Cum ne laudam copilul; ce trebuie sa stii si ce trebuie sa NU faci
Ca parinti, avem pe mana viitoarele personalitati ale celor care ne sunt viitorul. Si vrem sa fim siguri ca laudele pe care le oferim copilului sunt destule ca sa-l faca sa aiba incredere in el si sa fie siguri de el insusi si sa nu fie atat de multe incat sa-l transforme intr-un/intr-o egoist/a insuportabil/a.
Multi parinti de pe Desprecopii.com se lupta sa gaseasca echilibrul potrivit in privinta laudelor si sa raspunda la intrebarea unde anume ne oprim cu laudele, sau oare i-am laudat prea putin? Este cantitatea de laude atat de importanta, sau mai degraba modul in care ii laudam mai important? Expertii spun ca exista moduri de a lauda copiii care le intaresc increderea in ei insisi. Iata sfatul de la Desprecopii.com.
- despre cum e mai bine si in cel fel sa ne laudam copilul, veti citi:
Nu e usor sa lauzi un copil
Prea multe laude pot sa strice?
Cum ne laudam copilul
De fapt, prea multe laude chiar pot dauna
Nici prea putine laude insa nu e bine ...
ABC-ul laudelor
Evitati recompensele materiale
Sfaturi legate de laude
Despre educatie si valorile morale, mai cititi
Forum dedicat psihologiei copilului
Multi parinti de pe Desprecopii.com se lupta sa gaseasca echilibrul potrivit in privinta laudelor si sa raspunda la intrebarea unde anume ne oprim cu laudele, sau oare i-am laudat prea putin? . Este cantitatea de laude atat de importanta, sau mai degraba modul in care ii laudam mai important? Expertii spun ca exista moduri de a lauda copiii care le intaresc increderea in ei insisi. Iata sfatul de la Desprecopii.com.
Nu e usor sa lauzi un copil
Ei bine, desi pare lucrul cel mai simplu, a lauda pe cineva, mai ales un copil, este cel putin la fel de greu cu a critica pe cineva, mai ales un copil. Multi parinti de pe Desprecopii.com se lupta sa gaseasca echilibrul potrivit in privinta laudelor si sa raspunda la intrebarea unde anume ne oprim cu laudele, sau oare i-am laudat prea putin?. Este cantitatea de laude atat de importanta, sau mai degraba modul in care ii laudam mai important?
Prea multe laude pot sa strice?
Desi cred ca am niste copii minunati, destepti si frumosi, si mi-as dori sa le laud fiecare gest, fac tot posibilul sa fiu zgarcit cu laudele atunci cand se poate, spune Marina. Insa recunosc, mai degraba i-as lauda prea mult decat deloc.
Marina nu este singura mamica care are aceasta dilema. Multi tati si multe mame de pe Desprecopii se lupta sa gaseasca echilibrul potrivit in privinta laudelor si sa raspunda la intrebarea - unde anume ne oprim cu laudele, sau - oare i-am laudat prea putin?
Este cantitatea de laude atat de importanta, sau mai degraba modul in care ii laudam mai important? Critica nu e constructiva, nu duce la rezultate bune. Ganditi-va si voi. Cand sunteti incurajati lucrati mai bine. Cand sunteti tot timpul criticati, puteti ajunge la concluzia ca nu are rost sa mai incercati, e demoralizant si duce la scaderea productivitatii. Asa si cu copilul. Nici eu nu am fost prea laudata ca si copil si cred ca nu mi-a prins deloc bine, mai ales ca am fost un copil timid., spune Ruxij/membra DC
Cititi acest topic de discutie foarte interesant: Fiecare copil e exceptional...in felul lui
Desi nu exista formule secrete, expertii ne sfatuiesc cand, unde si cum sa laudam copiii astfel incat laudele sa devina un instrument valoros pentru a creste copii siguri de ei si cu o imagine buna a propriei persoane.
Cum ne laudam copilul
Parintii din toata lumea isi lauda copiii daca se descurca bine la scoala, castiga o competitie, sau constuiesc un impresionant castel de nisip - oricand copiii fac ceva remarcabil, sau in multe cazuri, ceva foarte obisnuit si normal.
Ca parinti, am ajuns sa folosim laudele tot timpul. De fapt, am trecut in extrema cealalta fata de ceea ce se intampla acum cateva zeci de ani, cand parintii erau mult mai stricti, iar noi ne laudam prea mult copiii.
De fapt, prea multe laude chiar pot dauna
Asta se intampla fiindca parintii cred ca administrand cantitati excesive de laude, le construiesc copiilor increderea de sine = cand de facpt este posibil ca efectul sa fie invers. Nu se stie cum, parintii au ajuns sa creada ca laudand copiii le imbunatatesc respectul de sine. Desi facem asta cu bune intentii, faptul ca punen copiii pe un piedestal de la o varsta mica le poate afecta negativ dezvoltarea.
Se pare ca prea multe laude pot avea un efect negativ, iar atunci cand sunt exprimate intr-un mod nesincer, copiii se pot teme sa incerce lucruri noi sau sa-si asume riscuri de teama de a nu fi mereu la inaltime - acolo unde i-au ridicat laudele parintilor. Daca ne laudam copiii tot timpul, efectul poate fi ca in loc sa-i ridicam ii putem cobori, spun specialistii. Mesajul subliminal pe care il transmitem este acela ca in tot ceea ce face, copilul trebuie sa primeasca mereu aprobarea parintelui si sa caute mereu validarea acestuia.
Nici prea putine laude insa nu e bine ...
Totusi, nu insistati prea mult in cealalta directie, a nu le oferi destule laude poate fi la fel de rau cu a le oferi prea multe. Copiii vor avea sentimentul ca nu sunt destul de buni, sau ca nu va pasa, si este posibil sa li se para ca nu are rost sa mai realizeze ceva.
Si atunci care este cantitatea potrivita de laude? Expertii spun ca de fapt calitatea cuvintelor este mai importanta decat cantitatea: daca laudele sunt sincere si autentice, concentrate pe efortul copilului de a realiza ceva, nu pe rezultate, le puteti oferi copilului ori de cate ori copilul face ceva care merita o lauda verbala.
ABC-ul laudelor
Ar trebui sa recunoastem in mod special eforturile copilului de a se depasi pe sine si de a munci din greu pentru a-si realiza obiectivul. Trebuie sa va amintiti un lucru: ceea ce conteaza este procesul, nu rezultatul final.
Fiul dumneavoastrapoate sa nu fie cel mai bun baschetbalist din echipa lui, insa daca intr-o zi da multe cosuri, pase decisive si alearga mult pe teren, ar trebui sa-i ladati eforturile deoarece ele se ridica peste nivelul lui obisnuit indiferent daca echipa lui castiga sau pierde.
A lauda efortul - nu rezultatul - poate insemna si sa recunoasteti stradania copilului atunci cand a maturat curtea, a pregatit cina, sau a terminat un proiect important pentru scoala. Insa oricare ar fi scenariul, laudele trebuie oferite numai in functie de situatie si trebuie sa fie proportionale cu eforturile pe care le-a depus copilul. Iata cateva exemple din lumea reala ce demonstreaza modul in care lauda este adaptata la realizare:
Daca un copil marcheaza de cateva ori la un meci de fotbal, de handbal sau de baschet si apoi inscrie un punct dintr-o pozitie imposibila sau reusind sa dribleze un adversar insistent, atunci merita laude. Ar trebui sa-i laudati perseverenta si dorinta de a merge mai departe in situatiile complicate.
In cazul in care copilul este un elev responsabil care se descurca de obicei bine la matematica, de exemplu, ii puteti recunoaste performantele constante, insa nu exagerati laudandu-l in fiecare zi cand se apuca de teme daca asa face de obicei. Laudati-l atunci cand face ceva special, deosebit de ceea ce face in fiecare zi.
Cand fiica dumneavoastra exerseaza cateva saptamani pentru ca in final sa reuseasca sa mearga pe bicicleta, laudati-o pentru perseverenta de a invata.
Atunci cand fiul dumneavoastra sare de la un loc la altul in parcul de distractii, ii puteti spune ca este curajos si are simtul aventurii, insa nu exegerati cu laudele deoarece nu face un efort special pentru asta - ci doar se distreaza.
Evitati recompensele materiale
Atunci cand copilul face un efort special pentru care merita laude, desigur ca i le puteti oferi dupa cum considerati ca este mai bine. Insa ceea ce spun toti expertii ca nu ar trebui sa faceti este recompensarea materiala a copilului.
Cred ca ceea ce ne dorim cu totii este ca fiii si fiicele noastre sa fie motivati de dorinta de a se depasi. Daca ii spuneti fiicei dumneavoastra daca iei 10 la lucrare primesti 10 lei, creati o situatie in care copilul este motivat de bani, nu de sentimentul pozitiv al succesului.
Desi a le oferi copiilor bani pentru realizarile lor nu este o idee buna, ar trebui sa profitati de ocaziile de a le sarbatori eforturile si realizarile. O iesire la o inghetata sau o masa deosebita la finalul unui semestru cand vine cu carnetul plin de note bune sau dupa o serbare sau alta realizare este un mod de a sarbatori munca asidua si perseverenta copilului.
de cititi neaparat: Motivam copilul prin recompensari?
de citit si: Mita si recompensa in educatia copilului
Mai multe despre psihologia copilului aici >
Sfaturi legate de laude
Laudarea copiilor face parte din modul in care le construiti respectul de sine si increderea. Insa exista lucruri pe care ar trebui sa le faceti si altele pe care nu ar trebui sa le faceti inainte de a izbucni in aplauze ca sa va ajutati copilul sa descoperea valoarea din vorbele dumneavoastra de incurajare:
Laude precise. In loc de a spune joci fotbal atat de bine! spuneti ai dat un sut atat de puternic si esti un pasator formidabil. Laudele concrete sunt mult mai bune si ajuta copilul sa se identifice cu un talent special.
Naturalete in exprimare. Laudele trebuie sa fie mereu autentice. Copiii au un mod extraordinar de a-si da seama cand laudele sunt nesincere, caz in care le veti pierde increderea. Mai rau, devin nesiguri fiindca nu va cred cuvintele pozitive si le este greu sa-si dea seama care este diferenta intre lucrurile pe care chiar le credeti si pe cele pe care nu prea le credeti.
Incurajati noile activitati. Laudati copiii fiindca incearca lucuri noi, cum ar fi faptul ca invata sa mearga pe bicicleta ori sa-si incheie sireturile, si nu ca le este frica sa faca greseli.
Nu-i laudati pentru lucruri evidente. Incercati sa nu exagerati cu laudele fata de calitatile copilului: esti atat de destept, frumos, dragut, istet, talentat, daruit. Parintii si bunicii desigur ca-i vor spune asa ceva copilului, si este normal sa o faca, insa daca copilul aude mereu aceste litanii, ii vor incepe sa-i para goale de continut si de sens.
Spuneti atunci cand chiar credeti. A spune ai facut o treaba buna atunci cand sunteti convinsi de asta, sau doamne, ai muncit ceva la compunerea asta ii spune copilului ca dumneavoastra, ca parinte, recunoasteti valoarea muncii si eforturilor lui si ca stiti diferenta intre situatia in care au muncit mult sa obtina ceva si cea in care rezultatele au fost obtinute usor.
Concentrati-va asupra procesului. Laudati copiii pentru eforturile lor si munca depusa, nu pentru tasentele innascute. Amintiti-va ca ceea ce conteaza este procesul, nu rezultatul. Nu toti copiii sunt atleti fantastici sau elevi straluciti sau muzicieni faimosi. Insa copiii care invata sa munceasca din greu si sa persevereze au un talent special. Sa nu uitam ca succesul este 99% transpiratie.
Cititi acest topic de discutie foarte interesant: Fiecare copil e exceptional...in felul lui
Despre educatie si valori morale mai cititi
Incepe scoala: 11 sfaturi de organizare pentru parinti
Mita si recompensa in educatia copilului
Importanta familiei in procesul de invatare
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Copiii au nevoie de disciplina
Forum dedicat psihologiei copilului
Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.
autor: Echipa redactionala Desprecopii si comunitatea Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2017
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII