Ciupercile in alimentatia copilului: de la ce varsta si in ce fel
La ce varsta pot sa dau copilului ciuperci?
Ei bine, iata ce trebuie sa stii despre introducerea ciupercilor in alimentatia copilului: de la ce varsta si in ce fel.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Pot sa dau ciuperci copilului meu? Raspuns: Numai gatite si dupa 6 luni
Pregatirea ciupercilor pentru copil
Problemele ciupercilor crude
Alte optiuni de legume sanatoase
Tu cand i-ai dat ciuperci copilului tau?
Pot da copilului meu ciuperci?
Iata o intrbare de pe forumul special despre Diversificarea alimentatiei bebelusului:
As vrea un sfat de la voi: pot da ciuperci copilului meu?
Ei bine, ciupercile sunt considerate, de obicei, un aliment sanatos, si in functie de tipul lor contin o variate de beneficii. Insa intrebarea este daca ciupercile sunt un aliment pe care il putem oferi copilului sau daca este mai bine sa le evitam pana va mai creste.
Cand vine vorba de ciuperci, parerile se impart in doua tabere. Unii spun ca este in regula sa le dai copilului tau dupa ce acesta implineste 6 luni, in timp ce altii spun ca este mai bine sa le eviti pana mai tarziu, din cauza riscurilor anumitor bacterii carora copilul le-ar face fata mai usor la o varsta putin mai mare.
Ambele tabere considera ca vei dori sa te asiguri ca ciupercile sunt gatite atunci cand incepi sa le adaugi in dieta copilului tau. Se considera ca procesul gatirii ucide bacteriile despre care vorbim si, de asemenea, face ciupercile mai usor de digerat pentru copilul tau, asa ca per total reprezinta o idee buna.
Pot sa dau ciuperci copilului meu? Raspuns: Numai gatite si dupa 6 luni
Iata sfatul de la Desprecopii:
Poti oferi copilului ciuperci numai gatite si dupa varsta de 6 luni.
Exista atat de multe tipuri de ciuperci incat este important sa incerci separat fiecare tip pentru a vedea cum raspunde copilul tau la ele. De la ciupercile buton de baza pe care le gasesti pe pizza la ciupercile folosite cel mai rar si pana la ciupercile mamut portobello folosite uneori in bucataria vegetariana pentru a inlocui friptura si alte elemente de vita, vei dori sa te asiguri ca le introduci pe rand in alimentatia copilului tau.
Pregatirea ciupercilor pentru copil
Cand vine vorba de a-i da ciuperci copilului tau, ai putea sa te simti deficitara in ceea ce priveste pregatirea lor. Pana la urma, de obicei reprezinta numai o parte a felului de mancare, si nu un meniu principal pentru multe persoane. Exista o gama larga de retete disponibile care includ ciuperci, si chiar retete care le folosesc ca ingredient principal. Asigura-te ca incerci cateva, astfel incat sa le faci cat mai gustoase posibil pentru micutul tau.
Problemele ciupercilor crude
Ciupercile nu ar trebuie niciodata consumate crude de catre adulti sau copii. Procesul gatirii imbunatateste aroma ciupercilor, facandu-le o mancare mai gustoasa pentru copilul tau, si iti permite sa incorporezi in ele si alte alimente sanatoase, chiar si uleiul de masline in care sotezi ciupercile poate contribui la factorul sanatos al acestora.
Alte optiuni de legume sanatoase
Daca te intereseaza sa ii oferi copilului tau alimente sanatoase si un regim alimentar variat incarcat de legume, fructe si alte alimente delicioase, dar nutritive, aici este o lista de optiuni sanatoase pe care le poti folosi pentru copilul tau. Doar asigura-te ca o incerci pe fiecare mai intai, separat de alte alimente noi, pentru a vedea cum reactioneaza micutul tau la ele.
Unul dintre cele mai bune alimente cu care iti poti hrani copilul este brocoli. Brocoli ocupa de obicei locul de top al super-alimentelor pe care ar trebui sa le consume adultii, iar atributele sale sunt bune si pentru un copil. Vei dori sa te asiguri ca brocoli este pregatit corespunzator, astfel incat sa nu prezinte un pericol de sufocare si sa fie usor de digerat.
Iti recomandam sa incepi un jurnal de alimentare a copilului tau, daca nu ai si facut-o deja. Poate fi destul de dificil sa iti amintesti ce au avut copiii in dieta, ce nu au avut, si cum au raspuns la anumite alimente. Jurnalul poate lua forma unei pagini de carnetel, sau poti folosi un worksheet online. Ceea ce vei dori sa notezi este ziua in care au consumat alimentul, cat de bine au reusit micutii sa il mestece, daca ti s-a parut ca le-a placut, si desigur cat de bine l-au digerat si daca le-a cauzat vreo suparare stomacala.
Din acest jurnal poti extrage o lista de alimente pe care stii ca le place copilul tau si le digera cu usurinta. Cand vine momentul potrivit si sunt gata pentru mancaruri mai complexe, vei combina, pur si simplu, alimente din lista pre-aprobata care este specifica copilului tau, fapt pentru care nu ar trebui sa intampini nicio problema. In acest mod poti continua sa le largesti paleta de arome din dieta si, de asemenea, vei ramane la ceea ce le place, astfel incat ei sa nu devina plictisiti de aceeasi mancare; insa aceasta iti usureaza si tie misiunea de a le pregati masa.
Atentie ce trebuie sa stii despre ciupercile de padure:
Cu cât o ciupercă este mai colorată, cu atât este mai periculoasă, susţin specialiştii. Consumul unor astfel de ciuperci nu provoacă doar o simplă intoxicaţie. În pădurile din România există bureţi atât de otrăvitori încât afectează funcţionarea creierului şi produc moartea unei persoane.
Cunoscătorii spun că Amanita phalloides, cunoscută în România sub denumirea de Buretele viperei, este cea mai periculoasă specie de ciuperci, singura care provoacă moartea celui care o consumă. Culoarea buretelui variază de la alb până la măsliniu sau brun-deschis, iar, în primul stadiu de formare, ciuperca are forma unui ou. La maturitate, ciuperca otrăvitoare poate fi recunoscută după piciorul acoperit la baza solului de o volvă albă sau, în termeni populari, de un săculeţ deschis. Printre ciupercile necomestibile se mai numără Amanita muscaria sau Muscăriţa, care pe lângă intoxicaţia gastrointestinală produce delir şi halucinaţii.
„Cele mai grave intoxicaţii sunt provocate de ciupercile din specia Amanita: Phalloides, Pantherina şi Muscarina. Toate trei provoacă delirul, dar „buretele şerpesc” afectează funcţionarea creierului şi provoacă moartea unei persoane. Aceste specii conţin alcaloizi foarte puternici şi produc intoxicaţii la nivelul sistemului nervos. La ciupercile foarte periculoase, simptomele apar în câteva ore de la ingestie, printre semnele intoxicaţiei numărându-se şi transpiraţia abundentă, tremurături, o stare generală de rău”, susţine Dana Prundurel, inginer silvic în cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea.
Au existat şi cazuri când persoanele care s-au intoxicat după ce au consumat accidental amanite au experimentat o stare de somnolenţă, iar apoi au intrat în comă pentru câteva ore.
Tu cand i-ai dat ciuperci copilului tau?
Te asteptam pe forumul mamicilor pentru sfaturi si intrebari.
Introducerea fructelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni
In timpul diversificariii e bine sa ai la indemana acest ghid de introducere a fructelor in alimentatia bebelusului.
La inceputul diversificarii, stim ca toate mamicile au aceleasi intrebari, cand, ce introducem in alimentatia bebelusului? De la ce varsta are voie si alte alimente? Haideti sa o luam treptat si sa vedem in primul rand cu ce fructe putem incepe diversificarea, si ce introducem dupa cateva sapamani, luni, ce are si ce nu are voie pana la o anumita varsta. Spor in diversificare :)
Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului: ghid practic pe luni
Diversificarea bebelusului este un moment emotionant pentru parinti. Este un mare pas inainte pentru copilul vostru, intr-o lume noua, plina de gusturi si texturi.
Primele alimente oferite bebelusului trebuie sa fie usor de digerat si sa nu provoace alergii. Nu fiti tentati sa adaugati sare sau zahar in mancarea bebelusului! Nu are nevoie! Putin ulei este suficient. Sarea poate afecta rinichii iar zaharul este cu atat mai nesanatos, provocand si dependenta de dulce - vezi GHIDUL introducerii legumelor in alimentatia BEBELUSULUI aici.
Alergiile la bebelusi
Cum pot spune daca bebelusul meu are o alergie sau doar o raceala?
Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere.
Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica). Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile citeste in continuare aici.
Citeste si: Reactii la alergiile alimentare
Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fara dintisori
Multii parinti practica autodiversificarea cu bebelusul lor, fara macar sa stie ca asa se numeste. Citeste mai jos despre autodiversificare si alimentele care pot fi oferite mancaciosilor fara dinti.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
► In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2017
referinte si documentare: Academia Americana de Pediatrie 2017
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII