Cum este diagnosticată paralizia cerebrală la copii?

Cum este diagnosticata paralizia cerebrala la copii?

Cum este diagnosticată paralizia cerebrală la copii?

Paralizia cerebrala denumeste un grup de boli care afecteaza controlul miscarii si al posturii. Din cauza afectarii zonelor din creier care controleaza miscarea, un copil afectat de boala aceasta nu-si poate misca muschii in mod normal. Desi simptomele variaza de la usoare la severe, boala nu se inrautateste pe masura ce copilul creste. Prin tratament, cei mai multi copii isi pot imbunatati semnificativ abilitatile. Iata totul despre paralizia cerebrala la copil - de la Desprecopii.com:

Vei citi:
Cum este diagnosticata paralizia cerebrala la copii?
Paralizia cerebrala si tonusul muscular
Semne ale paraliziei cerebrale la bebelusi
Semne ale paraliziei cerebrale la copii

Cum este diagnosticata paralizia cerebrala la copii?

Parintii pot deveni ingrijorati in legatura cu dezvoltarea bebelusul sau a copilului in cazul in care acesta invata greu sa se intoarca de pe o parte pe alta, sa stea in sezut, sa mearga de-a busilea sau sa mearga in picioare. Parintii trebuie sa discute intotdeauna aceste aspecte cu medicul pediatru.

Paralizia cerebrala si tonusul muscular

Paralizia cerebrala este diagnosticata in principal prin evaluarea modului in care se misca bebelusul sau copilul mic. Medicul evalueaza tonusul muscular al copilului, care poate parea moale. Alti copii au un tonus marit ceea ce ii face sa para tepeni, sau un tonus variabil (marit uneori si redus alteori).

Medicul va controla reflexele copilului si va examina daca acesta a dezvoltat o preferinta pentru utilizarea mainii drepte sau a mainii stangi.

In timp ce majoritatea bebelusilor nu dezvolta o astfel de preferinta (devenind dreptaci sau stangaci) inainte de a implini 12 luni, unii bebelusi cu paralizie cerebrala dezvolta o preferinta inainte de a implini sase luni.

Alt semn important al paraliziei cerebrale este persistenta anumitor reflexe, numite reflexe primitive, care sunt normale la copiii foarte mici, dar dispar in general intre 6 si 12 luni de viata.

Mai multe despre: Reflexele unui nou nascut - reflexe tranzitorii ale bebelusului

Medicul va lua si istoricul medical amanuntit al copilului, incercand sa elimine orice alte boli care ar putea cauza simptomele respective.

Medicul poate sugera si teste ca rezonanta magnetica (RMN), tomografie computerizata sau ecografie. Aceste teste pot ajuta uneori la identificarea cauzei paraliziei cerebrale. Ecografia este adesea recomandata bebelusilor prematuri despre care se considera ca sunt expusi riscului de paralizie cerebrala, pentru a ajuta la diagnosticarea anomaliilor creierului care sunt asociate frecvent cu paralizia cerebrala (permitand inceperea timpurie a terapiei).

La unii copii cu paralizie cerebrala, in special cei care au o forma usoara a bolii, aceste teste pot sa nu indice anomalii, care ar sugera ca micile zone microscopice cu leziuni pot provoca simptomele. Circa jumatate dintre copiii care sunt diagnosticati cu paralizie cerebrala usoara par sa-si depaseasca simptomele cu bine.

Exista cateva semne care pot indica ca un copil are paralizie cerebrala. Nu toate semnele sunt vizibile la nastere si pot deveni mai evidente pe masura ce bebelusii se dezvolta.

Semne ale paraliziei cerebrale la bebelusi

 Tonus muscular scazut (bebelul se simte „moale” cand este ridicat).
 Incapabil sa-si sustina capul in timp ce sta intins pe burta sau intr-o pozitie asezata, sustinuta.
 Spasme musculare sau senzatie de rigiditate.
 Control muscular, reflexe si postura slabe.
 Dezvoltare intarziata (nu se poate ridica in picioare sau nu se poate intoarce in mod independent cu 6 luni).
 Dificultati de hranire sau de inghitire.
 Prefera sa foloseasca doar o parte a corpului.

Semne ale paraliziei cerebrale la copii

Desi creierul copiilor cu paralizie cerebrala ramane ranit, leziunea nu se agraveaza pe masura ce se dezvolta.

În functie de nivelul de severitate al paraliziei lor cerebrale, un copil poate intampina dificultati in dezvoltarea sa fizica, cum ar fi:

 Nu merge la 12-18 luni.
 Nu rosteste propozitii simple pana la 24 de luni.

Daca copilul tau nu atinge aceste repere sau prezinta unele dintre semnele de paralizie cerebrala, poate fi necesar sa discutati cu medicul.

Mai cititi despre Paralizia cerebrala la copil:

  • Cum este tratata paralizia cerebrala
  • Poate fi prevenita paralizia cerebrala?
  • Paralizia cerebrala la copil
  • Cauzele paraliziei cerebrale

A fi parinte de copil cu dizabilitati – o provocare limita a vietii

A avea un copil cu dizabilitati este, cu siguranta, o provocare pe care viata ne-o lanseaza fara drept de apel si careia, indiferent de circumstantele in care se intampla, trebuie sa ii facem fata. De aceea, a avea un copil cu dizabilitati este una dintre cele mai copelistoare experiente pentru un parinte - o experienta care, oricum ar fi definita, te ia pe nepregatite, purtandu-te intr-o calatorie prin viata, fara sa stii dinainte care este destintatia si cate alte provocari vei intalni pe parcurs. Cu toate acestea, exista, se pare, ceva care este mai presus de orice putere omeneasca, ceva care da forta de a trece printr-o astfel de experienta facand fata celor mai greu de imaginat situatii. Citeste mai departe...

Unde pot gasi mai multe informatii? Paralizie cerebrala FORUM

Daca aveti un copil care are paralizie cerebrala, aveti nevoie de informatii de tratament dar si de suport moral. Iata cateva topicuri in care puteti schimba informatii cu parinti ca dvs:

autor: Desprecopii.com, Redactor Daniela Slavu, Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII