Necesarul de fluoruri ale copilului

Necesarul de fluoruri ale copilului

Necesarul de fluoruri ale copilului

Fluorurile exista in mod natural in apa de izvor si sunt compusi ai fluorului, al treisprezecelea dintre cele mai frecvente elemente chimice din crusta terestra. Este stiut ca fluorurile ajuta la prevenirea si chiar oprirea (in fazele timpurii a) cariilor dentare.

Copiii care au peste 3 ani au cel mai mic risc de a face carii daca primesc regulat fluoruri din apa fluorurata natural sau artificial, in afara perierii regulate cu pasta de dinti fluorurata. Consultati stomatologul copilului inainte de a folosi vreo apa de gura fluorurata sau alte produse in afara pastei de dinti. Iata sfatul de la Desprecopii !

- veti citi:
Ce sunt fluorurile?
pasta de dinti, apele de gura si alte produse care contin fluoruri
Apa de la robinet, fluorurata in unele tari - in Romania NU
Excesul de fluoruri
Intoxicatia cu fluoruri
Fluoroza dentara, inamicul copiilor
Fluorul la copii, Pro sau Contra?

Ce sunt fluorurile?

Fluorurile exista in mod natural in apa de izvor si sunt compusi ai fluorului, al treisprezecelea dintre cele mai frecvente elemente chimice din crusta terestra. Este stiut ca fluorurile ajuta la prevenirea si chiar oprirea (in fazele timpurii a) cariilor dentare.

Si atunci, cat de multe fluoruri ii sunt necesare copilului ?

In general, copiii sub 6 luni nu au nevoie de fluoruri. Un control efectuat la 6 luni ofera o sansa grozava de a discuta cu un profesionist despre necesarul de fluoruri al copilului.

Daca traiti intr-o zona in care apa are un contine un nivel scazut de fluoruri, medicul sau stomatologul copilului ii poate prescrie picaturi cu fluoruri, tablete sau vitamine dupa ce copilul implineste 6 luni. In Statele Unite, Academia Americana de Pediatrie  recomanda ca aceste suplimente de fluoruri sa-i fie administrate copilului zilnic intre 6 luni si 16 ani. - evident, trebuie insa stiut cat fluor se afla in apa pe care o bea bebelusul dupa varsta de 6 luni.

Dozajul se va schimba pe masura ce creste copilul. Numai copiii care traiesc in zone cu continut redus de fluoruri in apa sau copiii care beau numai apa imbuteliata nefluorurata ar trebui sa primeasca astfel de suplimente.

Dar pasta de dinti, apele de gura si alte produse care contin fluoruri?

Iata cateva sfaturi pentru parinti :

- Deoarece copiii mai mici de 3 ani nu pot scuipa bine, este posibil sa inghita multa pasta de dinti in timpul periajului si ar trebui sa fie ajutati la cele doua periaje zilnice.

- Intrebati dentistul copilului despre tipul de pasta de dinti pe care ar trebui sa o foloseasca copilul sub 3 ani. Multi profesionisti recomanda folosirea pastelor de dinti speciale pentru bebelusi si copii.

- In Statele Unite de pilda, copiii care au peste 3 ani ar trebui sa foloseasca o pasta de dinti ce contine fluoruri pe care este aplicat semnul de aprobare al American Dental Association (ADA).In Romania acest lucru nu este reglementat prin lege.

- Copiii ar trebui sa foloseasca numai o cantitate de pasta de dinti de marimea unui bob de mazare si sa scuipe cat mai mult dupa periere. Chiar si o cantitate mica de pasta de dinti ofera destule fluoruri pentru protectia dintilor, dar minimizeaza sansele unor efecte secundare provocate de excesul de fluoruri.

- In Statele Unite, numai apele de gura clar etichetate  anticavity with fluoride (anticarie cu fluoruri) contin fluoruri. Ele sunt reglementate de U.S. Food and Drug Administration (FDA) si sunt aprobate de ADA. Copiii care au sub 6 ani nu ar trebui sa foloseasca aceste ape de gura, deoarece capacitatea lor de a scuipa nu este dezvoltata complet la aceasta varsta.

Totusi, copiii mai mari, care sunt expusi unui risc mai mare de carii, pot beneficia prin folosirea apelor de gura cu fluoruri. Stomatologul copilului poate discuta cu dumneavoastra despre factorii de risc, cum sunt antecedentele din familie, operatiile sau afectiunile parodontale recente, sau existenta unui impediment fizic in perierea regulata si amanuntita a dintilor.

Copiii care au peste 3 ani au cel mai mic risc de a face carii daca primesc regulat fluoruri din apa fluorurata natural sau artificial, in afara perierii regulate cu pasta de dinti fluorurata. Consultati stomatologul copilului inainte de a folosi vreo apa de gura fluorurata sau alte produse in afara pastei de dinti.

Apa de la robinet, fluorurata in unele tari - in Romania NU

Cu scopul de a preveni orice fel de problema dentara in randul populatiei, tari precum Canada si Statele Unite ale Americii au inceput in anii ’40 sa introduca fluor si in apa de la robinet. Aceasta procedura a fost destul de controversata, insa, iar in prezent se analizeaza reducerea cantitatii de fluor din apa.

Apa de la robinet din Romania nu este fluorizata, dar cantitati mai mici sau mai mari de fluor se gasesc in apele minerale imbuteliate, concentatia acestuia fiind trecuta pe eticheta.

Daca va propuneti sa fierbeti apa minerala, este bine sa stiti ca fierberea apei nu face ca fluorul sa dispara, ci poate duce la marirea cantitatii acestuia.

Dentistul familiei trebuie consultat

Dentistul familiei sau dentistul pediatru (specializat in tratarea danturii copilului) este o sursa grozava de informatii despre nevoile de ingrijire si de fluoruri ale dintilor. Un dentist va poate ajuta sa intelegeti mai multe despre modul in care fluorurile afecteaza dintii, iar dupa ce apar dintii de lapte ai copilului, ii poate fortifica prin aplicarea regulata a fluorurilor in timpul vizitelor stomatologice.

Excesul de fluoruri

Daca fluorurile sunt bune, de ce sa nu administram copiilor cat mai multe posibil? Ca si in cazul celor mai multe minerale si vitamine, excesul poate fi daunator. Cei mai multi copii primesc cantitatea potrivita de fluoruri in pastele de dinti si apa fluorurata.

Prea multe fluoruri administrate inainte de 8 ani pot duce la fluoroza smaltului, o decolorare sau o patare a dintilor permanenti. Aceasta afectiune este neplacuta, dar inofensiva si poate fi tratata adesea prin proceduri cosmetice.

Cele mai multe cazuri de fluoroza apar la copiii carora le-au fost administrate doze de fluoruri care nu sunt necesare, desi se spala regulat pe dinti cu pasta fluorurata, iar apa pe care o beau contine un nivel adecvat de fluoruri. Folosirea gresita a produselor fluorurate, inclusiv a apelor de gura si a pastelor de dinti, poate si ea sa contribuie la aparitia fluorozei, dar este mai rara.

Intoxicatia cu fluoruri

Foarte rar, intoxicatia cu fluoruri se poate produce cand sunt ingerate mari cantitati de fluoruri intr-o perioada scurta de timp. La copiii sub 6 ani sunt raportate peste 80% dintre cazurile de presupusa supra-ingerare.

Desi in general efectele nu grave, intoxicatia cu fluoruri trimite cateva sute de copii din Statele Unire la saloanele de urgenta in fiecare an.

Simptomele de intoxicatie cu fluoruri

pot include greata, diaree, voma, dureri abdominale, salivatie excesiva sau sete crescuta. Simptomele apar la 30 de minute dupa ingerare si pot dura pana la 24 de ore. Daca banuiti ca micutul ar fi putut manca o cantitate mare de produs fluorurat, chemati salvarea.

Nu uitati sa pastrati pasta de dinti, suplimentele, apele de gura si alte produse care contin fluoruri departe de accesul copiilor sau intr-un dulap incuiat. Ar trebui si sa supravegheati periajele copilului pentru a evita inghitirea pastei de dinti sau a altor produse fluorurate.

Daca aveti intrebari despre continutul de fluoruri al apei curente, produsele fluorurate pe care le foloseste copilul, sau daca primeste prea multe sau prea putine fluoruri, discutati aceste aspecte cu medicul de familie sau cu stomatologul.

Fluoroza dentara, inamicul copiilor

Intoxicaţia cronică cu fluor apare în urma ingerării în mod repetat a unei cantităţi crescute de fluor. Aceasta se manifestă prin apariţia fenomenului de fluoroză dentară: pete albe, cretoase la nivelul dinţilor permanenţi. 
Fluoroza dentară uşoară se caracterizează printr-un defect calitativ al smalţului. Iar asta face ca dintele să devină mai vulnerabil la apariţia cariei. Forma severă a fluorozei se manifestă atât printr-un defect calitativ, cât şi cantitativ al smalţului: dintele nu prezintă doar pete cretoase, ci şi un deficit de smalţ citeste in continuare aici >

Fluorul la copii, Pro sau Contra?

Este fluorul nociv sau, din contra, ajuta la dezvoltarea sanatoasa a celor mici? Poate afecta organismul copiilor daca este folosit cu regularitate? citeste in continuare aici > 

 Forum de stomatologie pediatrica: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului

Cabinet stomatologic

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2018
referinte medicale: https://www.babycenter.com/0_how-to-care-for-your-babys-gums-and-emerging-teeth_126.bc
webmd.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII