Cum afecteaza fructoza comportamentul copiilor

Cum afecteaza fructoza comportamentul copiilor

Cum afecteaza fructoza comportamentul copiilor

Daca al tau copil are intoleranta la fructoza, o afectiune mostenita ce-i face copilului tau dificila descompunerea si consumul de fructoza, consumul alimentelor ce contin fructoza i-ar putea provoca schimbari comportamentale.

Unii copii mici ar putea prezenta si schimbari de comportament asociate metabolismului fructozei. Mergi la medicul pediatru daca ti se pare ca micutul tau are probleme de comportament asociate cu ingestia de fructoza.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cauze ale intolerantei la fructoza
Efecte ale intolerantei la fructoza
Consideratii
Problemele de comportament la copii
Fructoza si depresia la copii

Legatura intre zahar si hiperactivitatea copilului

In ultima vreme, o serie de cercetari au facut o legatura intre hiperactivitatea copilului (ADHD) si consumul de zahar. In plus, daca al tau copil are intoleranta la fructoza, o afectiune mostenita ce-i face copilului tau dificila descompunerea si consumul de fructoza, consumul alimentelor ce contin fructoza i-ar putea provoca schimbari comportamentale.

Unii copii mici ar putea prezenta si schimbari de comportament asociate metabolismului fructozei. Mergi la medicul pediatru daca ti se pare ca micutul tau are probleme de comportament asociate cu ingestia de fructoza.

Ce este fructoza?

Fructoza este un zahar ce se regaseste in fructe, miere si suc de fructe, care impreuna cu glucoza formeaza sucroza. Aceasta are cel mai mic indice glicemic dintre toate zaharurile naturale, fiind considerata un monozaharid.

Marul, considerat un fruct bogat in fructoza, contine 10,74 g de fructoza, in timp ce dovleacul contine 1,39 g iar o ceasca de mazare – 0,57 g.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, fructoza se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.1. Zahar refinat si brut, subgrupa 11.1.1 Zahar alb, dextroza anhidra, dextroza monohidrata, fructoza.

Cauze ale intolerantei la fructoza

Absenta mostenita a unei enzime care descompune fructoza, numita aldolaza B, provoaca intoleranta la fructoza. Cand copilul tau consuma alimente ce contin fructoza, organismul sau nu o poate transforma in glucoza, singurul tip de zahar pe care organismul il poate folosi pentru energie. Drept rezultat, nivelul de zahar din sangele copilului tau scade, conditie cunoscuta sub numele de hipoglicemie. Intoleranta la fructoza provoaca si toxinele sa se adune in ficat, ceea ce poate duce la boli hepatice cronice. Intoleranta la fructoza poate aparea in forme usoare sau mai grave.

Efecte ale intolerantei la fructoza

Atat scaderea glucozei din sange, cat si bolile de ficat ce apar in urma intolerantei la fructoza, pot cauza schimbari comportamentale. Acumularea de toxine hepatice poate provoca iritabilitate si somnolenta excesiva. Hopoglicemia poate provoca iritabilitate, dar si tremur si nervozitate, modificari ale dispozitiei emotionale, probleme de concentrare si – in cazuri severe in care nivelul de glucoza din sange scade extrem de mult – convulsii. Evitarea alimentelor bogate in fructoza, inclusiv a fructelor si a unor legume, cat si a unor zaharuri, ajuta la controlul simptomelor intolerantei la fructoza.

Consideratii

Unii copii ar putea experimenta o perioada mai indelungata colicii din cauza incapacitatii lor de a absorbi carbohidratii din alimentele bogate in fructoza. Un studiu al unui spital de copii din Miami publicat in mai 2002 a gasit o corelatie intre colicii sugarilor si malabsorbtia carbohidratilor din sucul de mere, un aliment cu un continut ridicat de fructoza. Sugarii carora li s-a dat suc de mere au plans mai mult si au prezentat o crestere in activitatea fizica si consumul de energie comparativ cu sugarii carora li s-a dat suc de struguri, o bautura cu un continut scazut de fructoza.

Problemele de comportament la copii

Siropul de porumb bogat in fructoza, un produs care se gaseste in numeroase alimente procesate, inclusiv in sucuri, a ajuns sub lupa ca posibil contribuitor la problemele de comportament, precum autismul sau tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie, cunoscuta mai bine sub numele de ADHD. Insa nici un studiu nu a dovedit ca HFC in special – sau orice alt zahar – cauzeaza intr-adevar schimbari comportamentale la copii.

Un studiu norvegian publicat in octombrie 2006 in Jurnalul American de Sanatate Publica, s-a axat pe problemele comportamentale ale adolescentilor in relatie cu aportul lor de bauturi. Studiul a aflat ca adolescentii care consumau cele mai multe bauturi – mai mult de patru pahare pe zi – aveau cele mai multe probleme comportamentale, insa studiul a descoperit, de asemenea, ca adolescentii care nu consumau deloc bauturi prezentau mai multe probleme de comportament fata de cei ce consumau o cantitate moderata. O revizuire a 23 de studii disponibile condusa de cercetatorii Universitatii Vanderbilt si publicata in 1995 in JAMA nu a gasit nici o corelatie intre aportul de zahar si hiperactivitate.

Fructoza si depresia la copii

Copiii si adolescentii cu sindromul de malabsorbtie a fructozei ar putea avea un risc mai mare de a suferi de depresie. Un studiu spaniol publicat in mai 2005 in Jurnalul de Gastroenterologie si Nutritie Pediatrica a constatat ca acei copii cu sindromul de malabsorbtie a fructozei au prezentat o rata depresiva cu 28,5% mai mare decat populatia generala.

Cercetatorii au teoretizat ca zaharurile absorbite incomplet ar putea reduce disponibilitatea triptofanului, un aminoacid esential care combate insomnia si depresia, ajuta la producerea de serotonina si contracareaza starile de apatie si tristete.

5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau

Cu totii stim ca mancarea de la fast-food nu e sanatoasa, ca majoritatea sucurilor contin doar chimicale si nicidecum extrase din fructe, ca E-urile ne invadeaza la tot pasul in chipsuri, in mezeluri in sosuri si in mii de alte alimente apetisante si totusi cati dintre noi ne putem lauda ca avem o alimentatie sanatoasa? Afla in continuare aici >

Tot despre alimentatia sanatoasa a copilului, mai cititi:

De ce este alimentatia copilului nostru atat de nesanatoasa? 
Necesarul de fluoruri ale copilului 
Cum stimulam copiii sa manance legume 
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului 
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu? 
Cum ajutam copiii sa manince sanatos? 
E-urile din mancarea copiilor nostri 
E-uri "bune", E-uri  rele
Cum ii afecteaza cofeina pe copii: ce trebuie sa stii neaparat

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII