Esti mereu cu telefonul sau tableta in mana? E timpul sa te focusezi asupra copiilor

Esti mereu cu telefonul sau tableta in mana? E timpul sa te focusezi asupra copiilor

Esti mereu cu telefonul sau tableta in mana? E timpul sa te focusezi asupra copiilor

Ai observat ca momentele in care stai pe telefon sau tableta incep sa devina dominante in timpul tau liber? Ei bine, din pacate, noi parinti ne petrecem tot mai mult timp cu telefonul sau tableta in mana - furand  astfel timp din acela in care ar fi trebuit sa il petrecem cu copilul nostru.

Asa ca ... inchide te rog televizorul, laptopul, tableta, totul, si pune deoparte smart phone-ul.  Este timpul sa ne focusam asupra copiilor!

in acest articol veti citi mai multe despre:
Copiii nostri au nevoie de noi
Copiii ne analizeaza expresiile faciale, inca din bebelusie
Ce putem face pentru a reasigura copiii?
Nu subestima puterea simplei ascultari
Este extrem de important sa ne sprijinim copiii

Copiii nostri au nevoie de noi

Fie ca esti fericit sau tulburat cu privire la rezultatul alegerilor prezidentiale, optimist sau ingrijorat pentru viitorul tarii noastre, copiii din vietile noastre, de mici pana la varsta studentiei, sunt sensibili la emotiile noastre. Copiii nostri au nevoie de noi, acum, mai mult ca oricand.

Mi-am petrecut ultima saptamana cercetand intrebarile parintilor anxiosi si revizuind pe larg resursele parentale scrise de experti in domeniul psihologiei copilului si a familiei. Suntem cu totii de acord, in primul rand, ca avem nevoie sa ne reasiguram copiii din vietile noastre ca sunt in siguranta si noi vom continua sa ii mentinem asa, indiferent de circumstante.

Copiii ne analizeaza expresiile faciale, inca din bebelusie

Nu crede nici macar pentru un moment ca, copiii au fost si sunt imuni la presantele conversatii adulte sau ca nu au fost incurcati de comportamentele si limbajul public, observate la stiri si in propria casa. Nici macar bebelusii nu sunt protejati – cercetarile au demonstrat clar, ca incepand inca devreme din copilarie, copiii sunt foarte capabili in a analiza expresiile noastre faciale, pentru a determina ce sa faca si cum sa se simta. Indiferent de varsta si de perspectiva familiei, toti copiii se pot simti nesiguri si speriati de rasturnarea politica. Sa recunoastem – cei mai multi dintre noi ne luptam cu schimbarea.

Ce putem face pentru a reasigura copiii?

Pentru binele tuturor, sugerez mentinerea rutinelor zilnice - orele de masa, orele de culcare si trezire, temele si exercitiul fizic – cat mai stabile si mai regulate posibil. Parintii si alti adulti pot angaja copiii mai mari in discutii despre parerile lor cu privire la alegeri, lunga istorie a tranzitiilor usoare in conducere, puterea sistemului nostru politic si despre verificari si balante in structura guvernului care pot tempera impactul pe care il poate avea un singur individ.

meseria de parinte

Nu subestima puterea simplei ascultari

De asemenea, sugerez sa ne ingrijoram mai putin in privinta detinerii raspunsurilor corecte si sa ne focusam mai mult pe abilitatile noastre de ascultare. Cand un copil pune o intrebare si nu stim raspunsul, putem spune simplu “Nu stiu. Hai sa ne dam seama impreuna.” Apoi intreaba-l “Ce parere ai?” Pentru a pastra cursul discutiei, incearca sa repeti sau sa reformulezi ceea ce tocmai a spus copilul tau. Recunoaste-i sentimentele. Nu subestima puterea simplei ascultari.

Asa cum spunea Winston Churchil: “Curajul este ceea ce iti trebuie pentru a sta in picioare si a vorbi, curajul este si ceea ce iti trebuie pentru a sta jos si a asculta.”

Nevoia adultilor de a avea grija de ei insisi in timpul acestor vremuri stresante este prea usor neglijata. Am auzit cu totii instructiunile pentru adulti de a-si pune in primul rand propriile masti de oxigen inainte de a-i ajuta pe cei din jur. Deoarece cautam sa ne spijinim cat mai bine copiii prin incertitudinea ce ne sta in fata, recomand mai intai centrarea si auto-reglarea propriei persoane. Fiecare dintre noi ne umplem rezervele de energie diferit – meditam, facem sport, ne rugam, vorbim cu prietenii, ne jucam cu animalutele de companie sau ne plimbam in natura pentru a ne tine stresul sub control. Aminteste-ti: copiii de orice varsta se uita la noi pentru reasigurare si ghidare – haideti sa modelam sanatoase strategii de copiere. Si, cand ne eliberam furia sau frustrarea, sau cand suntem increzuti si argumentam iritant sau facem alte greseli (si chiar facem), sa le demonstram copiilor din vietile noastre cum sa isi ceara scuze, iar apoi sa faca ceea ce este corect.

Este extrem de important sa ne sprijinim copiii

Daca esti multumit de ce auzi la stiri, sa stii ca opinia copiilor tai poate fi compusa din reactii foarte diferite ale prietenilor si colegilor lor. Daca esti devastat, aminteste-ti ca avem cu totii obligatia de a respecta procesul democratic. In orice caz, sa nu uiti ca este extrem de important sa ne sprijinim copiii si sa continuam sa ii invam valorile pe care speram sa i le insuflam. Foloseste aceasta perioada ca o oportunitate de a reveni la ceea ce conteaza cu adevarat: bunatatea, acceptarea celor diferiti de noi, puterea ascultarii si virtutea de a sta in picioare in mod pasnic si cu fermitate pentru ceea ce credem..

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard citeste in continuare aici.

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII