Cum mi-am convins copiii sa manance sanatos cu aceste 5 sfaturi de la oamenii de stiinta

Cum mi-am convins copiii sa manance sanatos cu aceste 5 sfaturi de la oamenii de stiinta

Cum mi-am convins copiii sa manance sanatos cu aceste 5 sfaturi de la oamenii de stiinta

Toate mamicile si-ar dori sa aiba mai mult succes la masa... iar copilul sa accepte mai usor legume, fructe sau alte alimente sanatoase. Dar unii copilasi sunt pur si simplu niste mici monstri cand e vorba despre alimentatia sanatoasa.

Iata insa ca o mamica ne povesteste cum a reusit sa isi convinga odraslele sa accepte cu placere mai multe alimente sanatoase - aplicand 5 sfaturi oferite de cercetatorii unei universitati americane. Sfaturile au functionat perfect !!!!

in acest articol veti citi mai multe despre:
Permite-le sa se gandeasca la eroii lor
Taie mancarea in bucati!
Ofera legumelor un nume interesant
Arta alimentara
Lipeste un sticker (autocolant) pe alimente!
5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau
Despre alimentatia sanatoasa a copilului

Exista o problema cu care multi parinti se confrunta zilnic: cum ne convingem copilul sa manance mai multe alimente sanatoase?

Personal, nu am vrut sa-mi fortez copilul sa-si manance legumele si fructele, insa in acelasi timp eram ingrijorata ca dieta lui era mult prea unilaterala. Singurele lucruri care ii placeau erau clatitele, painea cu hummus si bananele. Obisnuiam sa strecor si alte ingrediente suplimentare in clatite, insa mi-am dorit ca el sa aiba o minte mult mai deschisa si sa ii placa si alte lucruri. (spune pe forum o mamica de la Desprecopii)

Oamenii de stiinta de la Universitatea americana Cornell au luat pe umerii lor rezolvarea aceste probleme in ceea ce priveste alegerea alimentelor nesanatoase si iata sfaturile lor. Dar si ce spune o mamica care a testat aceste sfaturi.

Permite-le sa se gandeasca la eroii lor

Copiii sunt inclinati sa faca alegeri alimentare mult mai sanatoase atunci cand li se reaminteste ca si eroul sau eroina lor preferata face alegeri sanatoase. Acest lucru a fost concluzionat in urma unui experiment interesant pe care oamenii de stiinta l-au efectuat intr-o tabara de vara din 2012.

In timpul taberei, copii cu varsta cuprinsa intre 6-12 ani au putut alege intre cartofi prajiti sau “mere prajite” (felii subtiri de mere). In prima si a doua saptamana de tabara numai 9,1% din copii au ales merele.

In a treia si a patra saptamana, cercetatorii le-au aratat copiilor 12 imagini inainte ca acestia sa-si faca propria alegere. In imagini erau modele reale sau fictive. In timpul unui interviu preliminar cercetatorii au stabilit pe care persoane sau personaje copiii le gasesc ca fiind admirabile sau mai putin admirabile. Li s-au aratat fotografiile si au fost indemnati sa se gandeasca la alegerea pe care ar face-o modelele lor, (mere sau cartofi?). Ipoteza din spatele acestui fapt a fost ca, daca cei mici cred ca modelele lor ar prefera mancarea sanatoasa, ei ar vedea optiunea sanatoasa intr-o lumina mult mai pozitiva.

Iar ipoteza a fost corecta. Cand copiii s-au gandit la alegerea cea mai probabila a eroilor lor, 45% dintre ei au ales merele. Imaginile au avut cel mai puternic efect atunci cand copilul ar fi crezut ca modelul sau ar manca intotdeauna sanatos.

Deci, cand fiului meu i-ar fi dat de ales, i-as cere sa se gandeasca un moment la ce ar manca Spiderman. M-am asigurat ca pastrez aceasta intrebare clara si distractiva. Si iata ca a functionat! Practic, el ar alege de fiecare data optiunea sanatoasa.

Taie mancarea in bucati!

Atunci cand oferi copiilor optiunea de a alege intr-un mar si o bomboana, majoritatea dintre ei nu ar ezita si ar merge direct catre bomboana. Cei mai multi parinti atribuie aceasta intamplare faptului ca bomboana este mai dulce. Insa cercetatorii au aratat ca aceasta gandire nu este corecta in intregime.

Creierele Universitatii Cornell au mers la 8 scoli elementare cei dispun de cantine. Fiecare scoala a primit un dispozitiv care ar fi taiat merele in 6 bucati, in cateva secunde. Personalul cantinei a fost instruit sa foloseasac freza de taiat de fiecare data cand un elev cerea un mar.

In perioada acestei cercetari toti copiii care au vizitat cantina au fost intrebati de ce nu mananca fructe. Ei aveau doua motive. Copiii mai mici, care se aflau des in procesul de schimbare a dintilor, au gasit fructele ca fiind incomfortabile de mancat. Copiii mai mari nu au gasit atractiva infigerea dintilor lor intr-o bucata mare de fruct. Experimentul a aratat aceste considerente. Cand scolile au inceput sa foloseasca frezele de taiat, numarul de mere vandute a crescut cu 71%. Numarul copiilor care au consumat mai mult de jumatate din propriul mar a crescut cu 73%.

Eu taiam deja majoritatea fructelor, insa am inceput si taierea a mai multor legume in bucati atractive, de dimensiuni mici. Desi aceasta varianta nu mi-a facut fiul sa manance tot, cu siguranta a adaugat in dieta sa cateva legume pe care nu le-ar fi mancat inainte.

Ofera legumelor un nume interesant

Multor copii nu le place sa manance legume. Insa cu un simplu truc de marketing, poti schimba acest lucru, numai prin botezarea legumelor cu un nou nume “cool”. Cel putin in conformitate cu urmmatorul experiment:

Cercetatorii de la Cornell au mers la doua scoli elementare ce dispun de cantine. In prima luna a experimentului, legumele au fost servite in cantine fara a avea un nume. In urmatoarea luna cercetatorii au botezat cu nume “cool” legumele servite la una dintre scoli. De exemplu, brocoli a fost numit “Pumnul de Putere Brocoli” si morcovii au devenit “Morcovi cu raze-X”. Rezultatele au fost foarte clare. La scoala unde legumele au fost rebotezate, cantitatea de legume achizitionate a crescut cu 99%.

Intocmai cum a scris Shakespeare candva: “Un trandafir cu orice alt nume ar mirosi la fel de dulce.” Am putea contra-argumenta ca prin intermediul numelor nu se schimba natura unui lucru, acestea pot schimba modul in care lucrurile sunt percepute. In cazul meu, simpla schimbare a numelor legumelor si fructelor a avut un impact urias. Nu numai ca mi-au facut fiul sa manance alimente mai sanatoase, dar au si devenit parte din jocul lui imaginativ. Insasi merele, brocoli si morcovii au devenit super eroi in aventurile lui zilnice. Chiar daca acesti eroi trebuie sa moara ocazional in gura sa.

Arta alimentara

Copiii percep lumea diferit fata de adulti, fapt cunoscut de noi toti. De asemenea, ei vad diferit si modul in care mancarea este asezata pe o farfurie. Cercetatorii au aratat ca noi, adultii, preferam sa ne vedem mancarea in mijlocul farfuriei. Copiii prefera sa-si vada mancarea in partea inferioara (de jos) a farfuriei lor, cu un design sau un model in ea. Adultilor le place sa vada 3 componente si 3 culori, in timp ce copiilor le place sa vada 7 componente si 6 culori. Acest lucru pare sa indice spre pregatirea unei farfurii pentru copii cu mai multa creativitate si cu mai multe culori.

Trebuie sa spun ca, de obicei, sunt prea obosita pentru a folosi multa creativitate la aranjarea unei farfurii, insa am marit numarul de optiuni si de culori, si numai acest singur lucru parea sa aiba un mare efect. Atunci cand am inspiratie, fac figuri si lucruri precum barci si nave spatiale, ceea ce il ajuta, fiindca il tine ocupat mai mult cu alimentele si mananca mai mult. Cu siguranta, ceva ce trebuie incercat!

Lipeste un sticker (autocolant) pe alimente!

Poti foarte simplu sa-ti faci copilul sa se indragosteasca de un anumit produs prin crearea unei asocieri cu personajul lui favorit. Cercetatorii de la Cornell au permis la 208 copii, cu varste cuprinse intre 8 si 11 ani, sa aleaga intre o prajitura si un mar. Patru zile la rand copiii au trebuit sa faca aceeasi alegere, iar cercetatorii au incercat sa le influenteze optiunea aleasa. In prima zi au pus un autocolant cu Elmo pe prajitura. In a doua zi au pus pe mar un autocolant cu acelasi personaj bine cunoscut si foarte iubit. In a treia zi au pus pe mar un autocolant cu un personaj necunoscut. In ultima zi a experimentului nu au mai fost puse autocolante pe alimente, iar copiii au trebuit sa aleaga intre mar si prajitura. In urma testului s-a concluzionat ca cei mici ar alege marul de doua ori atat timp cat ar avea un autocolant pe el. Aceasta diferenta de frecventa nu a avut loc si in cazul prajiturii, cu sau fara autocolant.

Acesta este un experiment la care nu ma asteptam sa functioneze, insa atunci cand am pus un autocolant cu Spiderman pe castraveti, baiatul meu s-ar fi indreptat spre ei si i-ar fi rontait rapid. Hai cu autocolantele!

Bineinteles ca situatia ideala ar fi atunci cand in urma explicarii copiilor a diferentei dintre mancarea sanatoasa si cea nesanatoasa, ei ar merge din proprie initiativa catre varianta buna. Scopul final ar fi acela de a stimula o alimentatie constienta, unde copiii isi dezvolta (sau mentin) o constienta relatie sanatoasa cu hrana lor. Totusi, aceste mici trucuri m-au ajutat sa transmit putin mai usor acest mesaj copilului.

Sper ca te va ajuta sa ai parte de o cina mai relaxata si amuzanta :) - semneaza o mamica

5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau

Cu totii stim ca mancarea de la fast-food nu e sanatoasa, ca majoritatea sucurilor contin doar chimicale si nicidecum extrase din fructe, ca E-urile ne invadeaza la tot pasul in chipsuri, in mezeluri in sosuri si in mii de alte alimente apetisante si totusi cati dintre noi ne putem lauda ca avem o alimentatie sanatoasa? Afla in continuare aici >

Tot despre alimentatia sanatoasa a copilului, mai cititi:

De ce este alimentatia copilului nostru atat de nesanatoasa? 
Necesarul de fluoruri ale copilului 
Cum stimulam copiii sa manance legume 
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului 
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu? 
Cum ajutam copiii sa manince sanatos? 
E-urile din mancarea copiilor nostri 
E-uri "bune", E-uri  rele
Cum ii afecteaza cofeina pe copii: ce trebuie sa stii neaparat

autor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2017
referinte: kidshealth.org, WEBMD,
healthychild.org

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII