Tensiune arterială ridicată in timpul sarcinii: ce trebuie să știi - sfatul medicului

Tensiune arteriala ridicata in timpul sarcinii: ce trebuie sa stii - sfatul medicului

Tensiune arterială ridicată in timpul sarcinii: ce trebuie să știi - sfatul medicului

Daca esti insarcinata si ai tensiune arteriala ridicata, trebuie sa stii ca aceasta poate produce niste probleme sarcinii. Iata ce trebuie sa stii despre preeclampsie si cum poti tine tensiunea arteriala sub control.

→ Iată care sunt consecintele unei tensiuni arteriale ridicate in timpul sarcinii și ce trebuie să știi pentru a avea grija de tine și copilul tau - sfatul medicului specialist.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Exista tipuri diferite de hipertensiune arteriala in timpul sarcinii?
De ce hipertensiunea arteriala este o problema in timpul sarcinii?
Ce trebuie sa stiu despre Preeclampsie?
Este sigura administrarea de medicamente pentru tensiune arteriala in timpul sarcinii?

Exista tipuri diferite de hipertensiune arteriala in timpul sarcinii?

Uneori, hipertensiunea arteriala exista dinaintea sarcinii. Alteori, ea se dezvolta in timpul sarcinii. De exemplu:

Hipertensiunea gestatională

Femeile cu hipertensiune gestationala au hipertensiune arteriala ce se dezvolta dupa 20 de saptamani de sarcina. Nu exista niciun exces de proteine in urina sau alte semne de organe afectate. Unele femei cu hipertensiune gestationala dezvolta in cele din urma preeclampsia.

Hipertensiunea arterială cronică

Hipertensiunea cronica reprezinta hipertensiunea arteriala ce a fost prezenta dinainte de sarcina sau apare inainte de 20 de saptamani de sarcina. Fiindca de obicei hipertensiunea arteriala nu prezinta simptome, poate fi greu de determinat momentul cand a inceput.

Hipertensiunea arterială cronica cu preeclampsie

Preeclampsia este o conditie apare la femeile cu hipertensiune arteriala dinaintea sarcinii, la care, mai apoi, in timpul sarcinii se agraveaza hipertensiunea arteriala, proteinele din urina, sau apar alte complicatii de sanatate.

Hipertensiunea in timpul sarcinii  - sfatul direct al medicului

Hipertensiunea indusa de sarcina este diagnosticata cand valoarea este egala sau peste 140/90 mmHg in a doua jumatate a sarcinii in absenta proteinuriei sau a altor markeri ai preeclampsiei. Ce facem daca primim diagnosticul de hipertensiune in sarcina? Care sunt simptomele, ce tratament este necesar si cat este de periculos pentru bebelus? Ne raspunde la aceste intrebari, doamna Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie la MEDICOVER.

 

Preeclampsia

Uneori, hipertensiunea arteriala cronica sau hipertensiunea gestationala conduc la preeclampsie, o complicatie a sarcinii carcaterizata de hipertensiune arteriala si semne de deterioare a altor organe – apare, de obicei, dupa primele 20 de saptamani de sarcina. Lasata netratata, preeclampsia poate conduce la serioase – chiar fatale – complicatii pentru mama si copil. Anterior, preeclampsia era dignosticata numai daca o femeie insarcinata prezenta hipertensiune arteriala si proteine in urina. Totusi, acum expertii afirma ca este posibil sa ai preeclampsie, fara a fi avut niciodata proteine in urina.

hipertensiune

De ce hipertensiunea arteriala este o problema in timpul sarcinii?

Hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii vine la pachet cu o multime de riscuri, printre care:

Scaderea fluxului de sange spre placenta

Daca placenta nu primeste suficient sange, copilul tau ar putea primi mai putin oxigen si mai putini nutrienti. Aceasta poate conduce la o crestere lenta, greutate mica la nastere sau la o nastere prematura. Prematuritatea poate duce la probleme de respiratie pentru copil.

Placenta abruptio

Preeclampsia mareste riscurile aparitiei placentei abruptio, in care placenta se separa inainte de nastere de peretele interior al uterului. Separarile severe pot provoca sangerari abundente si deteriorarea placentei, fapt ce poate ameninta atat viata ta, cat si a copilului tau.

Nastere prematura

Uneori, o nastere prematura este necesara pentru a se preveni potentialele complicatii ce ameninta viata unuia dintre voi.

Viitoare boli cardiovasculare

Prezenta preeclampsiei iti creste riscul de a dezvolta viitoare boli de inima si a vaselor de sange (boli cardiovasculare). Riscul este mult mai mare daca ai avut preeclampsie mai mult de o singura data sau daca ai nascut prematur. Pentru a minimiza acest risc, dupa nastere incearca sa-ti mentii greutatea ideala, sa consumi o varietate de fructe si legume, sa faci sport si sa nu fumezi.

Ce trebuie sa stiu despre Preeclampsie?

Uneori, preeclampsia se dezvolta fara a prezenta niciun simptom. Hipertensiunea arteriala se poate dezvolta incet, insa de cele mai multe ori are un debut brusc. Monitorizarea tensiunii tale arteriale este o parte importanta a ingrijirii prenatale, caci primul semn al preeclampsiei este, de obicei, o crestere a tensiunii arteriale. Tensiunea arteriala de 140/90 milimetri de mercur (mm Hg) sau mai mare – masurata de doua ori, la o distanta de cel putin doua ore – este anormala.

Printre alte semne si simptome ale preeclampsiei se pot include:

- Excesul de proteine in urina (proteinuria) sau semne suplimentare de probleme renale
- Severe dureri de cap
- Schimbari in vedere, inclusiv pierderea temporara a vederii, vedere incetosata sau sensibilitate la lumina
- Dureri in partea superioara a abdomenului, de obicei, sub coaste, pe partea dreapta
- Greata sau varsaturi
- Scaderea productiei de urina
- Nivelul scazut de trombocite in sange (trombocitopenie)
- Afectarea functiei hepatice
- Dificultati de respiratie, cauzate de lichidul din plamani
- Cresterea brusca in greutate si umflarea (edem) – in special a fetei si a mainilor tale – insotesc, de obicei, preeclampsia. insa aceste semne apar si in multe sarcini normale, deci nu sunt considerate adevarate semne ale preeclampsiei.

Este sigura administrarea de medicamente pentru tensiune arteriala in timpul sarcinii?

Orice medicament pe care il iei in timpul sarcinii iti poate afecta copilul. Desi unele medicamente folosite pentru a scadea tensiunea arteriala sunt considerate a fi sigure in timpul sarcinii sunt, altele – precum inhibitorii enzimei de conversie (ACE), antagonistii receptorilor angiotensinei si inhibitorii reninei – sunt, in general, evitate in timpul sarcinii.

Cu toate acestea, tratamentul este important. Riscurile atacurilor de cord, a accidentelor vascular cerebrale si a altor probleme asociate cu hipertensiunea arteriala nu dispar in timpul sarcinii. Hipertensiunea arteriala poate fi periculoasa si pentru copilul tau.

Daca ai nevoie de medicamente pentru a-ti controla tensiunea arteriala in timpul sarcinii, medicul iti va prescrie tratamentul cel mai sigur, la doza cea mai adecvata. Nu stopa de una singura tratamentul si nu iti modifica doza, fara prescrierea medicului..

 Preeclampsia si sarcina

Preeclampsia este o problema foarte comuna asociata cu sarcina. Preeclampsia se produce cand tensiunea sangvina a femeii creste si afecteaza sapte procente din toate sarcinile din lume.

Printre simptomele preeclampsiei se numara: durerea de cap (Cefalee), incetosarea vederii, umflarea fetei sau a mainilor, crestere rapida in greutate, durere in partea de sus-dreapta a abdomenului, urinare mai rara decat normal.

Iata totul despre preeclampsie de la medicii Desprecopii.com.

Factori de risc in timpul sarcinii

Infectiile urinare in timpul sarcinii
Calatoriile in tarile in curs de dezvoltare in perioada sarcinii: riscuri si sfaturi
Folosirea sampoanelor in timpul sarcinii: posibil risc
Albirea dintilor in timpul sarciii
Sarcina si aspirina
Anemia in sarcina
Sarcina si folosirea parfumurilor
Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down
Sarcina si fumatul
Gravidute, atentie la dormitul pe spate
Antidepresivele si sarcina
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Cauzele malformatiilor fetale 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tor ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

  Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2021)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda si a dnei Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrica-ginecologie la MEDICOVER.
Pentru Desprecopii  - toate drepturile rezervate - © 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII