Deficienta vitaminei B12 poate cauza simptome ce imita imbatranirea
Deficitul sever de B12 rezulta in anemie, care poate fi usor depistata prin intermediul unui banal test de sange. Printre simptomele cele mai putin dramatice ale deficitului de vitamina B12 se pot include slabiciunea musculara, oboseala, tremuraturi, mers nesigur, incontinenta, tensiunea arteriala scazuta, depresia si alte tulburari de dispozitie si probleme cognitive precum memoria slaba.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Deficitul de B12 poate aparea fara avertisment
Un nutrient vital
Cei cu risc
Nivelul acidului din stomac scade odata cu inaintarea in varsta
Alcoolul diminueaza absorbtia de B12
Deficitul de B12 poate aparea fara avertisment
Deficitul de B12 poate aparea fara avertisment. Dar poate - deficitul de B12 cauza imbatranirea prematura? Este o intrebare importanta. Pe masura ce imbatranim, abilitatea noastra de a absorbi B12 din alimente scade, si de multe ori scade si consumul de alimente bogate in aceasta vitamina. Deficitul de B12 poate aparea fara avertisment si poate cauza o serie de simptome confuze, care pot fi foarte usor diagnosticate gresit sau atribuite varstei.
Un nutrient vital
B12 este o vitamina esentiala cu roluri in tot corpului. Este necesara pentru dezvoltarea si mentinerea sanatatiii sistemului nervos, pentru producerea ADN-ului si pentru formarea celulelor rosii din sange.
Deficitul sever de B12 rezulta in anemie, care poate fi usor depistata prin intermediul unui banal test de sange. Printre simptomele cele mai putin dramatice ale deficitului de vitamina B12 se pot include slabiciunea musculara, oboseala, tremuraturi, mers nesigur, incontinenta, tensiunea arteriala scazuta, depresia si alte tulburari de dispozitie si probleme cognitive precum memoria slaba.
Laboratoarele difera in ceea ce ei considera a fi normal, insa cele mai multe autoritati spun ca deficitul apare atunci cand la adulti nivelul de B12 scade sub 250 de picograme pe mililitru de ser de sange. Ca toate vitaminele B, B12 este solubila in apa, insa organismul stocheaza rezerve de B12 in ficat si alte tesuturi. Chiar daca sursele alimentare sunt insuficiente o perioada de timp, este posibil ca deficitul sa nu apara la analize ani de zile.
Chiar daca cantitatea de B12 depozitata in organism este redusa la inceput, deficitul se poate dezvolta pe parcursul unui an, si chiar mai repede la sugari.
Cantitatea recomandata de B12 variaza
2.4 micrograme pe zi pentru cei de la 14 ani in sus, 2.6 micrograme pentru femeile insarcinate si 2.8 micrograme pentru femeile care alapteaza. Facand abstractie de circumstantele in care absorbitia de B12 este impiedicata, aceste niveluri de vitamina sunt usor de obtinut dintr-o dieta bine echilibrata, care contine proteine de origine animala.
In forma sa naturala, B12 este prezent in cantitati semnificative numai in alimente de origine animala, mult mai proeminent fiind in ficat (83 mg intr-o portie de 100 gr). Printre sursele bune alimentare se includ carnea rosie, curcanul, pestele si crustaceele. Cantitati mai mici de vitamina sunt prezente in produsele lactate, oua si pui.
Cei cu risc
Sursele vegetale naturale sunt modeste in B12, iar vitamina este slab absorbita din ele. Multi vegetarieni stricti si toti veganii, precum si sugarii alaptati trebuie sa consume suplimente sau cereale fortificate cu vitamina pentru a obtine cantitatea adecvata de B12.
Anumite organisme, precum bacteria Spirulina si unele alge, contin un fals B12 pe care corpul nu il poate folosi, insa la citirea rezultatelor testului de sange ele pot parea normale. In ciuda afirmatiilor contrare, algele si iarba de orz nu sunt surse de incredere pentru B12.
In alimentele de origine animala, vitamina B12 este combinata cu proteine, si este nevoie ca stomacul sa elibereze un acid si o enzima pentru ca vitamina sa fie absorbita. Astfel, utilizatorii cronici de medicamente de suprimare a acidului, ca Prilosec, Prevacid si Nexium, precum si cei ce folosesc medicamente pentru ulcer, cum ar fi Pepcid si Tagamet, prezinta riscul de a dezvolta un deficit de vitamina B12, si de cele mai multe ori au nevoie de un supliment zilnic de B12.
Nivelul acidului din stomac scade odata cu inaintarea in varsta
30% din persoanele in varsta pot prezenta insuficient acid gastric pentru a absorbi cantitati adecvate de B12 din surse naturale. Mai departe, pentru persoanele de peste 50 ani este recomandat consumul regulat de alimente fortificate sau suplimentarea zilnica cu 25-100 mg de B12.
B12 sintetic, gasit in suplimente si alimente fortificate, nu depinde de acidul din stomac pentru a fi absorbit. Fie ca este natural sau sintetic, numai unele cantitati de B12 consumat ajunge in organism. De obicei, tratamentul de corectare al unui deficit de B12 implica doze mult mai mari decat necesita corpul de fapt.
Vitamina B12 libera atat din surse naturale, cat si sintetice, pentru a fi absorbita prin intestin, trebuie combinata cu o substanta din stomac numita factor intrinsec. Acest factor lipseste la persoanele cu o boala autoimuna numita anemie pernicioasa; deficitul de vitamina rezultat este de obicei tratat cu injectii de B12.
Desi majoritatea medicilor se grabesc sa recomade injectii pentru corectarea deficitului de vitamina, dovezi considerabile indica faptul ca, in doze mari, comprimatele sublinguale sau patch-urile de piele de B12 pot functiona la fel de bine ca injectiile la oamenii care au probleme de absorbtie, chiar si la acei cu anemie pernicioasa.
De cele mai multe ori, suplimentul zilnic de 2000 mg este recomandat pentru aproximativ o luna, apoi este miscorat la 1000 mg pentru o alta luna, dupa care este redus din nou la 1000 mg saptamanal. B12 sublingual, patch-urile de B12 sau chiar si acadelele de B12 pot fi benefice pentru oamenii care necesita un supliment, si nu pot inghiti pastile.
Alcoolul diminueaza absorbtia de B12
Printre alte persoane ce prezinta riscul de a devolta un deficit de vitamina B12 se includ bautorii (alcoolul diminueaza absorbtia de B12), acele persoane care au suferit interventii chiirurgicale la stomac pentru pierderea in greutate sau ulcer, si oamenii care iau acid aminosalicilic (pentru boli inflatorii intestinale sau tuberculoza), sau medicamente pentru diabetul zaharat (vandut ca Glucophage si alte branduri). De asemenea, si persoanele care iau fenitoina anticonvulsivanta, fenobarbital sau primadona prezinta acest risc.
Dozele mari de acid folic pot masca deficitul de vitamina B12 si pot cauza afectiuni neurologice permanente daca nu sunt mentinute niveluri normale de B12. Suplimentele de potasiu afecteaza absorbtia de B12 la unii oameni.
Desi deficitul de vitamina B12 poate creste nivelurile sanguine ale aminoacidului homocisteina, un factor de risc pentru boli de inima si accidente vascular cerebrale, suplimentele de B12 nu au redus riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
In timp ce nivelurile ridicate de homocisteina sunt asociate cu boala Alzheimer si cu dementa, micsorarea lor prin intermediul suplimentelor de B12 nu a aratat o imbunatatire a functiilor cognitive. Totusi, intr-un studiu efectuat pe femei cu un slab aport alimentar de vitamina B12, suplimentul de vitamina a incetinit semnificativ rata declinului cognitiv.
6 semnale ca ai lipsa de vitamine si minerale si cum te tratezi eficient si simplu
Te-ai gandit vreodata ca ai lipsa de vitamine sau minerale esentiale?
Ar putea o problema neplacuta de sanatate sa insemne un deficit sau o carenta? Aflati ce ar putea corpul dvs. sa incerce sa va spuna despre vitaminele si mineralele care ii lipsesc.
Despre vitamine, minerale si rolul lor pentru sanatate, mai merita citit
Vitaminele in timpul sarcinii: ce-i prea mult strica?
Vrei sa fii mamica? De ce sunt importante multivitaminele prenatale
13 nutrienti care ajuta la prevenirea bolilor de inima
Acidul folic: importanta si rol inainte de conceptia copilului
Trebuie sa iau vitamine prenatale pe durata alaptarii?
FORUM DE SANATATE: Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII