Copilul fericit: lecțiile despre sentimente pe care trebuie să le știe părintii

Copilul fericit -  lectiile despre sentimente pe care trebuie sa le stie parintii

Copilul fericit: lecțiile despre sentimente pe care trebuie să le știe părintii

Se învârte oare lumea noastră a părinților - prea mult în jurul noțiunii de copil fericit - sau nu? Cu toții ne dorim fericirea copiilor. Dar, ce înseamnă cu adevărat acest lucru? Copiii trebuie să fie fericiți, dar în mod realist, nu pot fi fericiți tot timpul. Gândiți-vă puțin doar... voi sunteți fericiți tot timpul? Toți avem o serie de sentimente, care includ: fericirea, furia, tristețea și singurătatea uneori.

Iată 5 pasi pe care un părinte ii poate face, atunci când copilul este nefericit și cum il poate face să inteleagă ca fericirea este o alegere care depinde și de el ...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Fericirea nu este o stare continua iar un copil trebuie sa invete acest lucru
1. Fericirea copilului nu poate fi cumparata
2. Ajuta-l sa isi faca prietenii de durata
3. Bucura-te de meseria de parinte
4. Comunicati
5. Fericirea este o alegere, iar copilul trebuie sa stie asta
Ce inseamna un copil fericit?
Cum sa cresti un copil fericit: sfaturile unui psiholog celebru

Lumea noastra a parintilor se invarte prea mult in jurul notiunii de copil fericit - sau nu?

Orice parinte isi doreste sa isi vada cat mai des copilul fericit ...Dar, ce inseamna cu adevarat acest lucru?

Da, copiii trebuie sa fie fericiti, dar trebuie sa recunoastem nu pot fi fericiti tot timpul. Ganditi-va putin doar ... voi sunteti fericiti tot timpul? Toti avem o serie de sentimente, care includ: fericirea, furia, tristetea si singuratatea uneori. Si chiar plictiseala ...

Daca ai impresia ca al tau copilas ar trebui sa fie fericit tot timpul, atunci ii dai un mesaj incorect. Acest lucru va duce la dezamagire pe termen lung, pentru amandoi. Din ce in ce mai mult, lumea se invarte doar in jurul copilului. Chiar trebuie sa ii satisfacem toate dorintele in ideea ca asa il vom face fericit? Trebuie sa ii dam jucarii noi in fiecare saptamana? Acceptam dulciurile de la bunici pe motivul ca ii produc fericire copilului?

Fericirea nu este o stare continua iar un copil trebuie sa invete acest lucru

Ganditi-va bine. Cand ati fost copil, ati obtinut tot ce ati vrut? Erati fericit tot timpul?

Daca va intrebati de ce copilul dvs. este nefericit, aici sunt 5 lucruri de luat in considerare despre fericirea sa:

1. Fericirea copilului nu poate fi cumparata

Nu poti cumpara fericirea unui copil. E ca si cum ai incerca sa cumperi dragostea copilului. Nu este cu adevarat posibil. Ceea ce vrea copilul tau, mai mult decat orice, esti tu. Petreceti timp impreuna, jucati-va si vorbiti - acest timp il va face fericit pe copilul tau, mai mult decat o jucarie. Acest lucru il va invata importanta unei relatii. Copiii cresc repede, nu vrei sa pierzi asta - nu-i asa?  Citeste Petrece timp de calitate cu copilul tau

2. Ajuta-l sa isi faca prietenii de durata

Toti avem nevoie de prieteni, iar copiii au nevoie de putin ajutor in acest sens - deoarece unii copii isi fac greu prieteni. Exista multe reguli nescrise...Ajuta-l sa isi faca prieteni.

Noi parintii, vrem ca al nostru copilas sa fie inconjurat de prieteni si sa nu fie izolat. Un copil izolat si fara prieteni va fi trist si asta ii afecteaza increderea in sine. Citeste Cum ajutam un copil timid sa isi faca prieteni?

3. Bucura-te de meseria de parinte

Cat de des te vede copilul fericit? Este usor sa te plangi cand esti parinte de ceva vreme. Insa, meseria de parinte este schimbatoare, inveti din mers. Nu trebuie sa-i spui copilului totul despre viata ta. Ar putea fi prea mic sa inteleaga, oricum, si ar putea duce la anxietate. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stie e ca il iubesti.

parinte trist

4. Co-mu-ni-cati!

Prinsi mereu in mecanismul uluitor al vietii cotidiene, uitam uneori sa vorbim… pur si simplu sa vorbim. Chiar si dupa o zi stresanta la serviciu, uitam adesea sa ne relaxam si prelungim inutil stresul – goana dupa cumparaturi, activitati optionale pentru copii, curatenie in casa si alte astfel de lucruri banale pe care reusim sa le transformam intr-o piedica in calea comunicarii cu propriul copil. Dupa o zi la scoala, copilul simte nevoia sa impartaseasca cu parintii ceea ce a trait, sa isi comunice emotiile pozitive sau negative. De aceea, este absolut necesar sa ii acordam timpul necesar. Nu numai ca isi va dezvolta increderea in sine si relatia armonioasa cu parintii, dar astfel de momente il ajuta sa isi dezvolte si vocabularul si capacitatea de a comunica, in general. Este important, de asemenea, sa ii spui copilului tau ceea ce te preocupa, fara a intra neaparat in detalii. Vorbeste-i despre propriile emotii si invata-l astfel cum sa si le comunice pe ale sale.

5. Fericirea este o alegere, iar copilul trebuie sa stie asta

Cand va treziti dimineata, aveti posibilitatea sa alegeti cum va veti petrece ziua. Copiii vad toate astea si imita comportamentul parintilor.

Sincer, cred ca fericirea poate fi supraestimata. Nu ma intelegeti gresit, ar trebui sa va bucurati de viata impreuna cu familia. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa fii fericit tot timpul. Mass-media asociaza fericirea cu banii si bunurile materiale. Am descoperit ca unii dintre cei mai fericiti oameni nu au nevoie de mult. Tineti cont de acest lucru cand va cresteti copilul.

Ce inseamna un copil fericit?

Probabil ca fiecare parinte - din cei care chiar cauta informatii despre copii - isi doreste sa isi creasca copii fericiti. Dar, oare ce anume inseamna un copil fericit? 

Pentru multi parinti, fericirea uni copil inseamna lucruri diferite.

- Unii parinti sunt de parere ca fericirea este o emotie si de aceea isi doresc ca al lor copil sa experimenteze cat mai des astfel de emotii.

- Alti parinti sunt de parere ca fericirea este o stare de echilibru si isi de aceea isi doresc pentru copilul lor o stare de echilibru si de multumire.

- Pentru alti parinti, fericirea inseamna siguranta sau chiar moralitate si isi doresc un copil care sa aiba perspective petru un lc de munca bine platit in viiror, o casnicie buna ...sau pozitie.

- Altii vad fericirea ca fiind direct legata de statutul social si nivelul de bani din cont - citeste in continuare ce inseamna de fapt un copil fericit > 

Cum sa cresti un copil fericit: sfaturile unui psiholog celebru

Ce poate fi mai de pret pentru un parinte decat fericirea propriului copil? Nimic si nimeni nu poate da o satisfactie mai mare unui parinte decat faptul de a-si vedea copilul zambind. Reusim insa, ca parinti, sa fim intotdeauna creatorii fericirii copiilor nostri? Stim sa le dam aripi atunci cand au nevoie de ele, pentru a-i invata zborul spre fericire? Citeste mai departe …

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Xenia Radu -  redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Xenia este Psiholog si Consilier Pedagocic la centrul de Educatie si Invatamant horizon.eu- Rotterdam, Olanda.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII