Ne lăsăm copilul să câstige mereu? Despre greșelile pe care le facem noi părinții - din dragoste

Ne lasam copilul sa castige mereu?  Despre greselile pe care le facem noi parintii - din dragoste

Ne lăsăm copilul să câstige mereu? Despre greșelile pe care le facem noi părinții - din dragoste

Cand te joci cu copilul tau, e posibil sa vezi - cu incantare de altfel - ca isi doreste sa castige. Iar tu s-ar putea sa il lasi sa castige pentru a-l face fericit.  Si e foarte bine sa vezi ca vrea sa castige in micile competitii: o partida de fotbal in doi, un joculet, o constructie de lego, un desen sau o competitie de ghicitori ... De multe ori parintii isi lasa copilul sa castige micile competitii pentru ca observa ce multa placere ii face sa fie castigator. 

Insa oare chiar ar trebui sa ne lasam copilul sa castige intotdeauna? Iata sfatul psihologilor ...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Unui copil nu ar trebui sa-i fie permise intotdeauna victoriile (fraudate)
Permitandu-i copilului sa castige – atunci cand nu ar merita – produci mai mult rau decat bine
Control si anxietate
"Bietul pierzator"
O schimbare in parenting
Cum sa iti ajuti copilul sa invete despre castig si infrangere?

Lectia despre castig si infrangere

De multe ori parintii isi lasa copilul sa castige pentru ca observa ce multa placere ii face copilului sa castige. Insa oare chiar ar trebui sa ne lasam copilul sa castige intotdeauna?

Ei bine, psihologii sunt de parere ca lasandu-ne copilul sa castige mereu ... i-ar putea face mai mult rau decat bine. Fie ca este in timpul unui joc sau al unei controverse, psihologul american Lyn Fry - un practicant psiholog educational cu o experiente de peste 30 de ani -  explica cum permiterea unei victorii necinstite nu este o alegere buna.

Nu trebuie decat sa te gandesti la toate proverbele despre castig si infrangere pentru a realiza cat de multa importanta le acordam noi, ca societate.

Nu ma refer doar la actiunile in sine, ci si la modul in care facem fata rezultatului si felul in care participam. Mult din cum facem fata triumfurilor si esecurilor vietii de adult este stimulat in noi inca din copilarie. Sa recunoastem, fie ca este un joc sau o discutie, este foarte tentant sa iti lasi copilul sa castige.

Unui copil nu ar trebui sa-i fie permise intotdeauna victoriile (fraudate)

Psihologul este de parere ca unui copil nu ar trebui sa-i fie permise intotdeauna victoriile (fraudate).  Si asta pentru ca in viata reala nu poti castiga mereu atat de simplu iar parintii trebuie sa isi pregateasca copilul sa se descurce in societate, pregatindu-l si pentru esecuri.”

Permitandu-i copilului sa castige – atunci cand nu ar merita – produci mai mult rau decat bine

Asa ca, fie ca vorbim despre un simplu joc de carti, sau despre o discutie serioasa, iata de ce permitandu-i copilului tau sa castige – atunci cand nu ar merita – produci mai mult rau decat bine.

Control si anxietate

Acele mici victorii care par atat de inofensive, de fapt, pun bazele unui precedent daunator. Nu numai pentru copilul tau, ci si pentru relatia ta cu el. Lyn explica: “Permiterea unui copil sa castige are efecte dramatice asupra relatiei. Un copil are nevoie sa vada ca un parinte este cineva care se afla in control, un copil stie atunci cand nu a castigat in mod cinstit. Ei pot sta linistiti si privi – si vor vedea ca ei se afla in control.”

Ingrijorator, efectul cumulativ al tuturor acestor victorii este unul serios. Lyn continua spunand ca, “daca cei mici cred ca sunt la conducere, atunci pot deveni oameni foarte nelinistiti. Ei trebuie sa stie ca un parinte poate pune piciorul in prag si poate fi puternic.”

Dar si indreptarea in directia total opusa, ca duritatea si critica fata de copil la fiecare incercare a sa de a face ceva, este la fel de daunatoare.

joc in familie

"Bietul pierzator"

Psihologul considera ca, in calitate de adulti, este ceva neplacut la o persoana care nu poate face fata cu gratie atat victoriei, cat si esecului. Pierderea este o experienta importanta pe care putini oameni nu au avut-o, in special in viata de adult. Asadar, invatarea unui copil de a-i face fata este extrem de importanta.

Atunci cand joci un joc, acesta nu este numai despre castig si infrangere, este despre a deveni un bun castigator sau pierzator. Ei nu vor simti niciun pic de mandrie daca vor sti ca au castigat un joc aranjat. Daca un copil "castiga" intotdeauna, nu va invata niciodata cum sa faca fata esecului”

O schimbare in parenting

Abordarile parenting-ului de astazi sunt practic de nerecunoscut fata de cum erau o jumatate de secol in urma. In timp ce Lyn este de acord ca schimbarea de la parenting-ul mai disciplinar la unul considerent, este o mutare pozitiva, ea explica ca exista pericolul de a se exagera.

Lasarea unui copil sa castige intotdeauna si victoriile aranjate se pot incadra la EXAGERARE. Insa de ce sunt parintii tentati sa faca acest lucru?

Psihologul spune asa: “Cred ca parintii sunt speriati; ei isi doresc o relatie diferita cu copiii lor fata de trecutul in care lucrurile erau adeseori mai autoritare si functionau pe principiul "faci cum spun eu". Acum, parintii isi doresc o relatie mai putin conflictuala cu copiii lor. Insa ar trebui sa fie incurajati sa ii invete pe copii regulile societatii, iar castigul, pierdera si raportarea fata de ele fac parte din regulile societatii.”

Cum sa iti ajuti copilul sa invete despre castig si infrangere?

Alege intelept

Cand copiii sunt foarte mici, alege jocuri la care ei chiar au o sansa de castig. “Jocurile de conducere si de masa sunt perfecte pentru dezvoltarea lor. Asa ca, pentru a-i avea implicati in activitate, alege un joc scurt in care ei pot castiga cinstit. Este de preferat sa se evite jocurile ca "Snap" in care orice adult are un avantaj coplesitor.”

Lasa-i sa castige primele doua runde

Copiii se plictisesc si isi pierd interesul daca pierd din primele incercari. Permite-le cateva castiguri, apoi asigura-te ca ii invingi cinstit cat mai curand posibil.”

Fii un bun model de urmat

Daca pierzi, pierde cu gratie. Spune: ‘Ah, pacat, va trebui sa ma straduiesc mai mult.’ Lasa-i sa vada ca tu ai pierdut uneori, insa ca acesta nu este sfarsitul lumii. Uneori parintii se implica emotional si sunt la fel de rai ca si copiii. Trebuie sa le arati cum te joci TU.”

Modeleaza strategii de a face fata castigului si infrangerii

Ajuta-i sa priveasca meciuri de sport pentru a vedea cum oamenii isi strang mainile, si cum sunt pedepsiti pentru istericale si inselaciune.

Daca al tau copil are un meci sau o competitie de un anumit fel, faceti un joc de rol pentru a vedea cum se va comporta atat daca va castiga, cat si daca va pierde.

Daca un copil nu face bine fata rezultatului unei runde a jocului, intrerupeti jocul.”

4 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Jocuri

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII