E-urile din mancarea copiilor nostri

E-urile din mancarea copiilor nostri

E-urile din mancarea copiilor nostri

In toate tarile se adauga E-uri alimentelor in scopul conservarii lor o perioada mai lunga. Problema este ca in Romania se depaseste doza admisa pentru aceste adaosuri. Iata deci o trecere in revista a acestor 'otravuri' care se strecoara in hrana copiilor nostri.

Morala este simpla: incercati sa ii dati copilului dvs cat mai multe alimente naturale si feriti-l atat cat puteti de alimentele 'dubioase'.

- vei citi:
Mini-dictionar de E-uri
Atentie - colorantii din sucuri si dulciuri produc cancer
Efecte negative asupra sanatatii
Doza maxima admisa
"E"-urile, sinonime cu otrava

Mini-dictionar de E-uri

E555 (silicatul de aluminiu si potasiu) este folosit in sare, lapte praf si faina. Desi se cunoaste ca aluminiul este cauza unor probleme placentare in timpul sarcinii si ca este asociat cu boala Alzheimer, este permis in Romania.

E210 (acidul benzoic) se adauga la bauturi alcoolice, produse de brutarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, in special la persoane dependente de medicatie, si poate reactiona, provocand hiperaciditate la copii. In urma testarii pe animale de laborator, a fost asociat si cu cancerul.

E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba; bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri, este de asemenea prezent in multe medicamente; se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen, insa este permis in Romania.

E250 (nitritul de sodiu) este utilizat in stabilizarea culorii rosietice a carnii conservate (fara nitrit, hot dogs si bacon ar arata gri) si da o aroma caracteristica. Adaugarea de nitriti in alimente poate duce la formarea de cantitati mici de substante cu potential cancerigen, in special in bacon. Companiile care proceseaza carnea adauga acum, pe langa nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a impiedica formarea de nitrozamine. Industria carnii justifica utilizarea nitritilor pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltarii bacteriilor producatoare de toxina botulinica.

E132 (indigotina) este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti; poate provoca greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice. Este permis in Romania.

E123 (amaranthul) este obtinut din planta cu acelasi nume; este folosit in amestecuri pentru prajituri, umpluturi cu aroma de fructe, cristale pentru jeleuri, poate provoca astm, eczema si hiperaciditate; in teste pe animale a provocat defecte neonatale si moarte fetala.

E122 (azorubina) este un colorant rosu, obtinut din gudron, care se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Este interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia. Este permis in Romania.

E155 (brun HT) este utilizat in ciocolata si prajituri. Poate produce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice. Se cunoaste, de asemenea, ca poate produce sensibilitate dermica. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia. Este permis in Romania.

E952 (ciclamat) este un indulcitor artificial care poate produce migrene si alte reactii adverse; unele testari au aratat ca poate fi cancerigen; este interzis in SUA (din 1970) si Anglia din cauza potentialului cancerigen. Este permis in Romania.

E312 (galat de dodecil) se foloseste pentru a preveni rancezirea alimentelor grase; poate provoca iritatie gastrica sau cutanata; nu este permis in alimente pentru sugari si copii mici deoarece provoaca tulburari hematologice; este asociat, de asemenea, cu tulburari nervoase; se foloseste in uleiuri, margarina, untura, sosuri de salate. Este permis in Romania.

E420 (sorbitol si sirop de sorbitol) este un indulcitor artificial si umectant care se obtine din glucoza sau prin sinteza; se foloseste in dulciuri, fructe uscate, hrana saraca in calorii, siropuri farmaceutice si este printre primii sapte conservanti utilizati la produsele cosmetice; nu este permis in hrana pentru sugari si copii mici deoarece poate provoca tulburari gastrice. Este permis in Romania.

Atentie  - colorantii din sucuri si dulciuri produc cancer

Dulciurile si produsele racoritoare sunt destinate in special copiilor si, pentru a fi mai ispititoare, au nevoie de coloranti cat mai atragatori. Acestia, desi valorosi prin proprietatile lor intrinsece, sunt vatamatori pentru sanatate, determinand deficiente in vitamina B6 si zinc si chiar aparitia, in timp, a unor tumori. Un astfel de colorant este tartrazina - E102, acceptat de legislatia romaneasca, dar interzis pentru produse alimentare in Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda.

Conform unui studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania, s-a constatat ca pe piata romaneasca exista anumite produse, destinate in special copiilor, care contin acest colorant: bomboanele Ciclete cu aroma de zmeura (producator C.M. Chimica Daily Bucuresti), bauturile racoritoare Kick de portocale (sub licenta Royal Crown Company), Prigat Orange Light (Sigat Beverage Company), Fanta Exotic (SC Coca-Cola HBS Rom) si Mirinda Orange (imbuteliata la Quadrant-AMRoQ Beverages), bomboanele Kathy Lemon (Confiseue Kathy, Bruges), budinca cu gust de vanilie (Euro Food Prod), bomboanele gumate Sugus Exotic (Kraft Foods Romania), acadelele Chupa Chups (Elkeka Romania), Bega - baton cu spuma si jeleu de lamaie (Kandia Timisoara Romania) si Kroky Mania (jeleuri Silvana drajate de caise, zmeura sau portocale, produse de Kraft Jacobs Suchard Romania).

Efecte negative asupra sanatatii

Acest colorant determina o reactie de intoleranta la aproximativ zece oameni din o mie, care se manifesta prin edeme ale buzelor, urticarie, rinite, astm, purpura si chiar soc anafilactic. Persoanele alergice la aspirina sunt alergice si la tartrazina. Acest colorant se elimina preponderent prin bila, deci persoanele cu afectiuni la nivelul acestui organ pot avea probleme cu sanatatea din cauza consumului unor produse colorate cu tartrazina. Consumul acestor produse determina deficiente in vitamina B6 si zinc, ceea ce declanseaza probleme mai ales femeilor. S-a constatat ca vitamina B6 este implicata in metabolismul progesteronului, care la randul sau are un rol in procesarea excesului de estrogen. In acest fel, femeile cu probleme hormonale (hipersecretii de estrogeni) pot sa dezvolte in timp diferite tipuri de tumori (fibroame etc.).

Doza maxima admisa

APC Romania solicita autoritatilor de resort interzicerea folosirii acestui compus, cel putin pentru produsele frecvent consumate de copii, deoarece s-a constatat ca dozele mari de tartrazina determina modificari histologice ireversibile ale ficatului. Tinand cont ca acest compus este frecvent folosit in bauturile racoritoare pe perioada verii, problemele cauzate de tartrazina pot deveni extrem de grave. Doza maxima admisa pentru consum este de 0,75 mg/kg corp, iar in produsele alimentare 70 mg/kg corp, cu exceptia rahatului, unde doza admisa este de 30 mg/kg. Cu alte cuvinte, daca un producator introduce in bauturi racoritoare cantitatea maxima de colorant - 70 mg/kg (echivalent litru) - atunci o persoana de 30 kg care bea doi litri de suc va ingera 140 mg colorant, in timp ce doza maxima admisa pentru o persoana de 30 kg este de 22,5 mg.

Asadar recapitulam...

aditivi alimentari care produc cancer: E131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330;
aditivi alimentari care afecteaza vasele de sange: E250, 251, 252;
aditivi alimentari care produc boli de piele: E230, 231, 232, 233;
aditivi alimentari care ataca sistemul nervos: E311, 312;
aditivi alimentari care pot produce tulburari digestive: E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407;
aditivul care distruge vitamina B12: E200.

E123 - este interzis in SUA si in fostele state sovietice. Se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. In aceeasi categorie face parte si E110, care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca), colorandu-le in acel galben de "apus de soare", de care vorbeam ceva mai sus.
E330 - produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert.
E102 - este un alt colorant care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci. Are actiune cancerigena si el.

Articol aparut in 2001 in ziarul Curentul

Conservantii, aromele, colorantii - intr-un cuvant aditivii - sunt indicati pe ambalaj cu litera "E", urmat de un numar format din trei sau patru cifre. Unele dintre aceste substante sunt nocive, toxice, chiar cancerigene. Oamenii de stiinta afirma ca, in cantitati mici, consumul lor nu constituie un pericol pentru organism. Totusi, pentru a preveni eventualele pericole, Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana au interzis o parte din "E"-uri. In Romania, laboratoarele nu pot detecta toti aditivii ce sunt introdusi in alimente, iar de multe ori produsul este introdus pe piata doar prin datele furnizate de producator. Exista astfel riscul de a nu se respecta cantitatea adaosurilor sintetice conform reglementarilor legale.

"E"-urile, sinonime cu otrava

Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se intelege orice substanta care, in mod normal, nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic - avand sau nu o valoare nutritiva, prin a carei adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare a unor asemenea produse alimentare, devine o componenta a produselor alimentare respective.

E-urile sunt acei aditivi adaugati in alimente cu rol de indulcitori, coloranti, emulgatori, conservanti. Alinierea la normele Uniunii Europene a presupus folosirea codurilor de tip "E" pentru aditivii alimentari.

Numeroase organisme internationale de sanatate au tras insa serioase semnale de alarma cu privire la aceste adaosuri sintetice, declarandu-le toxice. Folosirea lor indelungata sau improprie poate duce, in timp, la formarea unor afectiuni grave, care nu mai pot fi tratate.

Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al treilea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie.

Organismul, supus la bombardamente chimice

Consumul indelungat de alimente care au in compozitie aditivi obtinuti pe cale sintetica supune organismul la un adevarat bombardament chimic care afecteaza organele interne. Pentru a se apara, acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, care in cele din urma participa si ei la vatamarea organelor. In cazurile nefericite, rezultatul acestor procese este distrugerea iremediabila a sistemului imunitar si aparitia unor tumori maligne sau benigne.

Studiile de specialitate arata ca sunt cateva produse a caror folosire indelungata favorizeaza crearea unui astfel de dezechilibru in organism. Folosirea lor intamplatoare, pentru o perioada limitata de timp, nu are efect daunator. Pe Internet sunt site-uri care vorbesc despre nocivitatea acestor produse.

Margarina afecteaza sistemul imunitar

Este un produs aparut in al doilea razboi mondial, atunci cand untul incepuse sa devina inaccesibil. Cercetatorii americani au descoperit accidental ca daca se incalzeste la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului si folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs alb, asemanator untului, cu o structura moleculara identica cu cea a plasticului, pe care l-au botezat "margarina", dupa numele sotiei (Margot) unuia dintre savanti. Din acel moment si pana acum, progresul tehnologic a permis ca produsul, cu ajutorul substantelor sintetice, sa fie din ce in ce mai apetisant si mai atragator. Mirosul de lapte al margarinei e obtinut pe cale chimica. Grasimile care se afla in compozitia ei sunt insa greu asimilate de organism, care, pentru a face fata solicitarii, utilizeaza o cantitate mare de energie.

Sistemul imunitar este astfel neglijat si se creeaza o mai mare sensibilitate la infectii, la intoxicatii si la imbolnavirea de cancer. De asemenea, in procesul de metabolizare a grasimilor, ficatul este solicitat excesiv, favorizand hepatita.

Aspartamul, un indulcitor criminal

Este unul dintre alimentele cele mai controversate. Fiind deosebit de concentrat, el lezeaza organele digestive, pe care le obliga sa prelucreze o cantitate prea mare de energie. Pentru ca nu poate fi prelucrat tot, o parte din substanta trece imediat in sange, prin intestinul subtire, provoaca hiperglicemie, ceea ce obliga pancreasul sa produca in exces insulina. In acest fel, organismul este dereglat, creandu-se stari de oboseala si de agitatie. Pe termen lung, consumul in exces de aspartam expune la gripa, boli de plamani, infectii urinare si intestinale. Lipsa de calciu apare si ea in timp.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

de la membrii comunitatii www.desprecopii.com

Cunosc situatia alimentelor din Romania si cunosc si situatia alimentelor din strainatate, actualmente locuind in U.S.A. Fiind una dintre acele persoane careia ii pasa ce mananca, pot spune ca nu cumpar nimic pana nu sunt sigura ca este 100% natural sau organic. Si nu pot sa spun ca sunt foarte scumpe, din contra in ultimul timp am observat ca sunt din ce in ce mai accesibile, pe masura ce producatorii pun acum pe prim plan sanatatea consumatorului.(aici majoritatea E-urilor sunt interzise, iar cand sunt folosite, produsul contine un fel de "avertisment") Altfel n-ar mai face fata concurentei.
Sunt insarcinata acum si, cu atat mai mult inteleg grija fata de copii, avand in vedere ca sunt principalii consumatori de bomboane, sucuri, prajituri care, din pacate, in Romania contin cantitati enorme de substante artificiale. Insa cred ca poti sa-ti protejezi copilul, invatandu-l de mic sa nu consume asa ceva, dar in acelasi timp avand grija sa-i asiguri portia de "dulciuri" facandu-i in casa prajituri cu ingrediente naturale, sucuri din fructe, etc., dar si mai bine, sa-l obisnuiesti de mic cu fructe cat mai multe si variate. Eu nu am consumat pana nu am ajuns la facultate pepsi sau coca-cola, nu stiu ce au facut parintii, dar niciodata nu le-am cerut asa ceva. Oricum a fost un episod trecator....
La fel si in cazul alimentelor, cu putina bunavointa sunt sigura ca si in Romania poti sa mananci mancare de calitate si foarte naturala.
Sanatate tuturor! Krista

+++++++++++++++++++++

TOP 10 cei mai periculosi aditivi alimentari

Medicii sunt cu totii de acord ca cea mai sanatoasa alimentatie este cea care contine alimente cat mai putin procesate - sau cat mai natural.

Cu cat alimentul pe care il consumam este mai putin rafinat sau prelucrat, cu atat este mai sanatos  si nu contine conservanti, substante chimice, materiale de umplutura, arome sau culori artificiale.Iata o lista de alimente care in mod normal contin substante adaugate artificial si pe care ar trebui sa le evitam. In plus, in tabelul de mai jos, puteti citi care sunt cei mai periculosi aditivi alimentari, de ce sunt folositi si de ce nu sunt buni pentru noi citeste in continuare aici >

Despre alimentatia sanatoasa, merita citit si:

Nutella cauzeaza cancer? Fapte si intrebari pe care orice parinte trebuie sa le stie
Carnea procesata creste riscul de a muri tanar
15 alimente care trebuie cumparate mai des pentru ca merita
5 alimente pe care nu ar trebui sa le consumi niciodata inainte de a merge la culcare
Substantele cancerigene descoperite in plastic cauzeaza obezitatea!
20 dintre cele mai nesanatoase mancaruri din lume

E-urile din alimente - Lista neagra a substantelor chimice care otravesc alimentele

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 42:

  1. Eva Corucle
    Eva Corucletrimis la 4/12/2020

    Articolul este extraordinar,vine in ajutorul nostru sunt f.speriata cu nepotica mea care a consumat f.multe pufuleti are 10 ani si de un an de zile a aparut niste crize care seamana cu atac de panica,insa am descorerit ca este vorba de alergie, alimentara deoarece pufuletii contine f,multe colorant,tetrazin etc. momentul de fata am scos tot ce se poate si primeste numai alimente facuta in casa,dar cred ca tot primeste si diferite E-uri prin materia prima , si am intrudus ulei de chimen negru si parca nu a mai aparut simptomele neplacuta dar nu prea are pofta de mancare,poate veniti in ajutorul meu,

    Raspunde la acest comentariu
  2. Eva Corucle
    Eva Corucletrimis la 15/9/2016

    Articolul este extraordinar,vine in ajutorul nostru sunt f.speriata cu nepotica mea care a consumat f.multe pufuleti are 10 ani si de un an de zile a aparut niste crize care seamana cu atac de panica,insa am descorerit ca este vorba de alergie, alimentara deoarece pufuletii contine f,multe colorant,tetrazin etc. momentul de fata am scos tot ce se poate si primeste numai alimente facuta in casa,dar cred ca tot primeste si diferite E-uri prin materia prima , si am intrudus ulei de chimen negru si parca nu a mai aparut simptomele neplacuta dar nu prea are pofta de mancare,poate veniti in ajutorul meu,

    Raspunde la acest comentariu
  3. Lidia
    Lidiatrimis la 8/4/2013

    Nu insemna ca tot ce cititi este si adevarat.Acest articol exagereaza grav de tot.Eu lucrez in industria alimentara si lucurile nu stau chiar asa.Ar trebui sa va informati din mai multe surse inainte sa trageti o concluzie.Tu toata lumea este avizata vorbeasca despre acest subiect si tu toatea o fac si baga frica in oameni.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Mike
    Miketrimis la 24/1/2012

    Excelent si foarte util acest articol.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Laura
    Lauratrimis la 21/12/2011

    multumesc pentru acest articol.Am sa-l scot la imprimanta si am sa verific pe ambalajul mai multor produse, poate voi reusi sa le scot din alimentatie pe unele din ele desi nu prea stiu ce as gasi fara E-uri. Mai bine stateam la tara. Am o fetita de 2 ani si e obisnuita cu jeleuri,baton dots,tedi.Ii fac si eu suc la storcator , dar stiti ca nici fructele nu sunt curate ,ci stropite cu tot felul de chimicale , care intra prin coaja.Iar cand mergem la cumparaturi cere si ea ce vede pe raft. Eu folosesc unt. Untul mai e bun?Painea graham??Am impresia ca Romania e un cobai pe care sunt testate tot felul de produse,chimicale. De ce se permite asa ceva in tara noastra ,se vede ca nimanui nu-i pasa de noi,de sanatatea noastra. Imediat vom auzi ca vor sa de-a o bomba biologica pese romani sa vada daca si ce efecte va produce, ma apuca groaza ca stau in Romania.

    Raspunde la acest comentariu
  6. monick
    monicktrimis la 13/12/2011

    articolul este fff bun pt ca ne informeaza ,dar referitor la E-urile care sunt permise in Romania este un GENOCID IN MASA .cind se vor scoate si la noi ?ce face protectia consumatorului atunci?

    Raspunde la acest comentariu
  7. Mihai
    Mihaitrimis la 30/11/2008

    Foarte interesant si deosebit de util acest articol. De cand s-a declansat isteria asta cu e-urile nici nu mai stii ce sa crezi. Ati facut bine ca ati scris despre acest subiect.

    Raspunde la acest comentariu
  8. cristina pintea
    cristina pinteatrimis la 18/6/2008

    Urmatorul articol ar trebui sa fie cu alimentele admise.Care sant acelea?

    Raspunde la acest comentariu
  9. ADAM
    ADAMtrimis la 4/6/2008

    da...e interesant articolul, din nefericire foarte putini oameni sunt informati la fel cum, putini sunt si cei care vor sa fie informati. Pentru Vlad: daca nu platesti tu pentru greselile facute, sigur vor plati copii tai, si ei nu au nicio vina; exista articole, documentare (ex:Future Of Food - How They Attack Your DNA With Their GMO, The Corporation)trebuie numai sa vreti sa la cautati! PS(nu le tineti pentru voi, amintiti-va ca aveti si prieteni, familie)! ::::The Freedom of Knowledge, The Power of Thought::::

    Raspunde la acest comentariu
  10. OANA
    OANAtrimis la 14/4/2008

    Mai exista ceva fara e-uri?Eu gatesc fara knorr si alete prostii din ASTEA . DOAR DIN LEGUME ASA CUM SE FACEA CAND ERAM SI NOI MAI MICI. DAR ACUM ACESTE LEGUME MAI SUNT NATURALE? SAU CARNEA CARE O CUMPARAM DIN MAGAZIN? AM AUZIT CA UN PUI CRESTE IN 45 DE ZILE FARA SA DOARMA , DOAR MANACA. DAR CE MANANCA ?

    Raspunde la acest comentariu
  11. simona
    simonatrimis la 16/9/2007

    foarte interesant articolul,mai ales ca l-am gasit cautand produse naturale si cam scumpe cu aloe.cel mai interesant imi pare faptul ca, desi se specifica cat este de grav sa folosim acidul citic,aceste produse renumite si naturale au in compozitie acid citric!!!??

    Raspunde la acest comentariu
  12. Vlad
    Vladtrimis la 18/6/2007

    Eu v-as sugera ca mai bine e sa ne adaptam la aceste E-uri.Eu cred ca atata timp cat gustul e placut si culoarea frumoasa, nu este nici o problema.Doar nu avem de trait 9999 de ani,si trebuie sa ne ingrijoram!Ar fi mai bine sa credeti ca sunt foarte folositoare!

    Raspunde la acest comentariu
  13. niki
    nikitrimis la 12/6/2007

    f interesant acest art..m-a pus serios pe ganduri pt ca am o fetita de 2ani si e incintata de tot ce este colorat si incantator ambalat. am sa ma iut de 3ori inainte de a cumpara ceva

    Raspunde la acest comentariu
  14. camelia
    cameliatrimis la 26/4/2007

    acest referat este unul fffffffff bun.ma ajuta sa stiu mai multe despre e-uri si cum sa am grija de sanatatea mea care este cea mai importanta.Imi ajuta ff mult si la scoala.

    Raspunde la acest comentariu
  15. vasile cristina
    vasile cristinatrimis la 14/3/2007

    este foarte bun articolul,mai ales k aceste informatii despre e-uri si riscul la care ne expunem cand le consumam nu sunt foarte cunoscute in Romania si nici facute publicitate!Eu va multumes pt k datorita voua am sa iau masuri in modul in kre ma voi alimenta!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII