Balonare, diaree, crampe - când copilul are intoleranță la fructoză

Balonare, diaree, crampe - cand copilul are intoleranta la fructoza

Balonare, diaree, crampe - când copilul are intoleranță la fructoză

Daca micutul tau sufera de balonare, diaree, crampe, durere si constipatie, probabil ca te-ai gandit la sindromul de colon iritabil (IBS), intoleranta la lactoza si boala Crohn. Dar durerile de stomac ale copilului pot fi cauzate de fructoza, un simplu zahar folosit pentru a indulci mai multe alimente si bauturi procesate.

Iată ce trebuie să știi despre diagnosticarea intoleranței la fructoză la copii și ce alimentatie se recomandă.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cand fructoza sta la baza durerilor de burtica ale copilului
Diagnosticarea intolerantei la fructoza
Ce trebuie sa faceti in cazul in care copilul este afectat?
Dieta FODMAP poate ajuta unii pacienti
Cand copilul se plange des ca il doare burtica
Cum afecteaza fructoza comportamentul copiilor
Despre fructoza si zahar mai poti citi

Cand fructoza sta la baza durerilor de burtica ale copilului

Daca micutul tau sufera de balonare, diaree, crampe, durere si constipatie, probabil ca te-ai gandit la sindromul de colon iritabil (IBS), intoleranta la lactoza si boala Crohn.

Dar durerile de stomac ale copilului pot fi cauzate de fructoza, un simplu zahar folosit pentru a indulci mai multe alimente si bauturi procesate.

Fructoza este prezenta in mod natural in majoritatea fructelor si chiar in unele legume, dar se gaseste si in multe alimente si bauturi procesate cum ar fi bomboane, sucuri si gustari, ceea ce face dificila evitarea acestora.

Intoleranta la fructoza, o tulburare metabolica genetica, care poate fi confundata cu multe alte tulburari gastro-intestinale, apare atunci cand intestinele nu pot absorbi in mod corespunzator zaharul fructoza.

Diagnosticarea intolerantei la fructoza

Fructoza este absorbita printr-un transportor specific in mucoasa intestinala. La unii oameni se absoarbe mai putin decat cantitatile optime de fructoza din cauza unei deficiente relative a acestui transportor.

Atunci cand persoanele cu aceasta deficienta consuma alimente cu un continut ridicat de fructoza, mai mult fructoza ramane in deschiderea intestinului. Acest exces de fructoza este ulterior fermentat de flora intestinala normala, provocand un efect laxativ si simptome, cum ar fi gaze si balonare.

Uneori, reducerea transportului de fructoza poate fi secundar tulburarilor care afecteaza captuseala interioara a intestinului, cum ar fi boala celiaca.

Unii oameni sunt mai sensibili la fructoza decat altii, ceea ce sugereaza ca exista o variatie a absorbtiei si a sensibilitatii intestinale globale. Unele dovezi sugereaza ca pacientii cu sindrom de intestin iritabil simt mai multe simptome legate de consumul de fructoza, decat persoanele fara IBS. Acest lucru indica, de asemenea, posibila variatie a sensibilitatii intestinale la diferite persoane.

Diagnosticul de intoleranta la fructoza poate fi facut printr-un test simplu numit test respirator cu fructoza. Acest test masoara cresterea hidrogenului in respiratia unei persoane dupa o doza orala de fructoza. Este important sa retineti ca testul trebuie interpretat cu atentie de catre un medic in contextul clinic adecvat, din cauza sanselor de fals pozitive.

Citeste si Este zaharul din fructe daunator sau benefic?

Ce trebuie sa faceti in cazul in care copilul este afectat?

Este esential sa lucrati cu un dietetician pediatric pentru a determina cum sa eliminati eficient din dieta copilului alimentele care contin fructoza.

Alimentele cu un continut ridicat de fructoza trebuie evitate si apoi reintroduse lent in cantitati mici, pentru a determina nivelul de toleranta al copilului.

Alimentele cu un continut mai mare de glucoza in raport cu fructoza, pot fi mai bine tolerate, deoarece glucoza poate facilita absorbtia fructozei si reduce simptomele. Din acest motiv, consumul de glucoza cu alimente care contin fructoza poate ajuta.

Evitati alimentele care contin in lista de ingrediente urmatoarele: fructoza, sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza si sorbitol. Fructele, sucurile de fructe, zaharul pudra, bicarbonatul de sodiu, bauturile sportive, laptele indulcit si mierea ar trebui, de asemenea, eliminate din dieta copilului si reintroduse lent pentru a evalua toleranta.

Dieta FODMAP poate ajuta unii pacienti

FODMAP - sau oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli - sunt carbohidrati cu lant scurt, care sunt slab absorbiti in intestinul subtire. Acest lucru inseamna ca eliminarea unor astfel de alimente poate ajuta la atenuarea unor simptome digestive nepotrivite pe care copilul le poate experimenta.

Exista o sugestie care spune ca, un supliment de enzime numit izomeraza de xiloza, ar putea ajuta la transformarea fructozelor in glucoza si astfel poate ajuta unii pacienti. Cu toate acestea, nu recomandam acest lucru, deoarece eficacitatea si siguranta acestui produs sunt neclare.

Cand copilul se plange des ca il doare burtica

Cand copilul se plange des de dureri de burtica sau in termeni medicali - are o durerea abdominala recurenta - e bine sa stii de aceasta lista de observatii pe care apoi o poti discuta cu medicul.

fructoza

Cum afecteaza fructoza comportamentul copiilor

Daca al tau copil are intoleranta la fructoza, o afectiune mostenita ce-i face copilului tau dificila descompunerea si consumul de fructoza, consumul alimentelor ce contin fructoza i-ar putea provoca schimbari comportamentale.

Unii copii mici ar putea prezenta si schimbari de comportament asociate metabolismului fructozei. Mergi la medicul pediatru daca ti se pare ca micutul tau are probleme de comportament asociate cu ingestia de fructoza. Citeste in continuare aici >

Despre fructoza si zahar mai poti citi

Zaharul din fructe de care trebuie sa stii
Fructoza ajuta la cresterea in greutate
Este zaharul din fructe daunator sau benefic?

autor: Desprecopii.com,
Material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Digestie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII