Capșunile in alimentația bebelușului: când, cum și ce trebuie să știm - infografic

Capsunile in alimentatia bebelusului: cand, cum si ce trebuie sa stim - infografic

Capșunile in alimentația bebelușului: când, cum și ce trebuie să știm - infografic

Capsunile sunt probabil cele mai populare fructe de padure din lume, datorita culorii stralucitoare, formei si continutului nutritiv. Acestea sunt bogate in vitamine si flavonoide, care sunt excelente pentru sanatate. In mod ironic, sunt, de asemenea, responsabile de reactii alergice nedorite. De aceea, parintii trebuie sa fie atenti la momentul introducerii capsunilor in diversificarea bebelusului. 

→ Afla la ce varsta putem da capsuni bebelusului, cate si in ce forma.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cand putem introduce capsunile in alimentatia bebelusului?
Cum pot introduce capsuni in alimentatia bebelusului?
Asteptati 3 zile inainte de a introduce un alt aliment nou
Care sunt beneficiile introducerii capsunilor in dieta copiilor?
Cate capsuni pot introduce la o masa?
Cum aleg si cum pastrez capsunile?
Care sunt semnele unei alergii la capsuni?
Ce pot face daca gasesc semintele de capsuni in scutecul bebelusului?
Introducerea fructelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni
Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni

Cand putem introduce capsunile in alimentatia bebelusului?

Capsunile pot provoca reactii alergice la copii. Expertii au opinii si orientari diferite cu privire la momentul in care aceste fructe pot fi introduse in alimentatia copiilor. Unii recomanda sa asteptam pana cand bebelusii implinesc cel putin un an. Cu toate acestea, in SUA, un raport al Academiei Americane de Pediatrie din 2020 -  afirma ca aceste linii directoare au fost modificate pentru a permite bebelusilor sa consume capsuni de la varsta de 6 luni.

capsuni la bebelusi

Reactiile alergice la capsuni se manifesta in mod obisnuit ca eruptii cutanate si mancarime/prurit, mai ales cand fructele ating pielea din jurul gurii. Cu toate acestea, ocazional, pot aparea reactii severe, care implica umflarea gatului. Alte simptome includ urticarie si agravarea astmului sau a eczemelor.

Reactia cutanata ca raspuns la aciditatea fructului contribuie la aparitia eruptiilor cutanate la unii copii si nu este considerata o reactie alergica.

Retineti ca recomandarile pentru introducerea alimentelor alergene la bebelusi se schimba!

Un studiu din 2015, si multe alte studii efectuate dupa, au indicat ca asteptarea introducerii anumitor alimente in dieta copilului nu poate impiedica nici o boala atopica (adica eczema). Multe dintre acestea sugereaza ca putem ofeti bebelusilor inca de la inceput alimente cu potential alergen (celor care nu au istoric cunoscut de alergii alimentare). Desi alimentele solide nu trebuie introduse inainte de varsta de 4 - 6 luni, nu exista dovezi convingatoare ca intarzierea introducerii acestora dincolo de aceasta perioada are un efect protectiv semnificativ asupra dezvoltarii bolii atopice, indiferent daca bebelusii sunt hraniti cu formula sau lapte matern.

Cum pot introduce capsuni in alimentatia bebelusului?

Dupa ce ati aflat cand puteti introduce capsuni in alimentatia copilului, urmatoarea intrebare este cum si in ce forma le introduceti. Iata cateva sfaturi si idei:

Cautati semne care arata ca bebelusul este pregatit pentru capsuni

Capsunile pot fi administrate copiilor ca hrana tip degetel, mai ales daca optati pentru autodiversificare, dar trebuie sa va asigurati ca sunt gata sa le faca fata. Semnele care sugereaza ca un copil este gata sa consume alimente solide includ:

- Control suficient al capului
- Capabil sa stea in fundulet fara sprijin
- Expune miscarile de mestecat
- Crestere in greutate
- Cresterea apetitului
- Este curios de alimentatia parintilor

Piure de capsuni

Inainte de a introduce capsuni intregi in alimentatia copilului, incercati sa le oferiti piure de capsuni (daca nu optati pentru autodiversificare). In acest piure mai puteti adauga fulgi de ovaz, avocado sau alte fructe.

Capsuni taiate in cubulete

Capsunile pot provoca sufocarea la copii. Cel mai bine este sa le pasati sau sa le taiati in bucati mici. Capsunile tind sa fie alunecoase si pot sa alunece pe gatul bebelusului inainte de a fi mestecate. Daca le folositi ca hrana tip degetel, taiati-le in bucati mici.

Asteptati 3 zile inainte de a introduce un alt aliment nou

Ca si in cazul altor alimente noi, capsunile nu se vor completa cu orice alt produs alimentar nou in diversificarea bebelusului. Acest lucru va va ajuta sa identificati ce aliment provoaca o posibila reactie alergica. Daca copilul prezinta semne de reactie alergica, consultati imediat pediatrul.

Care sunt beneficiile introducerii capsunilor in dieta copiilor?

Capsunile ofera o multime de substante nutritive valoroase copiilor. Iată un top al principalelor nutrienți prezenți în capsuni per 100 de grame:

Vitamina C: Capsunile sunt bogate în vitamina C, oferind aproximativ 58,8 mg, ceea ce reprezintă aproximativ 65% din doza zilnică recomandată (DZR) pentru adulți. Vitamina C are rol esențial în susținerea sistemului imunitar și în producerea de colagen.

Fibre: Capsunile sunt o sursă bună de fibre alimentare, oferind aproximativ 2 grame de fibre per 100 de grame. Fibrele contribuie la sănătatea digestivă, ajutând la menținerea unui tranzit intestinal regulat.

Mangan: Capsunile conțin mangan, un mineral esențial, în cantitate de aproximativ 0,4 mg pe 100 de grame. Manganul este important pentru funcționarea normală a sistemului nervos și a metabolismului.

Acid folic: Capsunile conțin acid folic, o vitamină B importantă în dezvoltarea sănătoasă a celulelor și în prevenirea defectelor tubului neural la copii. Cantitatea de acid folic în capsuni poate varia, dar este în general în jur de 20-30 micrograme per 100 de grame.

Antioxidanți: Capsunile sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi antocianinele, care le conferă culoarea lor roșie intensă. Acești antioxidanți ajută la combaterea radicalilor liberi din organism și la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative.

Fenolii sunt compusi care ne protejeaza corpul de bolile cronice, cum ar fi cancerul, ajuta la sustinerea sistemului imunitar si sunt, de asemenea, buni pentru sanatatea inimii.

Cate capsuni pot introduce la o masa?

Expertii in domeniul sanatatii recomanda introducerea capsunilor in alimentatia bebelusilor intre 6 si 12 luni, cate 1/4 - 1/2 ceasca de fructe zilnic. Cu toate acestea, nu trebuie sa le oferim mai multe fructe decat recomandarea, deoarece pot inlocui alte alimente importante care sunt de asemenea hranitoare, cum ar fi legumele, lactatele, cerealele si alimentele bogate in proteine.

Cum aleg capsunile si cum le pastrez?

Capsunile nu tin mult timp dupa cumparare, dar nu ar trebui sa le cumparam nici cand sunt inca vezi sau necoapte. Aceste fructe pot fi disponibile numai in anumite sezoane, deci este posibil sa doriti sa le inghetati. Cel mai bine este sa le congelati intregi pentru a-si pastra continutul de vitamine, mai degraba decat sa le taiati. Recomandarea este sa cumparati capsuni organice, pentru a evita pesticidele.

Pentru depozitare: spalati fructele si eliminati frunzele si partea posibila inca verde sau necoapta de langa frunze. Uscati-le cu prosoape de hartie, asezati-le intr-un strat pe o foaie de copt pe o tava si puneti-le in congelator. Cand sunt congelate, transferati-le intr-o punga speciala pentru congelare si dezghetati-le la nevoie.

Veti observa ca fructele isi vor schimba culoarea si textura dupa inghet. Acest lucru este inevitabil, dar puteti stropi putin suc de lamaie peste ele pentru a reduce aceste schimbari.

Citeste 33 retete fabuloase cu capsuni!

Care sunt semnele unei alergii la capsuni?

Semnele si simptomele alergiilor la capsuni sunt similare la adulti, copii si bebelusi. Capsunile pot provoca un raspuns imun, care duce la cresterea eliberarii histaminei. Histaminele pot determina semne si simptome ale unei reactii alergice la persoanele sensibile, in special la copiii ale caror sisteme imunitare sunt inca imature. Semnele initiale de alergie apar, de obicei, la contactul cu alergenul si acestea includ:

- urticarie
- umflarea fetei, a buzelor, a limbii sau a gatului
- pete rosii pe corp cu senzatie de mancarime

Urmatorul set de simptome afecteaza sistemul digestiv, producand simptome precum:

- crampe
- greata
- varsaturi
- diaree
- ameteala

Unele persoane sufera de anafilaxie, o reactie alergica severa care pune viata in pericol si care determina dificultati la respiratie si o scadere brusca a tensiunii arteriale.

Ce pot face daca gasesc semintele de capsuni in scutecul bebelusului?

Semintele de capsuni in scutecul copilului poate insemna ca micutul are usoare probleme cu digestia semintelor. Aceasta este o conditie inofensiva si nu ar trebui sa fie un motiv de alarma..

 

Introducerea fructelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni

In timpul diversificariii e bine sa ai la indemana acest ghid de introducere a fructelor in alimentatia bebelusului.

La inceputul diversificarii, stim ca toate mamicile au aceleasi intrebari, cand, ce introducem in alimentatia bebelusului? De la ce varsta are voie si alte alimente? Haideti sa o luam treptat si sa vedem in primul rand cu ce fructe putem incepe diversificarea, si ce introducem dupa cateva sapamani, luni, ce are si ce nu are voie pana la o anumita varsta. Spor in diversificare :)

Citeste mai departe <<AICI>>

Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni

Diversificarea bebelusului este un moment emotionant pentru parinti. Este un mare pas inainte pentru copilul vostru, intr-o lume noua, plina de gusturi si texturi.

Primele alimente oferite bebelusului trebuie sa fie usor de digerat si sa nu provoace alergii. Nu fiti tentati sa adaugati sare sau zahar in mancarea bebelusului! Nu are nevoie! Putin ulei este suficient. Sarea poate afecta rinichii iar zaharul este cu atat mai nesanatos, provocand si dependenta de dulce - vezi GHIDUL introducerii legumelor in alimentatia BEBELUSULUI aici.   

Alergiile la bebelusi

Cum pot spune daca bebelusul meu are o alergie sau doar o raceala?

Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere.

Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica). Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile citeste in continuare aici.

Citeste si: Reactii la alergiile alimentare

Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori

Multii parinti practica autodiversificarea cu bebelusul lor, fara macar sa stie ca asa se numeste. Citeste mai jos despre autodiversificare si alimentele care pot fi oferite mancaciosilor fara dinti.

Citeste mai departe ... AICI 


Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii, cost 4,99 euro - one time)

 Functionalitati ale aplicatiei: sute de retete cu instructiuni video de preparare, ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. Atentie, aplicatia nu este gratuita insa a necesitat multa munca (cost 4,99 euro - one time)/.

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)
 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII