstacol la nivelul ductelor („canalele” din care este formată glanda, care poate supura)

- poate fi localizat subcutanat, subareolar, interlobular (între canalele din care este formată glanda), retromamar (la nivelul planurilor profunde), central (lobar, simplu sau multiplu:

- Glanda mamară este formată din mai mulți lobuli;-  pot fi afectați unul sau mai mulți); cea mai frecventă localizare este cea subareolară

- se manifestă prin dureri, roșeață locală, umflarea locală a sânului, creșterea temperaturii la nivel local

- lichidul scurs din mamelon lasă o pată galbenă (semnul Budin)

- poate fi însoțit și de mărirea ganglionilor regionali

Abcesele pot fi diagnosticate fie prin palpare fie prin ecografie. Dacă veti face o ecografie, asigurați-vă că vă goliți sânii cât mai mult înainte de test, pentru ca tehnicienii să poată citi mai ușor rezultatele. Dacă aveți un abces aspirat, rugați medicul să examineze lichidul care este extras pentru a putea fi prescris un antibiotic adecvat.

Abcesele pot fi tratate uneori doar prin aspirație, dar uneori trebuie drenate chirurgical (numite incizie și drenaj). Un astfelde drenaj se poate face cu ajutorul unui anestezic local, fie în general. Este important să solicitați ca orice incizie să fie făcută radial (de la piept în direcția sfârcului) în loc de areola. Multe intervenții chirurgicale la sân se fac în jurul areolei din motive estetice, dar aceasta reduce mai multe conducte de lapte și poate afecta alimentarea cu lapte. După o astfel de interventie, incizia este lăsată deschisă și pansata cu un pansament, astfel încât să poată continua să se scurgă și să se vindece din exterior în interior.

In timpul tratamentului

Este important să alăptați sau să pompați sânul afectat în timp ce incizia se vidneca pentru a preveni angorjarea, astfel ameliorați presiunea asupra inciziei și ajutați la prevenirea reapariției mastitei.

Atâta timp cât locul abcesului nu îl împiedică pe bebe sa suga,  (adică, nu dacă este foarte aproape de areolă sau sfârc), o mamă ar trebui să alăpteze pe sânul afectat. Dacă localizarea abcesului împiedică alăptarea directă, atunci este recomandat să exprimați laptele de la sânul afectat în timp ce incizia se vindeca pentru a preveni complicațiile (chiar dacă intenționați să vă înțărcați de la sânul respectiv după incizie).  Am întâlnit o mamă care avea un abces foarte aproape de sfârc. Nu a fost în măsură să alăpteze în această parte și a lăsat laptele să sece pe partea afectată, dar a continuat să alăpteze doar pe partea cealaltă timp de multe luni.

Ce am aflat din experienta altor mame

Dintre cele trei mame cu care am vorbit înainte de operația mea - si avusesera abces mamar -  experiențele lor variau. O mamă a reușit să se trateze la cabinetul medical - prin aspiratie cu seringa.  O altă mamă a avut o incizie și drenaj sub anestezic general cu o noapte în spital. Alta a avut o incizie sub anestezic general și a avut o ședere de spital de 5 zile în timp ce a fost tratata cu morfină. (Ea a spus că abcesul ei s-a dezvoltat după o reducere a sânului afectat.) Deci, starea și tratamentul abceselor sunt, evident, foarte individuale.

Am avut abcesul meu aspirat, dar abcesul a revenit așa că am avut un interventie de incizie sub un anestezic local. Incizia si  drenajul a fost dureros. În consultația mea inițială cu medicul - el mi-a spus practic că ar trebui să fiu mulțumita ca am alaptat pana la 11 luni si ca deoarece fiica mea manca si solide - nu mai are nevoie de lapte matern.

Chirurgul mi-a spus, în timp ce stăteam întinsa pe masă, că voi avea o asistentă care va veni acasa la 2-3 săptămâni pentru a-mi schimba pansamentul.
 
Am putut să alăptez chiar înainte și la doar câteva ore după operație. Am așteptat la spital aproximativ 3 ore înainte să mă întorc acasă să-mi alăptez copilul. Am încercat să pompez sânul afectat când am ajuns acasă, dar mi-a fost mai ușor să alăptez din cauza locului în care a fost incizia mea - un fel de pe interiorul / partea inferioară a sânului meu. Pompa a acoperit efectiv incizia și acest lucru a fost incomod. Am acoperit site-ul cu mâna când am alăptat, astfel încât India să nu-l lovească accidental. Nu s-a ținut de incizie și nici nu a avut niciun interes pentru pansament. A fost nevoie de incizia mea de aproximativ 2-3 săptămâni pentru a închide. În fiecare zi, o asistentă venea în casa mea pentru a-mi schimba pansamentul și a verifica cum se vindeca incizia. Ea va clăti incizia cu soluție salină sterilă, apoi va ambala incizia cu o bandă de ambalare.

Am început să mă simt mai bine imediat după operație, deoarece corpul meu nu mai lupta cu infecția din interiorul meu. De asemenea, faptul că ai făcut această presiune, a făcut și asistența mai confortabilă. Nu am avut absolut probleme cu productia de lapte iar incizia a fost foarte mică. Cicatricea mea are aproximativ un centimetru lungime.

În mod ironic, când am avut de-a face cu abcesul, fiica mea a decis că nu dorește nici o sticlă de lapte exprimată cât am fost plecată. Nu aveam cu adevărat nevoie să pompez lapte pentru ea, dar am continuat să fac acest lucru până când am fost încrezătoare că abcesul meu a fost vindecat complet. Nu mai pompez, dar fiica mea continuă să alăpteze dupa ce a implinit 2 ani.

O mamă care suferă de un abces la san  - trebuie să se odihnească și să se lase să se vindece. Acesta este „mesajul” mastitei și al abceselor pentru fiecare mamă. Are nevoie să își adune fortele și să obțină același tip de sprijin pe care l-a avut în speranța în primele zile sau săptămâni după naștere.

Citeste in continuare Cele mai mari provocari ale alaptarii - confesiunile unei mamici

Ghid de alaptare 

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica, dar ii oferim toate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate intampina la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare 

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2020
publicat pe Forumul Desprecopii - sectiunea Alaptarea Bebelusului

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 25:

 1. Dumitrasc ionela
  Dumitrasc ionelatrimis la 22/3/2017

  Am o fetiță de 11 ani,are aslo mărit...există tratament homeopat ca sa îi scadă !??

  Raspunde la acest comentariu
 2. Cari
  Caritrimis la 15/12/2016

  Dar pe perioada alaptarii? Se pot face tratamente homeopatice cand alaptam? Nu este un risc pentru bebe?

  Raspunde la acest comentariu
 3. Ana
  Anatrimis la 15/12/2016

  un tratament homeopatic poate sa influenteze analizele de urina si sange?

  Raspunde la acest comentariu
 4. Arina
  Arinatrimis la 15/12/2016

  Medicamentele homeopatice pot sa dea dependenta?

  Raspunde la acest comentariu
 5. Alina
  Alinatrimis la 15/12/2016

  Pot sa apara conflicte intre doua medicamente homeopatice? Sau mai bine, putem trata doua afectiuni diferite cu doua medicamente separate?

  Raspunde la acest comentariu
 6. Cristian
  Cristiantrimis la 15/12/2016

  Eu folosesc doua medicamente naturiste pentru tensiunea arteriala. Pot sa le combin sau trebuie sa consult doctorul?

  Raspunde la acest comentariu
 7. IrinaMarin
  IrinaMarintrimis la 15/12/2016

  Se pot lua şi alte medicamente pe perioada tratamentului homeopatic ? Adica putem sa combinam un tratament medicamentos clasic cu o varianta homeopatica?

  Raspunde la acest comentariu
 8. Florin
  Florintrimis la 15/12/2016

  Sunt medicamentele homeopatice testate la fel ca si celelalte?

  Raspunde la acest comentariu
 9. Amelia Ion
  Amelia Iontrimis la 15/12/2016

  Cat de repede actioneaza remediile homeopatice? La fel de repede ca si celelalte? Adica daca am o raceala sau o durere de cap am nevoie de mai multe medicamente homeopatice decat cele clasice? In general cele clasice sunt mai puternice si actioneaza rapid. Sau este doar o perceptie gresita a mea?

  Raspunde la acest comentariu
 10. Laura. M.
  Laura. M.trimis la 15/12/2016

  Nu am fost niciodata la un homeopat. Cum decurge o consultatie homeopatica?

  Raspunde la acest comentariu
 11. Clara
  Claratrimis la 15/12/2016

  In cazul alergiilor respiratorii, exista remedii homeopate eficiente? Multumesc!

  Raspunde la acest comentariu
 12. Andreea
  Andreeatrimis la 15/12/2016

  Am un bebelus de 1 ani si 2 lun, merge la cresa din septembrie si de atunci tusesete mereu. Ce tratament homeopatic imi recomandati?

  Raspunde la acest comentariu
 13. Liliana
  Lilianatrimis la 15/12/2016

  Am o infectie urinara de care nu pot sa scap si sunt si in a 6a luna de sarcina. Ce produse homeopate ar trebui sa folosesc pentru a nu imi afecta bebelusul?

  Raspunde la acest comentariu
 14. Adi
  Aditrimis la 15/12/2016

  Imi raspundeti va rog: Cum se alege medicul homeopat? Pe ce criterii? Cum putem verifica ce experienta are?

  Raspunde la acest comentariu
 15. Alice
  Alicetrimis la 15/12/2016

  Se pot trata homeopatic alergii? De exemplu eu am o alergie la polen.

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII