7 beneficii ale nașterii naturale - explicate de medicul ginecolog

7 beneficii ale nasterii naturale - explicate de medicul ginecolog

7 beneficii ale nașterii naturale - explicate de medicul ginecolog

Nașterea naturală, cunoscută și sub denumirea de naștere vaginală, este procesul prin care un copil este adus pe lume prin canalul de naștere al mamei. Nașterea naturală este o metodă de naștere fiziologică și normală, care se desfășoară în mod natural, în absența intervențiilor medicale majore. Nasterea naturala este nasterea care ofera cele mai multe beneficii atat mamei cat si bebelusului. Printre altele, alaptarea bebelusului din primele ore dupa nastere este mai usoara si se creeaza o legatura mai puternica intre mama si bebelus.

Dar iata pe larg, 7 beneficii ale nasterii naturale, explicate de medicul ginecolog.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Nasterea este, adeseori, mai scurta
Epiduralele maresc, de multe ori, utilizarea interventiilor medicale
Alaptarea este mai usoara
Nasterea naturala este adeseori mai sanatoasa pentru mama si copil
Timp mai scurt de recuperare
O legatura mai stransa cu experienta nasterii
Nasterea naturala ofera putere

Nasterea naturala - nasterea cu cele mai multe beneficii pentru mama si bebelus

Atunci cand nu exista probleme de sanatate ale mamei sau indicatii specifice ale medicukui ginecolog pentru o altfel de nastere, nasterea naturala are multe beneficii ascunse de care multe femei aflate la varsta fertila ar trebui sa fie constiente.

In societatea noastra, medicamentele pentru durerile nasterii sunt atat de normale, incat majoritatea medicilor presupun ca o femeie in travaliu le va dori si chiar se astepta sa le primeasca. Chiar si in Romania, multe femei care aduc pe lume un copil uita ca nasterea este o experienta naturala pentru care, in cele mai multe cazuri,  nu au nevoie de interventie medicala. Milenii intregi femeile au nascut copii sanatosi in mod natural. Pentru aceasta au fost concepute corpurile noastre.

Avantajele nașterii naturale includ recuperarea mai rapidă după naștere, promovarea legăturii și atașamentului imediat între mamă și copil și reducerea riscurilor asociate intervențiilor medicale. Cu toate acestea, nu toate sarcinile și nașterile sunt potrivite pentru o naștere naturală și, în unele cazuri, intervenția medicală poate fi necesară pentru siguranța mamei și a copilului.

Sa trecem in revista unele motive pentru care multe femei opteaza pentru o nastere naturala.

Ca medic ginecolog, sfatul meu pentru nașterea naturală este să te pregătești fizic și mental, să fii bine informată și să ai încredere în capacitatea corpului tău de a naște. Participă la cursuri de pregătire prenatală, construiește-ți o rețea de suport și antrenează-te pentru travaliu. Stabilește-ți un plan de naștere și discută-l cu echipa ta medicală.

În timpul nașterii, concentrează-te pe respirație, relaxare și încredere în procesul natural al corpului tău. Fiecare naștere este unică, așa că fii deschisă și flexibilă în adaptarea planului în funcție de circumstanțe. Amintește-ți că echipa medicală este acolo pentru a-ți oferi suport și îndrumare pe parcursul întregului proces - spune dna Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog

Nasterea este, adeseori, mai scurta

Anestezia epidurala si alte medicamente de indepartare a durerii conduc, de multe ori, la incetinirea nasterii copilului. Medicamentele pentru durere interfereaza, de multe ori, cu modul natural al corpului de nastere a copilului, si poate incetini contractiile. Acest lucru mareste perioada totala a travaliului. In plus, femeile, adeseori, nu isi simt contractiile si nu stiu cand sa impinga. Fara a impinge la momentul potrivit, sau cu intensitatea adecvata, ele nu au capacitatea de a facilita procesul nasterii. Ele pot pierde oportunitati importante de a lucra in ritmurile corpurilor lor.

Epiduralele maresc, de multe ori, utilizarea interventiilor medicale

Deoarece epiduralele deconecteaza femeile de la actiunea normala de impingere si prelungesc nasterea, medicii sunt pregatiti sa intervina in procesul incetinit al nasterii prin administrarea Pitocinei (oxitocina – un stimulent uterin) sau prin utilizarea unui vacuum sau forceps pentru a aseza fatul pe canalul nasterii. Pe langa aceasta, monotorizarea fetala ar putea fi necesara pentru a se studia ritmul cardiac al fatului. De obicei, acest lucru necesita atasarea unui instrument pe scalpul copilului. Daca exista probleme legate de rimtul cardiac sau alte complicatii, se intervine prin intermediul cezarienei. Desi anestezia epidurala nu conduce intotdeauna la aceste complicatii, ea mareste intr-adevar posibilitatea ca interventiile sa fie utilizate.

Alaptarea este mai usoara dupa nasterea naturala

Copiii nascuti prin nastere naturala sunt mult mai alerti si arata mai mult interes fata de alaptare, dupa aparitia in lume. Multe femei nu realizeaza ca medicamentele pentru durere pe care le primesc se transmit si copilului si ii pot influenta alaptarea. Din acest motiv, multi copii sunt nascuti usor “drogati” din cauza medicamentelor pentru durere. Acest lucru poate interfera cu obiceiurile lor innascute de alaptare, care de obicei se exprima la scurt timp dupa nastere. Nu este neobisnuit pentru copiii expusi la anestezie epidurala sa prezinte, timp de cateva ore sau chiar zile, probleme de blocare si coordonare a sugerii si inghitirii.

Nasterea naturala este adeseori mai sanatoasa pentru mama si copil

Deoarece o anestezie incetineste procesul nasterii, este foarte probabil ca unei femei sa i se administreze Pitocin (stimulent uterin) pentru a-i inteti contractiile. Contractiile ce rezulta in urma stimulentului incep sa vina atat de de puterinice si de rapide incat o femeie are foarte putin timp sa isi revina intre ele, iar la fat ajunge mai putin oxigen. De asemenea, anestezia epidurala la femeile ce dau nastere mareste riscul aparitiei febrei, fapt care duce la cresterea probabilitatii prescrierii de antibiotice.

Timp mai scurt de recuperare

Femeile care si-au planificat nasteri naturale, de cele mai multe ori, s-au simtit minunat la scurt timp dupa venirea pe lume a micutului. Pentru ca nu au fost folosite medicamente pentru anestezie, si nici nu au fost introduse in diferite parti ale copului tuburi sau ace, mamele care nasc in mod natural se pot ridica in picioare la putin timp dupa nastere, daca doresc, si se pot plimba sau face dus. Sentimentul de euforie pe care il experimenteaza multe mame care nasc natural este cauzat de eliberarea endorfinelor in organism in timpul nasterii. Endorfinele sunt hormoni ce calmeaza si alina durerea, hormoni pe care corpul ii produce in mod natural atunci cand intampina durere. Testele au aratat ca organismul unei femei nu va elibera la fel de multe endorfine daca este utilizat un medicament de calmare a durerii.

O legatura mai stransa cu experienta nasterii

Atunci cand nu sunt folosite medicamente in timpul nasterii, femeile sunt foarte alerte si pe deplin constiente de experienta avuta. Ele sunt conectate intr-un mod profund cu ale lor corpuri si cu experienta de a da nastere unui copil. Medicamentele pentru durere, de cele mai multe ori, amortesc simturile unei femei, conducand la o detasare fizica fata de procesul nasterii. Multe femei exprima nemultumire fata de experienta nasterii, atunci cand nu sunt pe deplin constiente de primul contact cu copilul in afara uterului.

Nasterea naturala ofera putere

Frecvent, femeile care au nascut natural sunt extrem de imputernicite in urma acestei experiente si se simt mai increzatoare. Capacitatea de a naste natural si capacitatea de a depasi cu succes cerintele extreme ale travaliului, adeseori, fac o femeie sa se simta mai puternica si mai putin tematoare cu privire la celelalte provocari ale vietii. Pentru a descrie modul in care s-au simtit dupa nasterea naturala, femeile folosesc foarte des cuvinte precum “invincibila,” “puternica.”

In ultimii ani am inceput sa vedem o revenire la practica nasterii naturale. Multe femei care imbratiseaza in viata lor zilnica obiceiuri sanatoase naturale simt ca nasterea naturala este doar o extensie a stilului de viata sanatos. Datorita cresterii accesibilitatii moaselor, femeile pot acum primi sprijinul necesar pentru a naste in mod natural. In timp ce respectul trebuie acordat tuturor femeilor, indiferent de deciziile lor, speranta mea este ca din ce in ce mai multe femei sa inceapa sa isi recastige increderea in capacitatea corpului lor de a naste si de a calma durerea natural...
 

Pregatirea corpului pentru nastere

Aceasta etapa are loc atunci cand capul sau alte parti ale corpului copilului incep sa se deplaseze in jos spre cavitatea pelviana. Inainte ca aceasta sa se intample, vei putea sa simti capul copilului plutind pe langa marginile pelvisului. Dupa aceasta nu il vei mai putea simti. Unii oameni spun ca fatul coboara in pelvis atunci cand este pregatit.

Adeseori, veti observa ca atat timp cat se afla in abdomen, copilul nu mai are dimensiunea pe care o avea inainte de a coborî in pelvis. Procesul de pregatire al copilului in pelvis este cunoscut sub numele de iluminare si este posibil sa simtiti crampe si dureri timp de cateva ore, pana cand ligamentele pelviene se adapteaza noii situatii. Citeste pe larg despre pregatirea corpului copilului pentru nastere.

 Informatia conteaza

Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Va puteti creea un grup de burtici secret unde puteti comunica in maxima confidentialitate. Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.  

Nasterea, totul despre modalitati si calmarea durerii

Poluarea poate cauza nasterea prematura
Semne si traditii legate de nastere in lume
Motive pentru nasterea prin cezariana
Nasterea pas cu pas
Nasterea prematura
Nasterea cu forcepsul
Studiu national: Nastere naturala sau prin cezariana?
Nasterea prin metoda Lamaze
Cand se rupe apa ...
Travaliul de la A la Z
Nasterea vaginala (naturala) dupa o operatie cezariana
Nasterea prin cezariana
Ameliorarea durerilor la nastere
11 informatii despre epiziotomie
Anestezia epidurala
Nasterea de urgenta acasa
Semne prevestitoare nasterii
Travaliul prematur
Nasterea sub apa (Experiente in Romania)
Nasterea in apa: pro si contra
Nasterea la Medlife
Traditiile nasterii la romani - Ursitoarele

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.  

autor: Material realizat in colaborare cu dna Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog, Haga, Olanda, 

Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII