In burtica mamei: Iată cum se formează preferințele culinare ale copilului incă din timpul sarcinii

In burtica mamei -  Iata cum se formeaza preferintele culinare ale copilului inca din timpul sarcinii

In burtica mamei: Iată cum se formează preferințele culinare ale copilului incă din timpul sarcinii

O serie de studii au demonstrat că, în timpul sarcinii, mâncarea pe care o consumă viitoarea mamică este detectabilă în lichidul amniotic, iar astfel, fătul dezvoltă anumite preferințe pentru unele gusturi și arome.

Așadar, tu, graviduțo, nu trebuie să te simți vinovată când mănânci dintr-o pungă de chipsuri. Cu toate acestea, ceea ce trebuie să reții este că, devenind mămică, ai responsabilitatea de a crește un copil sănătos care preferă o alimentație sănătoasă. Alimentația corectă stă la baza sănătății noastre. Iată cum se formează preferințele culinare ale copilului încă din timpul sarcinii.

despre ce simte bebelusul in burtica mamei, cititi:
Oamenii se nasc cu o preferinta pentru dulce
Gustul si mirosul in burtica mamei
Bebelusul si preferinta pentru legumele
Preferinta pentru junk-food
Despre ce simte bebelusul in burtica
Alimentatia in timpul sarcinii, esentiala pentru bebelus
 

Oamenii se nasc cu o preferinta pentru dulce

Poate dintr-un reflex de supravietuire  ne nastem cu o preferinta pentru mancaruri dulci. Un studiu facut de cercetatori din Irlanda, a concluzionat ca dupa saptamana 15 - 16 de sarcina, fatul isi arata aprecierea pentru alimente dulci prin înghițirea unei cantitati mai mari de lichid amniotic când este dulce și mai puțin când este amar. La fel se intampla cu preferitna pentru sare sau picant - acestea sunt invatate tot din burtica mamei.

Gustul si mirosul in burtica mamei

Structurile pentru gust sunt deja formate la 14 saptamani de sarcina si expertii cred ca gustul incepe sa se formeze aproximativ la aceasta varsta. Testele arata ca inghitirea se intensifica la gusturile dulci si se reduce la gusturile amare si acre. In spatiul lichid al uterului exista o varietate de gusturi, printre care cele de acid lactic, piruvic si citric, de creatinina, uree, aminoacizi, proteine si saruri. Testele efectuate la nastere arata capacitatea bebelusului de a discerne intre diferitele gusturi si existenta preferintelor gustative. Cititi: Saptamana 14 de sarcina

sarcina bebelus

Pana de curand, nu a fost luata serios in considerare posibilitatea existentei simtului olfactiv in uter, deoarece cercetatorii credeau ca mirosul se bazeaza pe aer si respiratie. Insa cercetarile recente au deschis o lume noua de posibilitati. Sistemul chemoreceptor nazal este mai complex decat se credea, fiind alcatuit din nu mai putin de patru subsisteme: olfactiv principal, trigeminal (trigeaman), vomeronazal si terminal, care trimit fetusului informatii olfactive complexe.

Nasul bebelusului se dezvolta intre 11 si 15 saptamani. Multi compusi chimici pot traversa placenta pentru a intra in lichidul amniotic, oferind fetusului diferite gusturi si mirosuri. Lichidul amniotic ce inconjoara fetusul scalda cavitatile lui orala, nazala, si faringiana, iar bebelusii il respira si il inghit, permitand accesul direct la receptorii mai multor sisteme chemosenzoriale: mugurii gustativi aflati in trei locatii, epiteliul olfactiv, sistemul vomeronazal si sistemul trigeminal. Cititi: Saptamana 11 de sarcina  

Simtul mirosului si al gustului

Asociatiile formate in uter pot altera comportamentul fetal ulterior si sunt pastrate in viata postnatala. Dovezile invatarii directe si indirecte a mirosurilor in uter au fost studiate de specialisti. Ei indica o gama vasta de diferiti compusi disponibili, o medie de 120 in mostrele individuale de lichid amniotic! In plus, produsele din dieta mamei ajung la copil prin placenta si prin sangele care curge in capilarele din mucoasa nazala. Astfel, experienta prenatala cu mirosurile provenite din ambele surse pregateste probabil acest sistem senzorial sa caute anumite mirosuri sau clase de mirosuri.

In cadrul unui experiment, bebelusii au inregistrat schimbari ale respiratiei si ale pulsului atunci cand mamele au baut cafea, fie ea normala sau decafeinata. Nou-nascutii sunt atrasi de mirosul laptelui de mama, desi nu l-au mai gustat vreodata. Cercetatorii cred ca acest lucru vine de la indiciile pe care le au din viata prenatala. 

Bebelusul si preferinta pentru legumele

Un alt experiment efectuat in Olanda a implicat un grup de mame ce au baut 300 ml de suc de morcov patru zile pe săptămână timp de trei săptămâni în timpul ultimului trimestru de sarcină, un al doilea grup făcând același lucru în primele două luni de alăptare și un alt gruo care au baut suc de morcov pe toata perioada.

Bebelusii care au gustat concentrații mari de morcovi în uter și în laptele mamei au continuat să prefere morvocul în timpul înțarcării. Potrivit lui Peter Hepper, director al Centrului de Cercetare al Fetalei de la Queen's University din Belfast, Irlanda: Fetusii expusi usturoiului in uter au mai multe sanse de a prefera usturoiul in viata mai tarziu.

Preferinta pentru junk-food

O alta cercetare a căutat să înțeleagă de ce copiii ale căror mame au mâncat o mulțime de alimente nesănătoase în timpul sarcinii au continuat să aibă o preferință sporită a produselor alimentare junk pe parcursul copilariei. Studiul a remarcat ca este probabil ca acestor copii sa le placa mancarea nesanatoasa exact datorita faptului ca aceste gusturi fac  apel la predilecțiile lor înnăscute.

► Citeste in continuare Alimentația nesănătoasă in timpul sarcinii. Iata ce efecte are si legatura cu genele copilului

Despre ce simte bebelusul in burtica cititi: 

 In burtica mamei: sensibilitatea la atingere
 Ce comunica miscarile bebelusului din burtica?
 Despre toate lucrurile frumoase pe care vreau sa ti le ofer...
 Comunicarea Feng Shui in timpul sarcinii  

Alimentatia in timpul sarcinii: ghid complet

Daca esii insarcinata si crezi ca poti manca cam tot ce se poate si oricat de mult, ei bine NU. Vechea idee conform careia viitoarea mama trebuie sa manance "pentru doi"- nu mai este valabila. Acum, se considera ca este mult mai importanta calitatea alimentatiei, nu cantitatea de alimente pe care le consumati.

Iata un ghid complet despre alimentatia in timpul sarcinii.

Sunt gravida, pot manca ...?

Sunt gravida: pot manca iaurt in fiecare zi?
Sunt gravida: pot manca ciuperci?
Sunt gravida, pot manca ciocolata?
Sunt gravida, pot bea ceai?
Sunt gravida: pot manca maioneza?
Sunt gravida: pot manca alimente picante?
Sunt gravida: pot manca sushi?
Sunt gravida: pot manca somon si ton?

cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI  

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

 autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII